Стани повелител на картал - търсят се дарители за връщане на черния лешояд

Стани повелител на картал - търсят се дарители за връщане на черния лешояд

© ''Зелени Балкани''Нужна е подкрепа от корпоративни и частни дарители, за да се завърши дългогодишната работа за завръщането в България като гнездящ вид на черния лешояд - наричан с народното име "картал". Това обявиха партньорите по инициативата в България - природозащитниците от "Зелени Балкани" и Фонда за дивата флора и фауна, които търсят подкрепа чрез инициативата "Стани повелител на картал".


Вече 59 черни лешояда са дарени за българската програма за завръщането на вида от 2015г насам. От тях 11 птици са освободени във Врачанския Балкан, а още 18 вече летят свободно в Стара планина над Сливен и Котел. Тъй като птиците, които пристигат в България, са много млади, е нужна една година за адаптация преди да бъдат освободени. През нея те преживяват всички български сезони и отрастват отвъд периода на скитане, при който младите лешояди обикновено не остават на едно място и има силна вероятност да напуснат България. След това едногодишно "усядане" в адаптационни убежища край Враца, Котел и Сливен, пристигналите от Испания черно лешояди вече са достатъчно възрастни, за да не напуснат българските планини и да сформират брачни двойки.


От миналата година "Зелени Балкани" съобщиха, че са сформирани първите двойки. Към момента те вече са две, като партньорите в тях са от първите освободени през 2019г. черни лешояди. Тъй като и двете двойки имат брачно поведение, природозащитниците имат силни надежди тази година в България да се наблюдава и гнездяща двойка. Работата за завръщането на черния лешояд (реинтродукция) започва, след като природозащитниците вече са постигнали успехи със заселване в Стара планина на белоглавия лешояд, изчезнал за повече от 70 години.
Черният лешояд пък е изчезнал като гнездящ от фауната на България от 1992 година. На световно ниво той е и много по-рядък от белоглавия и египетския. Карталът е защитен от българския Закон за биологичното разнообразие и европейската мрежа "Натура 2000".


Ивелин Иванов от "Зелени Балкани" разказва за "Дневник", че природата има нужда от присъствието и на четирите вида лешояди - египетски, белоглав, черен и брадат. "Те се хранят с различни части от мъртвите животни и затова са нужни като пълна мозайка от "санитари", които освобождават природата от потенциални зарази."


Програмата за завръщането на карталите в България се очаква да завърши през 2022г., но дотогава предстои да бъде освободена и последната испанска "пратка" картали, пристигнали този месец, както и се очаква първото гнездене на черни лешояди от 1990-те години насам. За да се случи това е нужна много работа, за която природозащитниците трябва да допринесат със собствени финансови средства според правилата на програмата ЛАЙФ на Европейската комисия.


Именно затова се търсят дарения, срещу които подкрепилите програмата фирми и граждани ще могат да "осиновят" черен лешояд и да изберат името му. Можете да се включите чрез инициативата "Стани повелител на картал" тук.


Едва при успешно приключване на реинтродукцията на черния лешояд природозащитниците могат да се надяват и на завръщане на свобода на брадатия лешояд, за което "Зелени Балкани" работят от 1991г. с размножаване на вида в Спасителния център в Стара Загора.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  Лешоядите са изчезнали, защото е изчезнала храната, с която се хранят. Сега има много по-малко и диви и питомни тревопасни животни. Как си намират храна изобщо не знам.

 2. 2 Профил на Peacock
  Peacock
  Рейтинг: 1308 Неутрално

  Най-лошото е че се поставят капани - месо с отрова за вълци и от тях загиват и лешоядите!

  Аз направих дарение!

  Санитарите са безценни!

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  Картал трябва да е турска дума, има колеги които разбират турски!

  КОгато изчезне даден животински вид е виновен грубо казано Дарвин! Щото се изменят условията на живот и съответно видът няма преспектива за живот.

  Като динозаврите, при които затоплистите няма как да кажат, че сме виновни хората!

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2270 Любопитно

  До коментар [#1] от "Stargate":

  Хранят ги природозащитниците. Купуват магарета, овце, убиват ги и ги оставят високо в планината. Лешоядите с това се хранят.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Ако имаше условия за тия птици в България, щеха да си долетят сами и да възстановят популацията. Вместо насила да ги връщаме, нека първо възстановим средата им.

 7. 7 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Весело

  Когато изчезне даден животински вид грубо казано са виновни комунистите от ГЕРБ!
  .....................
  Ако вземете повече от 20% на тия избори ще се моля за изтребването на вида ви!
  —цитат от коментар 5 на Alan Blackmore


  Да ти внесем яйца от картал (турцизъм) и лягай да ги мътиш!

  А тази птица е изчезнала през 1992 година, ама ти си знаеш "краставичката" / ГЕРБ са виновни за всичко, нъл тъй?

 8. 8 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1022 Неутрално

  До коментар [#7] от "Dariya Koleva":

  Не ве, просто се заяждам, трудно ли е да се види :) Щото за пръв път виждам да коментираш нещо, което не спада към опорните точки :)

  "върви, народе възродени, от кой ли не осеменени..."
 9. 9 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":

  Мегафауната изчезва основно заради хората.
  Има и други фактори, но най-вече хората.

 10. 10 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5864 Неутрално

  Поредните "хрантутници", мъка. То живи овце няма откъде ще им осигуряват мърша.

 11. 11 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 931 Неутрално

  Гледах за животните.
  Сблъсък между прайдове.
  На терена остана самотна умираща лъвица.
  До нея кацна лешояд и зачака.
  Злокобно!

 12. 12 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  240 средно главни лешояда малко ли са ни, ако са ни малки има още по-главни, а ако са ни малко, има още 500000+ на държавна хранилка. Сичко тия ни ядат месата, сега да давам и отделно за други. Ами давам бре, освен данъци има и всякакви хитови сметки, с които храня чешки и какви ли не други пенсионери по всички земни кълбета, от страни на които някои мастити компании, са взели да точат и гризат от месата на народа на РБ тук на наша територия. Опазването на разните видове, не е ли държавна грижа, за което сигурно има определен бюджет на някое министерство и поне още няколко държавни агенции. Тия за какво вземат заплати и правят други бюджетни харчове за дейността си? Да не би само да имитират работа и да крадат бюджетни пари с фалшиви фактури купени на Илиянци, с които "доказват" някаква фиктивно "свършена" работа? Я някой да изброи отговорните министерства и агенции! Сигурно са над 10 общо.

  мурзилка
 13. 13 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1027 Любопитно

  До коментар [#2] от "Peacock":

  Да бе тук е дива природа и безценните ти "санитари" няма с какво да "санитарстват" и се налага да ги хранят. Това естествено състояние ли е, или просто правим от страната насила една клетка за лешояди със 110000км2 площ. Както се спомена от други коментатор, щом не могат сами да оцеляват, значи няма естествени условия и нужда от тях.

  мурзилка
 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 2056 Неутрално

  До коментар [#6] от "ywr53649513":

  Ако имаше условия за тия птици в България, щеха да си долетят сами и да възстановят популацията. Вместо насила да ги връщаме, нека първо възстановим средата им.
  —цитат от коментар 6 на ywr53649513


  За целта предлагам всички умнокрасиви леви "автентично десни" привърженици на ДБ да зарежат София и да отидат в Родопите да гледат овце. :-)

 15. 15 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":

  Картал буквално означава орел.
  До(г)ан....е сокол, а шахин е ястреб.....
  Нито едно от трите не означава лешояд.

  Bukalemun
 16. 16 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5864 Неутрално

  До коментар [#11] от "Красимир Андонов":

  Сигурно е било така-по-лошо няма накъде. Но точно тогава такъв вид "плешивец" може да си го получи.

 17. 17 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3000 Неутрално

  До коментар [#15] от "eti mehter":

  Поназнайвам малко местния турски диалект. Наскоро коментирахме подобна тема с местен турчин, който също беше объркан да тълкува полузабравени понятия. Картал е орел. За граблива птица универсално се използваше атмаджа. Екрем се чудеше дали е и име за птица, незнайно коя. Проверих в транслейта, за лешояд даде акбаба, дето не съм го чувал.
  Сега е моментът Ети да каже нещо.

  Еретик
 18. 18 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  До коментар [#3] от "Dariya Koleva":Картал буквално означава орел.До(г)ан....е сокол, а шахин е ястреб.....Нито едно от трите не означава лешояд.
  —цитат от коментар 15 на eti mehter


  Ети, много благодаря, аз съм от Пловдив и при нас има доста турцизми!

  Тези активисти дори едно правилно име са неспособни да изберат! За каква защита, за какви дарители става дума?

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#17] от "Костадин Иванов":

  Оказва се, че както шахин така и атмаджа....е все ястреб....
  Не знам.....може да става дума за някакви подвидове.....
  Акбаба (akbaba)....е лешояд.....
  Акбаба означава нещо като белобрад старец... Ак (бял) + баба(баща)....

  Керкенез обаче не е пак Керкенез.... :)

  Bukalemun
 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Неутрално

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Пардон
  Керкенез е пак същото...

  Bukalemun
 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3816 Любопитно

  До коментар [#18] от "Dariya Koleva":

  Много интересно.....
  Оказва се че Керкенез и кокошка са две различни думи произхождащи от персийския термин.....kahırka....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK