Министерството на туризма отново проверява плаж "Смокините"

Министерството на туризма отново проверява плаж "Смокините"

© Спас СпасовМинистерството на туризма ще извърши незабавно документална проверка и инспекция на място на морски плаж "Смокините-север", съвместно с органите на Регионалната дирекция за национален строителен контрол, за да се установи има ли нарушение на законови и договорни изисквания от концесионера, съобщи пресцентърът на ведомството.


При предходна проверка е установено нарушение на основни договорни задължения при стопанисване на обекта на концесия в съответствие с предназначението му за нуждите, за които е предоставен и е наложена неустойка в размер на 5% от размера на концесионното възнаграждение за 2021 г.


Внесените и одобрени през 2021 г. в Министерството на туризма схеми представляват идеен проект, намерение за това колко на брой и с каква площ преместваеми обекти ще бъдат разположени от съответния концесионер на територията на морския плаж, като министърът на туризма има компетентност единствено да следи за спазването на изискванията за заемане на 2% от площта на морския плаж на заведенията за бързо обслужване и наличието на свободна и заета зона в установените в закона параметри.
Разрешенията за поставяне на преместваемите обекти, съдържащи конкретни технически и конструктивни параметри, свързване с техническа инфраструктура и др., се издават от кмета на съответната община.


Към настоящия момент в Министерството на туризма няма информация за това дали е издадено разрешение за поставяне на преместваеми обекти на морския плаж след одобряването на новата схема. Министерството на туризма не е издавало разрешение за разполагане на дискотека на плажа, а само заведение за бързо хранене, се уточнява в съобщението.


Преди месец Министерство на туризма наложи глоба на концесионера на плаж "Смокините-север" заради нарушена цялост на плажната ивица. Проверката бе възложена от вицепремиера и министър на туризма в оставка Марияна Николова след информация за нарушаване на целостта на дюни на плажа. Неустойката беше в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение за 2021 г. или сума в размер на близо 4 хил. лв.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK