Стотици изказаха мнение по проекта за нови курорти край "Карадере"

Плажът "Карадере"

© Надежда Чипева, Капитал

Плажът "Карадере"Стотици мнения дневно са постъпвали в местната администрация на Бяла по проекта за общ устройствен план в седмицата, дадена на гражданите да го коментират, съобщи днес общината след като вчера изтече крайният срок за това. По информация на гражданската група "Да спасим Карадере", която разпространи в социалните мрежи проектостановище против плана и призова гражданите да го подават от свое име, над 1000 човека са настояли пред местните власти за преразглеждане на проекта.


Към 3 април на сайта на община Бяла е публикуван списък с имената на 336 заявители, но от там уточняват, че информацията не е окончателна. От администрацията се ангажират, че до края на следващата седмица ще бъде представен пълнен списък с имената на всички, изпратили мнение. В списъка са само имената на хората, но не и съдържанието на становищата им.


Планът, представен от консорциума "План проект Бяла 2019", предвижда изглаждането на курортни комплекси и ваканционни селища на втора линия, които ще се простират на север до Шкорпиловци. Предвиденото строителство обхваща хотели, пансиони, почивни домове, вили, санаториуми, къмпинги и бунгала, както и паркова зона с атракциони и преместваеми обекти.
От това дали ще бъде приет планът, зависи и съдбата на плажа за природосъобразен туризъм "Карадере", който е един от трите такива в България, наред с "Иракли" и "Корал".


Екоактивистите от "Да спасим Карадере" алармират, че урбанизирането на землищата на Бяла, Горица-Светерица и Самотино би допринесло за бързото унищожаване на части от защитени зони "Камчийска планина" и "Плаж Шкорпиловци", както и за унищожаването на последната голяма незастроена местност на българското Черноморие - плаж "Карадере". Те настояват да се развива природосъобразен туризъм, който едновременно да носи доходи на местната общност и да опазва природата й.


Все още не е обявена датата на същинското обществено обсъждане по реда на Закона за устройство на територията.


Повече за статутът на "Карадере" може да прочете тук.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK