Александър Дунчев, директор на агенция по горите: Искам да върнем доверието към горските служители

Александър Дунчев, директор на агенция по горите: Искам да върнем доверието към горските служители

© Тихомира Методиева, Зелени закониАлександър Дунчев бе назначен в сряда (19 май) като изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ), която е структура към Министерството на земеделието, храните и горите. Очаква се мандатът му да е минимум два месеца, докато работи служебното правителство. Дунчев е доктор по горско стопанство с теза за естественото възобновяване на горите в Природен парк "Витоша", а от 2017 г. работи като експерт в Югозападното държавно предприятие . (Прочетете повече за него в края на текста) За "Дневник" той представи накратко визията си за своята работа в служебното правителство като отговори на няколко въпроса.


Кои са приоритетите Ви за работа като изпълнителен директор на агенцията по горите в служебното правителство?


- За временни приоритети до изборите сме избрали теми, които напълно попадат в приоритетите, препоръчани от президента, служебния премиер и министъра на земеделието - прозрачност, публичност и ефективност. По тези три теми от колектива сме напълно единни.
В екипа ще работя със заместник-директор Филип Ковашки (досегашен кадър на регионалната дирекция на София), инж. Росен Попсавов, който остава зам.-директор, и инж. Димитър Баталов, който ще стане и.д. главен секретар. Досега той беше служител по сигурността на информацията. За мен е много важно да работя без кадрови промени, започвам с пълно доверие към колегите.


В рамките на тези три основни теми на служебното правителство ние имаме 3 приоритета - прозрачност и електронно управление, анализ на нужните нормативни промени, диалог с обществеността и горския сектор. Важно е да усъвършенстваме електронната система на ИАГ, защото тя включва прозрачност и по-добър контрол за системи за превозни билети, разрешителни за сеч, деловодство на добива. Публичността на сектора трябва да се повиши, включително обществено достъпна информация за служителите - да е ясно кои са хората и с каква експертиза са. Лицето на системата трябва да е публично.


За нормативната уредба ще създадем Консултативен съвет, който да идентифицира 2-3 задачи за мерки за подобряване на нормативната уредба. Като става въпрос както за Закона за горите, така и за подзаконови актове - различните наредби, определящи в детайли правилата.


При диалога с обществеността и сектора искаме да включим всички интереси - дървообработващи, дърводобивни фирми, туристически съюзи, ловни и природозащитни организации.


Какво искате да се случи като резултат по всеки от тези три приоритета?


- За електронната система е важно да имаме анализ на недостатъците и да работим за развитието й. За да успеем, трябва повишаване на капацитета за електронно управление в ИАГ, за което ще трябва и да се подобри човешкият ресурс, и да се търсят и нови финанси.


За нормативната уредба трябва ясно да определим точки за анализ на прилагането на Закона за горите и наредбите. Целта ни е да се идентифицират спешни промени и да изготвям ясни препоръки за нормативни промени за следващото редовно правителство.


Връзките със сектора и гражданите също са ключови, за да достигнем до адекватните препоръки за подобряване на нормативната уредба. Затова планираме да се продължат досегашните срещи, които ИАГ е правила и досега, с представители на всички различни интереси.


Кои са по-далечните теми, които трябва да се разрешат, свързани с управлението на горите?


- Проблеми, свързани с незаконни сечи (по темата виж тук). Сигналите за ограничаване на достъпа на обществеността до горски територии (тук). Проблемът със заменките и развалянето на сделките, който създава изключително голям проблем за правния отдел и който трудно можем да решим без значителен юридически ресурс (по темата виж тук).


Важно е да се създаде и правна възможност чрез Закона за опазване на селскостопанското имущество (ЗОСИ) горите в земеделски земи да могат да се стопанисват по ЗГ, а не да се изсичат (виж тук).


Най-ключово за мен в дългосрочен план е да се възстанови връзката между децата и гората, връзката на децата с хората, стопанисващи гората, зеленото училище и образованието в гората.


Много важно е възстановяването на доброто име на лесовъдите - да се цени професионализмът, а не да се избират удобни кадри по други критерии. Затова трябва да се изгради система за оценка и подбор, за да се ангажират професионалисти, а не удобни за корупция хора.


Друга важна тема за по-дългосрочна работа е защитата на санитарно-охранителните зони около водоизточниците (СОЗ). Важно е управлението на горите да се съобразява с целта за опазване на водата. Затова е нужна работа с МОСВ за уточняване на границите на СОЗ и горскостопанските дейности да се съобразяват с тях.


Горските пътища също са важна тема. Трябва да се анализира заповедта за ограничаване на дърводобив при определени условия. Няма визия при какви условия могат да се ползват горските пътища, те се ползват и когато не са стабилизирани и това поражда проблеми с водата, достъпа на граждани и ерозия.


Важно е и дългосрочно да се работи за електронен достъп и публичност на различни договори, заповеди и разрешения за достъп в горските територии.


И друга работа, която все повече ще бъде нужна - за финансиране за адаптация към климатичните промени, ангажиране на обществеността в подходящи залесителни акции, повишаване на устойчивостта на гората и възстановяването й след бедствия.


Ще можете ли в краткия служебен мандат да работите по тези по-далечни теми или се съсредоточавате по първите три приоритета?


- Започваме веднага и работим и по дългосрочните цели. Започваме първо с прозрачност, за да се пресекат незаконните практики при сечите. Съвместни проверки с неправителствени организации и проверка на регистрите.


Моята кратка визия е да потърся с първите три приоритета да възстановя доверието на обществото към горската система. Защото горските служители имат нужда от това доверие, за да компенсират натиска от политическата и икономическата власт.


Само за два месеца ли сте на тази длъжност? Бихте ли приели да останете в редовно правителство с пълен мандат?


- Бих останал, ако съм полезен за горскостопанската общност.


Александър Дунчев започва лесовъдския си стаж в дирекцията на Природен парк "Витоша" през 2007 г. под ръководството на Тома Белев. От 2012. до 2017 г. работи като експерт по горски политики на WWF - България, и развива ключови неправителствени кампании на коалицията "За да остане природа в България", като например "Спаси Пирин". Участва като експерт и в инициативата "Зелени закони". През 2016 г. печели годишната Наградата за биоразнообразието - "Активист за природата". От 2017 г. работи като експерт в Югозападното държавно предприятие - структура на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), която отговаря за управлението на държавните гори в Югозападна България. Там спомага за сертификацията на горите, партньорства с обществените организации, въвеждането на иновативни системи и развитието на природозащитни проекти.


През годините като неправителствен и държавен експерт разработва множество законодателни предложения и проекти за публичност в горскостопанската политика, включително онлайн карти за визуализация на разрешителните за сеч и системи за граждански сигнали - например, http://gis.wwf.bg/forests/ и https://gori.uzdp.bg/


Припомняме и възгледите за управлението на горите на Александър Дунчев, споделени пред "Дневник" по повод Седмицата на гората преди 2 години: тук.

Коментари (25)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на b.rainstorm
  b.rainstorm
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Страхотно назначение, най-накрая! Не може ли постоянно да сме в служебно правителство? Имаме нужда от умни експерти като него.

 2. 2 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1629 Разстроено

  Това, че "иска"да върне доверието към горските е похвално!
  Дано си дава ясно сметка до каква степен, за съжаление И тази дейност е подгизнала в много тежка и системна корупция и клиентелизъм на всички нива?!

 3. 3 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Шефа по агенцията на горите да започне проверка на поголовната сеч която се води последните 3 години!

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1045 Неутрално

  Страхотно назначение, най-накрая! Не може ли постоянно да сме в служебно правителство? Имаме нужда от умни експерти като него.
  —цитат от коментар 1 на b.rainstorm


  Според много голяма част от форумните "експерти", този е от екоталибаните, както ги наричат и според тях е сред най-вредните за българската природа и гори.
  Явно според същите форумни капацитети най-подходящ за такъв пост е някоя калинка от ДПС/ГЕРБ. Всеизвестен факт е, че под управлението на ГЕРБ горите са най-пазени, няма сеч, няма застрояване в защитени, горски местности и нелегални ловни участъци за бизнесмени и близки на Баце...

 5. 5 Профил на Dimitar Nachev
  Dimitar Nachev
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Изключително силен избор, поздравления! Дано се задържи и след изборите..

 6. 6 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 939 Неутрално

  Успех на Сашо, много читав човек за тая позиция!
  Няма много време, но каквото може, толкова.

  П.П. Оправете правописа на статията, има доста грешки в текста.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 7. 7 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Връщане на доверието, при същите хора, които позволиха изсичането на горите?
  Абсурд.

  кратък
 8. 8 Профил на ozd05563707
  ozd05563707
  Рейтинг: 679 Неутрално

  Абе много бля бля, пълно доверие, и т.н. Кка пълно доверие към служби и преприятия, проядени с корупция, незаконна сеч, легална незаконна сеч и т.н! Реално в момента единственото полезно действие е тотална забрана за сеч и износ, и много, ама много арести на дървената мафия. Където и да тръгнеш, на къде и да пътуваш, в която и планина да отидеш, тече безобразна постоянна сеч НАВСЯКЪДЕ! Претоварени камиони, резачки, дървоработници, коне по горите влачат дърва и т.н. Състоянието е толкова плачевно, че с подобни дългосрочни стратегии и мъдрости работата е ИЗТЪРВАНА! Ся ще ги видим ВВФ и кадрите им освен да плямпат и да пишат стратегии могат ли реално да направят нещо или само системи за проверки и наблюдение ще правим, докато се сече до голо в цяла България. Опасявам се, че ако не се включи репресивният апарат в помощ на горските и не почнат поголовни арести и конфискации на техника нищо няма да се промени.

 9. 9 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1304 Неутрално

  Този специалист е политназначение, давам му най-много 3 месеца да се задържи!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 10. 10 Профил на Gopeто
  Gopeто
  Рейтинг: 1981 Неутрално

  Това назначение е най-силното на това служебно правителство. Поне колкото привличането на Кирил Петков и Асен Василев. Александър Дунчев е лидер, който е допринесъл изключително много за запазване на вековните гори в България. Знае много добре как да ги пази, а сеега ще има възможност да прави това от най-високо ниво.

  "За мен върхът е онова високо място, от което ясно съзирам следващата си цел" Боян Петров
 11. 11 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2753 Неутрално

  А дали ще изкара на светло договорите, които сключват горските стопанства с разни близки до властта бизнесмени? Дали ще осветли, кой си строи ловни резиденци из горите без разрешение? Тоест, дали ще посмее да хвърли камък в миризливото и зеленясало блато наречено ИАГ?!

  Бивш tww09306483.
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7386 Неутрално

  До коментар [#9] от "Полковник Паликъщов":

  При ГЕРБ нямаше политически назначения. Тогава всички бяха "експерти" от мафията.

 13. 13 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Даа...
  Имаше големец на висока служба в МС.

  Вълци протестъри изгониха човека в гората...
  на трупчета... да общува монолози... с фейсбук.

  Участ такава "престиж" такъва на никого никога не пожелаваме

 14. 14 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4152 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  А вие кълвачите защо с клюнчукчета дупчите дърветата?
  С гръм тресете гори и горички.
  Съня смущавате на мирните птички

  До коментар [#7] от "Мариана Кълвачева":

  Връщане на доверието, при същите хора, които позволиха изсичането на горите?
  Абсурд.

 15. 15 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Ние сме докторите на дърветата, бухаме с клюновете по кората за да търсим дървесни червеи под нея.
  Един вид екосанитари.
  За съжаление няма кой да чука по празните кратуни на хората и да вади оттам бръмбарите и калинките, които населяват вътрешната им кухина.
  Всичко в природата е точно и балансирано, докато не се намеси най-висшето уж творение.
  Единствената грешка на природата е човека.
  Всяко животно се запасява с храна, колкото да изхрани себе си и децата си.
  А човекът, неговото око няма насищане, трупа ли трупа.

  кратък
 16. 16 Профил на radio.
  radio.
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Най-накрая един истински работлив човек с визия и желание за работа!

 17. 17 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1101 Неутрално

  Дунчев, докарайте ЕВРОПЕЙСКИ ОДИТОРИ ! Едни и същи лесояди в зелени костюми се връткат из Държавните горски предприятия ( които трябва да бъдат закрити) и РДГ та, уж ги сменят. Кога ще се направи реална инвентаризация на горите, на терен, за да се покажат на българите стотиците хиляди хектари разстроени насаждения, в някои от които е сечено по няколко години подред ?!

 18. 18 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Вярно ли е, че сертификатът FSC , с който се хвалят маститите лесояди в България се "дава" и "поддържа" от същите такива бивши горски корупционери ? Ако е така, значи ли, че сертификатът FSC е напълно компрометиран на българска територия и реално притежаването му не е гаранция за отговорно лесовъдско отношение към Гората ?

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1101 Любопитно

  Извинявам се за реакцията, но когато стане дума за унищожаването на Горите се афектирам, а предполагам, че г-н Дунчев ще прочете това. Успех, г-н Дунчев !

 20. 20 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 1822 Неутрално

  Народа какво е казал, попа, даскала, кмета и горския.
  Всички са в кюпа.

  кратък
 21. 21 Профил на wqc45512416
  wqc45512416
  Рейтинг: 498 Неутрално

  Това служебно правителство ми харесва все повече, ако се разберат смислените партии да подкрепят това правителство като редовно (естествено без гербиджа, дпс, обеденени патерици), ще е доста добър вариант.

 22. 22 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 292 Неутрално

  Страохет човек и експерт! Изключително почтен
  Пожелавам му успех!

 23. 23 Профил на Mike Power
  Mike Power
  Рейтинг: 488 Весело

  Бля, бля, бля :-) Заучени фрази, без никаква конкретика. Мантри за електронно управление, прозрачност и работа със заинтересованите страни. Едно е да плюеш системата, друго е да работиш в полза на нея. Всъщност, природозащитника, в последните си години е част от системата. Като експерт в държаното предприятия, би следвало да е наясно с проблемите на структурирането на горския сектор, но там явно няма да се месим. Дублирани функции и обречен контрол. Няма как лявата ръка на министъра (ИАГ) да упражнява ефективен контрол върху дясната (Държавните горски предприятия). Тепърва цял да анализира нуждата от законови промени, пълен смях в залата. Опазил бил горите в земеделски територии. Това може да мине само пред детската аудитория, към която се е насочил. Нямало да прави кадрови промени, ще разчита на колегите?!? Излъчва страх и безпомощност. Не разбрах, с какво надгражда действията на предходното ръководство и с какво ново влиза като приоритет. Явно титлата природозащиттик трябва да ни остави в захлас. Тъжно и комично.

  Не се доверявай на написаното. Мисли, провери и тогава коментирай!
 24. 24 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 17 Неутрално

  До коментар [#23] от "Mike Power":

  Глупости. Явно просто не познавате работата му

 25. 25 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 364 Разстроено

  Александър Дунчев!

  Този същия ли, който даваше за пример Австрия за това как се прави туризъм?

  Даваше за пример места, където Натура 2000 е 0%, където горите и земите са почти 90% частни, където общата площ в туристическите зони на всякакъв вид паркове и защитени зони е 0%!

  От този ли ще очакваме нещо!? Та тези хора са сектанти на тема гора.
  Ако ще се връщаме към пещерите и листата като дрехи сигурно е добър избор за директор.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK