Тази рубрика е създадена по проект, финансиран с подкрепата на Европейската комисия. Публикациите отразяват единствено мнението на автора и Европейската комисия не отговаря за съдържанието на информацията.

Експерти представиха правилата за стопанства в "Натура"

Експерти представиха правилата за стопанства в "Натура"

© ДневникИкономедиа" проведе в четвъртък уебинар за селското стопанство в зоните от мрежата "Натура 2000" в България, в който експерти от академията на науките, Министерството на земеделието и фондация "Биоселена" отговориха на въпроси от земеделци и скотовъдци. Участваха над 60 представители на бизнеса. Запис от събитието можете да видите по-долу:


Уебинар "Селско стопанство в Натура 2000 - възможности и правила", 18.03.2021


Онлайн обучението "Селско стопанство в Натура 2000 - възможности и правила" имаше за цел да представи както смисъла на ограниченията, които се налагат в зоните от "Натура 2000" (повече за европейската мрежа виж тук), за да бъде запазена рядката за Европа природа, така и финансовите помощи чрез европейски субсидии, които са достъпни за фермерите за развитие на природосъобразно стопанство в защитените зони. Уебинарът е част от проекта "Натура 2000 - нови хоризонти", в който "Икономедиа" АД е партньор.
Темите бяха представени от експерти от водещи институции в сферата на биоразнообразието и стопанството в селските райони, чиито презентации можете да прочетете по-долу.


Чавдар Гусев, ботаник от Институт по биоразнообразие и екосистемни изследвания на Българската академия на науките с изследователски приноси в използването на естествените растителните ресурси за стопански нужди (паша, косене и др.) представи смисъла на опазването им чрез защитени територии и зони и агроекологични мерки за мрежата "Натура 2000" -вижте презентацията тук.


Лидия Чакръкчиева, главен експерт в отдел "Околна среда и климат" в дирекция "Развитие на селските райони" към Министерството на земеделието, храните и горите, представи компенсаторните плащания по мярка 10 "Агроекология и климат", мярка 12 "Плащания по Натура 2000 и Рамковата директива за водите" и мярка 14 "Хуманно отношение към животните", актуализирани на 22 декември 2020г. -

вижте презентацията тук.


Стоилко Апостолов - ветеринар и управител на фондация "Биоселена", работещ за подпомагане на биопроизводството и застъпничество по политиките за селските райони разказа за търговските предимства за хранителните продукти, произведени с доказано природосъобразни техники и в зони, защитени от мрежата "Натура 2000" -

вижте презентацията тук.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на svoboden
    svoboden
    Рейтинг: 2051 Неутрално

    Някой не си ли задава въпроса защо целта на ЕС за % земи в Натура е изпълнена с ограничения върху много български земи и върху малко холандски и френски такива. От некадърност ли нашите чиновници са се съгласили или по други причини. Защо Холандия се бори да няма ограниченият върху земят там, а тук бизнесмените от "Зелената" партия ни обясняват колко е хубаво да има и какви балъци са холандците!?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK