С изложба в Борисовата градина отбелязват Деня на "Натура 2000" днес

С изложба в Борисовата градина отбелязват Деня на "Натура 2000" днес

© Зелени БалканиПо случай днешния Ден на "Натура 2000" от 11 до 14ч край Езерото с лилиите в столичната "Борисова градина" можете да видите изложба за европейската природозащитна мрежа (повече за "Натура 2000" виж тук). На събитието организаторите от сдружение "Зелени Балкани" ще разказват за животинските и растителни видове и зоните в България, които са защитени от мрежата.


21 май е денят, в който през 1992 г. Европейският съюз приема Директивата за местообитанията и програмата LIFE за финансиране на природозащитата. Днес мрежата "Натура 2000" се простира над 18% от територията на ЕС и почти 9,5% от нейната морска територия, с общо 27 800 защитени зони. Правилата за защитата на тази площ се определят от Директивата за местообитанията и от приетата през 2009г. Директива за птиците. Директивите имат задължителни предписания, като за разлика от регламентите дават свобода на националното законодателство с какви точно мерки ще осигури спазването на правилата.


В България защитата на "Натура 2000" се регламентира със Закона за биологичното разнообразие, като зоните, които се включват за опазване, са определяни с научни проучвания и се обявяват в началото на членството на страната в ЕС през 2007г.
Към момента българските зони от "Натура 2000" са 119 защитени зони по Директивата за птиците и 233 защитени зони по Директивата за хабитатите и обхващат 34% от територията на страната, включително част от акваторията в Черно море. В тях се включват емблематични места с разнообразни характеристики, в които изследователи са установили редки за Европа видове и местообитания - като например дюни, степи, вековни гори. Но страната има и редица закъснения и наказателни процедури за неизпълнение на европейските правила (например за липса на научни проучвания и на заповеди с ясни режими за защита).


За да разясни какви са ценните видове и местообитания, които мрежата трябва да защити на българска територия, екипът на сдружение "Зелени Балкани" - водещ партньор в проекта "Натура 2000 - нови хоризонти" - ще посети няколко града до края на месеца. Все още предстоят представянията в Стара Загора (22 май), Пловдив (23 май), Смолян (25 май), Поморие (27 май) и Бургас (28 май). Всяко от тях се осъществява с помощта на местни партньори - музеи, горски дирекции и други.


Ще бъдат представени и дейностите на "Зелени Балкани" за опазване на приоритетни видове от европейско природозащитно значение, както и дейностите на България за изграждане на Националната екологична мрежа "Натура 2000" от 2007 г. насам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
    КМЕТ В СЯНКА
    Рейтинг: 5348 Неутрално

    Борисов ли ще я открие като виден природолюбител и пазител???

    ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK