Концесията на плаж "Велека" се отлага временно заради правилата за конкуренция

Към момента върху дюните на плаж "Велека" има три бара и една постройка за ветроходни спортове, но по-голямата им част е запазена.

© Вера Стаевска, Личен архив

Към момента върху дюните на плаж "Велека" има три бара и една постройка за ветроходни спортове, но по-голямата им част е запазена.Комисията за защита на конкуренцията (КЗК) е публикувала определение във връзка с жалба срещу обявената процедура за концесиониране на плаж "Велека". Това се разбра след вчерашно съобщение във фейсбук на настоящия концесионер на плажа. Определението, публикувано на страницата на институцията, обаче е временно и потвърждава тезата на Министерството на туризма, че сключването на договор за концесия е в полза на обществото и туристите.Концесия или наем


Мярката на КЗК е описана като "забавяне" на процедурата, за да може тя да се извърши по законен начин. Възраженията в публичното пространство, включително в подписка от над 9400 граждани, обаче се противопоставят изобщо срещу тезата, че плаж "Велека" има нужда да бъде стопанисван чрез 15-годишна концесия с "по-големи инвестиции" и "по-високо ниво на туристическия продукт", какъвто бе аргументът на предходното правителство в защита на процедурата.


Факт е, обаче, че договорите за концесия към момента не се преустановяват при нарушения на законодателството, като например унищожаване на дюни - случаи, регистрирани например преди месец за плажа "Смокиня-север" и сигнализирани преди година за Китен. В случая с официално документираното нарушение на "Смокиня" глобата е символична - 3856 лева, а "дългосрочното сътрудничество" с концесионера ще продължи. Разораване на дюни на плаж "Смокиня" бе констатирано още през 2019 г. След наложената глоба продължиха граждански сигнали за увреждане на плажа от концесионера - този път с насипване на строителен пясък върху дюните.

Възраженията за плаж "Велека"


Жалбата до комисията по конкуренцията на наемателя фирма "Уиндис" бе придружена от инициирана от него петиция , изброяваща аргументи като съвестно изпълнение на настоящия договор и стопанисване по "екологичен" начин - включително регулярни почиствания, образователни проекти, ползване на продукти от български производители и липса на пластмасови изделия, дори и в баровете на плажа (използват се биоразградими заместители).


Любителите на плаж "Велека" защитават настоящия наемател (виж тук, тук и тук) като стопанисващ плажа с усилия за опазване на природата. Плажът попада в две защитени територии (защитена местност "Устието на река Велека" и Природен парк "Странджа") и в две защитени зони от "Натура 2000" (за редки птици и местообитания), като досегашният стопанин инвестира в инфраструктура (три бара и тоалетни и бани) но и в специални усилия за обозначаване и защита на защитените дюни на плажа.


Според гражданите туризмът със запазена природа и по-кратък срок на стопанисване предлага по-добър контрол и по-високо качество от този с повече инфраструктура, което противоречи на тезата на Министерството на туризма за преимущество на концесията като форма на управление пред наема.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK