До 2 април могат да се подават мнения за визията за застрояването на "Карадере"

Природосъобразният плаж "Карадере" през 2020 г.

© Вера Стаевска, Личен архив

Природосъобразният плаж "Карадере" през 2020 г.Седмица след набързо обявеното онлайн обсъждане на предварителна визия за бъдещото устройство на община Бяла, включително плажа за природосъобразен туризъм "Карадере", местната власт публикува на страницата си видеозаписа от дискусията. Тъй като това обсъждане бе обявено само три дни предварително и не бяха представени документи на проекта, освен две нечетими скици, общината разясни след публикацията на "Дневник", че то е предварително допитване по "концептуален проект", като официалното обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) предстои. Концепцията, както е видно от видеозаписа, предвижда застрояване на имотите, обграждащи плажа "Карадере". Писмени мнения по концептуалния проект ще се приемат до 2 април (петък) на адреса на общината [email protected].


"Предварителни" становища за предвиденото застрояване


Общественото обсъждане по ЗУТ трябва да се проведе след публикуване както на подробния проект на общ устройствен план на Бяла, така и на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценката за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000" (плажът "Карадере" попада в две зони от европейската мрежа). Преди година поради планирано завишено застрояване в проекта за ОУП на община Царево той беше спрян след гражданска кампания и хиляди становища против застрояването.


Гражданската група "Да спасим Карадере", както и сходни групи, защитаващи плажа "Корал" и Черноморието край село Синеморец в Странджа, призовават гражданите да подават становища и при настоящото предварително допитване за "концептуален проект", въпреки че то не е официално обществено обсъждане. Според тях е важно да бъде регистрирано общественото мнение, защитаващо плажа с неговия статут "за природосъобразен туризъм" по ЗУТ с искане против застрояване. Те са изготвили и примерно становище, което гражданите могат да ползват.

Гражданските групи призовават бъдещото ползване на частните земи около плажа "Карадере" да бъде съобразено с ползването му за природосъобразен туризъм. Те призовават да се търсят форми на ползване на частните имоти, които са различни от застрояване и ще позволят на собствениците да предоставят услуги на туристите или да ползват земята си за селско стопанство.


Целият западен бряг на Малта е част от "Натура 2000". В него няма туристическо строителство, но е почти изцяло покрит от частни ферми, като крайбрежието привлича туристи по скалистите си пътеки и незастроени пясъчни плажове, край които често се виждат бивакуващи с палатки. За сметка на това източният бряг на островната държава е почти изцяло покрит от градско-курортна агломерация с гъсто и високо строителство

© Вера Стаевска, Личен архив

Целият западен бряг на Малта е част от "Натура 2000". В него няма туристическо строителство, но е почти изцяло покрит от частни ферми, като крайбрежието привлича туристи по скалистите си пътеки и незастроени пясъчни плажове, край които често се виждат бивакуващи с палатки. За сметка на това източният бряг на островната държава е почти изцяло покрит от градско-курортна агломерация с гъсто и високо строителство


Статутът на "Карадере"


Плажът "Карадере" има статут "за природосъобразен туризъм", с който Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) определя плажовете, които да бъдат "съхранени чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност". Този статут в България е даден само на три плажа. Той трябваше да защити природата както на "Карадере", така и на "Иракли" и "Корал". Последните два плажа вече са силно урбанизирани, като съдбата на последния незастроен от трите - "Карадере" - зависи изключително от бъдещето на съседните гори и лозя, което ще се определи с ОУП на община Бяла.


Досегашните земеделски площи и гори край "Карадере" са частни и проекти за застрояване има от години, част от тях свързвани с видни политически фигури.


Част от горите се приватизират чрез престъпната схема на замени през 2004 - 2007 г., когато държавата разменя на символични цени своя собственост край планински и морски курорти срещу частни гори с ниска стойност. За всички подобни сделки с гори според решение от 2014 г. на Европейската комисия България трябва да си възвърне държавната собственост или да изиска доплащане на пазарни цени. Карадерейските гори са една от най-емблематичните заменки. Според оценка на природозащитни експерти правителството е дало държавна помощ от около 65 млн. лева за заменките на "Карадере". Това се случва през 2008 г., когато фирма "Мадара Бяла норд" АД придобива общо 707.6 дка държавни гори в с. Самотино над плажа "Карадере" на цена от 8 лв./кв.м.


Предвижданията на бъдещия ОУП на Бяла за "Карадере" също трябва да се съобразят с въздействието на бъдещото предназначение на земите около него върху природата (чрез извършване на оценка по Закона за опазване на околната среда ЗООС - задължителният за всеки инвестиционен проект ОВОС), както и с това дали е съвместимо бъдещото застрояване с целите за опазване на зоните от "Натура 2000" (оценка по Закона за биологичното разнообразие ЗБР, или накратко - оценка за съвместимост). Тези две екооценки са нужни, защото "Карадере" попада както в национални защитени територии, така и в зони от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата в България виж тук). Чрез европейската мрежа плажът е защитен от защитена зона "Камчийска планина" за опазване на птиците и от защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на местообитанията. Част от "Карадере" се опазва "на хартия" и от националния Закон за защитените територии чрез природната забележителност "Белите скали".


И докато бъдещият устройствен план все още не е представен чрез проект и екооценки, гражданите могат принципно да изразят мненията си за концепцията за застрояване на частните имоти зад плажната ивица със становища до 2 април (петък).


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (28)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Неутрално

  Не оставиха нео...о място по прекрасният ни морски бряг!!!
  Срамота и позор!!!

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 1707 Неутрално

  мама им мръсна .
  бесило за тая сган.

 5. 5 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  Като ще го застрояват, все едно как. Някой помни ли как изглеждаше Райския залив? А знаете ли го къде се намира/ше/?

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2417 Разстроено

  До коментар [#5] от "Judjuk":

  За съжаление И Райският залив отдавна е призрак...
  Иначе сме изяли огромни количества миди на ламарина, които едно време вадехме там...!

 7. 7 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Като ще го застрояват, все едно как. Някой помни ли как изглеждаше Райския залив? А знаете ли го къде се намира/ше/?
  —цитат от коментар 5 на Judjuk

  Тоя след Созопол ли?

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 8. 8 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2459 Весело

  Искам навътре в морето на сто метра от брега,да се построи кръчма върху колове. Такава има в свободна Танзания. Предложението е сериозно.


 9. 9 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  ако може да качат този
  примерен файл другаде,
  че не мога да го изтегля.
  някой да им каже.
  във групата във фейса го няма файла.

 10. 10 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 24 Неутрално
 11. 11 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1443 Неутрално

  Проклети да сте всички алчни изроди! Да се задавите с бетон, пясък и чакъл!

 12. 12 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#10] от "Вера Стаевска":

  благодря.

 13. 13 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  Мнението ми е, че в 300км зона около плажа, ТРЯБВА да се забрани каквото и да било строителство, с изключение на места за обществено паркиране и пътни артерии с твърдо покритие.

 14. 14 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":

  гласувай за демократите тогава.
  и аз искам също.

 15. 15 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1536 Неутрално

  Малко са качествени мнения.

 16. 16 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  Подозрително кратък срок

 17. 17 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4641 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Черноморието ни е "успешно осрано" заради алчността на предприемачите и държавната администрация!

 18. 18 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 800 Неутрално

  Защо ходя на море в България? Ами защото скоро няма да остане къде да се ходи у нас! Само бетон и алчност - зелено дърво да не остане!!!

  Един Българин
 19. 19 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 5864 Неутрално

  Карадере, Фичоза...и тая година се изниза.

 20. 20 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#13] от "ivanpopov":гласувай за демократите тогава.и аз искам също.
  —цитат от коментар 14 на mihail_p


  Те са една от партиите в списъка ми за размисъл. Но нямам практиката да гласувам за пария. Винаги гледам предложените кандидати. И какво виждам в списъка на ДБ за 24-и МИР/София? Още водача е действащ общински съветник. Значи, след като е получил доверието ни, като избиратели, сега иска да не свърши нищо от това, което сме се надявали, изпращайки го в СО, а да се премести на столче с по-голям келепир? Същата история е с ГЕРБ, където водачът на листата определено не мисли да остава депутат, което значи, че ще ни пробута някоя безгласна буква, сложена на N-тo място, която никой избирател не би подкрепил пряко. За водача на третата фаворизирана партия (БСП) съм висал по-рано, там също не виждам цветя и рози. Но да се върна на ДБ: Третият пък е екс-кандидат за ОС в 2-ри МИР/Бургас. За някой може и да няма значение дали става дума за местен парламент или национален, но аз съм наясно колко е голяма пропастта на изпълняваните задачи и необходимите за целта умения. Втората в листата има деклариран чудесен бекграунд за управленец и администратор, но не и за юрист, какъвто трябва да бъде преди всичко един депутат. Най-малкото, защото основната му работа (95%) е да приема закони и да избира правоприлагащи и правоопазващи държавни органи, както и да контролира изпълнителната власт. И веднага се питам, защо при магистратура в областта на международната политика и обществен опит в Германия, дамата заработва в областта на недвижимите имоти, където трябват доста по-ралични умения.
  Наясно съм, че с подобни претенции няма никога да намеря идеален кандидат, но пък винаги мога да сравня с останалите листи и да реша кой най-много се доближава от оптималното. Идеалният вариант би бил машините да могат да предложат избор на 24 лица от целия списък на всички партии и изборът да е мажоритарен. Като тези лица да не могат да се занимават с никаква друга дейност в следващите 4г, ако бъдат избрани, дори ако си подадат отставката преждевременно. Още повече, че практиката от последните 30г показва, че никаква екипност в разпределението на задачите няма, дори при членовете на малките партии.

 21. 21 Профил на buzanka
  buzanka
  Рейтинг: 582 Неутрално

  А защо изобщо да се застроява? Това е едно от малкото диви места на Черноморието, нека си остане такова.

  Обичам да слушам само себе си
 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8247 Неутрално

  Сякаш някой се съобразява с мненията на гражданите.

 23. 23 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 1772 Неутрално

  До коментар [#20] от "ivanpopov":

  абе стегни се.
  какви са тея философски разсъждения.
  тук е просто.
  или гласуваш за демократите, за да има отпор срещу планираното
  ограбване на парите ни и тея от европа
  или гласуваш за десетата.
  и то почна като някои други, все едно гледате списание плейбой.
  глдай го като да ти назначар домоуправител.
  на блока.

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2659 Неутрално

  До коментар [#23] от "mihail_p":

  Да се стегна ли? А-а-а НЕ! Аз влизам тук за да се разпускам. Морално. И да деградирам психически.

 25. 25 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3203 Неутрално

  Че ще бетонират е ясно, няма начин да не.
  Ама, другари, не сте ли чули за глобално затопляне, вдигане на нивото на океана?
  По света вече не строят на плажа, на 2-3 метра надморска височина.

 26. 26 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3438 Неутрално

  "Тоя след Созопол ли?"
  [quote#7:"venci4"][/quote]

  Същият.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 627 Неутрално

  Я моля ,кви мнения от Сульо и пульо .Има си закон за черноморското крайбрежие и точка .Ама не искал бетон ,не искал незнам Ко си .В къщата на село ,ако не искаш ,не слагай бетон ,а слагай пръст ,ама недей да даваш акъл .

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK