Започват проверки спазват ли се новите ограничения за сеч

През последните години <a href="https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/08/19/4104247_strandja_bulgarskata_gora_izchezva_v_chujbina/" target="_blank">гражданските сигнали за незаконна сеч</a> зачестяват, като често цитирани са случаи в Природен парк "Странджа", където се намират реките Велека и Резовска, защитени отчасти с някои от новите ограничения.

© Петър Илиев

През последните години гражданските сигнали за незаконна сеч зачестяват, като често цитирани са случаи в Природен парк "Странджа", където се намират реките Велека и Резовска, защитени отчасти с някои от новите ограничения.Днес министерството на земеделието, храните и горите обяви, че започва проверки на сечта в страната. Това се случва, след като миналата седмица Изпълнителната агенция публикува две заповеди на служебния министър Христо Бозуков за ограничаване на различни видове сечи.


Заповедите от 21 май ограничават сечта в гори над 100-годишна възраст, както и сечи в близост до реки, водоизточници, жилищни територии и около пътища, урбанизирани територии и техническа инфраструктура. Публикацията от днес разяснява последната заповед на министър Бозуков от миналата седмица, която още не е публикувана, но бе оповестена в телевизионно интервю от директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.


Непубликуваната заповед се отнася до разпореждане за проверки по изпълнението на ограниченията за сеч. Проверките ще се извършват на място в държавните горски предприятия, регионалните дирекции по горите и държавните ловни стопанства в страната от мобилни екипи от Изпълнителна агенция по горите, става ясно от публикацията на министерството днес.
Ще бъдат проверявани новите ограничения за сеч във вековни гори. Те изискват държавните предприятия да намалят с 30% обема на предвидената за годината сеч, като средното за годината ползване не трябва да надвишава 10% по обем и площ от предвиденото в горскостопанските планове.


Проверките ще са и върху ограниченията, свързани с уязвими гори, като например тези до пороища, около водоизточници, урбанизирани територии и инфраструктурни обекти. Тези ограничения са няколко вида.


Забранява се изсичането на гори в 15-метровата зона около поройните водни течения и около постоянните водни течения, както и в буферната зона, която включва 100-метровата ивица на реките Марица, Тунджа, Места, Струма, Арда, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Янтра, Вит, Съзлийка, Стряма, Осъм, Русенски Лом, Камчия, Велека и Резовска. Спира се и сечта в периметър от 200 метра около язовири и езера и в радиус от 20 метра до извори, кладенци, каптажи, водопои и други водоизточници, които не са включени в санитарноохранителните зони.


Ще се допускат както и досега санитарни, принудителни и технически сечи, но само при доказана нужда от опазване на горските територии от пожари, усвояване на дървесина от имоти с променено предназначение, имоти, върху които е учредено право на строеж или право на ползване и сервитути по реда на Закона за горите и Закона за енергетиката. Сечи ще бъдат провеждани и за защита бреговете и островите на река Дунав, както и на създадените хидромелиоративни системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.


За да бъде публично достъпна информацията за позволените сечи, министър Бозуков разпорежда също Изпълнителната агенция по горите да започне и своята работа за дигитализация, обявена от Александър Дунчев при встъпването му в длъжност.

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Дано, че изчадията нанесоха дълготрайни щети в много краища на България...

  lost & profound
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  Признавам, че не следя твърде този тип законодателство, защото не съм имал идея да отсека дърво от поне 20 години, когато още имах двор.
  Според мен сеч трябва да се извършва едва ли не в крайна нужда, почти в полза на гората - болни дървета, сухи, опасност от пожар....
  За печките има кюмюр. Е, нека чистят реките, но не на 40 метра над дъното.

  Еретик
 3. 3 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2168 Весело

  В очакване на резултатите.....

 4. 4 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1346 Неутрално

  Крайно време беше.Тази сеч беше вън от контрол.Дано се спаси поне малко повече гора.И то особено широколистната,която задържа влагата.

 5. 5 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Освен всякак друга , имаме и дървена мафия. Тя с години си сече незаконно и изнася от страната, но никой не се занимава с нея.

 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 880 Неутрално

  "започват"????
  Това не е ли постоянна дейност???

 7. 7 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Като гледам как са се разшетали около Еледжик и Горно Вършило, нищо не им пречи и новарта администрация.

 8. 8 Профил на Мариана Кълвачева
  Мариана Кълвачева
  Рейтинг: 2155 Неутрално

  Няма нужда от заповеди.
  Уволнява се 100% от персонала свързан с горите, причина винаги ще се намери.
  Едно време, ако си барман или сервитьор на Златните или Слънчев бряг, милицията идва и те прибира след един месец работа.
  И ... винаги има защо.
  Я валута си обменял и си я крил по храстите, я си слагал вода в питиетета, я си крал от кухнята.
  Причината е, че си работил вече цял месец в една дълбоко корумпирана среда.
  Точка.

  кратък
 9. 9 Профил на zpm51644137
  zpm51644137
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Признавам, че не следя твърде този тип законодателство, защото не съм имал идея да отсека дърво от поне 20 години, когато още имах двор. Според мен сеч трябва да се извършва едва ли не в крайна нужда, почти в полза на гората - болни дървета, сухи, опасност от пожар.... За печките има кюмюр. Е, нека чистят реките, но не на 40 метра над дъното.
  —цитат от коментар 2 на Костадин Иванов


  Типичното мнение на незапознати, но изказващи се по всяка тема хора. Ако в горите не се извършват сечи, те няма да имат вида, който имат днес. Ще изглеждат много по-зле и визуално и функционално. Но колкото и обществени мероприятия за информираност на обществото да се правят, винаги ще има подобни изказвания.

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3309 Неутрално

  До коментар [#7] от "bretschneider":

  "Като гледам как са се разшетали около Еледжик и Горно Вършило, нищо не им пречи и новарта администрация."
  ===========
  Идеята не е била да се пречи, а друг да прибира такса Спокойствие.

  Еретик
 11. 11 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#9] от "zpm51644137":

  Мбуахахахаха, щом казваш. Досега не съм виждал неоформена гора на 150 години, където не е влизала балтия, камо ли резачка.
  Ако си говроим за платнациите от топола или пауловния е друго нещо.

  Има доста варианти за приличен дърводобив, без да се осере всичко, както и съм съгласен с колегата на който отговаряте, че сеч трябва да има в краен случай, да си направиш маса или греди за къщата. Но да се секат стари хубави дървета за да си грее некой гъза е повече от грехота!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK