Граждани протестираха срещу горска сеч, представена като почистване на коритото на Искър

Граждани протестираха срещу горска сеч, представена като почистване на коритото на Искър

© Нели Дончева, Личен архивГраждани протестираха вчера край река Искър до софийското село Герман. Включиха се и множество жители на селото, а причината са започнали изкопни дейности по брега, които се извършват по проект на Столична община и за които протестиращите очакват да доведат до опасност от наводнения и пресъхване на кладенци, както и унищожаване на редки гори и местообитания на птици.


Граждани протестираха срещу горска сеч, представена като почистване на коритото на Искър

© Нели Дончева, Личен архив


Според представянето на проекта пред общинската комисия по околна среда Столична община реализира инвестиционно предложение "Почистване на речното корито на река Искър, в участъка от края на 500 метровия участък под язовирната стена на яз. Панчарево до началото на корекцията при Летище София". Инвестиционното предложение включва изсичане на гора на площ от 199 700 кв. м, отсичане на над 260 едроразмерни дървета, изграждане на път с трошенокаменна настилка и изкоп на 99 152 куб. м. от дъното на реката.
Представянето на проекта пред общинската комисия е поискано от столичния общински съветник Тома Белев ("Демократична България"). Според негова публикация заместник-кметът Десислава Билева е обяснила, че проектът има всички необходими разрешителни документи, включително и от Басейнова дирекция. Само няколко часа по-късно обаче писмо на басейновата дирекция до инж. Димитър Куманов от риболовен клуб "Балканка" отрича да има такова разрешително и информира, че е разпоредено спиране на дейността.Заместник-кметът Билева не отговаря на телефона си и затова не можа да разясни пред "Дневник" несъответствието. Според Тома Белев проектът на общинската администрация представлява "обезлесяване на 200 декара по река Искър в рамките на столичния град". Тъй като се уврежда естественото състояние на брега и се премахва крайречна растителност, става въпрос за нарушение на чл. 143 от Закона за водите. "В същото време започналото строителство, свързано с трайно обезлесяване, се извършва в размножителния сезон на птиците. На територията на инвестиционния проект доброволци и научни работници извършват наблюдение на видовете като са установили над 110 видове птици, от които над 30 вида защитени - включително въртошийка и воден кос, което е уникално гнездене за европейска столица," допълва Белев.


Според Нели Дончева, ръководител на горската програма на WWF-България, не трябва така да се почиства речното корито на река Искър - в периода на пълноводие, в периода, когато птиците мътят, когато рибите си хвърлят хайвера и когато природата цъфти. Тя разяснява, че става въпрос за увреждане на един от най-редките типове гори - от черна елша и бяла върба. "Това ще увреди приоритетно местообитание от мрежата "Натура 2000" 91Е0. На много малко места в България съм виждала такава хубава галерийна гора от елша, в която кипи от птичи и растителен живот. Премахването на крайречната гора пряко ще увеличи заплахата от наводнения и от пресъхване на местните кладенци. Елшите имат коренова система, която удържа пясъчните и каменни маси, укрепва брега, те пазят от наводнения и е напълно нелогично да бъдат прочиствани," поясни тя.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK