След екоминистерството и горските наложиха спиране на общинския проект край село Герман

Разораният бряг на река Искър край Герман след отстраняването на 5-годишна държавна гора от елши

© Нели Дончева, Личен архив

Разораният бряг на река Искър край Герман след отстраняването на 5-годишна държавна гора от елшиСлед проведен граждански протест, на 19 май регионалната дирекция по горите на София (РДГ-София) е проверила сигналите за изсичане на крайречни гори до река Искър край село Герман и е открила нарушения. Затова и горската администрация е изискала спиране на дейностите на проекта на Столична община, който е финансиран за "почистване на речното корито".


Това е втората институция, постановила прекратяване на проекта, след като предния ден басейновата дирекция, която е звено на екоминистерството, вече постанови, че той няма необходимите разрешителни.


При съвместната си проверка на 19 май РДГ-София и Държавно горско стопанство "София" са установили, че теренът, в който се извършват изкопно-насипните дейности, повалянето на дървета и дори мястото, на което са паркирани верижните багери, е Държавна горска територия. Всички извършващи се дейности не са били съгласувани нито с горското стопанство, нито с Регионалната дирекция и не са имали документи. Съставени са и 2 броя актове на хората, управляващи строителната техника. Актовете са за извършването на дейностите в държавна горската територия без никакъв вид разрешително и за непозволеното навлизане на тежка техника без позволително за достъп на горска територия. Операторите на строителните машини са заявили, че са имали уверение, че работят по общински проект в общински имоти. Горските власти са съставили и 2 броя констативни протоколи, в които са описали подробно броя дървета, речния материал, ползван за изграждане на временен път и т.н.
За "Дневник" от Държавното горско стопанство "София" разясниха, че засегнатият имот е държавна горска територия с 50-годишна гора от черна елша, върба и топола. "Гората може да се възстанови, но за да изглежда във вида, в който е била преди дейностите по общинския проект, ще трябва да изминат още 50 години и да бъдат положени доста лесовъдски грижи за новите фиданки, което също ще е разход за държавата.


Тъй като р. Искър към тези дни е доста пълноводна, не е измерена точно засегнатата площ, защото водата е навлязла и в гората. Но щетите в горския фонд са оценени на около 300 или повече кв.м. Горските служители оценяват като най-големи щетите за рибите и птиците, които са в размножителния си период.


Възраженията към проекта на Столична община от страна на неправителствени организации са за необходимост на екологична оценка при планираните мащабни изсичания, както и за недопустимост строителните дейности да се извършват през размножителния период за риби и птици. Увредената гора е и приоритетно местообитание от мрежата "Натура 2000". Природозащитниците възразяват и срещу това, че от дъното се изгребват инертни материали за изграждане на път.


Възражения от жители на близкото село Герман включват опасения за повишена опасност от наводнения и изсъхване на кладенците заради премахнатите крайречни дървета.


Увреждането на естественото състояние на брега и премахването на крайречна растителност, е нарушение на чл. 143 от Закона за водите, според информация от Асоциацията на парковете в България. От WWF-България пък уточняват, че елшовата крайречна гора предпазва от наводнения и прочистването на река Искър от нея не е логична мярка за изчистване на речното корито срещу наводнения няма смисъл.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (18)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 6989 Неутрално
 2. 2 Профил на Darulio
  Darulio
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  До коментар [#1] от "Роси":

  Има обръчи за хранене и партийна каса за пълнене и затова законите и природата падат жертва на алчността герберска.

  "Една от най-долните привички на дребните души е да приписват своите низости и на другите." Оноре дьо Балзак, "Дядо Горио"
 3. 3 Профил на dragotinec
  dragotinec
  Рейтинг: 15 Неутрално

  И кой ще понесе отговорност за изсеченото?

 4. 4 Профил на psb
  psb
  Рейтинг: 299 Неутрално

  Аве какво изсичане какво чудо. Цитирам:
  "Щетите в държавната горска територия са оценени на около 300 кв.м".
  Ужасно количесто гора - 300 квадрата. Непоправимо направо !
  И още "най-големи щетите за рибите и птиците". Какви риби в тая част на Искъра. Най-много някоя кротушка или клен да има. Пак ония еко терористи са разтегали локуми за "балканската пъстърва". В тая си част Искъра е като малко по-голяма бара (поток, вада).
  Ако искат да направят нещо значимо, тия еко-талибани да се разходят до Стара планина и да видят що за сеч става дума. Тирове с дърва хвърчат през дефилето. Пък и не само там.
  Наскоро имаше и подобна статия за 200 кв м "унищожена" гора при строежа на Хемус при Белокопитово.
  Да очакваме и статия за отрязания Орех в дворя на дедо Иван от "Голямо ново", който се ползвал като дългогодишно обитание на семейство косове.

 5. 5 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2898 Неутрално

  Съмнява ме, че това чистене на коритото на Искъро не е необходимо! И веднага следва доказателство:

  Вчера разглеждах стари галерии и попаднах на интересна снимка. Бент на река Арда, повлечени от течението дървета са се натрупали на самия бент!

  Снимка 10

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/galeriiotvas/2020/05/05/4062797_fotogaleriia_po_arda_-_goliamata_reka_na_rodopite/

 6. 6 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2898 Весело

  Тъй като р. Искър към тези дни е доста пълноводна, не е измерена точно засегнатата площ, защото водата е навлязла и в гората.
  ________________________________________________________________

  Значи 300 м2 гора може дори да е 30?

  Щом реката навлиза в гората тази гора просто е на неправилното място! Щото нали се сещате, че няма как да премахнем реката за да си разстат дърветата на воля!

 7. 7 Профил на Ralchev
  Ralchev
  Рейтинг: 246 Неутрално

  До коментар [#6] от "Дария Колев":

  реката навлиза в гората щото са прецакали коритотоооо

 8. 8 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3683 Неутрално

  За почистване на корито на река се викат специалисти. Тъй е работено без документи, на парче, с цел устройват на едни пари. И добив на малко материал от дъното на реката.

 9. 9 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 1030 Неутрално

  ".....Тъй като р. Искър към тези дни е доста пълноводна, не е измерена точно засегнатата площ, защото водата е навлязла и в гората."

  В речното корито няма място за гора. Това е саморасляк, който трябва да се почисти. При наводнение водата ще понесе паднали дървета и ще направи бели надолу по течението.

 10. 10 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5060 Неутрално

  Трябва внимателно да се пипа при почистване на речни корита

 11. 11 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 564 Неутрално

  Пишат хора дето 5 пари не отбират от темата. ГЕРБерастията е диагноза. Зелените са активни защото държавата е пасивна и не пази нито своя нито интересите на хората. Защоинституциите бездействаха преди да се вдигнат хората? Защо зелените да ходят в Стара пранина да гонят бракониери?! Това е работа на държавата! Къде е тя?!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 12. 12 Профил на Нико
  Нико
  Рейтинг: 508 Неутрално

  на фандъка пак му лъсна задника ...

 13. 13 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 906 Неутрално

  Искъра го съсипаха откъм риболов със тия централи а сега и брега !!!

 14. 14 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 477 Весело

  Съмнява ме, че това чистене на коритото на Искъро не е необходимо! И веднага следва доказателство:Вчера разглеждах стари галерии и попаднах на интересна снимка. Бент на река Арда, повлечени от течението дървета са се натрупали на самия бент! Снимка 10https://www.dnevnik.bg/ot_vas/galeriiotvas/2020/05/05/4062797_fotogaleriia_po_arda_-_goliamata_reka_na_rodopite/
  —цитат от коментар 5 на Дария Колев


  Нерде Арда, нерде Искър :)

 15. 15 Профил на Noal
  Noal
  Рейтинг: 477 Разстроено

  Тъй като р. Искър към тези дни е доста пълноводна, не е измерена точно засегнатата площ, защото водата е навлязла и в гората.________________________________________________________________ Значи 300 м2 гора може дори да е 30? Щом реката навлиза в гората тази гора просто е на неправилното място! Щото нали се сещате, че няма как да премахнем реката за да си разстат дърветата на воля!
  —цитат от коментар 6 на Дария Колев


  Реката Навлиза в гората всяка пролет. Затова там където навлиза растат специфични дървета, които на свой ред предпазват от ерозия и поддържат нивото на подпочвените води през лятото. и т. н. и т. н.

 16. 16 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#11] от "пустиняк":

  Горите в България са се увеличили с 300 хектара през последните десетина години.

 17. 17 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2548 Неутрално

  До коментар [#15] от "Noal":

  За да не се разлива реката,може на това място да се изсипят камъни,които да служат като преграда. Турция така коригираше река Резовска на българо-турската граница...

 18. 18 Профил на atag
  atag
  Рейтинг: 444 Любопитно

  А къде е оставката на Фандъкова?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK