Мрежата Натура 2000 ще бъде представяна със събития до края на месеца

<a href="http://e-ecodb.bas.bg/rdb/bg/vol1/Tulthrac.html" target="_blank">Ендемични тракийски лалета</a> на брега на Алепу, критично застрашен и защитен вид от "Натура 2000".

© Антоанета Петрова, Личен архив

Ендемични тракийски лалета на брега на Алепу, критично застрашен и защитен вид от "Натура 2000".Тази година партньорите от проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" ще отбележат рождения ден на европейската природозащитна мрежа в няколко града от 10 до 28 май. Основната дата на събитията е 21 май, денят, в който през 1992 г. Европейският съюз приема Директивата за местообитанията и програмата LIFE за финансиране на природозащитата.


Днес мрежата "Натура 2000" се простира над 18% от територията на ЕС и почти 9,5% от нейната морска територия, с общо 27 800 защитени зони. Правилата за защитата на тази площ се определят от Директивата за местообитанията и от приетата през 2009г. Директива за птиците. Директивите имат задължителни предписания, като за разлика от регламентите дават свобода на националното законодателство с какви точно мерки ще осигури спазването на правилата. В България защитата на "Натура 2000" се регламентира със Закона за биологичното разнообразие, като зоните, които се включват за опазване, са определяни с научни проучвания и се обявяват в началото на членството на страната в ЕС през 2007г.


Към момента българските зони от "Натура 2000" са 119 защитени зони по Директивата за птиците и 233 защитени зони по Директивата за хабитатите и обхващат 34% от територията на страната, включително част от акваторията в Черно море (повече тук). В тях се включват емблематични места с разнообразни характеристики, в които изследователи са установили редки за Европа видове и местообитания - като например дюни, степи, вековни гори. Но страната има и редица закъснения и наказателни процедури за неизпълнение на европейските правила (например за липса на научни проучвания и на заповеди с ясни режими за защита).
За да разясни какви са ценните видове и местообитания, които мрежата трябва да защити на българска територия, екипът на "Натура 2000 - нови хоризонти" ще посети няколко града до края на месеца. Своеобразното турне ще се проведе в партньорство с организации и музеи в Русе (10 май), Добрич (11 май), Шабла (12 май), Белозем (15 май), Сливен (17 май), Враца (20 май), София (21 май), Стара Загора (22 май), Пловдив (23 май), Поморие (27 май) и Бургас (28 май).


На събитията ще бъдат представени различните проекти и дейности на водещата за проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" организация "Зелени Балкани" за опазване на приоритетни видове от европейско природозащитно значение. Ще бъдат дискутирани и дейностите на България за изграждане на Националната екологична мрежа "Натура 2000" от 2007 г. насам.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK