Нов директор - нов късмет? Рокадите в екоинспекцията на Бургас

Благодарение на непрекъснати сигнали за увреждане на дюните край плаж "Смокиня", обнародваната изненадващо заповед за отпадане на забрани за защитата им бе спряна от екоминистерството във вторникВчера в рамките на няколко часа бяха извършени две назначения за ръководител на екоинспекцията за област Бургас (РИОСВ-Бургас). Преди обед по информация на националното радио е била назначена Таня Манолова, а следобед и окончателно - Зинка Стойкова, като и двете са част от досегашния екип на регионалното звено на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).


Необходимостта от нов директор на РИОСВ-Бургас произтече от уволнението във вторник на Детелина Иванова, заемаща поста едва от година и също дългогодишен експерт в РИОСВ-Бургас. Служебният екоминистър Асен Личев освободи Иванова заради нейно предложение за въвеждане на изключения в строгата защита за дюните край плажовете "Смокиня" и "Веселие", което е било утвърдено със заповед от бившия министър Емил Димитров и вече е отменено от Личев.


Строгата защита за дюните на Каваците и предложението на Иванова


В интервю пред Би Ти Ви днес Детелина Иванова се обяви за жертва заради натрупалите се сигнали за незаконно строителство на плаж "Смокиня", за което, по думите й, отговорността е в дирекцията за строителен контрол. Нейното обяснение за позволеното увреждане на дюните е, че е предложила да се разреши паркиране, ремонт и преместваеми обекти в част от територията на природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците", защото това е необходимо за дейността на концесионерите. Тя допълни, че тези дейности се разрешават в площи, които са къмпинги и не са "обект на защита" като дюни.
Текстовете на заповедите за защита на природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" обаче са недвусмислени - през 1984 г. цялата площ на тази защитена територия е била определена за опазване като дюни с лаконични забрани - никакво "влизане, лагеруване, преминаване и паркиране на моторни превозни средства" (точка г) и никакво строителство (точка з). Изключенията за конкретни площи, въведени от Иванова по тези две точки, са били идентифицирани от екоминистерството в понеделник като съвпадащи с пропуски в кадастралните карти на дюните.


Аргументи на Детелина Иванова за отменяне на част от защитата за дюните на Каваците - 1

© МОСВ

Аргументи на Детелина Иванова за отменяне на част от защитата за дюните на Каваците - 1

Аргументи на Детелина Иванова за отменяне на част от защитата за дюните на Каваците - 2

© МОСВ

Аргументи на Детелина Иванова за отменяне на част от защитата за дюните на Каваците - 2


Разрешението за увреждане, утвърдено от бившия екоминистър Димитров и вече отменено от настоящия Личев, е било предложено от Детелина Иванова за площи, половината от които са заети от бунгала и от частично увредени през годините дюни. Използвани са пропуски в картите на дюните на държавната агенция по кадастър, за да се обяви, че тези части от защитената територия не са "обект на опазване".


В телевизионното си интервю Детелина Иванова аргументира, че "нейната" заповед е по-конкретна и така е по-лесно да бъде защитавана в съда от досегашната, която урежда пълна защита на дюните на Каваците. Аргументите на Иванова за улеснение на концесионните дейности, които освен в интервюто за Би Ти Ви са видни и от предложението й до екоминистерството, противоречат на статуса й на служител, чиято задача е друга - да опазва защитеното местообитание дюни, което е с приоритетна защита от европейската мрежа "Натура 2000" и допълнително се опазва и от национална защитена територия в случая с природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците".


За "Дневник" на пресконференцията във вторник ресорният заместник-министър Емилия Тончева коментира, че е абсурдно да се разрешават строежи в природна забележителност "Пясъчни дюни в м. Каваците" с предлог, че част от нея не е вписана като дюни в картите на агенцията по кадастър. Тя подчерта, че цялата защитена територия е идентифицирана като дюни при обявяването си през 1984 г.


Рокади или промяна?


Както заяви в пресконференцията на МОСВ във вторник министър Асен Личев, към момента в екоминистерството работят 11 директори на РИОСВ, национални паркове и басейнови дирекции, които не са назначени с конкурс, въпреки законовото изискване за това. Без конкурс бе и миналогодишното назначение на Детелина Иванова. Заради това, както и заради дългогодишната нейна работа в РИОСВ-Бургас, при която не е противодействала на застрояването на Южното Черноморие, още миналото лято протестиращите срещу строежите в крайбрежните зони от "Натура 2000" (за протестите за защита на морето от 2020г. виж тук) и местни опозиционни партии бяха поискали нейната смяна.


Другите двама експерти, назначени вчера - Таня Манолова за кратко, а Зинка Стойкова и към момента - за изпълняващи длъжността директор на РИОСВ-Бургас, обаче са в същата позиция - дългогодишни експерти на звеното. Първата от тях, чието назначение бе отменено в рамките на часове, дори е била зам.-директор и е подписала съгласието на регионалната екоинспекция за строежа на Алепу, който дори и сегашното служебно правителство не успява да спре, въпреки заявеното желание за това от служебния екоминистър Личев, от служебния регионален министър Комитова и от новия директор на строителния контрол Калинов.


През последните десетилетия имаше редица случаи, при които видимо РИОСВ-Бургас си е затваряла очите за застрояването - в Алепу, Арапя, Смокиня и Синеморец спорните строежи продължават и сега. Начините за заобикаляне на екологичното законодателство са много - например, решение за липса на нужда от екологична оценка или оценка за съвместимост с целите на защита от европейската мрежа "Натура 2000".


Нов директор - нов късмет? Рокадите в екоинспекцията на Бургас

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!

Например, строеж, който в момента се довършва над плажа "Бутамята", е съгласуван като "три вили", за които е преценено, че няма нужда от екооценки. Към момента той е почти довършен четириетажен трикорпусен хотел, чието строителство според Google Earth започва през 2011г., но досега екипът на РИОСВ-Бургас при нито един от директорите не е започнал задължителното му съгласуване с екологичните изисквания. Той попада в Природен парк "Странджа", на границата със защитена местност "Силистар" и е в рамките на две зони от европейската мрежа "Натура 2000".


Трите вили, разрешени през 2004г към 2021г са хотел с три корпуса от по 4 етажа, изпълнен по проекта на трите вили без екооценка.

© Вера Стаевска, Личен архив

Трите вили, разрешени през 2004г към 2021г са хотел с три корпуса от по 4 етажа, изпълнен по проекта на трите вили без екооценка.


Въпреки множеството реакции и критики за назначенията в РИОСВ-Бургас, обаче, продължаващото от десетилетия застрояване на Южното Черноморие няма как да бъде отговорност на трите дами, които в рамките на последните два дни бяха за кратко на поста директор в екоинспекцията. Като звено на екоминистерството, РИОСВ изпълнява налагана йерархично правителствена политика. Ясен пример е изрично спуснато указание от МОСВ за това, че въпреки че все още липсва устройствен план за община Царево, екоинспекцията трябва да обработва и може да съгласува строителни проекти въз основа на стари подробни устройствени планове за конкретни имоти, което става основа за строежите край село Синеморец през последните години.


Част от тези процеси е и предходният директор на РИОСВ-Бургас Тонка Атанасова, на чието място преди година застъпи Детелина Иванова. Предстои да се види дали новият директор на звеното ще бъде натоварен с нова политика. Към момента служебното правителство дава заявка за това - както с отменяне на заповедта за пясъчните дюни в местността Каваците, така и с публични изявления на министър Личев и ресорния зам.-министър Тончева.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (12)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на 2029
  2029
  Рейтинг: 680 Неутрално

  2029
  15:29, 29 апр 21
  РИОСВ-Бургас трябва да бъде разформирована. Вместо да защитават законите, служителите им (т.н. експерти) защитават интересите на нарушителите на законите.
  А иначе: Ако бяхме правова държава, първо никой не би посмял да строи в забранена зона, и второ, отдавна тази "стена" да е премахната, а инвеститора и чиновниците "проспали" строежа, да са наказани.

 2. 2 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2177 Неутрално

  Нов директор, нов гювеч?

 3. 3 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 878 Разстроено

  Рокади или промяна?
  Рокади. Ново говедо е на хранилката.

 4. 4 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1779 Любопитно

  " като и двете са част от досегашния екип на регионалното звено на Министерството на околната среда и водите (МОСВ)."

  Тези не спадат ли към герболяка? Или са вършили тази работа с отвращение?

 5. 5 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 634 Неутрално

  Цялата дирекция да бъде изритана и назначени нова хора. Нов бардак със стари к..ви не се прави. А тази диркция и персоналът й са точно такива.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7658 Неутрално

  Мафията закони не признава. Тя не се страхува нито от разследване, нито от прокуратура и съд. Тя е сигурна, че никой нищо няма да и направи, защото има протекциите на бандитите, които управляват държавата. Е, плаща си, но ползите са далеч по-големи.

 7. 7 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2691 Неутрално

  Що за изроди са пуснали тежка строителна техника на плажа?
  Лесно е да обвиним Бойко Методиев Борисов!
  Само той ли е виновен?
  Какво да кажем за хората, които пълнят заведенията, построени на плажа? И оси.ащи плажа и морето!
  Защото ако бяхме нормални хора, щяхме да ги бойкотираме!

 8. 8 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 1764 Неутрално

  Как няма читави данъчни да проверят дали живее според доходите си тази Детелина? Много лесно ще се разбере дали е просто некадърна или е подкупна.

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 9. 9 Профил на swy46682091
  swy46682091
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Смяната на детелинка с калинка или друга малинка не е решение на проблема.

  Проблемът в застрояването на дюните е в законите, които позволяват на калинките с една страница обяснения да позволят строителство в дюните. Също и законите, които позволяват да се строи "Златен век", без да се отчита напр. автомобилният трафик и замърсяването от него (там и 10 вместо 30+ етажа са много), и редица други умишлено предвидени от законодателите "пропуски".

  Ако в други ситуации има неспазване на закона и с право можем да обвиняваме прокурорите за тяхното бездействие, в морския случай и "Златен век" имаме несъвършени закони, които по съвършен начин позволяват строителство до морето, презастрояване на градските центрове и т.н. Калинките, детелинките и каскетите са точици в тази грозна картина, от тях почти нищо не зависи.

 10. 10 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 735 Весело

  Всъщност проблемът не е един, проблемите са два:

  1. Директор като понятие е нещо доста не стабилно, малко по-нестабилно от дирек забит в тор.

  2. Приликата между нов началник и младо прасенце е, че човек никога не знае каква свиня ще излезе от тях.

  73! Go Go
 11. 11 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 735 Весело

  Всъщност проблемът не е един, проблемите са два:

  1. Директор като понятие е нещо доста не стабилно, малко по-нестабилно от дирек забит в тор.

  2. Приликата между нов началник и младо прасенце е, че човек никога не знае каква свиня ще излезе от тях.

  73! Go Go
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1596 Разстроено

  Ето така изглежда революционната "почтеност" на хунвейбинстващите неотроцкисти...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK