Горската агенция публикува част от обещаните заповеди за ограничаване на сечта

Горската агенция публикува част от обещаните заповеди за ограничаване на сечта

© Тихомира Методиева, Зелени закониНа страницата на Изпълнителната агенция по горите са публикувани 2 от общо 3 заповеди за ограничения на различни видове сеч, които бяха обещани преди седмица от служебния министър на земеделието, храните и горите Христо Бозуков.


Директорът на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев представи подробности от новите ограничения в интервю за предаването "Алтернативата" по TV1 вчера. Той заяви, че именно дърводобивът финансира корупционни практики за сметка на данъкоплатците и че възнамерява да спре това. Дунчев обяви, че ограниченията за сеч са преценени така, че да не ощетят малките общности, зависещи от дървообработване и планирана сеч, но да помогнат за опазване на горите като природен ресурс и да въведат ограничения "там, където са проблемите в горите".


От сряда две от трите заповеди са публикувани и на интернет страницата на ресорното ведомство. Става въпрос за заповедта, с която се намалява сечта в стари гори с 30% спрямо планираното за годината и за заповедта за ограничаване на няколко вида сечи - тези в близост до реки, санитарно-охранителни зони, жилищни територии и около пътища и техническа инфраструктура. С третата заповед, която към момента не е публикувана, министър Бозуков разпорежда да се провеждат проверки на сечта в старите гори, стана ясно от вчерашното интервю на директора на горската агенция.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK