Две села искат защита на река Ботуня в Монтанско

Две села искат защита на река Ботуня в Монтанско

© Сдружение за дива природа БалканиЖители на монтанските села Палилула и Охрид протестират срещу проект за изграждане на кариера между двете села и с искане близките до реката земи да бъдат включени в нова защитена местност "Поречие на река Ботуня". Опасенията на хората, които се събраха на протест в събота, са, че остарялата екооценка не взима предвид вероятното замърсяване на питейната вода и силния вреден ефект върху биоразнообразието в района.


Проектът за защитена местност


За "Дневник" хидробиологът Пенчо Пандъков от риболовния клуб "Балканка" разясни, че долното течение на Ботуня до нейното вливане в Огоста е сред малкото запазени местообитания в България на четири вида риба - малка кротушка, балканска кротушка, голям щипок и балкански щипок. И четирите вида са защитени както от Червената книга на България, така е от европейската мрежа "Натура 2000".


Предложението за бъдещата защитена територия е разработено от местната организация на хората от двете села: Сдружение за опазване на природата, земите и хората на село Палилула и село Охридия. Целта е защитената местност да опазва не само самата река, но и крайречните гори, които са дом на различни птици и които често в България се изсичат като част от "почистване" на коритата на реките.
Предложението за бъдещата защитена местност е внесено в екоминистерството с подкрепата на Асоциацията на парковете в България, Сдружение за дива природа "Балкани" и Сдружение за аграрни и екологични проекти-ГЕО в опит да се насочи вниманието към нуждата от опазване на природата в района. Проектът за кариерата между двете села датира от 2008г, като е забавен през годините поради протести и възражения към оценката на въздействието му върху околната среда (ОВОС) при обществените обсъждания в двете села, но в момента отново е на дневен ред.


Проектът за кариера


От Сдружение за дива природа "Балкани" разясняват, че заради възраженията на местната общност през 2011 г. и 2012 г. са проведени няколко обществени обсъждания на доклада за екоооценката на проекта. Тогава местните хора са били категорични, че не желаят да се унищожават природата и ландшафтът на земите, попадащи в кариерата.


След две връщания на процедурата по ОВОС през 2013 г. тогавашният екоминистър Нона Караджова разрешава проекта. Според Закона за опазване на околната среда решението по ОВОС е с давност пет години, а през 2019 г. регионалната екоинспекция на Монтана констатира, че строителството на кариерата не е започнало.


От сдружение "Балкани" разясняват, че решението по ОВОС не само вече не е валидно, но и не адресира възраженията, повдигнати от местното население. "Липсва информация как проектът ще се отрази върху състоянието на река Ботуня и нейните диги, като това е едно от основанията за връщане на процедурата. Решението по ОВОС твърди, че подпочвените води няма да бъдат засегнати, а в същото време допуска, че аварийни замърсявания с опасни вещества са възможни. Не е посочено и какво ще е замърсяването на въздуха и шумовото замърсяване от кариерата," твърдят от "Балкани".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK