Екоминистърът наруши забраната за моторни шейни в националните паркове

Екоминистърът наруши забраната за моторни шейни в националните паркове

© МОСВМинистерството на околната среда и водите (МОСВ) разпространи на 10 април видео записи за това как екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро навлиза в Национален парк Рила с над десет моторни шейни, в нарушение на забраните за защитената територия. Това се случи, след като 12 граждански организации поискаха по-строг контрол и ограничения за забранените моторни превозни средства, а ведомството продължава да не отговаря на журналистически въпроси по темата."Аз не мога за всяко нещо да тичам" и "аз съм администратор," каза Димитров по националната телевизия преди седмица. Въпреки това обаче той е възприел подхода на Бойко Борисов да "инспектира" лично с помощта на моторно превозно средство и да промотира това ползване на служебното си време с видео излъчвания - подход, наричан все по-често "джипкатв". Според серията от 5 публикации на видео канала на МОСВ, обединени и на сайта на ведомството, министърът е бил придружен от 12 моторни шейни на билото на националния парк, за да провери деривациите на язовирите Искър, Бели Искър и Белмекен. Според гласа на екоминистъра във видеото, проверката е за нивата на снега и потенциални наводнения при топенето.
Измерванията на природните параметри с цел превенция на бедствия са възложени на бюджетна организация - това е Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ). Институтът има функция "осигуряване на държавните органи с данни, анализи, експертизи и прогнози за хидро-метеорологичните процеси на територията на страната и западната част на Черно море". НИМХ е оборудван с високопланински бази с експертен персонал за извършване на тези измервания, включително и в Национален парк "Рила".


Въпреки това екоминистърът заявява във видеозаписа, че без навлизането на моторните шейни със служители на басейновите дирекции, националния парк и планинската спасителна служба и техни доброволци, той не е имал начин да знае колко е снегът и дали няма да доведе до наводнения.


С тази акция Емил Димитров легитимира навлизането на моторни шейни в националните паркове, на фона на нарастващи обществени искания за контрол. Преди 2 седмици 12 планинарски граждански организации се обединиха с искане към институциите, включително МОСВ и подчинените му дирекции на националните паркове, за спазване на правилата за забрана в защитени територии и по-ефективен контрол срещу шума, газовете и утъпкването на склоновете.


Защитените територии имат планове за управление, които определят в кои части от тях са забранени и разрешени конкретни човешки дейности, както и паркови администрации, които имат задължения по управлението им. Достъпът на моторни превозни средства е изрично забранен, освен по ясно обозначени пътища. Често нарушение и през лятото е излизане на МПС от пътищата, като особено мотоциклетите е трудно да бъдат контролирани поради малобройност и слаба подвижност на охраната (виж повече тук). Моторните шейни, както и четириколесните АТВ, обаче са още по-недосегаеми, защото нямат регистрационни номера и нарушителите могат да се идентифицират само при залавяне "на местопрестъплението".


При акцията в стил "джипкатв" на Емил Димитров-Ревизоро обаче извършителите се афишират, демонстрирайки нарушаване на правилата единствено поради решение на "властта" в лицето на един министър. Според интернет страницата на МОСВ един от приоритетите за работа на ведомството за 2021г. е "Повишаване на общественото съзнание и култура по опазване на околната среда и ефективно прилагане на механизмите за контрол за изпълнение на екологичното законодателство". Навлизането на моторни шейни обаче е нарушение на природозащитните норми. Освен национален парк, високопланинските части от Рила са и защитена зона от европейската мрежа "Натура 2000", която също изисква специални режими за опазване на природата в района като изключително ценна за континента.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (24)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2819 Весело

  "без навлизането на моторните шейни със служители на басейновите дирекции, националния парк и планинската спасителна служба и техни доброволци, той не е имал начин да знае колко е снегът и дали няма да доведе до наводнения." - стотиците туристи все така навлизат в планините на България. Е, щом е прЕател на съвременни, нови технологии, да беше използвал и други за тази цел, но от толкова обиколки, сигурно е забравил акъла си някъде в министерството. С пътеките на Рилските ще знаят и други работи. Калинките, не само се разполагат навсякъде, но и се множат безконтролно.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1910 Разстроено

  Ревизоро е тотално противоположното на "остър"!!!

 3. 3 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  Че и не сам, ами със свита от още 11 моторни шейни! Ей тъй, за салтанат! А салтанат е еднокоренна дума със "султан"!
  Тъй, я, щом падишахът управлява от джипка /нищо, че преди минути заяви, че бил "европейски възпитаник"/ защо неговият везир да не ходи по ревизии с моторна шейна и със свита от още 11 такива?

  Знай нашите!

 4. 4 Профил на Инженер Раул Викторов
  Инженер Раул Викторов
  Рейтинг: 644 Неутрално
 5. 5 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 1186 Неутрално

  Тези нарочно ли правят това или наистина са тъпо?
  Тъпотията очевидно е заразна и в МС има пандемия.

 6. 6 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Стига сте ни занимавали с глупости и сиромахомилщина. Как да прави министъра инспекция на парковете при снежни условия? Пеша с раничка на гърба? Не му плащаме за да туриизъм в работно време.

  Тя и полицията не се съобразява с ограниченията на скоростта по пътищата. Ако трябва пускат лампите и пердашат.

  ТОВА КОЕТО ХРИСТО И РАДАН НЕ МОЖАХА ДА ГО СВЪРШАТ С ГЕРБ СЕГА ЩЕ ГО ПРОБВАТ 5 ГОДИНИ ПО-КЪСНО С БСП, СЛАВИ ТРИФОНОВ И МАЯ МАНОЛОВА. НАСЛУКА.
 7. 7 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1130 Неутрално

  Е, можеше на коне - героично , така..

 8. 8 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4576 Весело

  Е, можеше на коне - героично , така..
  —цитат от коментар 7 на Тони КОСТОВ


  И шкембе войводи отпред със знамето.....ако му намерят достатъчно голям кон който ще може да го носи разбира се😂😂😂😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 9. 9 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7033 Неутрално

  До коментар [#5] от "taratanki":

  Те по тъпотия ги избират. Кой умен ще се хване с ГЕРБ.

 10. 10 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 685 Неутрално

  Дай на простака власт, па му гледай сеира!

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1636 Неутрално

  Стига сте ни занимавали с глупости и сиромахомилщина. Как да прави министъра инспекция на парковете при снежни условия? Пеша с раничка на гърба? Не му плащаме за да туриизъм в работно време.Тя и полицията не се съобразява с ограниченията на скоростта по пътищата. Ако трябва пускат лампите и пердашат.
  —цитат от коментар 6 на emil


  Принципно, министърът няма работа да "инспектира" каквото и да е, има хрантутници, на които плащаме заплати за тази дейност .... но у нас е така, премиер и министри по цял ден си правят екскурзии за наша сметка и ни го пробутват като вършене на работа - уж инспектирали .....

 12. 12 Профил на jikev
  jikev
  Рейтинг: 33 Неутрално

  Разходките из страната и планината за наша сметка на сегашните управници, незнайно защо "медиите" наричат - инспекции.

 13. 13 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 506 Неутрално

  Стига сте ни занимавали с глупости и сиромахомилщина. Как да прави министъра инспекция на парковете при снежни условия? Пеша с раничка на гърба? Не му плащаме за да туриизъм в работно време.Тя и полицията не се съобразява с ограниченията на скоростта по пътищата. Ако трябва пускат лампите и пердашат.
  —цитат от коментар 6 на emil


  Има цяла служба която е оторизирана и разполагаа с необходимите възможности да свърши тази работа (с меренето на снеговете). За това е създадена.

  Ревизоро няма никаква работа да се мотае в национален парк с отбор местни мутри в нрушение на закона, за опазването на което е назначен и НИЕ му плащаме.

  Тотален абсурд. Бих го излекувал със сто тояги на голо.
  Да уважава закона и БЪЛГАРИТЕ!

  Мърши -Вън!

 14. 14 Профил на Stargate
  Stargate
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  Айде стига вече дребнотемие. Шейните в парковете не са толкова много, че да си струва да ни занимавате с тях! Много по-голям проблем са дърводобива и бракониерството! Аман от умнокрасавщини!

 15. 15 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5503 Неутрално

  Вместо да се качат с хеликоптер, те бръмчали с моторни шейни като Робърт Скот в Антарктида...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 16. 16 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 799 Весело

  И този изглежа да е най-подготвен, ама няма да е новото предложение за миностър...

 17. 17 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1546 Неутрално

  Какво друго да очакваме от министрите, когато министър председателят е клоун-популист?

 18. 18 Профил на Lilith
  Lilith
  Рейтинг: 502 Гневно

  Диваци, сър!
  Също като началника си.
  Добре, че се махат.

 19. 19 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Стига сте ни занимавали с глупости и сиромахомилщина. Как да прави министъра инспекция на парковете при снежни условия? Пеша с раничка на гърба? Не му плащаме за да туриизъм в работно време.Тя и полицията не се съобразява с ограниченията на скоростта по пътищата. Ако трябва пускат лампите и пердашат.
  —цитат от коментар 6 на emil


  МинистърО, макар да е по-известен с прякора си "Ревизоро", всъщност не е инспектор. Първо, това както отбелязаха няколко колеги по-горе, не е негова работа. Второ, той няма нужната експертиза да направи анализ, различен от: "Я, колко много сняг е натрупАло тука!". И трето, правим точно това - плащаме му за туризъм в работно време. При това скъпо платен туризъм, защото се наемат ресурси, включително на ПСС и се води антураж, който също като министъро, изпълнява по-скоро административни отколкото експертни функции. Та плащаме и за техния туризъм, ако не сте наясно.

 20. 20 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Пропуснах да отбележа още, че въздейства силно антивъзпитателно, когато доайена на един контролен административен орган директно нарушава (според мен поради некомпетентност или безхаберие, или по-вероятно пора) собствените си разпоредби. Не че е прецедент в "клета майка България", ама все пак...

 21. 21 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2727 Неутрално

  Ревизоро да го прекръстите на Боклуко?

 22. 22 Профил на dimitarts
  dimitarts
  Рейтинг: 290 Неутрално

  Ех тоя Ревизоро, ще си спомня с умиление държавния пост. Природа, въздух, знания по георграфия, биология, хидрология, метерология.

 23. 23 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3748 Весело

  До коментар [#15] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Само дето шейните на Робърт Скот са били теглени от пони, а когато понитата измрели - от самите полярници.

 24. 24 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 953 Неутрално

  Язовиро е природно непохватен граничещ с тъпота.

  Олицетворение колко са се самозабравили, след като вместо да са за пример, погазват правилата.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK