Десети от процента от парите в Плана за възстановяване са за опазване на биоразнообразието

Средствата за биоразнообразие са почти "невидими" - при изискване на Европа за "значителни средства" за тази цел до 2030г.

© За да остане природа в България

Средствата за биоразнообразие са почти "невидими" - при изискване на Европа за "значителни средства" за тази цел до 2030г.В последната трета версия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България липсват необходимите мерки за опазване на природата, устойчивото земеделие и реална трансформация към нисковъглеродна икономика. Това е становището на природозащитната коалиция "За да остане природа в България", публикувано 10 дни преди крайния срок за внасяне на документа в еврокомисията.


Депутатите изискаха премиерът да се яви на изслушване за Плана за възстановяване пред новоизбраното 45 Народно събрание по темата, а той прибегна до отпуск, трансформиран в болничен и така избегна дебата по документа, планиращ инвестициите от бюджета на ЕС за възстановяване(


В Плана има четири стълба, от които единият е "Зелена България", като се очаква общо финансиране за националния план от 12 млрд лева, предоставени с безвъзмезден грант за 2021- 2023г. На фона на общи средства в рамката на стълб "Зелена България" от 4.9 млрд лева, едва 0.69% (малко над 32 млн лева) са отделени за инвестиции в опазване и възстановяване на биоразнообразие. Това е видно от представената преди дни трета версия на Националния план за възстановяване и устойчивост на България
Наред с минималните средства, документът предвижда едва 150 ха възстановени екосистеми, в други документи към плана се говори за 100 дка, а в очакваните резултати на проекта за биоразнообразието въобще липсват възстановени екосистеми, отбелязват природозащитниците.


Това противоречи на изискване за "значителни средства" за биоразнообразие от страните-членки, заложено в Стратегията на ЕС за биоразнообразие 2030, разяснява Катерина Раковска от "За да остане природа в България" за "Дневник. Тя посочи, че Междуинституционалното споразумение от 2020 г. на Европейския съюз предвижда

7.5 % от годишните разходи по Многогодишната финансова рамка (МФР) през 2024 г. и 10% от годишните разходи по МФР през 2026 г. и 2027 г. да бъдат за цели, свързани с биологичното разнообразие.


Сами по себе си националните планове на страните-членки не се изисква да включват строго определени еко-инвестиции. На фона на "Зелената сделка", която е водеща за планирането на следващия период на финансиране на Европейския съюз, обаче, очакването е инвестициите във всички сфери да са съобразени с изисквания за "позеленяване" на политиките.


По-конкретно, регулацията, поставила на 12 февруари 2021г критериите към националните планове за възстановяване, утвърждава, че финансирането по тази линия "трябва да допринася за интегрирането на действията в областта на изменението на климата и устойчивостта на околната среда и за постигането на общата цел от 30% от бюджетните разходи на Съюза да са в подкрепа на целите в областта на климата."


Допълнително, за всяка държава Европейската комисия изисква конкретният Национален план за възстановяване да се съобрази с годишните препоръки на Европейската комисия - за България последният такъв доклад от 2020г сочи екологичните проблеми, за които страната трябва да отдели ресурси:

Предизвикателствата, свързани с околната среда, не се отстраняват адекватно и това създава пречки пред постигането на дългосрочен устойчив растеж. България продължава да е сред държавите членки с най-многобройни смъртни случаи, дължащи се на замърсяването, като броят загубени години живот поради замърсяването на въздуха и излагането на градското население на микрочастици е най-големият в ЕС. Отбелязан е ограничен напредък в гарантирането на спазването на задълженията за събиране и пречистване на градските отпадъчни води. Все още не съществува всеобхватна програма за кръговата икономика, въпреки че кръговата употреба на материалите е сред най-слабите в ЕС, а пред управлението на отпадъците са налице предизвикателства.


Екокоалицията напомня, че още през ноември е настояла за инвестиции в нисковъглеродна икономика, биоразнообразие и практически мерки за опазване на природата, както и за екологична оценка на Националния план за възстановяване на България. Подобни становища са изказани и от други неправителствени обединения. Във февруарската версия на плана от "За да остане природа" обаче са констатирали не само същите липси, но дори и намаление на средствата за биоразнообразие с 6 млн. лв.


На фона на малкото средства от "За да остане природа" са възмутени от проектите, които проектът за национален план предвижда да финансира. Те посочват и като абсурд факта ,че Стратегията за хидромелиорациите до 2030г. предвижда ликвидация на държавна компания "Напоителни системи", която обаче е включена в плана като бенефициент на над 800 милиона лева по плана в "Устойчиво земеделие", един от трите компонента на стълб "Зелена България". Екокоалицията посочва, че предвидените съоръжения за отводняване нямат екооценки и е възможно да доведат до унищожаване завинаги на някои влажни зони, които при високи води осигуряват местообитания на мигриращи и гнездящи птици, както и защита от наводнения. Допълнителни усложнения според тях налага и липсата на публичност, при която не е ясно точно какво и къде се планира.


Преди днешното обсъждане на Националния план за възстановяване и "Грийнпийс"-България припомниха с акция пред парламента своите препоръки за преработката на документа, с които апелират да се предвидят инвестиции за преход към нисководородна икономика и изпълнение на климатичните политики на Европейския съюз.Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на baba_gitza
  baba_gitza
  Рейтинг: 33 Весело

  Е нормално, от това гербиджа не се е научил да краде. За разлика от асфалта и стиропора...

  Писна ми от мутри, свини, каскети и тикви.
 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 4054 Неутрално

  Пак ли екоталибаните са останали недоволни?

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Весело

  A 80% (по-точно 78 и стотни %) от целия "План..." са за строително-монтажна работа, работа, работа.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 4. 4 Профил на pantyshot
  pantyshot
  Рейтинг: 859 Весело

  До коментар [#3] от "Николай Колев":

  Pie графиката е тематично сива, нагледно показва колко са парите за бетон.

 5. 5 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1688 Любопитно

  А колко ще отидат за преференциалните цени на тока от волтаиците на Прокопи?

 6. 6 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2084 Неутрално

  Ужас! Няма за фирмите на зелените олигарси!

 7. 7 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  Кофти няма да има кинти за фондациите занимаваща се с опазване на червенокоремната бумка и обикновената зелена жаба :)

 8. 8 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 411 Разстроено

  Вера, ти да не си очаквала нещо друго по отношение на биоразнообразието....!?

 9. 9 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 411 Любопитно

  До коментар [#5] от "Jazzdevil":

  А за Кол.В...дето искаше приживе да издига паметник на почетния председател....за кольо колко....?

 10. 10 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 3036 Неутрално

  A 80% (по-точно 78 и стотни %) от целия "План..." са за строително-монтажна работа, работа, работа.
  —цитат от коментар 3 на Николай Колев


  Това лошо ли е или хубаво? ;)

 11. 11 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Любопитно

  Да отделим 50% от парите за да върнем динозаврите?

 12. 12 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Главният виновник за унищожаване на природата и екосистемите са престъпните групировки и мафията. Затова и всички зелени партиие набират все повече гласове.

 13. 13 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 3009 Неутрално

  А може да се субсидират соларните инсталации да приемат фазани, змии, зайци, костенурки и таралежи. само трябва да повдигнат малко мрежите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 14. 14 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Възстановяване и опазване на биоразнообразието означава и справяне с инвазивни растителни и животински видове, най-вече изкуствено внесени през последните 40-50 години и които последователно променят екосистемите и водят до изчезването на местни видове. Тук трябват доста пари, защото спрямо растителните са необходими мерки, които да не засягат другата растителност. Ако мерките са радикални - т.е. унищожаване на всичко, то пак се необходими пари за възстановяването на оргиналния вид. С инвазивните животински видове, часто от проблема може да се реши с физическото им изтребване, но и затова трябват финанси. При по-коравите - пак трябва да се реже из корен. Каквото и да се прави в това перо, предвидените пари са нищожно малко.

  CONTADOR GRATUITO!
 15. 15 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Биоразнообразието включва ли в близките 50 години създаване на резервати за коренните жители на територията/българи/, които в тях да презентират традиционни занаяти, като шевици, керамика, варене на ракия и плетене на една кука?
  Упс, забравих слушането на чалга.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 16. 16 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Любопитно

  До коментар [#14] от "г-н Думанов":

  Господин Думанов, борбата с рапаните изисква големи средства. С рапоните още повече.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 17. 17 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Парите са много там, където може да се краде. ГЕРБ не са смятали, че не те ще усвояват парите и са си направили плана,като за тях.

 18. 18 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 950 Любопитно

  Да отделим 50% от парите за да върнем динозаврите?
  —цитат от коментар 11 на Дария Колев


  Те се връщат безплатно/виж ИСМВ/, и не са тревопасни, а субсидоядни.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 19. 19 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  До коментар [#16] от "proventuss":
  Рапоните са вкусно мезе за ракия и няма,какво да се борим с тях. Но пък доколкото си спомням Рапона беше прякор на един, който организираше изборите на една Тиква.

  CONTADOR GRATUITO!
 20. 20 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 737 Неутрално

  А за запазване на тръцланата Тенева и нечестивите и кръгове колко процента отиват?

 21. 21 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 559 Неутрално

  Щом някой се интересува от опазване на биоразнообразието, то трябва сам да дарява пари за това. А не да взема чужди пари.
  Аз така правя, всеки месец дарявам на WWF. Хора, ако ви пука, дарявайте.

 22. 22 Профил на mitaka1234
  mitaka1234
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма замърсяване има само КОВИД смърт или забравиха?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK