ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ 2022

 • 25.3%
 • 20.2%
 • 13.8%
 • 10.2%
 • 9.3%
 • 7.4%
 • 4.6%
 • 3.8%
 • ГЕРБ:67
 • ПП:53
 • ДПС:36
 • ВЪЗР:27
 • БСП:25
 • ДБ:20
 • БВ:12
39.4%активност

Източник: Резултатът и активността са от ЦИК при 100% обработени протоколи, мандатите са по изчисление на "Дневник"

До 2 април могат да се подават мнения за визията за застрояването на "Карадере"

Природосъобразният плаж "Карадере" през 2020 г.

© Вера Стаевска, Личен архив

Природосъобразният плаж "Карадере" през 2020 г.Седмица след набързо обявеното онлайн обсъждане на предварителна визия за бъдещото устройство на община Бяла, включително плажа за природосъобразен туризъм "Карадере", местната власт публикува на страницата си видеозаписа от дискусията. Тъй като това обсъждане бе обявено само три дни предварително и не бяха представени документи на проекта, освен две нечетими скици, общината разясни след публикацията на "Дневник", че то е предварително допитване по "концептуален проект", като официалното обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията (ЗУТ) предстои. Концепцията, както е видно от видеозаписа, предвижда застрояване на имотите, обграждащи плажа "Карадере". Писмени мнения по концептуалния проект ще се приемат до 2 април (петък) на адреса на общината [email protected].


"Предварителни" становища за предвиденото застрояване


Общественото обсъждане по ЗУТ трябва да се проведе след публикуване както на подробния проект на общ устройствен план на Бяла, така и на оценките за въздействие върху околната среда (ОВОС) и оценката за съвместимост с европейската мрежа "Натура 2000" (плажът "Карадере" попада в две зони от европейската мрежа). Преди година поради планирано завишено застрояване в проекта за ОУП на община Царево той беше спрян след гражданска кампания и хиляди становища против застрояването.


Гражданската група "Да спасим Карадере", както и сходни групи, защитаващи плажа "Корал" и Черноморието край село Синеморец в Странджа, призовават гражданите да подават становища и при настоящото предварително допитване за "концептуален проект", въпреки че то не е официално обществено обсъждане. Според тях е важно да бъде регистрирано общественото мнение, защитаващо плажа с неговия статут "за природосъобразен туризъм" по ЗУТ с искане против застрояване. Те са изготвили и примерно становище, което гражданите могат да ползват.

Гражданските групи призовават бъдещото ползване на частните земи около плажа "Карадере" да бъде съобразено с ползването му за природосъобразен туризъм. Те призовават да се търсят форми на ползване на частните имоти, които са различни от застрояване и ще позволят на собствениците да предоставят услуги на туристите или да ползват земята си за селско стопанство.


Целият западен бряг на Малта е част от "Натура 2000". В него няма туристическо строителство, но е почти изцяло покрит от частни ферми, като крайбрежието привлича туристи по скалистите си пътеки и незастроени пясъчни плажове, край които често се виждат бивакуващи с палатки. За сметка на това източният бряг на островната държава е почти изцяло покрит от градско-курортна агломерация с гъсто и високо строителство

© Вера Стаевска, Личен архив

Целият западен бряг на Малта е част от "Натура 2000". В него няма туристическо строителство, но е почти изцяло покрит от частни ферми, като крайбрежието привлича туристи по скалистите си пътеки и незастроени пясъчни плажове, край които често се виждат бивакуващи с палатки. За сметка на това източният бряг на островната държава е почти изцяло покрит от градско-курортна агломерация с гъсто и високо строителство


Статутът на "Карадере"


Плажът "Карадере" има статут "за природосъобразен туризъм", с който Законът за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК) определя плажовете, които да бъдат "съхранени чрез опазване на биологичното разнообразие и на екосистемите при разумно използване на природните ресурси и върху чиято територия не се извършва стопанска дейност". Този статут в България е даден само на три плажа. Той трябваше да защити природата както на "Карадере", така и на "Иракли" и "Корал". Последните два плажа вече са силно урбанизирани, като съдбата на последния незастроен от трите - "Карадере" - зависи изключително от бъдещето на съседните гори и лозя, което ще се определи с ОУП на община Бяла.


Досегашните земеделски площи и гори край "Карадере" са частни и проекти за застрояване има от години, част от тях свързвани с видни политически фигури.


Част от горите се приватизират чрез престъпната схема на замени през 2004 - 2007 г., когато държавата разменя на символични цени своя собственост край планински и морски курорти срещу частни гори с ниска стойност. За всички подобни сделки с гори според решение от 2014 г. на Европейската комисия България трябва да си възвърне държавната собственост или да изиска доплащане на пазарни цени. Карадерейските гори са една от най-емблематичните заменки. Според оценка на природозащитни експерти правителството е дало държавна помощ от около 65 млн. лева за заменките на "Карадере". Това се случва през 2008 г., когато фирма "Мадара Бяла норд" АД придобива общо 707.6 дка държавни гори в с. Самотино над плажа "Карадере" на цена от 8 лв./кв.м.


Предвижданията на бъдещия ОУП на Бяла за "Карадере" също трябва да се съобразят с въздействието на бъдещото предназначение на земите около него върху природата (чрез извършване на оценка по Закона за опазване на околната среда ЗООС - задължителният за всеки инвестиционен проект ОВОС), както и с това дали е съвместимо бъдещото застрояване с целите за опазване на зоните от "Натура 2000" (оценка по Закона за биологичното разнообразие ЗБР, или накратко - оценка за съвместимост). Тези две екооценки са нужни, защото "Карадере" попада както в национални защитени територии, така и в зони от европейската мрежа "Натура 2000" (повече за мрежата в България виж тук). Чрез европейската мрежа плажът е защитен от защитена зона "Камчийска планина" за опазване на птиците и от защитена зона "Плаж Шкорпиловци" за опазване на местообитанията. Част от "Карадере" се опазва "на хартия" и от националния Закон за защитените територии чрез природната забележителност "Белите скали".


И докато бъдещият устройствен план все още не е представен чрез проект и екооценки, гражданите могат принципно да изразят мненията си за концепцията за застрояване на частните имоти зад плажната ивица със становища до 2 април (петък).


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK