Започват проверки спазват ли се новите ограничения за сеч

През последните години <a href="https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2020/08/19/4104247_strandja_bulgarskata_gora_izchezva_v_chujbina/" target="_blank">гражданските сигнали за незаконна сеч</a> зачестяват, като често цитирани са случаи в Природен парк "Странджа", където се намират реките Велека и Резовска, защитени отчасти с някои от новите ограничения.

© Петър Илиев

През последните години гражданските сигнали за незаконна сеч зачестяват, като често цитирани са случаи в Природен парк "Странджа", където се намират реките Велека и Резовска, защитени отчасти с някои от новите ограничения.Днес министерството на земеделието, храните и горите обяви, че започва проверки на сечта в страната. Това се случва, след като миналата седмица Изпълнителната агенция публикува две заповеди на служебния министър Христо Бозуков за ограничаване на различни видове сечи.


Заповедите от 21 май ограничават сечта в гори над 100-годишна възраст, както и сечи в близост до реки, водоизточници, жилищни територии и около пътища, урбанизирани територии и техническа инфраструктура. Публикацията от днес разяснява последната заповед на министър Бозуков от миналата седмица, която още не е публикувана, но бе оповестена в телевизионно интервю от директора на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев.


Непубликуваната заповед се отнася до разпореждане за проверки по изпълнението на ограниченията за сеч. Проверките ще се извършват на място в държавните горски предприятия, регионалните дирекции по горите и държавните ловни стопанства в страната от мобилни екипи от Изпълнителна агенция по горите, става ясно от публикацията на министерството днес.
Ще бъдат проверявани новите ограничения за сеч във вековни гори. Те изискват държавните предприятия да намалят с 30% обема на предвидената за годината сеч, като средното за годината ползване не трябва да надвишава 10% по обем и площ от предвиденото в горскостопанските планове.


Проверките ще са и върху ограниченията, свързани с уязвими гори, като например тези до пороища, около водоизточници, урбанизирани територии и инфраструктурни обекти. Тези ограничения са няколко вида.


Забранява се изсичането на гори в 15-метровата зона около поройните водни течения и около постоянните водни течения, както и в буферната зона, която включва 100-метровата ивица на реките Марица, Тунджа, Места, Струма, Арда, Лом, Цибрица, Огоста, Скът, Искър, Янтра, Вит, Съзлийка, Стряма, Осъм, Русенски Лом, Камчия, Велека и Резовска. Спира се и сечта в периметър от 200 метра около язовири и езера и в радиус от 20 метра до извори, кладенци, каптажи, водопои и други водоизточници, които не са включени в санитарноохранителните зони.


Ще се допускат както и досега санитарни, принудителни и технически сечи, но само при доказана нужда от опазване на горските територии от пожари, усвояване на дървесина от имоти с променено предназначение, имоти, върху които е учредено право на строеж или право на ползване и сервитути по реда на Закона за горите и Закона за енергетиката. Сечи ще бъдат провеждани и за защита бреговете и островите на река Дунав, както и на създадените хидромелиоративни системи и съоръжения за предпазване от вредното въздействие на водите.


За да бъде публично достъпна информацията за позволените сечи, министър Бозуков разпорежда също Изпълнителната агенция по горите да започне и своята работа за дигитализация, обявена от Александър Дунчев при встъпването му в длъжност.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK