Бездомните кучета - между страха и грижата

Бездомните кучета - между страха и грижата

© Надежда Чипева, КапиталВ сряда вечер кметът на Кричим Атанас Калчев отправи апел към своите съграждани, с който поиска "незабавно да бъде прекратена порочната практика" по хранене на бездомни кучета и котки на обществени места". Освен това кметът заяви в обръщението си, разпространено и до медии, че до края на мандата му в общината няма да бъде изграден приют за уличните животни.


Калчев възнамерява още с промени в Наредбата за обществения ред на Кричим да въведе глоба от 50 до 500 лева за хората, които предлагат храна или хранителни отпадъци на безстопанствени кучета и котки на обществени места. Според кричимския кмет "когато липсва гражданска и обществена отговорност за живота и здравето на съгражданите ни, единственият начин е финансови рестрикции за деянието."


Калчев аргументира апела си с невъзможността общинската администрация да се справи с овладяването на популацията и присъствието на бездомни кучета и котки. Той иронизира като недопустима "безкрайната" любов към бездомните кучета и смята, че с нея се създават предпоставки за застрашаване живота и здравето на гражданите.
Тъй като през годините темата за уличните животни предизвиква спорове между любителите на животните и страхуващите се от нападения, от "Дневник" потърсихме мнение на експерт. Апелът на кричимския кмет нарушава законите, категорична е Марта Георгиева, която през 2003 г. е координатор на програмата за бездомните животни на сдружение "На ти с природата", а днес - столичен общински съветник. Тя допълва, че противоречие според нея няма - "всички искат да няма улични кучета - и тези, които се грижат, и тези, които ги е страх."


Според Марта Георгиева заявките на кмета на Кричим да въведе глоба за хранене на животни и да не създаде приют са в противоречие със Закона за защита на животните. "Той лично трябва да бъде подложен на санкции по чл. 69 от Закона за защита на животните - кмет на община, който не организира изпълнението на програмата (за овладяване популацията на безстопанствените кучета на територията на Република България) и плана по чл. 40, ал. 3, се наказва с глоба в размер от 1000 до 2000 лв. , а при повторно нарушение глобата е в двоен размер," уточнява Георгиева.


Като дългогодишен активист за правата на животните Георгиева разяснява, че манталитетът "има животно-има проблем" и съпътстващият го апел "ако толкова ви е грижа за животното-вземете си го вкъщи" са логични само на пръв поглед. Тя посочва, че дългосрочното решение за спиране на притока на животни на улицата "е само едно, предписано от Световната здравна организация и Българската академия на науките и приложено във всички страни, където е имало, но вече няма бездомни животни: кастрация, ваксинация и връщане по места на бездомните животни до възпирането на новия приток."


Какво изисква законът


Задължението за организиране на приют съществува още от 2008г., когато е създаден Законът за защита на животните. Атанас Калчев е кмет на Кричим от 2007г., като очевидно досега не е предприел тези мерки. Според чл. 41 от закона общината е длъжна да създаде приют, в който кучетата да се кастрират, обезпаразитяват и ваксинират, след което да се дадат за осиновяване или да се върнат по места под надзора на общината или неправителствени организации. Именно "кметовете на населените места отговарят за дейността на приютите", уточнява алинея 3 от този законов член.


Още едно задължение на кмета се регламентира с чл. 16 от Закона за защита на животните - а именно, да осигури и сключен договор с ветеринарна клиника, в която да бъдат лекувани болни и наранени животни, намерени от хората.


Марта Георгиева, която към момента е общински съветник в столицата, допълва, че кметовете масово не спазват тези законови задължения, дори в София, където бюджетът за бездомните кучета е почти 3 млн. лв. всяка година. Тя посочва също, че забраната за хранене на бездомни животни е незаконна и макар множество кметове да са опитвали да я въведат, досега е отпадала в съда след обжалване при подобни случи във Варна, Враца, Стара Загора, Девин и Мирково.


"В случая най-плашещото е, че представител на изпълнителната власт, който трябва да съблюдава хуманното отношение към животните, си позволява да наруши забраната по чл. 7 , ал. 1 от Закона за защита на животните за проява на жестокост чрез действие или бездействие, както и на ал. 22 за извършване на пропаганда, популяризиране или подстрекаване по какъвто и да било начин, пряко или косвено към насилие над животни", допълва Георгиева. Тя призовава гражданите при подобни нарушения да подават сигнали на сдруженията "На ти с Природата" или "Помощ за животните "Дара", които имат опит в дела по този закон.

Коментари (57)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  Който иска куче е редно да го отглежда у дома си и да полага подходящи грижи за него. Храненето на бездомни кучета по улиците не решава ничий проблем - нито на животните, нито на кучефобите

 2. 2 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  докога столицата на държава в ЕС ще прилича на градче в Индия...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 3. 3 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Любопитно

  Кое куче е по-опасно? гладно или сито?

 4. 4 Профил на mbs
  mbs
  Рейтинг: 263 Неутрално

  докога столицата на държава в ЕС ще прилича на градче в Индия...
  —цитат от коментар 2 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Докато има сел*ндури дето взимат кучета и после ги изхвърлят на улицата

 5. 5 Профил на tmax500
  tmax500
  Рейтинг: 465 Неутрално

  Този кмет е за разстрел бе!!! За закони чувал ли е!!! УЖАС!

 6. 6 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  Този кмет веднага може да бъден осъден навсякъде в Европа за жестоко отношение към животните.
  Интересно какво престъпление може да бъде да се хранят бездомни животни?
  Решаването на проблема явно минава през създаването на приют и там да се кастрират бездомните животни.
  А тоя е някакъв остатък от комунизма.

  ДБ=БКП
 7. 7 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1478 Любопитно

  Глоби до дупка за тоя импотентен кмет. По 2000 лв. за всяка година, през която не е спазил изискванията на закона!

  Колега днес ми показа какво мисли техният кмет по въпроса:
  „Преди да стана кмет на Перник, тук го правеха по грешния начин – избивали са, отравяли, били бездомни кучета и какво се получи от това? Нищо. Идват нови и нови. Кметът на Кричим е в грешка да глобява хората, затова, че хранят уличните кучета. Точно обратното ще направим в Перник. Скоро ще се появят първите улични къщички за бездомни животни. Не само, че перничани ще могат там да хранят бездомните любимци, но общината ще купи много гранули за тях. Кучето е най-добрият приятел на човека. Когато е нахранено и се отнасяме с любов към тях, намаляват драстично ухапванията от бездомни кучета на хора. Ние сменихме подхода и само за година имаме феноменален резултат.“
  Кметът на Перник призова кмета на Кричим да дойде в Перник и да види какво се прави.
  „Създадохме отряд за кастриране и чипиране на бездомните кучета. Имаме най-добрата доброволческа система, която всеки месец изнася за европейските страни пернишки бездомни кучета, които намират домове в Холандия и Германия. Ударно кастрираме кучетата по села. Започваме глоби за този който отглежда кучета, които не са регистрирани или кастрирани. Разширяваме приюта за бездомни кучета. Имаме изградени и частни такива в Перник. Само за година мерките дават резултат. Но черешката на тортата ще бъдат новите къщички с храна за бездомните кучета, за да не нападат гладни жителите на Перник. Тенденцията е към силно намаляване на бездомните любимци, но това става на първо място с морала на хората – да не се отглеждат нови и нови кученца, които да се изхвърлят на улицата. Това лято ще дебнем много сериозно за нарушители“

  До коментар [#1] от "Райчо Иванов":

  Викаш, като нахраниш и напоиш едно животно, не решаваш никакви негови проблеми?

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 8. 8 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1717 Неутрално

  Всъшност кмета Калчев е този, който трябва да действа - бездомните котки и кучета трябва да бъдат преди всичко кастрирани, за да се избегне увеличаване на популацията. След което грижите за тях ще са по-скоро добре дошли ... защо трябва да седят гладни?!

 9. 9 Профил на Райчо Иванов
  Райчо Иванов
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#5] от "tmax500":

  Ако така с разстрел решаваш проблемите си с хората, резонно е да те запитам ти за закони чувал ли си? За разстрела който предлагаш се лежи от 20 год до доживот

 10. 10 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1859 Неутрално

  Необходима е превенция против изоставяне на домашните кучета за да се спре увеличаването на популацията им и разбира се да се прекрати практиката да се хранят бездомните кучета!!!

 11. 11 Профил на ju.li
  ju.li
  Рейтинг: 1755 Неутрално

  Наистина ли никой не е ходил в зоологическата градина? Там животните са зад решетки, храненето е забранено, има глоби... и какво? Нима някой е спрял децата си да подхвърлят разни "лакомства"? Що се правите на ударени? И кметът, и журналистите, и жителите, и ние, читателите, знаем.че това е просто безсмислица...

 12. 12 Профил на alg57373608
  alg57373608
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  Кучето на снимката, на ул. Раковски в София, всеки път, когато минавам покрай него, ми доставя рядка доза на положителна емоция в тукашния брутален и просташки живот - веднъж за това, че има толкова добри хора, които се грижат за него, и втори - че е още живо и здраво...

 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#8] от "Гражданин":

  Не е редно да се хранят животните по улицата, най малкото защото имсе дава неподходяща за тях храна. Друга причина например е, че природата си има своите закони —> всяко свободно животно ако не може само да си набави храна ... Храненето на животните в градски условия само задълбочава проблемите —особено с гълъбите (така наречените плъхове с крила).

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1090 Любопитно

  Наистина, как само на Балканите има бездомни псета навсякъде?

  И как 30+ години организации и общини усвояват милиони за решаване на проблем, който някак все не успяват да решат...

  Има нещо гнило...

 15. 15 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  ПОРЕДНИЯ МИЛИЦИОНЕР ДЕТО ГО ИГРАЕ МУТРА , МИ ТОЙ ОСВЕН С ГЛОБИ ПО ДРУГ НАЧИН НЕ ЗНАЕ КАК ДА ГИ ОПРАВИ НЕЩАТА

 16. 16 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 18 Неутрално

  Защо бездомните кучета не ги приспиват!? По евтино е.

 17. 17 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#14] от "pinoccio":
  явно има и пари в този бизнес... ако се реши проблема какво ще прявят тези активисти... трябва да тръгнат по селата да гледат как се колят прасета по коледа и агнета на гергьовден ( нехуаманно )

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 18. 18 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 619 Весело

  Една снимка казва всичко: https://ibb.co/R3LFDdz

  Ентелигент, с главно Е.

  Ама естествено, как не съм изненадан, завършил ЮЗУ.
  А бе, някой познава ли някой нормален човек. който да е учил в ЮЗУ?
  Това е някакъв магнит за всички ретарди в България, просто не си сертифициран ретард, ако не завършиш право в ЮЗУ.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 19. 19 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6292 Неутрално

  Кастрация и прибиране в кучкарник.
  В цяла Европа се прави така.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 20. 20 Профил на kmn09656301
  kmn09656301
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "ju.li":


  [/quote]


  [quote#3:"ju.li"]Кое куче е по-опасно? гладно или сито?
  —цитат от коментар 4 на MBS


  А гладен или сит кмет?

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Кастрация и връщане на мястото им, така по естествен път ще изчезнат, освен ако безотговорни хора не пращат на улицата домашните си кучета.

 22. 22 Профил на astra_explorer
  astra_explorer
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Този кмет е за разстрел бе!!! За закони чувал ли е!!! УЖАС!
  —цитат от коментар 5 на tmax500


  Не за разстрел, за тричане е според мен. И то показно!

 23. 23 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Любопитно

  До коментар [#13] от "DDR":

  Друга причина например е, че природата си има своите закони —> всяко свободно животно ако не може само да си набави храна ...
  —цитат от коментар 13 на DDR
  Не си довършил изречението си. Какво следва? Кажи как природните закони действат в градска среда. Иначе, не ги мисли, кучета и котки ще намерят начин сами да си набавят храна, ама мисля, че няма да ти хареса.

 24. 24 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 580 Неутрално

  КВО ЮЗУ БЕ КОЛЕГА МИЛИЦИОНЕР Е БИЛ КАТО БАТКО СИ СТАРШИНКА , ЮЗУ

 25. 25 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Разстроено

  До коментар [#16] от "koftimastia":

  А защо не и социално слабите семейства и децата им. Също ще е по-евтино 😡🤯

 26. 26 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  Храненето на улицата хайде ОК. Но ако се хранят на улицата, значи и акат на улицата. А това е забранено. Има си закон и глоба май 50 лева за който не почиства след домашния си любимец. На кучетата без стопанин кой ще почиства - общината ли им е стопанин? Сама себе си ли ще глобява по 50 лева?
  В Кричим не знам как е, но в София не можеш да минеш през градинка без да настъпиш кучешко ако. А там и деца играят, разнасят се тении - мръсна работа. Кои са от домашни кучета, кои от улични, никой не знае. Но на домашните поне някакъв % от стопаните им почистват - виждал съм съвестните хора ходят с торбички. Докато на уличните 100% от акитата остават на улицата.

 27. 27 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Много е лесно да се избият с отрови и инжекции бездомните животни. Никой не отчита въздействието на този акт върху психологията на обшеството. Индивиди, които избиват бездомни животни, с лекота избиват и хора, лъжат и използват другите. Те са едни от най-страшните обществени чудовища, които познавам. Една такава животнофобка живее в нашия вход. Майка й е разведена. Тя самата бе женена за грък. Докато Гърция сучеше от ЕС ми говореше колко хубаво е в Гърция и колко добри са гърците - имаше две дъщери от гръка. Когато Гърция фалира жената ... се разведе с гърка и се сдоби с нов приятел. Морал на килограми, ше знаете! И какви ше бъдат дъшерите ли. Ами трето поколение разведени ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 28. 28 Профил на Ebeneezer Goode
  Ebeneezer Goode
  Рейтинг: 619 Неутрално

  Всичко е измислено бе, хората са го измислили. Става въпрос за елементарни правила, които да се спазват.
  1. Сертифициране на развъдниците на кучета. Не може Сульо и Пульо да развъждат и продават кучета. Който не спазва - голяма глоба!
  2. Кучета са продават само чипирани и регистрирани. Иначе - глоба!
  3. Ако кучето не е предвидено за разплод се кастрира, дори и домашно да е, за да не стават грешки и да се чудим какво да правим кученцата. Ако все пак стане беля - кученцата се дават в приют, а не се изхвърлят - който изхвърли - глоба!
  4. Ако всички кучета са чипирани, няма как да изхвърлят кучета на улицата, щото собственика се намира за 15 минути и - глоба!
  5. Който има куче плаща данък, за да може да функцират съответните служби. Ако наистина обичаш животното и държиш на него, парите не са проблем.

  Не е перфектно, но работи сравнително добре.

  Schrödinger's cat walks into a bar. And doesn't
 29. 29 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1633 Неутрално

  До коментар [#26] от "Камен":

  Е то малко са тези, които почистват след своите кучета. Рядко в София съм виждал някой да чисти. Обикновено си пускат кучетата в тревните площи да бягат и вече пей сърце.
  Ако няма политика на кастрация за всички бездомни животни няма как да се реши проблемът.

  ДБ=БКП
 30. 30 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2290 Неутрално

  Необходима е превенция против изоставяне на домашните кучета за да се спре увеличаването на популацията им и разбира се да се прекрати практиката да се хранят бездомните кучета!!!
  —цитат от коментар 10 на selqnin

  И разбира се - кметовето да си преберат "кметските" кучета в приютите, където да ги обгрижват.

  Сам съм, други няма...
 31. 31 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1363 Неутрално

  Любовта към животните отдавна е част от човешката култура.
  Спомнете си легендата за Ромул и Рем (двете изоставени деца, отгледани от Вълчицата) . Според легендата Ромул е основател на столицата на Римската Империя градът Рим, но май убива брат си. Та е трудно е да се определи кой е по-опасния и гадния - Вълчицата или Ромул. Това беше риторика ... https://www.google.com/search?q=romulus+und+remus&tbm=isch&source=iu&ictx=1&fir=t0s2EsJn11eVaM%2CZj3Nye5M8ZS1LM%2C%2Fm%2F0ghqr&vet=1&usg=AI4_-kTc80sj8mbHDxqCqXxuW_dK7K-YVA&sa=X&ved=2ahUKEwjH6f-j-MjwAhV7gP0HHa5jC_8Q_B16BAgmEAE #imgrc=t0s2EsJn11eVaM

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 32. 32 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Кучетата нямат място в градовете.
  В двора на село, или при овцете.
  Писна ми от комплексирани малоумници със скъпи кучета по чаршията.

 33. 33 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 525 Неутрално

  Защо бездомните кучета не ги приспиват!? По евтино е.
  —цитат от коментар 16 на koftimastia


  И Хитлер е расъждавал така за циганите и евреите.

 34. 34 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2273 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":
  —цитат от коментар 23 на Zippie


  Покрай нас никой не храни бездомни животни. Има си регламент какво може и какво не. Веднъж годишно се огласява, че на еди коя си дата ще минат бригадите кучкари и коткари и всяко животно, което е на улицата без стопанин, каишка и чип заминава в камионетката. От там в приюта. Следва преглед и в зависимост от здравословното състояние се действа според предписанията. Годните за "осиновяване" животни остават определено време в приюта. Месец или малко повече. Ако няма кандидати - действа се по предписания.
  Общинскиятъ полицай върви и като види кучкари, вади ена машинка и им цъка чипчето на кучето да види има ли платен данък. Ако няма чип или платен данък - тричане яко на стопаните.
  Та бездомни животни май няма по улиците.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 35. 35 Профил на pavian
  pavian
  Рейтинг: 623 Любопитно

  До коментар [#3] от "ju.li":

  Кое куче е по-опасно? гладно или сито?
  —цитат от коментар 3 на ju.li


  Което пази територия?

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2367 Неутрално

  До коментар [#4] от "MBS":

  Да кастрираме селяндурите. Само софиянци трето поколение трябва да останат с топки.

 37. 37 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 18 Весело

  До коментар [#25] от "Zippie":

  т.е. кучетата са равни с човека?

 38. 38 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 18 Весело

  [quote#33:"pepisky"][/quote]

  Само, че дядо ти Адолф е бил отявлен вегетарианец-кучелюб и въобще защитник на животните. Значи ли, че е постъпвал правилно спрямо хората?
  Според мен - не; правя разлика между кучешкия и човешкия живот, за разлика от теб.

 39. 39 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2299 Неутрално

  Кмета е прав, бездомни кучета нямат място из населените места, храненето им на улицата само задълбочава проблема. Ако някой иска да се грижи за бездомно куче нека си го вземе в апартамента или двора. Цялата държава се е превърнала в кучкарник, караш колело гонят в града те безстопанствени лаещи кучета, ходиш в планината или в някое село тичат срещу тебе озъбили се кучета. Това не е нормално. Ако кучето живееше в естествената си среда в дивата природа и се оправя като всяко животно в природата, то нямаше да атакува хората ами като всяко диво животно щеше да бяга от човека. Тия полупитомни безстопанствени животни са опасни за хората.

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 42. 42 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2259 Неутрално

  Сериозно погледнато , в София има квартали с доста скитащи НОЩЕМ кучета, които макар и любопитно да се приближават за храна, не са най-приятното нещо.......

 43. 43 Профил на Вилдирас Владиленов
  Вилдирас Владиленов
  Рейтинг: 2720 Неутрално

  До коментар [#28] от "Ebeneezer Goode":

  така като не работи са по-доволни активистите

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 44. 44 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Весело

  До коментар [#37] от "koftimastia":

  Аха, даже, примерно софийските кучата, са пó софиянци от много от живеещите хора в София 😏.

 45. 45 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#34] от "DDR":

  Е, то у вас е почти западна цивилизация и порядки. И у нас ще стане, ама с време. За сега няма чак такъв ресурс и желание от градската управа. А и хората трябва да се понаучат да не си изхвърлят животните и не ги оставят да се размножават произволно.

 46. 46 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 608 Разстроено

  Никакъв ред , братче. Всеки реве за правата си , а не разбира , че има и задължения. С такова мислене и поведение , ще стигнем Европа точно НИКОГА!

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 47. 47 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 2129 Неутрално

  До коментар [#46] от "Tru Soulja":

  И аз мисля че това е решението на проблема.
  От друга страна не е необходимо да се преоткрива топлата вода непрекъснато.
  Достатъчно е да почерпим опит от страни, където проблема е решен.
  Никъде в Западна Европа не съм срещал глутници кучета из населени места.

  Panta rhei....
 48. 48 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  Охраненото кметче кричимско плачка, че нямат пари.
  А пари има, само трябва да си поразмърда дебелия дирник и да поработи - може да получи европейско финансиране за построяване на приют, може да организира и дарителска кампания, а приютът ще осигури и работни места.
  Преди години около блока ни живееше малка глутница бездомни кучета, но една съседка успя да намери осиновители чак в Германия и едно по едно животните бяха закарани там.
  Начин винаги има, стига да не те мързи.

 49. 49 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  До коментар [#47] от "Molossian":

  Точно така. Бездомните животни се излавят и настаняват в приюти. После всеки може да си вземе куче или котка от приют.
  В някои европейски държави животни, които не са прибрани или взети от други хора се евтаназират след определен период от време (2 седмици до месец). Причтите, в които животните не се убиват са предимно частни и се издържат от дарения.
  Няма такава практика кастрирани и обезпаразитени животни да се връщат на улицата!
  Някой ако не вярва да провери в интернет как се третират бездомните животни в Европа.

 50. 50 Профил на Камен
  Камен
  Рейтинг: 1151 Неутрално

  До коментар [#48] от "Toshko Afrikanski":

  Начин винаги има, стига да не те мързи.
  —цитат от коментар 48 на Toshko Afrikanski

  И да не го мързи кмета, работният ден има 8 часа, а той има да мисли за 100 други неща, които, съгласи се, за по-важни за жителите на града му отколкото бездомните кучета.
  Има си доброволци дето си нямат друга работа (познавам едно такова момиче) по цял ден ходят да спасяват кучета - похвално! Ама на кмета това ли му е работата? Човекът е предложил прагматично решение.

  А това, което казват кучелюбците - че за да не идвали бездомни кучета от друго място, трябвало във всеки град да си има нарочни бездомни кучета, които да си пазят територията и да гонят прииждащите - е абсурдно! Значи, за да няма кучета, трябва да има кучета, така ли? А не може ли просто да няма кучета? Бездомни, имам предвид. Инак кучета със стопанин, който почиства след тях и ги пази да не хапят никого, разбира се.
  Виж, с котките е по-трудно. Как се лови котка - много по-трудно от куче. Мушне се някъде и ходи я гони. Но те и не пречат на никого. Котка човек не е ухапала, а акитата си ги заравят, не ги газим по тротоарите. Нека си живеят в града животинките.

 51. 51 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2022 Неутрално

  До коментар [#50] от "Камен":
  И за 1000 неща да мисли, това от вчера е актуално, стигна до национален ефир и явно е много важно за съгражданите му, които са разделени в мненията си, а са и избиратели на същия този кмет.
  Така че ако този е кмет на място, трябва да намери решение, което би удовлетворило и двете страни, а един приют е точно това.
  Бездомните кучета нямат място по улиците на който и да е град или село, трябва да имат стопанин и дом, така аз разбирам човешкото отношение към тях.

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  ....И как 30+ години организации и общини усвояват милиони за решаване на проблем, който някак все не успяват да решат...Има нещо гнило...
  —цитат от коментар 14 на pinoccio


  +++
  Точно така, УСВОЯВАНЕ!
  Първо се назначава директо, замдиректор, секретарки, офиси, служебни коли и телефони, командировки до Брюксел. И изведнъж се оказва, че за основната дейност парите не достигат.

 53. 53 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 768 Неутрално

  Между другото, във Варна е пълно с кучкари, но не съм чул за санкциониран кучкар с нерегестрирани кучета. Нито пък съм чул за глобен кучкар, несъбрал акото на любимеца си.
  За сведение - обичам кучетата.

 54. 54 Профил на koftimastia
  koftimastia
  Рейтинг: 18 Неутрално

  До коментар [#49] от "pamela":

  Точно това ми бе мисълта!

 55. 55 Профил на vhd33692822
  vhd33692822
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#6] от "anonimnii":
  Герберист ли,комунист ли е не знам,ама явно е много прост кмета.Знам,че във всеки град общините отделят пари за кастрация на животинките,ама по нашенски има едни служители дето взимат едни пари и не правят нищо...

 56. 56 Профил на vhd33692822
  vhd33692822
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#39] от "Billy Pilgrim":
  Сигурно защото са видяли много топли грижи и нежности от човека,затова са станали агресивни.А в Атина също има бездомни кучета.Там си имат хранилки и са големи и добродушни и никой не закачат,защо ли?Нека погледнем първо себе си и се замислим,защото всяка агресия е резултат от бой,шутове над кучетата.После те се озверяват и си връщат на който могат...

 57. 57 Профил на vhd33692822
  vhd33692822
  Рейтинг: 58 Неутрално

  До коментар [#39] от "Billy Pilgrim":
  Сигурно защото са видяли много топли грижи и нежности от човека,затова са станали агресивни.А в Атина също има бездомни кучета.Там си имат хранилки и са големи и добродушни и никой не закачат,защо ли?Нека погледнем първо себе си и се замислим,защото всяка агресия е резултат от бой,шутове над кучетата.После те се озверяват и си връщат на който могат...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK