Министърът на околната среда и водите постанови екооценка за Националния план за възстановяване

Служебният министър Асен Личев

© Прессекретариат на Държавния глава

Служебният министър Асен ЛичевСлужебният екоминистър Асен Личев е отменил предишно решение на ведомството, с което е преценено, че за заявения Национален план за възстановяване и устойчивост (НПВУ) на Република България не е необходимо провеждане на процедура по екологична оценка. Това съобщи днес Министерството на околната среда и водите (МОСВ) на своята интернет страница.


Липсата на екооценка за НПВУ беше сочена от природозащитници като сериозен проблем и нарушение на европейски изисквания, тъй като се планират значителни инвестиции в проекти, свързани с природни ресурси. Решението на министър Личев е взето именно в отговор на получени жалби и сигнали от неправителствени организации, сред които Асоциацията на парковете в България и сдружение "За Земята - Достъп до правосъдие".


В последния представен вариант на Националния план за възстановяване и устойчивост на България има четири стълба, от които единият е "Зелена България", като се очаква общо финансиране за националния план от 12 млрд. лева, предоставени с безвъзмезден грант от Европейската комисия за 2021 - 2023 г. На фона на общи средства в рамката на стълб "Зелена България" от 4.9 млрд. лева едва 0.69% (малко над 32 млн. лева) са отделени за инвестиции в опазване и възстановяване на биоразнообразие, което също сочат като проблем от коалицията "За да остане природа в България". Подобряване на плана и отстраняване на корупционни рискове поиска и инициативата "Зелени закони", като за това се очаква подновен диалог с Европейската комисия.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK