Приравняването на лова и риболова с минодобива показва пълна липса на разбиране от ЕК

"Не сме против зоните по "Натура 2000" – бяхме активна страна при тяхното въвеждане", казват ловците.

© Явор Мичев, БДЗП

"Не сме против зоните по "Натура 2000" – бяхме активна страна при тяхното въвеждане", казват ловците.Съюзът на ловците и риболовците в България изпрати право на отговор по повод публикацията в "Дневник" "Предизборно обещание против европейските природозащитни норми: възможно" от 24 март.


Ловно-рибарското дружество посочва, че е поискало от партиите "категорична подкрепа срещу европейски инициативи, оказващи пряко негативно влияние върху ловностопанската и риболовната дейности в България, каквито са забраната на оловото в мунициите и риболовните принадлежности, подготвяният мораториум върху лова на гургулицата, европейските директиви за птиците и местообитанията, намеренията за обявяване на строго защитени зони върху 10% от територията на Европейския съюз".


От сдружението възразяват, че цитираните в меморандума като "инициативи" европейски директиви за местообитанията и дивите птици са именно директивите за мрежата "Натура 2000", както е посочено в публикацията на "Дневник".
В цитирания от "Дневник" меморандум са подадени основните теми за разговор на срещите на ръководството на НЛРС-СЛРБ с кандидатите за депутати, представители на основни политически сили. Тези срещи продължават над 90 минути и в тях ние аргументирано представяме проблемите в конкретика.


В материала на "Дневник" "Предизборно обещание против европейските природозащитни норми: възможно" некоректно е интерпретирана една от темите на разговор в тези срещи. В статията се твърди, че ловците сме против зоните по "Натура 2000", при положение че ние бяхме активна страна при тяхното въвеждане през 2006 година. Още повече, че ловът и риболовът са разрешени в тези зони.


В Обръщението към кандидатите за народни представители става въпрос за обсъжданата забрана в 10% от територията на ЕС на лова и любителския риболов, както и приравняването им към минното дело. Това е в категорично противоречие с позицията на Международния съюз за защита на природата и природните ресурси (IUCN - една от най-авторитетните световни природозащитни организации, която съставя Червения списък на застрашените видове), в която ловът официално се признава за инструмент за управление и опазване на дивата природа. Посочените теми са във фокуса и на Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE), както и на Международния съвет по лова и опазване на природата (CIC). Тези теми са наднационални, като ние активно се включваме в дискусията и участваме в инициативите на двете световно признати ловни организации.


Как ще гласуваме на 4 април - всички важни въпроси и срокове и последните прогнози - четете тук


В пълния текст на Обръщението на Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" ясно са посочени темите на разговорите, като е добавено и пояснение към тях, като никъде не присъства думата "Натура", както и обявяване против природозащитни директиви. Текстът, касаещ европейските инициативи, е следният:


"...Оловото в мунициите и риболовните принадлежности


Забраната за използване на муниции за ловни и спортни цели и риболовни принадлежности със съдържание на олово по-високо от 0,1% е ограничение, което освен седемте милиона ловци в Европа ще засегне и десетки милиони любители риболовци. Същото е прибързано и не е подкрепено с необходимите научни изследвания, потвърждаващи неговата необходимост, не е направена адекватна оценка на социално-икономическия ефект от подобно ограничение върху всички заинтересовани страни.


Мораториум върху лова на гургулицата


Налагането на мораториум върху лова на гургулица по Централно-източния миграционен път в Европа, без да са налични научни доказателства за неговото негативно влияние върху популацията на вида, е неприемливо за нас. Още повече поради факта, че по-голямата част от държавите членки по миграционния път докладват за стабилни популации през последните 6 години.


Европейските директиви за птиците и местообитанията


Друг съществен проблем е липсата на гъвкави механизми за оценка и изменение на статута на видовете, нуждаещи се от специална защита. Необходимо е регламентирането на възможност статутът им да бъде изменен веднага щом съответният вид достигне благоприятен природозащитен статус. Особено когато се касае за видове, които в определени региони могат да застрашат популациите на други диви животни. Такива видове у нас са мечката, вълкът и дивата котка, които имат стабилни числености, много по-големи от тези в Западна Европа на единица площ подходящи местообитания, но са етикетирани от нашите природозащитни НПО като застрашени или уязвими.


Обявяване на строго защитени зони върху 10% от територията на Европейския съюз


През май 2020 г. Европейската комисия представи своята Стратегия за биологично разнообразие за 2030 г. Една от целите в нея е създаването на защитени територии върху 30% от територията на Европейския съюз (ЕС). Предвижда се 1/3 от тях, или 10% от общата площ на ЕС, да бъдат "строго защитени".


Като организация, чийто основен предмет на дейност е устойчивото стопанисване, възпроизводството и опазването на дивеча и рибата, съхраняването на екологичното равновесие и биологичното разнообразие, приветстваме основните цели, заложени в Стратегията, но сме изключително разтревожени от текста в помощния документ към нея, който беше представен от ЕК и който гласи:


"Това означава, че строго защитените зони трябва да бъдат заети от естествени местообитания и видове и да имат достатъчен размер сами по себе си или заедно с буферни зони с по-ниско ниво на защита, за да се гарантира ненарушаването на природните процеси, от които зависят. Екстрактивни дейности като минодобив, риболов, лов или горско стопанство не са съвместими с това ниво на защита."


Приравняването на лова и риболова с минодобива показва пълна липса на разбиране от страна на ЕК на функцията, които те изпълняват като необходими дейности за устойчиво управление на възобновими природни ресурси. Същевременно забрана за извършване на горепосочените дейности върху минимум 10% от територията на страната (11 000 км²) ще се отрази негативно върху имуществените права на огромен брой собственици и ползватели на земи, върху социалните ползи от лова, риболова и горскостопанската дейност в съответните региони и ще доведе до допълнителни разходи за управление на дивата природа, като в същото време няма да допринесе с нищо за опазване на биоразнообразието.


Нещо повече, забраната на ловностопанската и рибностопанската дейност в тези територии ще доведе до дисбаланс в екосистемите, които са оформени в сегашният им облик именно под въздействие на тяхното влияние стотици години назад във времето.


Всичко най-важно за предстоящите избори - в специалната рубрика на "Дневник".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hhw19655143
  hhw19655143
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Не знам какво животно трябва да си за да ходиш да стреляш по животни. Явна проява на слабост.

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Разстроено

  Много малко хора разбират огромното значение на лова и риболова в съвременна Европа за опазването на природата. Ама какво да с еправи, като ги учат в училище и в къщи, че мечето вика "брум-брум" а вълка е лош... И си мислят че лова е да убиваш животни за удоволствие ... О, свещенна простота...

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1550 Неутрално

  Не знам какво животно трябва да си за да ходиш да стреляш по животни. Явна проява на слабост.
  —цитат от коментар 1 на hhw19655143


  Човекът е станал човек, когато е спрял да пасе и е започнал да яде месо.

 4. 4 Профил на hhw19655143
  hhw19655143
  Рейтинг: 30 Неутрално

  [quote#3:"3biri"][/quote]

  Той и шефа на леки се беше снимал със застреляната бяла мечка от глад, не защото е комплексирано мъничко човече с пушка.

 5. 5 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1995 Весело

  Веднага си представих еколозите от местните ловни дружинки и гостуващите им еколози-депутати, министри, бизнесмени, футболисти....

 6. 6 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  И си мислят че лова е да убиваш животни за удоволствие ... .
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Всъшност си е точно това. Ако си ловец (предполагам че си) мси отделил хиляди левове за предмети , на които предназначението е да причиняваш болка, страдание и накрая смърт.
  И не природата много добре си се справя сама, няма нужда от ловци. като избиваш гургулици не помагаш на природата, а си просто жесток садист.

 7. 7 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 404 Весело

  Много малко хора разбират огромното значение на лова и риболова в съвременна Европа за опазването на природата. Ама какво да с еправи, като ги учат в училище и в къщи, че мечето вика "брум-брум" а вълка е лош... И си мислят че лова е да убиваш животни за удоволствие ... О, свещенна простота...
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Напразно се хабиш, повечето и идея си нямат за какво става въпрос.

 8. 8 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 782 Неутрално

  За оловото съм съгласен. Сачмите могат да са от керамика.

 9. 9 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Неутрално

  Всъшност си е точно това. Ако си ловец (предполагам че си) мси отделил хиляди левове за предмети , на които предназначението е да причиняваш болка, страдание и накрая смърт.
  И не природата много добре си се справя сама, няма нужда от ловци. като избиваш гургулици не помагаш на природата, а си просто жесток садист.
  —цитат от коментар 6 на Doge


  Уфффф!

  Баш пък в Германия съм си говорил с ловци. Там е жестоко! Като правила и закони ...

  Всяка ловна дружинка сключва договор с местната власт за землището. Как го заварва и с какви плюсове трябва да го остави в края на договора.
  И като подобрения, и дори като видове и брой животни, които брой и видове са съобразени с еко-овластените да раздават предписания и да следят за изпълнението ...

 10. 10 Профил на Йоаникий
  Йоаникий
  Рейтинг: 664 Разстроено

  Плещенето и плямпането срещу всяка европейска директива е признак на ориенталска изостаналост и азиатска зависимост. Нелепо е в 21 век шепа комплексари с оръжия да се произнасят кое добре и кое - не и да се изживяват като някаква инстанция, без някой да ги пита даже... 😨🤮

  Най-високите препятствия са тези, които сами си поставяме.
 11. 11 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1404 Неутрално

  И ловец съм и рибар съм,
  на минодобива лайката обрал съм

 12. 12 Профил на xm...
  xm...
  Рейтинг: 3028 Весело

  И ловец съм и рибар съм,на минодобива лайката обрал съм
  —цитат от коментар 11 на diq55699032


  Сорри, ама ВЕЧЕ не си познал!

  И лайката нЕма да бараш, и кучката и!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на невалиден
  невалиден
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#1] от "hhw19655143":

  човек

  поручик Т.
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Неутрално

  ... И не природата много добре си се справя сама, няма нужда от ловци. като избиваш гургулици не помагаш на природата, а си просто жесток садист....
  —цитат от коментар 6 на Doge


  Проблема е, че в съвременното общество в природата липва хищника, който да регулира популацията на останалите животни - да прочиства от болни и недъгави и така да остав асамо здраво поколение. В съвременна Европа много трудно може да се намери място в природата, където един вълк, да може да си върши работата. Всеки хищник потребва определен ревир, за да ловува и се развива и размножава. В Европа, предвид урбанизацията, селското стопанство и т.н. такива ревири почти не могат да се осигурят. За това, за да няма преразмножение и генетични израждания, ролята на хищника поема ловеца. Ходенето на лов не е безразборна стрелба за кеф а реално е вършенето на работата на липсващият хищник. Отсрелват се животни по определени критерии, точно така, какато го прави хищника. Кефа не е в убиването, кефа е вечерта карй огъня на складка приказка и чист въздух. Лова е сложна наука и има определени строги правила, Останалото е бракониерство и се наказва.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#2] от "DDR":

  Много малко хора разбират огромното значение на лова ...
  —цитат от коментар 2 на DDR

  До коментар [#7] от "disorg":
  ... повечето и идея си нямат за какво става въпрос.
  —цитат от коментар 7 на disorg

  Ако не ви затруднява, ще споделите ли какви са, както в статията се казва, „социалните ползи от лова“ в ХХI-ви век? Предполагам, че ще да са ОГРОМНИ 🙃?! Или още се делим на ловци и събирачи ...

 17. 17 Профил на Alan Blackmore
  Alan Blackmore
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  До коментар [#3] от "3biri":

  По-скоро когато се е разселил по географски ширини, където климатичните условия не позволяват изхранването с плодове от дърветата, което пък най-вероятно се е случило поради глобално ЗАСТУДЯВАНЕ, довело до отслабване на мусона в източноафриканската савана.

  В случая се говори за лов не с цел изхранване, иначе освен лешояди за да опазим екоравновесието ще трябва да реинтродуцираме и лъва (имало е, да, макар и много отдавна)
  Иначе и аз не се кефя на хора, които позират с ловни трофеи.

  завалял дъжд, всички умрели.
 18. 18 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3588 Неутрално

  Поредната меко казано идиотска инициатива на ЕК. Като кривите краставици и щастливите кокошки. Но, бюрократите толкова си могат. А и трябва да си оправдаят тлъстите заплати с глупава, но все пак - дейност.

 19. 19 Профил на Jazzdevil
  Jazzdevil
  Рейтинг: 1314 Неутрално

  Кой го измисли тоя термин "минодобив"?!?
  Има минно дело, има рудодобив и въгледобив ама такова нещо като минодобив не съществува нито в българския нито в някой чужд език.

 20. 20 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#15] от "DDR":

  Глупости на търклалета, да си оправдаеш гузната съвест, за това , че си садист и изрод. Може би наистина щеше да има повече хищници ако не ходехте да ги избивате на подборен обстел за лисица, вълк, чакал, язовец, бялка и др. Не само това, ами ходите и на специаленм курс и давате незнам си колко пари само и само да изкарате нарезно оръжие, да може да издевателствате на природата още повече.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 1248 Весело

  До коментар [#20] от "Doge":
  Нищо не разбираш ти, шъ знайш ...

  Лова е сложна наука
  —цитат от коментар 15 на DDR
  Най-сложната от най-сложните „науки“ е това! 🤣 🤣 🤣

 23. 23 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2551 Весело

  До коментар [#20] от "Doge":
  До коментар [#22] от "Zippie":

  Тъй като воденето на дискусия с "телевизор" го считам за загубено време, пожелавам ви лек остатък от деня и прятни почивни дни.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 24. 24 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 741 Неутрално

  еколозите не са против лова, а ловните дружини могат да подобряват биоразнообразието стига да спазват законите

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 25. 25 Профил на ПИК е велик
  ПИК е велик
  Рейтинг: 1067 Весело

  Кино - вино, все едно!

  Спечелихме битка, но не и войната!
 26. 26 Профил на yardadin
  yardadin
  Рейтинг: 269 Весело

  Кой го измисли тоя термин "минодобив"?!?Има минно дело, има рудодобив и въгледобив ама такова нещо като минодобив не съществува нито в българския нито в някой чужд език.
  —цитат от коментар 19 на Jazzdevil


  Сигурно са имали предвид добиване/обезвреждане на мини. :)

 27. 27 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2340 Неутрално

  До коментар [#23] от "DDR":

  Да естествено, твърдиш, че убиваш щото нямало хищници, после ходиш да убиваш хишници на подорен ряазстрел. И когато логически си затапен, било телевизор. Обаче има карма и ще си платиш за лошотията.

 28. 28 Профил на Андерсен
  Андерсен
  Рейтинг: 588 Разстроено

  Трябва пълна и абсолютна забрана за лова и риболова от частни лица в общински и държавни земи. Това е варварство в 21ви век, да се обстрелват и убиват диви животни за забавление.

 29. 29 Профил на Plamen Shopov
  Plamen Shopov
  Рейтинг: 781 Неутрално

  За оловото съм съгласен. Сачмите могат да са от керамика.
  —цитат от коментар 8 на jmf29537805


  Или стиропор!?Хехх

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на гражданин
  гражданин
  Рейтинг: 511 Неутрално

  Доста безумна позиция!

  Ние сме мъже и не ни пречи да ядем олово. Олово е ял дядо ми, олово ще ям и аз.
  Гургулицата я е ловувал дядо ми, ще я ловувам и аз и не ми пука, че изчезва.
  Дядо ми е ловувал всичко коз и навсякъде. Всичко коз и навсякъде ще ловувам и аз.
  Интересно за какви права на собственици говорят при условие, че ловците не плащат нищо на собствениците за това, че вършеят в техните земи и гори? Чист социализъм е това!
  И не плащат и нищо на държавата за това, че им отдава за приоритетно ползване цялата територия на България и че туристи трябва да се съобразяват с непрекъснатите им гонки на прасета и пусиите по туристическите пътеки!
  А земеделците плащат по 10 лева на нает декар пасище!

  Българското ловно движение е още в деветнадесети век въпреки всички си социализъм в него...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK