Eкоминистерството спря заповед на Емил Димитров, разрешила строежи на плажовете "Веселие" и "Смокиня"

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/prirodata/2008/08/06/534940_kumping_veselie_vesela_rodna_kartinka/" target="_blank">Веселие</a>" и "<a href="https://www.dnevnik.bg/zelen/2019/01/14/3374501_trima_dushi_sa_zadurjani_za_razrushavaneto_na_djunite/" target="_blank">Смокиня</a>". Последните сигнали са от юни 2021г.

© Marina Uzunova

През годините граждани многократно са подавали сигнали за увреждане на защитените територии около плажовете "Веселие" и "Смокиня". Последните сигнали са от юни 2021г.Бившият министър на околната среда и водите Емил Димитров-Ревизоро е променил режимите за защита на природната забележителност "Каваците", така че да се позволи извършването на строежи в територията, която включва и плажовете "Веселие" и "Смокиня". Това се разбра на пресконференция на служебния екоминистър Асен Личев днес, който заедно със своя екип вече е отменил либерализацията на строежите, като заповедта предстои да бъде публикувана.


Заместник-министър Тончева представи частите от защитената територия природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" , които не са включени към момента в кадастъра като дюни.

© Дневник

Заместник-министър Тончева представи частите от защитената територия природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" , които не са включени към момента в кадастъра като дюни.


За "Дневник" ресорният заместник-министър Емилия Тончева разясни, че е абсурдно да се разрешават строежи в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" с ппредлог, че част от нея не е вписана като дюни в картите на агенцията по кадастър. Тя съобщи, че МОСВ вече е започнало разговори за допълване на картите на дюните в България с колегите си от Министерството по регионалното развитие и благоустройството, които са отговорни за кадастъра. Заповедта на Димитров-Ревизоро, разрешаващ строителство е била в сила само е била в сила от 15 юни до датата на отмяната ѝ днес.
Заповедта за отпадане на ограничения в защитената територия в местността "Каваци" е издадена на 9 април, но е обнародвана по времето на служебния кабинет, който едва преди дни разбира за нея. Мандатът на Димитров начело на министерството беше до 11 май. Преди издаването на тази заповед на Димитров концесионерите и частните собственици на имоти в тази защитена местност е трябвало да изпълняват Заповед № 2109 от 20.12.1984 г. на председателя на Комитета за опазване на природната среда (ДВ, бр. 3 от 1985 г.) за обявяване на природни забележителности. Тази заповед изрично забранява "всякакво строителство".


Дори и заповедта от 9 април на бившия министър Димитров обаче не е включила като възможни за застрояване концесионираните площи на "Веселие" и "Смокиня". Тя определя като "извън обекти - предмет на опазване в природната забележителност" части от защитената територия, в които картите на кадастъра не са отразили картираните през 1980-те години дюни и в част от които вече има частично строителство. Частите от "Смокиня", които бяха обект на сигнали през последните месеци, обаче, са частично картирани като дюни дори по непълните карти на кадастъра.


Мотивите за строителство


От обнародваната в "Държавен вестник" заповед на Димитров-Ревизоро се разбира, че изричната заповед за разрешаване на строителството и разполагането на туристически обекти в защитената територия е предложена от регионалната екоинспекция на Бургас. Мотивите, с които е предложено природната забележителност да загуби част от законовата си защита, не са представени.


На пресконференцията си днес екипът на служебния министър Личев обяви, че те ще станат ясни от заповедта за отменяне, която предстои да бъде публикувана. Вече обаче е уволнена Детелина Иванова - директорът на регионалната дирекция (РИОСВ-Бургас), която е предложила опита за разрешаване на строителство и други забранени за защитената зона дейности.


Единственото уточнение на опита на бившия министър да узакони строителството в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" е, че разполагането на туристическа инфраструктура и строежите ще се извършват в защитената територия, но "извън обекти - предмет на опазване в природната забележителност". Това според зам.-министър Тончева не е възможно, тъй като цялата територия на защитената местност е "предмет на опазване".


Заповедта на бившия министър позволява изрично строителство и поставянето на преместваеми обекти и съоръжения в природната забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците", която обхваща плажовете "Веселие" и "Смокиня". Емил Димитров-Ревизоро е уточнил досегашната изрична забрана за строеж с "изключения", сред които са "предоставяне на плажни услуги" и "изграждане на техническа инфраструктура, необходима за използване на тези обекти", както и за "ремонт, реконструкция и модернизация на съществуващи сгради и съоръжения в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие" и за "поставяне и ремонт на преместваеми обекти и съоръжения за обслужване и настаняване на туристи в границите на къмпинг "Смокиня" и къмпинг "Веселие".


Кои са къмпингите "Смокиня" и "Веселие"


Непосредствено на юг от Созопол до средата на 90-те години в страната плажовете "Каваците", "Смокиня" и "Веселие" бяха алтернатива на хотелското настаняване със своите къмпинги и дълги пясъчни плажове със защитени дюни. Те бяха част от регламентирано къмпиране и любими места за хора с интерес към умерено присъствие на цивилизацията, в комбинация със запазена природа и множество събития, включително блус фестивали (за последното - виж интервю на Васко Кръпката тук). Постепенно, както по-голямата част от Черноморието, и те се превърнаха в "предния двор" на хотелски комплекси, като къмпинг "Веселие" вече е изцяло застроен.


От години плажовете в защитената местност са дадени на концесия, като периодично обществеността сигнализира (например тук и тук) за увреждане и унищожаване на дюни. Концесионните договори не се развалят, а глобите са символични.


Последните сигнали за увреждане на плажната ивица от строителни дейности на плаж "Смокиня - Север" бяха оповестени в предаването "Тази сутрин" на телевизия Би Ти Ви на 3 юни. След разораване на дюните и засипване със строителен пясък през май, концесионерът вече бе разположил и бетонни постаменти за бъдещи сгради.


Дюните са местообитание, което трябва да се опазва по силата на регламентите на европейската мрежа "Натура 2000", освен защитата на националния Закон за защитените територии (ЗЗТ). Със заповедта на Емил Димитров бе направен опит да отпадне дори и защитата "на хартия" на ЗЗТ, която досега не успява да ги запази в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците".


Заради защитата от европейската мрежа "Натура 2000" , дюните се опазват и от още закони на българското законодателство - от Закона за биологичното разнообразие (в конкретни защитени зони) и от Закона за устройство на черноморското крайбрежие (който обаче не защитава най-често срещащите се дюни - зараждащите се). Повече за видовете дюни виж тук и тук.


Въпреки че с промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие от 2019г. парламентарното мнозинство по предложение на "Обединените патриоти" дори създаде високи глоби за разполагане върху дюни на плажни принадлежности, те все още се оказват обект на законно застрояване и разораване. Мотивацията обикновено е увеличаване на "активната плажна площ" за поставяне на платени места с чадъри или директно поставяне на преместваеми обекти - които никога не се преместват.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK