В петък ще се обсъжда устройственият план на Бяла в онлайн среща

Нечетими карти без основен текст на проект представя община Бяла с покана за обсъждане

© Община Бяла

Нечетими карти без основен текст на проект представя община Бяла с покана за обсъжданеВ петък в онлайн среща ще се обсъжда бъдещото устройство на община Бяла, което включва и един от малкото неурбанизирани плажове в България - Карадере. Това се разбра от покана в общинската интернет страница едва 3 дни преди планираното обсъждане. Прикачените скици за обсъждането обаче са нечетими при приближение в детайл и не дават яснота за визията на управата за бъдещото предназначение на крайбрежните зони.


Кметът на Бяла Пеньо Ненов бе потърсен за разяснения от "Дневник", но до момента отказва разговор, като изтъква, че е твърде зает.


Гражданите, които се интересуват от устройството и бъдещето строителство в община Бяла, могат да заявят мнението си в петък в онлайн среща, като е необходимо предварително записване в срок до 25 март (четвъртък). В Закона за устройство на територията (ЗУТ) е определено, че "проектите за общи устройствени планове се публикуват в интернет страницата на съответната община и подлежат на обществено обсъждане преди внасянето им в експертните съвети по устройство на територията".
Поканата на община Бяла включва приложения към проекта за общ устройствен план (ОУП), но не и самия проект.

© Община Бяла

Поканата на община Бяла включва приложения към проекта за общ устройствен план (ОУП), но не и самия проект.

Публикацията на община Бяла обаче се отнася за "проект за териториално устройствено развитие /ЕСКИЗ/ на община Бяла", като прикачените файлове са приложения, но не включват самия проект. Представени са една таблица за видовете устройствени зони и две скици - за морската зона и за цялата община. Липсва обаче текстово обяснение на връзката помежду им или изложения на общата визия на община Бяла за бъдещо развитие и опазване на територията. Скиците са представени във формат, който не позволява приближение и изчитане на легендата, която трябва да разяснява бъдещото предназначение на различните общински територии.


Без законът да изиска точен срок за предизвестие в поканата за тези обсъждания, той указва, че "възложителят на проекта организира и провежда общественото обсъждане, като разгласява мястото, датата и часа на провеждане с обявление, което се поставя на определените за това места в сградата на общината, района или кметството, както и на други предварително оповестени обществено достъпни места в съответната територия - предмет на плана, и се публикува на интернет страницата на възложителя и на общината, в един национален всекидневник и в един местен вестник".


Според ЗУТ общественото обсъждане "се съвместява и е част от процедурата за провеждане на консултации по екологичната оценка и/или оценката за съвместимост, които възложителят на проекта организира и провежда по Закона за опазване на околната среда и/или Закона за биологичното разнообразие". За да се съвместят обсъждането на самия план с обсъждането на докладите по екооценките му, е необходимо и те да бъдат публикувани, а те също не са представени във вчерашното обявление на община Бяла.


За плажа Карадере са нужни оценки и по ЗООС и по ЗБР, защото той попада както в национални защитени територии, така и в зони от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата в България виж тук). Чрез европейската мрежа плажът е защитен от защитена зона "Камчийска планина" за опазване на птиците и от защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на местообитанията. Част от Карадере се опазва "на хартия" и от националния Закон за защитените територии чрез природната забележителност "Белите скали".


Плажът Карадере има също статут "за природосъобразен туризъм", с който Законът за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) определя плажовете, които да бъдат "съхранени чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност". Този статут в България е даден само на три плажа. Той трябваше да защити природата както на Карадере, така и на Иракли и Корал. Последните два плажа вече са силно урбанизирани, като съдбата на последния незастроен от трите - Карадере - зависи изключително от бъдещето на съседните гори и лозя, което ще се определи с ОУП на община Бяла.


Досегашните земеделски площи и гори край Карадере са частни и проекти за застрояване има от години, част от тях свързвани с видни политически фигури.


Част от горите се приватизират чрез престъпната схема на замени през 2004-2007 г., когато държавата разменя на символични цени своя собственост край планински и морски курорти срещу частни гори с ниска стойност. За всички подобни сделки с гори според решение от 2014 г. на Европейската комисия България трябва да си възвърне държавната собственост или да изиска доплащане на пазарни цени. Карадерейските гори са една от най-емблематичните заменки. Според оценка на природозащитни експерти правителството е дало държавна помощ от около 65 млн. лева за заменките на Карадере. Това се случва през 2008 г., когато фирма "Мадара Бяла норд" АД придобива общо 707.6 дка държавни гори в с. Самотино над плажа Карадере на цена от 8 лв./кв.м.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (10)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1241 Неутрално

  защитата на природата е невъзможна при толкова комерсиални (да не кажа проституиращи) псевдоинституции, които след пъхнат кеш в джоба не могат да различат подпорна стена от хотел.

  черноморският бряг е една клоака, която отново ще стане непосещавана от обичащите природата туристи, веднага щом паднат ограниченията за пътуване.

  оставащите мутри, балъци и политици ще могат да си разпределят малкото останало незастроено място, без да им се пречкат разни там родолюбци или природолюбители.

 2. 2 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2107 Весело

  Още едно крайбрежно свлачище. Още една подпорна стена за птици.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 3. 3 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 5005 Весело

  Какъв проект бре, те ще строят гнезда за птиците "Чрез европейската мрежа плажът е защитен от защитена зона "Камчийска планина" за опазване на птиците и от защитена зона" 😂
  Проблем няма да има. Защитените птици ще се сдобият със самостоятелни гнезда (стаи) за почивка и обслужващ персонал. А може и басейн да им направят, за да могат да се къпят през горещото лято 😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 4. 4 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Луксозното природосъобразно селище на световноизвестния архитект бе спряно от световната икономическа криза. Надявам се пандемията да спре идните проекти там! Има предостатъчно урбанизирани плажове, оставете Карадере! В колко ли защитени зони трябва да попадне, се чудя, за да бъде оставено това местенце намира?!
  И изобщо - какъв е смисълът да се строи още и още ваканционна площ, като Черноморието ни е едно бетонно гробище от празни къщи за гости и недостроени хотели?!

 5. 5 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Не се сещам за друг плаж в България, на който да се почувстваш откъснат от цивилизацията за момент. Място от което все още не се вижда нито една къща или блок. Оставете го това място. Ако го направят като Иракли, след толкова борба да бъде запазено мястото, ще е жалко.

 6. 6 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Сега чета че и процедурата на това обсъждане не е читава. Леко покрай пандемията, леко покрай изборите - ако мине.

 7. 7 Профил на kmq141010687
  kmq141010687
  Рейтинг: 5 Неутрално

  Не обичам да къмпингувам, но познавам хора, които обичат и няколко пъти съм ходил на Карадере. До там няма асфалтиран път и се стига трудно. Ние бяхме с малка кола и се наложи да вървим 10мин. пеша с багажа. Затова и там има малко хора и се чувстваш откъснат от света. Опасност от свлачища няма. Остава им опорката да ремонтират някоя стара сграда, която не се вижда от сателита на гугъл, защото е скрита по храстите. Напоследък все повече хора са ангажирани за опазването на околната среда, а и опорки като "зелени фашисти" вече не минават. Дано този плаж да оцелее.

 8. 8 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 2447 Гневно

  Отново опит да се ползва пандемията за фашистките цели на милиционерското правителство. Миналата година така се опитаха веднага след обявяването на извънредно положение да организират обществено обсъждане на ОУП на Царево, на което никой външен не може да присъства. Опитаха се и да пуснат строежа на затвор за болни деца, наричан от милиционерите национална детска болница.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Ще се изакат отново!
  Преди две години минах през Бяла. Беше ми интересно какво и как са построили до морето.
  Бил съм на пионерски лагери, после на студентски бригади и помнех мястото като красиво, диво.
  Ужас!
  Огромни несъразмерни сгради!
  Разностилие!
  Липса на пътища!
  Все едно цигански катун в който всеки си е заделил парче земя и направил каквото си иска.
  Пределно ясно е че кмет, община всички са подкупни, никой не го е еня за бъдещето.

 10. 10 Профил на Ирина Марудина
  Ирина Марудина
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Отговорът от община Бяла при опит да се запиша като присъстваща на срещата:

  Здравейте,

  Целта на срещата, към която проявявате интерес е предварително неформално обсъждане на концептуален проект за ОУПО Бяла, а не обществено обсъждане по чл.127 от ЗУТ. Форматът на срещата не е регламентиран в нормативен документ и провеждането ѝ е израз на желанието на възложителя, общината и проектантския екип за провеждане на широка дискусия по проблемите на територията, т.е. предварително да се представят идеите залегнали в проекта пред широк обществен кръг, и разбира се пред пряко заинтересованите групи, концепцията да бъде оценена и дискутирана.

  Обществено обсъждане на Ескизния проект на ОУПО Бяла ще се записва и видео записа ще бъде качен на сайта на община Бяла, така че всеки, които има желание да се запознае как е протекло обсъждането, но не е успял да се включи директно, може да го направи.

  Поради изчерпване на квотата за провеждане на подобен тип събитие с платформата Zoom, която е до 100 участника (към момента заявките за участие са над 170) и факта, че обсъждането трябва да бъде конструктивно и да бъдат чути всички заинтересовани страни, се обръщаме към вас с молба вашите писмени мнения, коментари и предложения да бъдат изпратени официално до община Бяла.

  Всички идеи и предложения ще бъдат подложени на оценка за тяхната нормативна допустимост и икономическа и екологична целесъобразност и обсъдени от възложителя и проектантския екип. При положителна оценка и достатъчно основания ще бъдат включени в предварителния проект на ОУПО.  С уважение,

  Екипът на ДЗЗД "Планпроект Бяла 2019"

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK