Призив за по-зелен транспорт в Европа е изпратен за срещата на министрите на 3 юни

Призив за по-зелен транспорт в Европа е изпратен за срещата на министрите на 3 юни

© Steve Morgan, GreenpeaceМеждународната железопътна мрежа и нощните влакове за пътуване на по-дълги разстояния трябва да бъдат приоритет в транспортната политика на Европейския съюз. За това призовават 36 европейски неправителствени организации в писмо до министрите на транспорта в Европейския съюз преди заседанието на Съвета по транспорт на 3 юни 2021 г.


Писмото на гражданските организации настоява за преход от въздушен и сухопътен към железопътен транспорт, като се позовава на Европейската агенция по околната среда, според която железопътният транспорт е най-устойчивият начин на моторизиран пътнически транспорт. От България подател на писмото е "Грийнпийс-България".


Природозащитниците аргументират искането си с данни от социологическо проучване в Германия, Полша, Франция, Испания и Холандия, където мнозинството граждани (69%) са готови да преминат от въздушен към железопътен транспорт и за международни пътувания. За да бъде улеснен железопътният транспорт в Европа обаче са нужни политически решения за по-привлекателни транспортни връзки, удобни времена за пътуване, справедливи цени, лесни възможности за резервация и защитени права на пътниците и "справедливи пазарни условия за железопътния транспорт в сравнение с въздушния и сухопътния", смятат авторите на писмото.
Конкретните искания към министрите на транспорта, които ще заседават на 3 юни, включват 30 нови експресни и нощни влакови линии, финансиране на съвместимост на влаковите композиции, свързване на информационните и билетните системи на операторите, прекратяване на субсидиите за самолетния транспорт и други.


В своето съобщение до медиите от "Грийнпийс-България" допълват, че устойчивият транспорт е част от промяната към природосъобразни политики на Европа, за която призовават и в подписката си за разумно ползване на финансирането на Европейския съюз за възстановяване от пандемията от COVID-19. Петицията за зелено възстановяване е отворена за подписи и призовава за възстановяване от кризата, което да е справедлива и да не задълбочава промените в климата. Конкретните приоритети за финансиране в България, за които се призовава, са енергийната независимост на домакинства и кооперативи, отказване от зависимостта от въглища до 2030 г., справедливо преобразуване на районите за добив и пълно отказване от изгарянето на изкопаеми горива през следващото десетилетие с активното участие на жителите там, както и спешна подкрепа за общините в намирането на алтернативи и модернизация на системите за отопление и топла вода.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK