Второто издание на конкурса за зелена журналистика "Див кестен"

Второто издание на конкурса за зелена журналистика "Див кестен"

© ''Зелени Балкани''Телевизионни, радио, онлайн и печатни медийни материали за опазване на околната среда ще бъдат оценени и наградени за втори път от конкурса "Див кестен" на сдружение "Зелени Балкани". Приемат се номинации онлайн до 9 юли, като се търсят автори, отразяващи темите за отразяването на теми за мрежата "Натура 2000", защитени видове от европейско консервационно значение, защитени територии, заплахите за биологичното разнообразие и състоянието на околната среда.


Материалите и авторските позиции ще бъдат оценявани от организаторите и партньорите им от проект "Натура 2000 - нови хоризонти", сред които и "Дневник", които са изключени от надпреварата. Критериите за награда са майсторство и творчески подход, обективност и достоверност, обхват на природната тематика, смелост за работа по непопулярни и "забранени" теми и въздействие от журналистическия материал.


В надпреварата е включена и категорията "гражданска журналистика", която ще оцени значими приноси за популяризирането на природозащитните теми във формати като блог и влог, онлайн, видео или печатно непрофесионално съдържание. Специално за 2021 г. в конкурса е включена и извънредна награда за отразяване на темата за опазване на лешоядите, във връзка с приключването на проект "Светло бъдеще за черния лешояд".


Това е второто издание на конкурса "Див кестен". През 2020г. бяха отличени както добре известни имена от медии с национални аудитории, така и материали от регионални медии и по-слабо познати автори с принос за популяризация на важни теми за природата.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK