Вместо правила - забрана: граждански сдружения са против новата наредба за свободно къмпингуване

Вместо правила - забрана: граждански сдружения са против новата наредба за свободно къмпингуване

© Дончо Бораджиев, БетономориеМножество граждански организации и експерти в сферата на природозащитата и туризма се обединиха срещу проекта за наредба, представена в началото на месеца от регионалното министерство за "правилата, по които ще могат да бъдат разполагани палатки, кемпери или каравани по Черноморското крайбрежие." Срокът за подаване на становища е 1 юли, като днес бе разпространена общата позиция на природозащитни и туристически сдружения срещу проекта. Граждански становища събират подкрепа и в социалните мрежи.


Коалицията от организации и експерти призовава за оттегляне както на наредбата, така и на чл. 10А от Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК), който през 2019г. предвиди ограничаване на къмпирането. Становището е подадено от организации, между които Асоциация на парковете в България, Българска фондация биоразнообразие, Българска асоциация за алтернативен туризъм, Български туристически съюз, гражданските групи "Свободен Камен бряг", "За Делфините", "Да спасим Карадере", "Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев бряг!", "За спасяване на Делфин", "Спаси Пирин", организациите Софийски дискусионен форум, Интерактивна България, "Да запазим Корал", "Българско кемпер общество", "Камара на геодезистите в България" и други, както и експерти в сферата на туризма като доц. д-р Румен Драганов, проф. д-р Сергинов, ас.д-р Б.Калоянова, гл.ас.д-р Иво Попов , доц.д-р Ралица Стефанова, ас. Руслан Лозев


Първоначалният отзвук към проекта бе, че в предложението на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) правила реално липсват, като обществените дискусии от последните години за нужната регулация за разполагането на палатки и кемпери не са взети предвид. Вместо това проектонаредбата предлага забрана за нощуване извън къмпинги, като се създава нова категория къмпинги, наречени "Места за временно разполагане" с режим на регистрация, даващ им пазарно предимство пред официалната категория "къмпинг".
До предложението на регионалното министерство за тотална забрана на възможността за преспиване извън специално регистрирани имоти с изградена структура, двуседмично предизвестие в общината и нотариално упълномощаване от собственик на имота се стигна след законови промени от на "Обединените патриоти" през 2019 г. Тогава с т. нар. "поправка Искрен Веселинов" в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) се въведе чл. 10а, отлагащ за бъдеща наредба правилата за нощуване извън къмпинги.


Проектът на наредба се разработваше от правителството "Борисов 3" от 2019 г. досега. В публикувания проект се въвежда задължение палатки, каравани и кемпери извън къмпинг да могат да се поставят само в регистрирани за тази дейност имоти. За регистриране е нужно заявление от техните собственици или упълномощени пред нотариус представители в общините за срок до 3 години със специални схеми за разполагане, достъп на автомобили, скици на поземления имот от кадастралната карта и други регистрационни документи.


Становищата дотук - изцяло негативни


В разпространеното днес общо становище на граждански групи, природозащитни организации и експерти в сферата на туризма бяха обобщени изразяваните масово мнения от публикуването на проекта на 1 юни досега. Изтъква се, че България няма стратегия за развитие за природосъобразен туризъм, че наредбата е следствие на лобистки законови поправки в ЗУЧК, които ограничават къмпирането, но не и строежите по Черноморието, както и че пълната забрана за къмпиране извън официално регистрирани имоти е нарушение на Конституцията на Република България.


Според организациите, наредбата трябва да се оттегли, като следващият парламент отмени "поправката Искрен Веселинов", с която през 2019г. бе въведен чл. 10А в ЗУЧК. Вместо такава наредба гражданските организации и туристическите експерти настояват държавата да разработи национална стратегия за къмпиране, като този път вземе предвид предложенията на заинтересованите страни.В мненията, подадени от граждани към проектонаредбата в сайта за обществени консултации, се предлагат различни решения. Възможностите включват въвеждане на такса към данъка за всеки кепмер или каравана, разрешено палаткуване за 1 нощувка навсякъде извън урбанизираните територии при изисквания за почистване и глоби за нарушителите, забрана за строителството в 2-километровата зона зад плажовете и строги и реални санкции за тези, които унищожават и замърсяват плажовете, както и прекатегоризиране на къмпингите, които към момента имат характер на постоянни вилни селища.


Има ли работещи варианти?


Всички публично изказвани мнения определят нуждата от правила, за да се защити опазването на местата, към които интересът за къмпиране е най-висок - плажовете за природосъобразен туризъм и природните и националните паркове. Дори и експерти, защитаващи конституционното право на достъп и свободно къмпиране като Тома Белев от Асоциацията на парковете в България, настояват да има ограничения за целогодишното разполагане на каравани, за да могат всички граждани да имат равен достъп, както и да се запази красотата на гледката и природното богатство на България.Целогодишното разполагане на каравани на държавния морски бряг е критикувано като загрозяващо пейзажа, както и прекомерното и продължаващо строителство. Едновременно с това, улесненият достъп до уникални природни местообитания води и до тяхното увреждане, както сочат данните за Седемте Рилски езера, така че ограничаване на посетителския поток и правила за разполагане на палатки на подобни места е необходимо.


В различни европейски държави практиката сочи, че е възможно създаване на разумни правила. Моделът на Дания позволява спане без палатка навсякъде, и общински безплатни места за къмпинг с осигурена вода и сметоизвозване и ограничение за престой до 2 дни, както и ограничения при разпъване на собствена палатка извън специално определените места това да се случва извън визуален обхват от път и отново с ограничение за една нощувка.


През 2018г. и 2019г. община Шабла пилотно приложи опит за общинско стопанисване на конкретни обекти, свободни за разполагане на палатки и кемпери, срещу минимална сума. Оказа се, че интересът на туристите е висок, а проблем е единствено в капацитета на общините да събират съответната такса и да обслужва контейнерите за боклук и преместваемите тоалетни.


Такива варианти предполагат увеличаване на капацитета на общините за контрол и отделяне на бюджет. За тези от тях, които стопанисват диви плажове по Черноморието, такъв бюджет е осигурен, тъй като 60% от средствата от концесионните такси за стопанисваните плажове трябва да се разходват за чистотата и сигурността на плажовете без концесия, включително трите плажа със статут "за природосъобразен туризъм". Повече за задълженията на общините по Черноморието спрямо "дивите" плажове виж тук.

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Любопитно

  Да отидат на Крапец , да събират становища !

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Весело

  На Крапец, само, като събират становища , да не си забравят преводачите от румънски :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  Тези о...ха всичко!
  Да минават тези избори, че както са я подкарали съвсем ще разтурят всичко, до което се докоснат хунвейбинстващите неотроцкисти!!!

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Любопитно

  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на chedeuvre
  chedeuvre
  Рейтинг: 367 Любопитно

  Къде в Европа пенсиите са по 150-200 евро...???

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Любопитно

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ми не знам, какво разбираш, като диво и свободно къмпингуване?

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Любопитно

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ако имаш пред вид - безплатно ? - на много места !!!

  [email protected]
 8. 8 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Любопитно

  До коментар [#5] от "chedeuvre":

  Къде биеха негри?

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 9. 9 Профил на nema_labavo
  nema_labavo
  Рейтинг: 1793 Неутрално

  Продължаваме с опити за откриване на топлата вода. Копиране е начина и предлагам гръцкия модел. Видно от опашките по границата, не би могло да е лош модел.

 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  Да др#скаш край пясъка в защитена местност.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 854 Неутрално

  Хунтата на Радев още не е взела властта с готвените манипулации с машините и вече се изпокараха!

 12. 12 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6064 Весело

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Бастуне, "на много места" ме убеди.
  Приемам този аргумент.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 13. 13 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 2859 Неутрално

  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  В Италия местата обособени с чадъри бяха определени за хотелите, като не се плаща допълнително от гостите им. Останалото се води свободен плаж. Има определени места за каравани, отделно за палатки.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 14. 14 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2519 Неутрално

  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Португалия, Финландия, Полша... Не е точно диво, но има правила и организация, които подпомагат, а не затрудняват туристите.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Тези о...ха всичко!Да минават тези избори, че както са я подкарали съвсем ще разтурят всичко, до което се докоснат хунвейбинстващите неотроцкисти!!!
  —цитат от коментар 3 на selqnin


  Ама еие не разбрахте ли, че съдържанието И на това гърне е ваше - герберско. Ами четете статиите!

 16. 16 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5686 Любопитно

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Ми как да ти изброя местата, където съм спал на палатка, като не мога да се сетя за име...Даже не знам, дали имат имена...

  [email protected]
 17. 17 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 712 Неутрално

  ''В мненията, подадени от граждани към проектонаредбата в сайта за обществени консултации, се предлагат различни решения. Възможностите включват въвеждане на такса към данъка за всеки кепмер или каравана, разрешено палаткуване за 1 нощувка навсякъде извън урбанизираните територии при изисквания за почистване и глоби за нарушителите, забрана за строителството в 2-километровата зона зад плажовете и строги и реални санкции за тези, които унищожават и замърсяват плажовете, както и прекатегоризиране на къмпингите, които към момента имат характер на постоянни вилни селища.''

  Не разбирам от темата и нямам мнение,но като гледам американски филми за Малибу в ЛА как къщите са построени на първа линия върху пясъка и това са жилища за милионери.
  Там как няма природозащитници да ги съборят тези имоти.

 18. 18 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2219 Неутрално

  Вярно ли е, че в организацията на парковете не членува нито един парк!?

 19. 19 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Къде в Европа пенсиите са по 150-200 евро...???
  —цитат от коментар 5 на chedeuvre


  Те пднсионерите в България са се изтрепали да къмпингуват.

 20. 20 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2252 Неутрално

  Къде в Европа пенсиите са по 150-200 евро...???
  —цитат от коментар 5 на chedeuvre


  Къде в Европа надницата в ТКЗС е била 20 ст?

 21. 21 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 526 Неутрално

  Вие ли бе, "бивши хора" ще давате акъл на ОФ властта!? Раш ков, я им конфискувай имотите!

 22. 22 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1648 Неутрално

  До коментар [#15] от "3biri":

  От времето на гнусния комунизъм много "харесвам" да ми дават неумни съвети, които изобщо не съм искал!!!

 23. 23 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  не всички са в ЕС, но ... Скандинавските държави, Франция, Естония, Испания, Полша, Шотландия...в Румъния не е изрично забранено и подобно на нас няма стрикни закони. В някои държави е позволено, но само в точно определени зони. В много държави е позволено ако си на палатка само за през нощта. В България има (опит) за регулации засега само по Черноморието и то заради големия наплив и интереса на хотелиерите. А се чакат още три министерства и агенции да измислят наредби за другите региони ама нали никой правилен не го боли. Отделно чиновниците мислят много ограничаващи наредби къде, как, какво е позволено и какво е задължително. Сегашната наредба позволява само много бетонирани къмпинги. Много от новите къмпинги се правят почти само за каравани защото е по лесно и изгодно да се оправяш с 50 каравани за 3000 лв за сезон отколкото с 500 човека с палатки за 25 лв всеки. Отделно народа няма култура да къмпингува да пази чисто и да си носи лопатка да си зарива лайната на диво.

 24. 24 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7621 Неутрално

  До коментар [#3] от "selqnin":

  Щото досега всичко беше подредено. Правилата защо не ги въведе Боковото правителство. От 12 години управлява и се затлачи всичко.

 25. 25 Профил на lodkarski
  lodkarski
  Рейтинг: 526 Неутрално

  До коментар [#24] от "Роси":

  Раши, дръж фронта! Ти си светъл пример , как дори само дръжката на знамето може да е от полза!

 26. 26 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 697 Весело

  Просто е! Даже, много е просто!!! Можеш да къмпингуваш на диво ако имаш, барбекю, пръскачка от 10 или 15 литра за гасене на евентуални искри и химическа тоалетна. Толкова!
  Три неща. Ама общината, полицията и мутрите с бетонните изплисъци на първа линия не може да лапат!

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 27. 27 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#15] от "3biri": От времето на гнусния комунизъм много "харесвам" да ми дават неумни съвети, които изобщо не съм искал!!!
  —цитат от коментар 22 на selqnin


  От времето на гнусния комунизъм много харесвам политагитаторите, завършили АОНСУ, които обясняват реалността с лозУнги и клишета.

 28. 28 Профил на пустиняк
  пустиняк
  Рейтинг: 697 Весело

  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Искаш ли да те водя да къмпираш в Гърция на плаж? С построени временни постройки от дервени конструкции, платнища и слънцезащитни мрежи? На 15 км от Кале чифлик е. Идва полиция, проверява за наличностт на барбекю, пита те за някакви проблеми, казва ти къде има контейнери за боклук, пожелава ти приятно прекарване и си отива. Нема въпроси от типа: "ти са що не си носиш акта за раждане, а?!" и "Таа марихуана в джаба ми , твоя лие?!"

  Чайка - вожд и учител на Цацаров & Гешев. Не съм ЗА пРезидента а ПРОТИВ мафията и беззаконието да управляват в България!
 29. 29 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Къде в Европа пенсиите са по 150-200 евро...???
  —цитат от коментар 5 на chedeuvre

  Теа с караваните и кемперите не са от пенсионерите с по 150-200 евро.

 30. 30 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":


  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Франция, Дания и другите северни държави. Испания, освен по крайбрежието,

 31. 31 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  Продължаваме с опити за откриване на топлата вода. Копиране е начина и предлагам гръцкия модел. Видно от опашките по границата, не би могло да е лош модел.
  —цитат от коментар 9 на nema_labavo

  В Гръцко не можеш да опънеш нито палатка къдети ти е кеф, нито да си монтираш караваната.

 32. 32 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#9] от "nema_labavo":


  Продължаваме с опити за откриване на топлата вода. Копиране е начина и предлагам гръцкия модел. Видно от опашките по границата, не би могло да е лош модел.
  —цитат от коментар 9 на nema_labavo


  В момента точно това сме направили всъщност. Гръцкият модел е силно рестириктивен и НЕ Е подходящ за нашата действиетелност, защото нямаме достатъчно къмпинги.

 33. 33 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  [quote#14:"ivanpopov"][/quote]
  Това в защитени местности ли?
  А тия къмпингуващите там чистят ли след себе си?
  Щото тия тука не, булгаристанските чесъни твърдо вярват, че някой друг е длъжен да чисти след тях, е иди на Рилските езера да видиш как е.

 34. 34 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#33] от "Toshko Afrikanski":

  [quote#14:"ivanpopov"]
  —цитат от коментар 33 на Toshko Afrikanski
  Това в защитени местности ли?А тия къмпингуващите там чистят ли след себе си?Щото тия тука не, булгаристанските чесъни твърдо вярват, че някой друг е длъжен да чисти след тях, е иди на Рилските езера да видиш как е.[/quote]

  Напротив! Точно къмпингуващите чистят и прибират, след еднодневните идиоти спящи в хотели и дошли на плажа само да се попекат "на диво". Като си тръгват и си хвърлят боклуците където им падне!

 35. 35 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":


  В Гръцко не можеш да опънеш нито палатка къдети ти е кеф, нито да си монтираш караваната.
  —цитат от коментар 31 на Toshko Afrikanski


  Ти можеш, но е забранено и не се знае кога ще те глобят. Иначе аз съм обикалял години наред през лятото с кемпера гръцките плажове и не съм влизал нито веднъж в къмпинг. Но преди не проверяваха изобщо, През последните 4-5 годни огладняха и озверяха. :-)

 36. 36 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Не вярвах , че ще видя екозащитници да искат регламенти за къмпингуването , похвално е това което правят.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 37. 37 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 533 Неутрално

  Лайнярковците (ака къмпингари) да внимават на чии терени си опъват чаршавчетата, че стрелям на месо.

 38. 38 Профил на Tru Soulja
  Tru Soulja
  Рейтинг: 652 Неутрално

  В Гърция всички плажове са на министерството на отбраната има си ясен регламент за всички , от диво къмпингуващите до тези , които искат купон и т.н.

  Най-добрият съвет, който съм получавал, е да избягвам банките. Те ти дават чадър, но, когато завали, ти го вземат
 39. 39 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 590 Неутрално

  До коментар [#37] от "cnu40695109":

  Кажете къде точно е вашият парцел? :)))

 40. 40 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2370 Неутрално

  Къде в ЕС е разрешено диво и свободно къмпингуване?
  —цитат от коментар 4 на Незнайко в Слънчевия град


  Никъде - те заради това са цитирали Дания, където е с една идея по-свободно (колко е свободно се вижда от текста). Навсякъде където въобще е разрешено, е за по една нощ и то основно защото навремето в Скандинавските страни например е било често срещано явление да те застигне снежна буря нейде по пътя и да не можеш да се придвижиш. Тука нашите искат да могат да отидат някъде (където преди това държавата е забранила да се построи каквото и да било, независимо дали на частни или общински имоти), да си плеснат палатката и да вегетират на 5 метра от плажа 3 месеца за без пари. Ако може и да не се допускат други плажуващи, но то и да се допускат, въпросните палаткаджии успяват да ги изгонят с държанието си. Присъствал съм многократно. Веднъж много се смях, щото на едно от тия места (даже не помня кое от всичките, ама май и за него има група "Спаси...." във ФБ) имаше някакъв пещерняк, който се изживяваше като Старейшина на плажа и обикаляше по всички групички дошли да се опънат на пясъка и да цопат в морето БЕЗ да имат палатка наоколо, като обясняваше със строг глас какво МОЖЕ и какво НЕ МОЖЕ да правят. Накрая някаква групичка здрави типчета от Пловдив му набиха шамарите и оня се прибра в палатката си и припадна. Та цялата им драма на тия е за това - щото ако наблизо има хотел никой няма да ги бави като решат, че плажа е техен.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 41. 41 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 533 Весело

  До коментар [#39] от "dinko":

  Нямам още, ама да си знаете. :-))))

 42. 42 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  В алпииската част на планините няма проблеми за свободно къмпингуване, няма и кой да те глоби. Едно време каракачаните цял живот така са живяли.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 43. 43 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  Къде в Европа пенсиите са по 150-200 евро...???
  —цитат от коментар 5 на chedeuvre


  там където народът си избира мъжкари и пичове като борисич, каракачанич, доганич, и мацки като курнелка. Да не пропусна - и пее песни "шат на патката главата!"

 44. 44 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  .... Иначе аз съм обикалял години наред през лятото с кемпера гръцките плажове и не съм влизал нито веднъж в къмпинг. Но преди не проверяваха изобщо, През последните 4-5 годни огладняха и озверяха. :-) ...:
  —цитат от коментар 35 на stargate


  Не пич, усетиха се що за навлеци идват от Софийското поле

 45. 45 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 2724 Неутрално

  "Точно къмпингуващите чистят и прибират, след еднодневните идиоти спящи в хотели и дошли на плажа само да се попекат "на диво". ... .."

  А къде акат къмпингуващите? В торбички ли? И къде изхвърлят торбичките?
  Хубавото е, че и в Гръцко започнаха да се усещат за навлеците от на 200 км на север от Промахон. Да ги видим дали след почивките си в Гръцко ще ходят в НОВА и бТВ да се оплакват, както се оплакваха от несебърлии и созополци?

 46. 46 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#12] от "Незнайко в Слънчевия град":Ми как да ти изброя местата, където съм спал на палатка, като не мога да се сетя за име...Даже не знам, дали имат имена...
  —цитат от коментар 16 на karabastun

  Пич, палатка е едно, а каравана - съвсем друго.
  Как ти изглежда вариантът отиваш на некой див плаж с палатката, а целата първа линия или всички хубави места вече са "резерве" с каравани, пляснати там от май до октомври?
  Нашите чесъни искат точно това!

 47. 47 Профил на Toshko Afrikanski
  Toshko Afrikanski
  Рейтинг: 2050 Неутрално

  До коментар [#31] от "Toshko Afrikanski":
  —цитат от коментар 35 на stargate

  Е да де, ти можеш, ама е солено, една нощувка на платка може да те се върже колкото нощувка в Бурж Дубай.
  Солено е и ако решиш да си пуснеш две въдички от Зодиака, може да се разделиш с него.
  Може и с джета, ако решиш е така да си поджиткаш из некой красив залив.

 48. 48 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 668 Неутрално

  Бетониери много и все недопълнени с балами.
  Трябва документ за свободно къмпиране на всеки, който е отлежал достатъчно в хотел (бетониера).
  Изкарал си си една седмица в ПАЛАЗ някойси - имаш китап за три дни на Кара дере.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 49. 49 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Къде е забранено?

 50. 50 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#40] от "Тюфлекчия":

  Странно, аз живея в държава от ЕС в която редовно наблюдавам каравани и кемпери свободно къмпингуващи. Има места които са изрично забранено като природите паркове но то там нищо не е разрешено да вкараш, включително и мотор да спреш и така. Има някой градски райони където не е разрешено на някой улици, но винаги има обособени безплатни паркинги където пък е разрешено.
  Грубо казано навсякъде можеш стига да не си в някакъв частен имот въпреки че и в частноте можеш ако имаш разрешение от собственикът или пък ако имотът е със свободен достъп...

 51. 51 Профил на mso011053684
  mso011053684
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#45] от "pontius_glarus":

  Пълно е с всякакви варианти на приносим и тоалетни, започват от 20 евро цена за наймобикновенните тип кофа минават през касетъчни за 100+ и имаш и компостни за по близо 1000...

 52. 52 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 911 Неутрално

  По язовирите сигурно има палатки и каравани колкото на морето.
  А регламент няма.

 53. 53 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  Тук проблемът не е в плащането на някакви такси за почистване на плажовете, а в насилственото вкарване на хората в хотелите.
  Държавата просто трябва да забрани на "общини" и частни лица да събират такси. Да си създадат една държавна фирма, която да събира такси и да почиства. Крайно време е и да се възстановят държавните туристически дружества. Да се прекрати с изнудването на хората. Защото половината от българите не са виждали море от 20 години. И какво означава преспиване в двойна стая за 300 лева?
  Къде е социалната държава? 30 години се нарушава Конституцията. А това дето Ленин го беше нарекъл "държавно-монополистически капитализъм" то вече е налице. Съюз на държавата с монополите, за изцеждане на последния ресурс на все още живите. И техният брой в България ще намалява, доката държавата стане чиста европеска територия, какъвто е и първоначалния замисъл на Запада. Прогрес чрез тотален геноцид!

 54. 54 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#44] от "pontius_glarus":

  Явно не разбирате нещата, защо се обаждате изобщо?!? Първо, в Гърция е пълно с кемпери от цяла Еропа. Има много поляци, чехи, германци! Второ, се ака в химическа тоалетна, която струва към 100-тина лева и я има във всеки кемпер, каравана. Дори има специални палатки, в които може да се постави такава тоалетна, ако си на палатка. Други тъпи въпроси има ли? Да обяснявам ли и къде се пикае? Пак в същата тоалетна! хахах

 55. 55 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2102 Неутрално

  До коментар [#53] от "Judjuk":

  хайде, хайде преди месец ходих в 5 звезден хотел за 100 лв стаята, даже имаше и вечеря! Ценитр на хотелите не са високи! На жената и омръзна да ходим по горите с кемпера и това лято ще сме по хотелите. Гледам че има 4 звездни за по 120-150 лв стаята за ол инклузив. Съвсем нормални цени! Ласт минет сигурно и по-евтино може да се намери!

 56. 56 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3194 Неутрално

  "...хайде преди месец ходих в 5 звезден хотел за 100 лв стаята..."
  До коментар [#55] от "stargate":

  То преди месец беше студено. Става дума за летуване, рехабилитации, процедури, басейн и пр. Иначе стая с телевизор, легло, баня и хладилник си имам в къщи.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK