Белоглавият лешояд вече гнезди в Сливенския Балкан след близо век отсъствие

Белоглавият лешояд вече гнезди в Сливенския Балкан след близо век отсъствие

© По-диви РодопиБелоглавият лешояд се завръща като гнездящ вид в Сливенския Балкан след близо век, в който бе наблюдаван само да се храни и прелита в тази част на България. Това съобщи вчера сдружение "Зелени Балкани", което е документирало двойка с излюпено малко в Природния парк "Сините камъни".


Белоглавият лешояд е вид, който гнезди в Южна Европа, Мала Азия, Синайския полуостров, Ирак, Иран, Афганистан, Пакистан, Казахстан, Индия. Разпространение и численост. За България той е бил в миналото многоброен вид по скалисти места, но изчезва около средата на XX в., като след 1970 г. се възвръща в Източните Родопи по р. Арда между Кърджали и Маджарово. През последните години популацията му в Източните Родопи се увеличава благодарение на природозащитни проекти, но досега не бе регистрирана гнездащя двойка в друга част на България.


От "Зелени Балкани" съобщават, че в близост до вече гнездящата двойка с малко лешоядче има още една, която си е избрала гнездова ниша, но или не се е размножавала тази година или суровите пролетни снегове са провалили гнезденето й. В друга част на Природнтия парк "Сините камъни" над Сливен има наблюдавани други 2 сформирани двойки, харесали си скални площадки, но те все още не са пристъпили към размножаване. Така общата численост се оценява на 4 двойки, заели територията на парка към момента.
Лешоядите са емблематична кауза за българската природозащита. В Източните Родопи, традиционният за тях район, за опазването и възстановяването им работят фондация "По-диви Родопи" и Българското дружество за защита на птиците. Освен това техни популации се възстановяват и в Кресненското дефиле, Врачанския и Котленския Балкан. Там "Зелени Балкани", "Фонд за дивата флора и фауна", дирекциите на природните паркове "Врачански Балкан" и "Сините камъни" и Дружеството за защита на хищните птици работят за реинтродукция на белоглави лешояди чрез проект "Възстановяване на популациите на едрите европейски лешояди в България".


Белоглавият лешояд е фокус на работата и на "Зелени Балкани", които го определят като един от флаговите видове за българските зони от мрежата "Натура 2000" и акцент от своята програма за популяризиране на мрежата, която също е финансирана чрез друг проект по европейската програма Лайф - "Натура 2000 в България - нови хоризонти". Повече за мрежата "Натура 2000" - тук.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (9)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1735 Весело

  Ми при такова съотношение пенсионери и млади в тази държава и аз ако съм лешояд и аз стратегически ще гнездя тука :)))

 2. 2 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 1410 Неутрално

  Много са внушителни на живо. На връх Моняк (Кърджали) видях един, който беше доста близо до мен (на около 10-тина метра) и като разпери крилата беше по-голям от мен.

 3. 3 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 308 Весело
 4. 4 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 241 Неутрално

  Браво! Днес белоглав лешояд - утре ферма за щрауси...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 5. 5 Профил на frelon
  frelon
  Рейтинг: 225 Неутрално
 6. 6 Профил на nxl27679751
  nxl27679751
  Рейтинг: 761 Неутрално

  Изчезнаха, защото няма какво да ядат. Ще трябва да им даваме мърша или да ги научим да пасат трева.

 7. 7 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Абе, тая снимка, заедно с почти същото текстче не ни ли я представята вече дневникарите.
  Явно Зелени балкани пускат разни претоплени манджи, за да си усвояват платените рекламни площи.

 8. 8 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1748 Неутрално

  Прилича ми на Лебед ;-))

 9. 9 Профил на serena
  serena
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Хубава новина, само дано не се намерят изроди, които да отровят птиците, както бяха сторили преди 2-3 години с едни други птици, не помня пак лешояди ли бяха или орли, също отдавна липсващи от нашата природа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK