Въздухът се изчиства временно заради мерките срещу пандемията, според изследване

Въздухът се изчиства временно заради мерките срещу пандемията, според изследване


През 2020 г. 80 от 100 държави имат подобрение в качеството на въздуха според средногодишните нива на фините прахови частици PM2.5, отчетени от държавните измервателни станции и от граждански активисти. Това отчита изследването на швейцарската компания IQAir, като обяснява изчистването на въздуха с глобалните мерки за забавяне на разпространението на COVID-19 и призовава за траен преход към екологосъобразен транспорт и намалено ползване на изкопаеми горива.


Данните показват подобрения на качеството на въздуха в големите градове през 2020 г. в сравнение с 2019 г., включително за Пекин (-11%), Чикаго (-13%), Делхи (-15%), Лондон (-16%), Париж (-17%) и Сеул (-16%).
Въпреки подобрението в Делхи, той продължава да бъде най-замърсеният столичен град в света през 2020 г.


"За да се видят реални, дългосрочни подобрения в качеството на въздуха, правителствата трябва да дадат приоритет на чистите енергийни източници като вятър и слънчева енергия и да насърчават нискотарифния, въглеродо-неутрален и достъпен транспорт . Ускоряването на прехода към чиста енергия и чист транспорт не само спасява животи, но и драстично намалява разходите, свързани със здравеопазването ", каза Авинаш Чанчал, отговорник за климатичната кампания на Грийнпийс - Индия.
На фона на подобрения въздух в световните градове София не само отчита влошаване на качеството на въздуха - частиците PM2,5 се покачват за година от средно ниво 26.8 µg/m³ до 27.5 µg/m³, но и попада в топ 20 на най-нездравословните столици света. Нито една столица от ЕС не е с по-високи нива на фини прахови частици, макар че балканските съседи от Сараево и Скопие живеят в по-мръсен въздух от софиянци.


Въздухът се изчиства временно заради мерките срещу пандемията, според изследване


Според изследването въпреки глобалното изчистване на въздуха само 24 от 106 наблюдавани държави в света са постигнали нивата на фини прахови частици, препоръчани от Световната здравна организация (СЗО). Статистиката е малко по-добра за Стария континент, като сочи, че през 2020 г. около половината от европейските градове са под праговете на СЗО за годишно замърсяване с PM2.5.


Южна Азия е най-замърсеният регион на света, като Бангладеш, Индия и Пакистан споделят 42 от 50-те най-замърсени града в световен мащаб. В Индия и Китай повечето градове постигат повишаване на качеството на въздуха спрямо предходната година. Въпреки това, Индия продължава да се откроява в горната част на класацията на най-замърсените градове с 22 от 30-те най-замърсени градове в света. Жителите на Китай пък все още са изложени на нива ни фини прахови частици PM2.5, които са повече от 3 пъти по-високи от годишните насоки на СЗО. Хотан в северозападен Китай се нарежда като най-замърсеният град в света, което изследването обяснява като до голяма степен причинено от пясъчни бури, изострени от изменението на климата.


Според IQAir изменението на климата продължава да влияе върху качеството на въздуха. Анализаторите посочват, че 2020 г. е сравнима с 2016 г. като най-горещата според регистрите година. Докладът изтъква, че горските пожари и пясъчните бури, подхранвани от затоплянето на климата, са довели до изключително високи нива на замърсяване в Калифорния, Южна Америка, Сибир и Австралия.


IQAir обяснява с климатичните промени и липсата на подобрение във въздуха на САЩ. Там средните нива на замърсяване с частици PM2,5 са се повишили с 6.7% през 2020 г., въпреки мерките за ограничаване на разпространението на COVID-19. Рекордни горски пожари в Калифорния, Орегон и Вашингтон са поставили 77 американски града сред 100-те най-замърсени градове в света през септември 2020 г. (по средномесечно PM2,5). През 2020 г. 38% от американските градове не се постигнали целите на СЗО за годишните нива на PM2,5. Това е значително влошаване на качеството на въздуха, сравнено със само 21% от американските градове, които не са успели да постигнат нужните нива през 2019 г.


"На много места в света хората преживяха безпрецедентни, но краткотрайни подобрения в качеството на въздуха през 2020 г., тъй като ограниченията, свързани с пандемията COVID-19, предизвикаха рязък спад в потреблението на изкопаеми горива", разяснява Лори Миливирта, водещ анализатор в Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух (CREA), който е част от авторския екип на доклада. "Това по-добро качество на въздуха означава избягване на десетки хиляди смъртни случаи, предизвикани от замърсяване на въздуха. Преминавайки към чиста енергия и чист транспорт, ние можем да постигнем същите подобрения в дългосрочен план."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (30)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  Част от плана на моделиера на модела- от всичко да правим гадно на раята и да я декапитализираме. Иначе може да ни потърсят отговорност за действията и бездействията ни!!!
  Подпис: ГЕРБ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  От всеки комин-
  мръсотия
  От всяка кола-
  Пълна
  гробарска кесия!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 3. 3 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 391 Неутрално

  В България е обратно, заради пандемията всички си стоят вкъщи и палят печките на макс. Добре, че последните 1-2 месеца дуе ветер и нема инверсии.

 4. 4 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4890 Неутрално

  До коментар [#3] от "ywr53649513":

  Остави едно огледало на терасата за 24 часа и ще видиш какво дишаш ти и децата ти благодарение на учителката по руски.
  Може и само за една нощ или събота и неделя, когато няма как да се изхлюзат с колите.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 5. 5 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  А колко много "експерти" ни обясняваха как "човешката дейност няма въздействие върху основните климатични параметри"...!!!

 6. 6 Профил на stoiank
  stoiank
  Рейтинг: 1260 Любопитно

  До коментар [#4] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Тогава защо всички се бутат в София. Къща с двор на 20 км е на цената на скапан апартамент. Разходът за транспорт е по-малко от една кутия цигари на ден. Имаш въздух, природа, звезди, здраве, спокойствие и т.н. Важи и за другите ни големи градове, но народът се бута в кутийки.......
  А относно класацията не вярвам в Лондон да е по-чисто от София. Може да се поспори колко пъти в годината там може да видиш звездите и луната или през живота дъното на Темза....

 7. 7 Профил на opoziciq
  opoziciq
  Рейтинг: 1140 Неутрално

  Реално , това е логично, освен това се случва всеки път.

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2179 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoiank":

  Преди години слушах интервю с един експерт за качеството на въздуха и Витоша. Със съжаление човекът каза, че не Витоша помага за по-чистия въздух в София, а софийската мръсотия се засича и над Копитото. Шампиони по цапане сме.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1454 Любопитно

  А колко много "експерти" ни обясняваха как "човешката дейност няма въздействие върху основните климатични параметри"...!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Фините прахови частици ли са основния двигател на климата?

 10. 10 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2460 Неутрално

  Колкото повече хора измират толкова повече ще се прочиства въздухът..,

 11. 11 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 2128 Неутрално

  Мръсно чисто всичко е относително.
  Аз твърдя че преди в сОциализъма беше по зле но не мога да го докажа защото такова нещо като ФПЧ не съществуваше.
  Малко като с Радиацията станаха нещата вдигнаха нормите и водата стана негодна за пиене.
  Не че преди беше годна но нормите бяха други.
  Трябва да се позволи масова Газификация на София да отпадне монопола на Топлофикация вече има доста хора дето се отопляват на Твърдо гориво в блокове а това е безумие защото не са предвидени адекватни комини.
  На мен ми е небходима газ за да мога с подходяща Компресорна да си пройзвеждам топлина електричество и да си карам Колата.
  Живея в Еднофамилна къща и мога да си го позволя.
  За съжаление е в Центъра където Газ няма.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 2530 Неутрално

  До коментар [#9] от "Jazzdevil":


  Фините прахови частици ли са основния двигател на климата?
  —цитат от коментар 9 на Jazzdevil


  По "Ефектът на Пеперудата", не знаеш от кое зърно боб ще изпуснеш газове!

 13. 13 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3983 Неутрално

  Политиката ни е такава, всяко семейство с две коли - повече данъци, повече магазини за авточасти, повече работни места за автомонтьори.
  А ние ще трябва да плащаме и по-високи данъци заради необходимостта от повече ремонти на улиците, за нови паркинги.

  Някой знае ли колко автомобила има в София?

  Любовта ще спаси света!!!
 14. 14 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 960 Весело

  " ... София не само отчита влошаване на качеството на въздуха - ... но и попада в топ 20 на най-нездравословните столици света."

  Ха, били сме все опашкари ... ?
  Айде де!

  Аз не зареждам в Лукойл.
 15. 15 Профил на Willy Messerschmitt
  Willy Messerschmitt
  Рейтинг: 3496 Разстроено

  Някой да вижда автоталибаните да слизат от колите?Не!Някой да вижда ограничаване на вноса на дараци ,автоскрап 15-20 годишни?Не!!Някой да глобява "гражданите" паркирали по градинки и площадки,сеещи кал и мръсотия?Не!!!Е тогава ....

  До истината се достига с познание! Не влизам в диалог с лумпени !И не храня руски тролове...
 16. 16 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  А колко много "експерти" ни обясняваха как "човешката дейност няма въздействие върху основните климатични параметри"...!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Мани ги - съвсем обратното е!

  -------------------
  “На 12 декември новата шефка на Европейската комисия обявява Зелената сделка – Европа спешно ще става 100% климатично-неутрална и за целта цялата й икономика ще се движи от ВЕИ. Само седмица след това някакви си учени от Европейската агенция по околна среда твърдят, че преходът към ВЕИ в периода 2005-2018 г. е донесъл ръст на замърсяването с най-фин прах (ФПЧ2.5), който във водещите страни като Дания достига 210%.“
  -----------------------

  Много ясно, че теа ни цапат въздуха!
  А горенето на РДФ в циментовите заводи и къде ли не?

 17. 17 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  А колко много "експерти" ни обясняваха как "човешката дейност няма въздействие върху основните климатични параметри"...!!!
  —цитат от коментар 5 на selqnin


  Не помниш ли?
  Намаляват уж СО2 , а частиците във въздуха се увеличават в пъти ..

  https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/05/09/3536574_bulgariia_e_sred_liderite_v_es_po_spad_na_vuglerodnite/


  Ето я истината:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  https://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/bulgaria/2015/03/06/2486106_kak_ekopopulizmut_zadushava_evropa/

  А теа па се радват:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Някой да вижда автоталибаните да слизат от колите?Не!Някой да вижда ограничаване на вноса на дараци ,автоскрап 15-20 годишни?Не!!Някой да глобява "гражданите" паркирали по градинки и площадки,сеещи кал и мръсотия?Не!!!Е тогава ....
  —цитат от коментар 15 на Willy Messerschmitt


  Мани ги бе ..

  Гретени!
  Тровят ни, и даже нагло подскачат:

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin  А идеята им - идиотска, помисли и ти .. щели били да добиват “нисковъглеродна енергия“ от всякакви боклуци , от тях да зареждат електромобили и щяло било да е мноо яко ..


  А като видиш научните изследвания - ще замърсят ПОВЕЧЕ!

  Всичко - заради пари, искат да вземат от Зелената Сделка !

 19. 19 Профил на crq15625101
  crq15625101
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Планетата има право да се изчисти и да се освободи от всичко което и носи страдание и унищожение !

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  Политиката ни е такава, всяко семейство с две коли - повече данъци, повече магазини за авточасти, повече работни места за автомонтьори.А ние ще трябва да плащаме и по-високи данъци заради необходимостта от повече ремонти на улиците, за нови паркинги.
  Някой знае ли колко автомобила има в София?
  —цитат от коментар 13 на hope


  hope , па и идиотите знаеш ли, какво направиха?
  Мани, дето ни тровят с Намаляването на Въглероден отпечатък и Зелената Сделка, ами и спират екологични коли и налагат мръсни..

  За електромобилите , до сега говорих с моя приятел реалист, той момчето, все повтаря опорните точки на Кремъл : “това е бъдещето, дайте да забраняваме. Путин в Русия ще забранява, ние що стоим ..“ ..

  А с тебе ще говоря за дизелите и как съвременен дизелов двигател всъщност изчиства въздуха - влиза по-замърсен, излиза с по-малко частици..

  Ето - ако във въздуха има 50 000 частици на см3:

  BMW 740d xDrive —38.741

  Citroen C5 Aircross BlueHDi 180 —42.370

  Kia Optima SW 1.6 CRDi—38.856

  BMW 740d xDrive—22.801

  VW Tiguan 2.0 TDI 4Motion—34.487


  Уж, със забраната на дизелите, щели били да намаляват окисите .. да, ама се оказа, че азотните окиси - са повече!

  А за частиците, нали разбра ..??!!
  Като минат през съвременен дизел - И СА ПО-МАЛКО!  https://www.auto-motor-und-sport.de/tech-zukunft/werkstatt/dieselabgase-partikelmessungen-im-realbetrieb/

 21. 21 Профил на Deadpudding
  Deadpudding
  Рейтинг: 704 Неутрално

  До коментар [#6] от "stoiank":

  За дъното на Темза не знам, но луната и звездите предполагам можеш да видиш в множеството джамии построени от новите приселници от пакистан :)

  This is the place where puddings die.
 22. 22 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Синът ми си направи вентилационна уредба в апартамента. Външният въздух минава през три вида филтри. Сменя ги всяка година. Напълно черни са.


 23. 23 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 590 Неутрално

  Кочината София също е там на престижното 20то място.

  ... с двеста...
 24. 24 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 2767 Любопитно

  "На фона на подобрения въздух в световните градове София не само отчита влошаване на качеството на въздуха - частиците PM2,5 се покачват за година от средно ниво 26.8 µg/m³ до 27.5 µg/m³, но и попада в топ 20 на най-нездравословните столици света."

  А има ли данни, колко от тези столици през тази година са преживели шестмесечно ежедневно увеличаване на трафика с 50 % заради "демократичен " тероризъм и преднамерено замърсяване на териториите им?
  Да не говорим, че всичко това се вършеше под лозунга "Спаси София".

 25. 25 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 5232 Неутрално

  А за частиците, нали разбра ..??!!
  Като минат през съвременен дизел - И СА ПО-МАЛКО!

  https://www.auto-motor-und-sport.de/tech-zukunft/werkstatt/dieselabgase-partikelmessungen-im-realbetrieb/
  —цитат от коментар 20 на sim4o


  Наистина дизелите с мотори евро 5 или 6 фактически очистват въздуха от праха!

  По принцип този фин прах само 15% идва от автомобилите, но практически наказват само собствениците на автомобили. Много повече идва от други източници като износване на гуми (елколите също ще се движат на гуми), стоителни обекти и вятърът, който постоянно вдига прах във въздуха!

  Сега в цял Щутгарт разрешената скорост е 40 км/час, вярвайте ми много е тъпо да се влачиш като мравка.

 26. 26 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 126 Неутрално

  Еми да ! Като преборим Кови , веднага локдауни за пречистване на въздуха

  “Новата нормалност” 😂😂 на зомбитата

 27. 27 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  "Въздухът се изчиства временно заради мерките срещу пандемията, според изследване"

  Един от малкото позитиви за света в тези тежки времена!

 28. 28 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#3] от "ywr53649513":

  +++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Ние по традиция сме на опаки със световните тенденции!

 29. 29 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  :) От материала се долавя тъга и огорчение за това, че въздуха в България е чист!?

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2015 Неутрално

  В България е обратно, заради пандемията всички си стоят вкъщи и палят печките на макс. Добре, че последните 1-2 месеца дуе ветер и нема инверсии.
  —цитат от коментар 3 на ywr53649513


  Спасяваме климата!

  Възобновяема енергия , Грета Тунберг , Зелената сделка , пълна въглеродна неутралност .. а-у ..

  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  ----------------
  .. “ Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.
  Но това е само ордьовър.
  Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии...
  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС. Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза...“
  ------------------------

  Субсидии - за унижените и оскърбените!

  Имате ли стари гуми - дайте ги насам! Стари ли са те, или пък не са - щом е казано от Брюксел - дайте ги насам!

  Вземи огин, запали ги, направи ги пепел!


  Добра новина за българската природа!
  Добра новина за белите ни дробове!!!
  —цитат от коментар 8 на selqnin
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK