Кой е Асен Личев, служебният министър на околната среда и водите

Кой е Асен Личев, служебният министър на околната среда и водите

© Прессекретариат на Държавния главаНовият служебен министър на околната среди и водите е Асен Личев. Той е бивш ръководител на дирекцията "Управление на водите" в екоминистерството, като има спорно реноме в природозащитните среди след дългогодишната си работа за водите. Личев няма експертиза в останалите ведомствени ресори - биоразнообразие, отпадъци и климатични промени.


Той е пенсиониран през последните дни на правителството "Борисов 2" от тогавашния екоминистър Ивелина Василева. В последните години Личев няколко пъти критикува управлението, особено при дискусиите за водната криза и маловодието на язовирите. Възможно е именно тези опозиционни изказвания да са му спечелили настоящия служебен пост.


Източници на "Дневник" от природозащитната общност сочат, че порочни управленски практики в сферата на водите са били в разгара си по времето, когато той е управлявал дирекцията "Управление на водите". Според Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка" той си е затварял очите пред "най-големите престъпления - малките водноелектрически централи в защитени зони и изгребване на строителни материали от речните корита".
Според Андрей Ралев от сдружение "Балкани" обаче в предишната си работа Личев е бил диалогичен и с неговото назначение в служебния кабинет има възможност да бъде възстановена загубената през последните години комуникация с екоминистерството.


Според биографичната справка, разпространена от президентството, Личев е магистър по хидрогеология и инженерна геология. В продължение на 25 години работи в Министерството на околната среда и след това в Министерството на околната среда и водите, като повече от 12 години заема длъжността директор на дирекциите по водите.


Експерти от неправителствения сектор изказват опасения и за това доколко Асен Личев като хидроинженер ще може да бъде служебният министър с нужния капацитет за справяне с проблемите, назрели в другите сектори от ресора си - като наказателните процедури за биоразнообразие и чистота на въздуха, както и проблемите с управлението на отпадъците.


В прессъобщението се цитира обаче и самият новоназначен министър, който дава природозащитна заявка, като обявява, че се ръководи от принципа "Околната среда, в това число и водата, не са просто търговски продукти, а по-скоро жизненоважни наследства, които следва да бъдат опазвани, защитени и третирани като такива".


Кои са другите министри в служебния кабинет:


Стефан Динчев Янев - служебен министър-председател (негова биография четете тук)


Гълъб Спасов Донев - служебен зам. министър-председател по икономическите и социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика (негова биография четете тук)


Бойко Илиев Рашков - служебен зам. министър- председател по обществен ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи (неговата биография четете тук)


Атанас Ангелов Пеканов - служебен зам. министър-председател по управление на европейските средства (неговата биография четете тук)


Асен Васков Василев - служебен министър на финансите (негова биография четете тук)


Георги Великов Панайотов - служебен министър на отбраната (негова биография четете тук)


Стойчо Тодоров Кацаров - служебен министър на здравеопазването (негова биография четете тук)


Виолета Колева Комитова - служебен министър на регионалното развитие и благоустройството (нейна биография четете тук)


Николай Денков Денков - служебен министър на образованието и науката (негова биография четете тук)


Светлан Христов Стоев - служебен министър на външните работи (негова биография четете тук)


Янаки Боянов Стоилов - служебен министър на правосъдието (негова биография четете тук)


Велислав Величков Минеков - служебен министър на културата (негова биография четете тук)


Христо Георгиев Бозуков - служебен министър на земеделието, храните и горите (неговата биография четете тук)


Георги Георгиев Тодоров - служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията (негова биография четете тук)


Кирил Петков Петков - служебен министър на икономиката (негова биография четете тук)


Андрей Стефанов Живков - служебен министър на енергетиката (негова биография четете тук)


Стела Иванова Балтова - служебен министър на туризма (нейна биография четете тук)


Андрей Георгиев Кузманов - служебен министър на младежта и спорта (негова биография четете тук)


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK