Граждани и природозащитници искат мораториум върху строежите по Черноморието

Строежът на Синеморец на ръба над плажа "Велека"

© Васил Гюров, Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!

Строежът на Синеморец на ръба над плажа "Велека"Отворено писмо до депутатите от 45-ото Народно събрание с искане за временна забрана за строежи и промяна на предназначение на земи в зони А и Б по черноморското крайбрежие е внесено в понеделник от инициативата "Зелени закони". През последните дни към призива са се присъединили десетки граждани, както и природозащитната коалиция "За да остане природа в България".


Днес е последният ден, в който депутатите могат да внесат предложението преди празниците. Според инициативата обещания за подобни действия са били дадени преди изборите от няколко от парламентарно представените сили, сред които преди близо година от ГЕРБ, както и в предизборните програми на БСП, Демократична България и "Изправи се!".


Гражданското искане настоява "45-ото Народно събрание да приеме тази временна забрана, докато този или следващият парламент приемат необходимите законови промени. Основната цел на приемането на този временен мораториум е да не позволи в периода на евентуално междувластие да се стигне до унищожаване и на последните диви кътчета по морето. Мораториумът трябва да остане в сила, докато не се изменят конкретни закони и нормативни актове, които са изброени изчерпателно в отвореното писмо". Искането изброява конкретни видове имоти в в зони А и Б.
От администрацията на парламента са потвърдили получаването на отвореното писмо както от организацията, така и впоследствие от множество граждани. Източници от парламентарните групи заявяват, че то не е препратено до тях от секретариата на институцията, но знаят за него от призиви на избиратели в социалните мрежи. При разпространението на отвореното писмо от "Зелени закони" и "За да остане природа в България" призовават гражданите да го изпращат до администрацията на Народното събрание, но и да споделят във фейсбук с отбелязване на "своите" депутати.


Вчера писмото е изпратено от инициаторите и до лидерите на коалиционните групи в 45-ото Народно събрание. Отвореното писмо предлага мораториумът да важи най-малко 6 месеца, през които този или следващ парламент да приеме ключови законови промени, които да прекратят порочните процеси, позволяващи нарушаване на правилата и унищожаване на "черноморското крайбрежие и неговите бряг, плажове, дюни, защитени територии и зони".


Предлагат се няколко бъдещи законови промени като приемане на закон за установяване и възстановяване на държавната помощ при заменки и продажби на горски (след 2003 г.) и земеделски земи (след 2000 г.); промени в закона за Черноморието (ЗУЧК) за създаване на законова защита на ембрионалната дюни и глоби и санкции за унищожаване и увреждане на дюни, както и запазване на горите, незастроения ландшафт и дюните около плажове със статут "за природосъобразен туризъм"; спиране на всякакви строежи до приемане на общи устройствени планове на морските общини и въвеждане на законов механизъм за изкупуване на дюни и други редки екосистеми по черноморското крайбрежие.


Само през последния месец на съставяне на новото нестабилно 45 Народно събрание в общественото пространство нашумяха случаи на спорни строителни действия по Черноморието - разораване на дюните на плажа "Смокиня", изливане на бетон на пясъка на "Кабакум", продължаване на плановете за урбанизация и започнати вече строежи край Синеморец в местност, която е едновременно защитена като зона от "Натура 2000" и като част от природния парк "Странджа". През февруари и март граждани отново протестираха и за липса на забрана за строеж в заповедта за защитената зона от "Натура 2000", в която попада плажът "Камчийски пясъци", обграден от заменки на гори и дюни при многократно занижени цени - казус, за който лидерът на "Демократична България" Христо Иванов обяви във видео, че обединението ще решава.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK