Eкоминистерството спря заповед на Емил Димитров, разрешила строежи на плажовете "Веселие" и "Смокиня"

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/prirodata/2008/08/06/534940_kumping_veselie_vesela_rodna_kartinka/" target="_blank">Веселие</a>" и "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/14/3374501_trima_dushi_sa_zadurjani_za_razrushavaneto_na_djunite/" target="_blank">Смокиня</a>". Последните сигнали са от юни 2021г.

© Marina Uzunova

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "Веселие" и "Смокиня". Последните сигнали са от юни 2021г.Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи в територията, която включва и плажовете "Веселие" и "Смокиня". Това се разбра на пресконференция на служебния екоминистър Асен Личев днес, който заедно със своя екип вече е отменил либерализацията на строежите, като заповедта предстои да бъде публикувана.


Заместник-министър Тончева представи частите от защитената територия природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" , които не са включени към момента в кадастъра като дюни.

© Дневник

Заместник-министър Тончева представи частите от защитената територия природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" , които не са включени към момента в кадастъра като дюни.


За "Дневник" ресорният заместник-министър Емилия Тончева разясни, че е абсурдно да се разрешават строежи в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" с ппредлог, че част от нея не е вписана като дюни в картите на агенцията по кадастър. Тя съобщи, че МОСВ вече е започнало разговори за допълване на картите на дюните в България с колегите си от Министерството по регионалното развитие и благоустройството, които са отговорни за кадастъра. Заповедта на Димитров-Ревизоро, разрешаващ строителство е била в сила само е била в сила от 15 юни до датата на отмяната ѝ днес.
Заповедта за отпадане на ограничения в защитената територия в местността "Каваци" е издадена на 9 април, но е обнародвана по времето на служебния кабинет, който едва преди дни разбира за нея. Мандатът на Димитров начело на министерството беше до 11 май. Преди издаването на тази заповед на Димитров концесионерите и частните собственици на имоти в тази защитена местност е трябвало да изпълняват Заповед № 2109 от 20.12.1984 г. на председателя на Комитета за опазване на природната среда (ДВ, бр. 3 от 1985 г.) за обявяване на природни забележителности. Тази заповед изрично забранява "всякакво строителство".


Дори и заповедта от 9 април на бившия министър Димитров обаче не е включила като възможни за застрояване концесионираните площи на "Веселие" и "Смокиня". Тя определя като "извън обекти - предмет на опазване в природната забележителност" части от защитената територия, в които картите на кадастъра не са отразили картираните през 1980-те години дюни и в част от които вече има частично строителство. Частите от "Смокиня", които бяха обект на сигнали през последните месеци, обаче, са частично картирани като дюни дори по непълните карти на кадастъра.


Мотивите за строителство


От обнародваната в "Държавен вестник" заповед на Димитров-Ревизоро се разбира, че изричната заповед за разрешаване на строителството и разполагането на туристически обекти в защитената територия е предложена от регионалната екоинспекция на Бургас. Мотивите, с които е предложено природната забележителност да загуби част от законовата си защита, не са представени.


На пресконференцията си днес екипът на служебния министър Личев обяви, че те ще станат ясни от заповедта за отменяне, която предстои да бъде публикувана. Вече обаче е уволнена Детелина Иванова - директорът на регионалната дирекция (РИОСВ-Бургас), която е предложила опита за разрешаване на строителство и други забранени за защитената зона дейности.


Единственото уточнение на опита на бившия министър да узакони строителството в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" е, че разполагането на туристическа инфраструктура и строежите ще се извършват в защитената територия, но "извън обекти - предмет на опазване в природната забележителност". Това според зам.-министър Тончева не е възможно, тъй като цялата територия на защитената местност е "предмет на опазване".


Заповедта на бившия министър позволява изрично строителство и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения в природната забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците", която обхваща плажовете "Веселие" и "Смокиня". Емил Димитров-Ревизоро е уточнил досегашната изрична забрана за строеж с "изключения", сред които са "предоставяне на плажни услуги" и "изграждане на техническа инфраструктура, необходима за използване на тези обекти", както и за "ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващи сгради и съоръжения в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие" и за "поставяне и ремонт на преместваеми обекти и съоръжения за обслужване и настаняване на туристи в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие".


Кои са къмпингите "Смокиня" и "Веселие"


Непосредствено на юг от Созопол до средата на 90-те години в страната плажовете "Каваците", "Смокиня" и "Веселие" бяха алтернатива на хотелското настаняване със своите къмпинги и дълги пясъчни плажове със защитени дюни. Те бяха част от регламентирано къмпиране и любими места за хора с интерес към умерено присъствие на цивилизацията, в комбинация със запазена природа и множество събития, включително блус фестивали (за последното - виж интервю на Васко Кръпката тук). Постепенно, както по-голямата част от Черноморието, и те се превърнаха в "предния двор" на хотелски комплекси, като къмпинг "Веселие" вече е изцяло застроен.


От години плажовете в защитената местност са дадени на концесия, като периодично обществеността сигнализира (например тук и тук) за увреждане и унищожаване на дюни. Концесионните договори не се развалят, а глобите са символични.


Последните сигнали за увреждане на плажната ивица от строителни дейности на плаж "Смокиня - Север" бяха оповестени в предаването "Тази сутрин" на телевизия Би Ти Ви на 3 юни. След разораване на дюните и засипване със строителен пясък през май, концесионерът вече бе разположил и бетонни постаменти за бъдещи сгради.


Дюните са местообитание, което трябва да се опазва по силата на регламентите на европейската мрежа "Натура 2000", освен защитата на националния Закон за защитените територии (ЗЗТ). Със заповедта на Емил Димитров бе направен опит да отпадне дори и защитата "на хартия" на ЗЗТ, която досега не успява да ги запази в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците".


Заради защитата от европейската мрежа "Натура 2000" , дюните се опазват и от още закони на българското законодателство - от Закона за биологичното разнообразие (в конкретни защитени зони) и от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (който обаче не защитава най-често срещащите се дюни - зараждащите се). Повече за видовете дюни виж тук и тук.


Въпреки че с промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 2019г. парламентарното мнозинство по предложение на "Обединените патриоти" дори създаде високи глоби за разполагане върху дюни на плажни принадлежности, те все още се оказват обект на законно застрояване и разораване. Мотивацията обикновено е увеличаване на "активната плажна площ" за поставяне на платени места с чадъри или директно поставяне на преместваеми обекти - които никога не се преместват.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Norman Granz
  Norman Granz
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  И сега Ревизоро ще има да връща едни пари...

  НЯМАМ ВРЕМЕ ДА ОТГОВАРЯМ НА ВСЕКИ ИДИОТ.
 2. 2 Профил на kapitan_laino
  kapitan_laino
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Похвално, макар че щетите вече са нанесени...

 3. 3 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1702 Неутрално

  Христо Комарницки:

  „Борисов напълни високите етажи с мутри и милиционери,
  гербав елит по негов образ и подобие.
  Трябват сто Херкулеса да ринат сто дена тия обори.“

 4. 4 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1007 Неутрално

  Че хубаво беше при Бойко - строиш където си искаш, сечеш гори, където ти е кеф!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 6. 6 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1112 Неутрално

  Това бяха предсмъртните гърчове на ГЕРБ....

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4036 Неутрално
 8. 8 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Неутрално

  Хотелите стоят празни , а те продължават да строят . Пардон , да перат...

 9. 9 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4745 Неутрално

  ГЕРБ - душманите на българската природа.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 10. 10 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  Къде е гербиджъ да изреве срещу корумпираните местни кметове и алчните мекащи жители? А то излиза отново, че софийски министри, от столицата дават зелена светлина на багери и булдозери да разорават и преобръщат плажове и дюни!
  А какво да кажем за т.нар. "преместваеми" ресторанти и дискотеки по самите плажове, на метри от морето? къде се отича канализацията им, всички мръсотии от кухнята и тоалетните?

 11. 11 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#10] от "pontius_glarus":

  Адмирации за стореното от служебния екоминистър Асен Личев! Но няма ли да е по-добре, ако бъдещият парламент просто ограничи достъпа на инвеститори и багери на 200 м от плажовете, малкото плажове които останаха по нашето само 378 км черноморско крайбрежие?

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 837 Неутрално

  този ревизор отдавна плаче за затвор! (да ме прощава кушвалиев)

 14. 14 Профил на gabrovski
  gabrovski
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Похвално, макар че щетите вече са нанесени...
  —цитат от коментар 2 на kapitan_laino


  В следващият епизод на сагата със заглавие "Империята отвръща на удара" държавата трябва да задължи инвеститора да покрие разходите по възтановяване на терена. Наблягам разходите защото цялото действие не трябва да се извърши от тях - те ще се старят да направят най-малко и най-евтино. Проектът за възстановяване трябва да е направен от еколози.

  А сега чакам и инфо за подпорната стена която се оказа хотел.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  "Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи в територията"
  Има ли право министърът да прави такива промени?

 16. 16 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#14] от "gabrovski":

  На пръв поглед логично. само че тепърва ще видиш как се заформя един грандиозен спор! Що е то НИВА, ПЛАЖ, ДЮНИ, ГОРА? И ще разбереш, че по нашето законодателство това са много размити понятия.
  И друго нещо. Само в България можеш да се движиш по улица или път на 50 м от плажа и морето, и да не говидиш заради 5 или 10 етажна сграда.
  В Гърция това го няма. Защото там законодателите не са българи.

 17. 17 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Да вижте в заповедта му - На основание чл. 42, ал. 5 и чл. 41, т. 5 от Закона за защитените територии (ЗЗТ) във връзка с предложениe на Регионалната инспекция по околната среда и водите (РИОСВ) – Бургас https://dv.parliament.bg/DVWeb/showMaterialDV.jsp?idMat=158156

 18. 18 Профил на Kik
  Kik
  Рейтинг: 434 Неутрално

  Това бяха предсмъртните гърчове на ГЕРБ....
  —цитат от коментар 6 на pro_bono


  харесва ми оптимизма ти. За съжаление са първа политическа партия с достатъчно инерция да изкарат цяло десетилетие. Ако съдим по БСП, може да изкарат и повече :/

 19. 19 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2028 Неутрално

  Сегса очаква див вой от страна на Ревизоро.
  Защото в последно време се държи като ощипана мома.

 20. 20 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  Има право По българското законодателство. Във Варна живея в район, в който ограниченията за строителство са до 4 етажа, на ъглите до 7 (за мен е странно). В последните години се появиха 7 етажни сгради, всичките с разрешително, получено в София. надали това е станало само заради чара на инвеститора, но вероятно има вратичка.

 21. 21 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2225 Разстроено

  Докато не бетонират и последния сантиметър, няма да се спрат. Как се извъдиха такива боклуци по тази територия, да нямат капка патриотизъм, не спират да унищожават българската природа?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 22. 22 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3122 Неутрално

  До коментар [#15] от "Роси":

  На пръв поглед примерът ми няма нищо общо с твоя пост, но моята идея е, че министрите имат право на всичко (не преувеличавам). Считат се за принципали, т.е. собственици на публично-държавната собственост.

 23. 23 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2549 Любопитно

  До коментар [#20] от "pontius_glarus":

  Ми напиши какво се случва около хълма с паметника, отсреща по посока езиковите гимназии, междублоковите пространства в Чайка, Салтаната и т.н.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 24. 24 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи в територията"Има ли право министърът да прави такива промени?
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Абе за имането, има такова право. Но такава заповед подлежи на задължително обществено обсъждане, а такова не е имало. Току що проверих на сайта на МОСВ където се публикуват тези неща.
  Следя работата на това министрество от много години и трябва да кажа, че министърО е почти дъното. От самото дъно го дели единствено онова недоразумение - Станислав Атанасов, който научавам, че успешно е изпълзял до заветния пост - зам. председател на ДПС.

 25. 25 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Неутрално

  "Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи в територията"Има ли право министърът да прави такива промени?
  —цитат от коментар 15 на Роси


  Абе за имането, има такова право. Но такава заповед подлежи на задължително обществено обсъждане, а такова не е имало. Току що проверих на сайта на МОСВ където се публикуват тези неща.
  Следя работата на това министрество от много години и трябва да кажа, че министърО е почти дъното. От самото дъно го дели единствено онова недоразумение - Станислав Атанасов, който научавам, че успешно е изпълзял до заветния пост - зам. председател на ДПС.

 26. 26 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1964 Неутрално

  Национално предателство е България да се съгласи да обяви по-голям % защитени територии от другите европейски държави. Явно в Нидерландия и Австрия са или много глупави или много корумпирани.

 27. 27 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 271 Неутрално

  Егати 20 години не можем да нанесем едни дюни на кадастралните карти. А крайбрежието е само 380км., абсолютни некадърници сме.

 28. 28 Профил на ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов
  Рейтинг: 271 Неутрално

  :Духът на ЕХЕ CLUB се пренася на родното черноморие с ДНЕВНА лятна концепция.🌊 EXE BEACH BAR се намира на емблематичния плаж – Каваци. Красива природа, добра храна и актуална музика са само част от нещата, които ще откриете в пространствата на EXE BEACH BAR.
  —цитат от коментар 5 на Vladiznaiko


  Въх сериозно ли след като е*аха майката на столетни дюни се рекламират с красива природа?!? Наглостта няма граници.

 29. 29 Профил на t5eyes
  t5eyes
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Национално предателство е България да се съгласи да обяви по-голям % защитени територии от другите европейски държави. Явно в Нидерландия и Австрия са или много глупави или много корумпирани.
  —цитат от коментар 26 на svoboden


  муахаха мутро-бетонопоклонниците ходете да живеете на бунището

  свят, спри да се кланяш на богинята Кали
 30. 30 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 620 Неутрално

  Национално предателство е България да се съгласи да обяви по-голям % защитени територии от другите европейски държави. Явно в Нидерландия и Австрия са или много глупави или много корумпирани.
  —цитат от коментар 26 на svoboden


  Признавам, че е малко задърбаване в терминологията, но не сте прав. "Защитени територии" обявени по Закона за защитените територии са резерватите (природни и поддържани), националните и природните паркове и природните забележителности (към които спада и коментираната в статията "Пясъчни дюни в м. Каваците". Общата площ на тези територии далеч не е толкова голяма.
  Това което предполагам визирате Вие са т.нар. "Защитени зони", обявни по Закона за биологичното разнообразие, по-известни като "НАТУРА 2000 зони". Тяхната площа действително е значителна изразена като процент спрямо територията на България, но тук има една "уловка". Първо, тези зони припокриват площта на почти всички защитени територии (горния абзац) и второ - тъй-като НАТУРА зоните са по две различни Директиви (за птиците и за местообитанията) голяма част от тях също се припокриват като площ.
  Има обаче и една съществена разлика между двете категории защитени обекти. В защитените територии се изключва всякакво строителство, докато за защитените зони от НАТУРА 2000 такава изрична забрана няма. Извършва се т.нар. "оценка за съвместимост на проекти/инвестициони предложения с целите и предмета на опазване на защитените зони. И познайте в България какъв е резултата от оценката в почти всички случаи.
  В противовес на Вашата теза ще обърна внимание, че България не може да се похвали с някакъв хай-тек на световно ниво, нито с някакво главозамайващо промишлено производство. За сметка на това разполагаме (все още но вероятно няма да е задълго) с наистина съхранена природа. А това е все по-ценен ресурс, който бихме могли да "осребрим". Ала не по начина - да бетонираме всяка тревичка и да изливаме л@йната там където се къпем. Ултра ол инклузива е хипер готино нещо, но от друга страна едва ли ще смаем света с Бог знае какво качество в тази посока. Докато развитието на природосъобразен туризъм е новата "мания" и то на средната класа и по-богатите. развитието на такъв тип туризъм дава препитание и на по-малките играчи в бизнеса а не само на "бизнес акулите", които всъщност джафкат най-злобно срещу всякакви регулации.

 31. 31 Профил на Наблюдател
  Наблюдател
  Рейтинг: 1497 Неутрално

  Опоскването на ОПОС: Доклад разкрива съмнителни фирмени обръчи и натиск над чиновници https://bird.bg/oposkvane-opos/

  Оперативна програма “Околна среда” е с най-слаба усвояемост на евросредства спрямо другите програми. Причините са “недобро планиране и прогнозиране”, но също така “конфликт на интереси и други обвързаности с определени изпълнители”, “натиск” и “принуда” над служители на неофициални срещи с представители на фирми-изпълнители. За тези твърдения има и доказателства – аудио и видео материали. Информацията е от доклад на ГД ОПОС до бившия министър на околната среда и водите Емил Димитров с прякор “Ревизоро”

 32. 32 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 705 Неутрално

  Вече обаче е уволнена Детелина Иванова - директорът на регионалната дирекция (РИОСВ-Бургас), която е предложила опита за разрешаване на строителство и други забранени за защитената зона дейности.

  А кога ще бъде следствена?

 33. 33 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 281 Неутрално

  Най-после нещо полезно от изритването на калинките.

  Това министерство е може би най-корумпираното и подчинено на мутренската система. И затварянето на очите за екологичните престъпление показва много добре камво мутренско задкулисие има между политиците от различните партии.

 34. 34 Профил на Vladiznaiko
  Vladiznaiko
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#28] от "ЗиленЗадколисенОлегархСпуредГусинДайнов":

  Интересно защо модератора ми скри коментара, като според мен поправката на каката от РОСВ е точно за ЕХЕ клуба на плажа на Каваци. Виждали сте снимки - брутална временна конструкция. Та интересно как за Артекс може да се пише, а за ЕХЕ не може.

  Да не забравяме, че единия съсобственик на Икономедия беше дал личен заем за Златен век

  Животът е прекрасен!
 35. 35 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 811 Неутрално

  ОПГ ГЕРБ - за пари всичко

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK