Протестиращи в защита на Карадере и къмпингуването поискаха действия от служебното правителство

След обявяването на днешния протест на групата "Да спасим Карадере" служебният министър на регионалното развитие Комитова се съгласи на среща с гражданите

© Велко Ангелов

След обявяването на днешния протест на групата "Да спасим Карадере" служебният министър на регионалното развитие Комитова се съгласи на среща с гражданитеНови протести в защита на природосъобразния туризъм край морето започнаха днес, като граждани от групата "Да спасим Карадере" се събраха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а протестиращите срещу строежите в Синеморец ги подкрепиха с акция край новите бетонни постаменти на брега край селото. След обявяването на протестите ресорният служебен министър Виолета Комитова е поканила граждани на разговор, който досега е бил отказван, съобщиха вчера от "Да спасим Карадере".


Исканията


Протестът в Синеморец поиска защита срещу застрояването в местността "Поляните", където през последната година се появяват нови строежи със спорна законност.

© Любомир Ханджиев, Личен архив

Протестът в Синеморец поиска защита срещу застрояването в местността "Поляните", където през последната година се появяват нови строежи със спорна законност.


Поводи за протестите са два. От една страна, в рамките на заданието за бъдещ общ устройствен план на община Бяла се предвижда урбанизация на плажа за природосъобразен туризъм "Карадере". Това е направено, без да е включена алтернативна оценка за запазването му без строежи. Разработването на Общ устройствен план (ОУП) се извършва с обществена поръчка с възложител МРРБ и от регионалното министерство зависи да зададе параметрите на заданието за бъдещото развитие на общината. В рамкитe на гражданска кампания бяха подадени стотици становища с искане да се предвиди нулево застрояване и да се изключат от урбанизацията строителни проекти с изтекла давност. Към момента реакция на възложителя няма.
От друга страна, след броени дни изтича общественото обсъждане по проекта за наредба, забраняваща разполагането на палатки и каравани извън специално регистрирани имоти. Проектът бе публикуван на 1 юни от регионалното министерство като "правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите", но реално въвежда нова категория къмпинги със задължителна регистрация и забрана за нощуване извън официално регистрирани имоти.


И по двата казуса исканията към министерството на регионалното развитие са за промяна на заданието за устройствения план на Бяла с изключване на урбанизацията на "Карадере" и оттегляне на проекта за забрана на къмпингуването.


Предисторията


Новите протести в защита на запазената природа и природосъобразния туризъм по Черноморието започват година след масови протести срещу застрояването на брега и срещу промени в закона за биоразнообразието, които щяха да отслабят защитата на зони от "Натура 2000". Преди година в резултат от протестите парламентарното мнозинство на партия ГЕРБ обеща, че ще обяви мораториум на застрояването, но това не се случи. Към момента обаче са спрени опитите да се отслаби силата на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).


След последните избори в 45 Народно събрание в отговор на граждански искания бе внесен реален проект за мораториум на строителството до приемане на по-силна защита в Закона за устройство на Черноморието. Това обаче остана негласуван текст, макар и внесен от 21 депутати от различни партии.

Коментари (32)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 938 Неутрално

  Групата "Спаси Карадаре" е с повече от 5000 души, може би са вече и много повече. На протестите трябва да идват в пъти повече хора. Не може само с емотиконцчета във фейса да изразяваш съпричастност.

 2. 2 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "Проектът бе публикуван на 1 юни от регионалното министерство като "правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите", но реално въвежда нова категория къмпинги със задължителна регистрация и забрана за нощуване извън официално регистрирани имоти..."

  И какво лошо има? Или българско море само ако е безплатно, с тоалетни под небето?

 3. 3 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3222 Неутрално

  "..В рамкитe на гражданска кампания бяха подадени стотици становища с искане да се предвиди нулево застрояване..."

  От една крайност в друга. Е, не става. Едно е да си против мастодонтите, друго е да си против нормално, двуетажно строителство на 100 м от морето, и с 25% застрояване на парцела.

 4. 4 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 574 Неутрално

  Интересно, как ли биха се почувствали тези защитници ако аз дойда в техния имот и започна да им обяснявам какво да правят с него и да им забранявам как да се възползват от имота си?

 5. 5 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 938 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oggie Petkov":

  Да особенно ако си заменкаджия или чрез други схеми си придобил земя край морето за ниви и гори в Монтанско, точно на теб обществото не ти дължи нищо а ти на него.

 6. 6 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Неутрално

  За мен Кара дере е в топ 3 местностите по българското черноморие.
  Би било много жалко ако последва съдбата на други 'усвоени' плажове...

  You don't know what you don't know.
 7. 7 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 979 Неутрално

  Интересно, как ли биха се почувствали тези защитници ако аз дойда в техния имот и започна да им обяснявам какво да правят с него и да им забранявам как да се възползват от имота си?
  —цитат от коментар 4 на Oggie Petkov


  Това, че някой притежава парче земя не означава, че може да си прави каквото си иска.
  Конституцията:

  Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища,както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическитерезервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост

  You don't know what you don't know.
 8. 8 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  Имаме твърде малка крайбрежна ивица, за да можем да си позволим това, което предвиждат гръцките закони, например. Тук трябва да се придържаме по-скоро към общите препоръки по Натура и да обявим 500 метрова паркова зона, изключителна държавна собственост, около големите водоеми. На който му се строи - в Гърция има многобройни острови (някои дори необитаеми).

 9. 9 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Разстроено

  Тъжно е, че Кара дере е на другия край на България, а Витоша и Панчарево са на една ръка разстояние и не предизвикват такива желания за опазване.

  Много цинични обяснения ми идват.

 10. 10 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2476 Неутрално

  До коментар [#9] от "dggm":


  Тъжно е, че Кара дере е на другия край на България, а Витоша и Панчарево са на една ръка разстояние и не предизвикват такива желания за опазване. Много цинични обяснения ми идват.
  —цитат от коментар 9 на dggm


  Че тя Витоша си е официално национален парк! Какво повече да опазваме? Да я оградим, да я минираме и да не пускаме никой в планината ли?

 11. 11 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#1] от "falcone":

  Половината вече са завардили места за Джулая. Няма как да присъстват в София.

 12. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  До коментар [#7] от "meteowrite":

  "Това, че някой притежава парче земя не означава, че може да си прави каквото си иска.
  Конституцията:

  Чл. 18. (1) Подземните богатства, крайбрежната плажна ивица, републиканските пътища,както и водите, горите и парковете с национално значение, природните и археологическите резервати, определени със закон, са изключителна държавна собственост"
  ===========
  И как тогава го притежава? Или не е негово, или прави с него каквото иска в рамките на закона. Не съм казал примерно.... военна база.

  Еретик
 13. 13 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 859 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oggie Petkov":

  Пишете глупости ! ВСИЧКИ подобни частни имоти покрай морето са придобити чрез измами на няколко етапа ! Реституираните земи до брега са били на съвсем други места. Последните мръсотии бяха по времето на тройната коалиция - тогава откраднаха целите Камчийски пясъци и Силистар !

 14. 14 Профил на Nikolay Neov
  Nikolay Neov
  Рейтинг: 5 Неутрално

  До коментар [#3] от "pontius_glarus":

  И кое му е нормалното на това да се строи навсякъде на 100м от плажа и да не остане никъде дива природа? А тези 25-30% плътност с Кинт от 0.8 до 1 и те ли са нормални параметри за курортно застрояване? Това са параметри за градска среда. Такива са в Драгалевци, Симеоново и цялата Витоша яка. Даже в района на Камбаните параметрите са по-ниски - 20%, Кинт 0.6. Цялото напъване е едни земи купени за жълти стотинки или придобити със скандални заменки, да станат по 100 и отгоре евро на кв.м. Страхотен подарък за "инвеститорите", някои от които не се посвениха да ошушкат и българската църква с любимите си заменки тип кон за кокошка.

 15. 15 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7240 Неутрално

  То действия трябват на много места, ама няма време.

 16. 16 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  Хайде да направим протест със табелки с надпис #КойПредложиСпецов

 17. 17 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#4] от "Oggie Petkov":

  Да им забраниш да слагат плочки в банята защото рушат естествения хабитат на мухъла.....

 18. 18 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanpopov":

  Трябва да се забрани навсякъде строителството за удобство на брадатите палаткаджии. Семействата с деца да мъкнат багажа положин километър до плажа, а цените да се надуват в угода на старите хотелиери. Защото забараната за нови строежи създава нещо като монопол.
  Няма нови хотели и старите муцуни могат да си държат високи цени и ниско качество заради недостига на места.

 19. 19 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 93 Весело

  Как пък 1 не стачкува с мотиката на село 🎃🤣

 20. 20 Профил на ooz471048453
  ooz471048453
  Рейтинг: 24 Неутрално

  Карадере е приказно място. Помним много добре, преди години един митрополит, който не искаше да продава нивите над плажа. Удави се, бог да го прости.
  А иначе, локацията е страхотна, беше почти безлюдна дълги години. Набра популярност след филма "Кецове", който е сниман там.

 21. 21 Профил на Бубенце
  Бубенце
  Рейтинг: 572 Весело

  До коментар [#4] от "Oggie Petkov":

  Прилича ли ти някой от 10-те протестъри на собственик на имот? Таралясник, пробита тента и ръждив тиган не са имот.

 22. 22 Профил на dggm
  dggm
  Рейтинг: 501 Неутрално

  До коментар [#10] от "stargate":

  Разочарован съм, че на вашите лъжи има само лайкове. Ако под национален парк имате предвид паркинг за димящи нафтови коли обаче сте прав. Витоша е перфектна.

  https://www.dnevnik.bg/analizi/2020/01/12/4015281_v_chetvurtiia_mandat_na_vitosha_vsichko_si_e_sushtoto/

 23. 23 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  А как автора разбра, че тези на снимката искат "природосъобразен" туризъм!? Не виждам нищо природосъобразно в това да се настаниш в чужд имот и да ходиш в него "до тоалетна"!

 24. 24 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivanpopov":Трябва да се забрани навсякъде строителството за удобство на брадатите палаткаджии. Семействата с деца да мъкнат багажа положин километър до плажа, а цените да се надуват в угода на старите хотелиери. Защото забараната за нови строежи създава нещо като монопол. Няма нови хотели и старите муцуни могат да си държат високи цени и ниско качество заради недостига на места.
  —цитат от коментар 18 на rdb41527334


  Просълзих се! Едно че има вече повече от достатъчно сграден фонд, за въпросните семейства с деца, друго че проблемът се решава елементарно с удобен паркинг. Няма никаква необходимост да се строи поредният чалга-бардак именно на плажа.

 25. 25 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Баси и наивниците! То служебното правителство действа - краде. За бърза справка можем да погледнем новата информационна система за ковид, която ще дублира старата, но кинтите ще отидат при едни служебни другари, докато дойдат редовните крадци.

  Няма мрак, който светлината да не може да разсее.
 26. 26 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 423 Неутрално

  Всички кръшкачи (палаткаджии) на каторга - да копат за темели на хотели!
  Всички хотелиери да имат право за стрелба на месо по дивите къмпингари!
  Забрана на магазини по цялото крайбрежие! Всички на ресторант.
  Никакъв личен транспорт. Само местни таксита и Файтони!
  Данък туризъм - 10% на всеки неходещ на нашето море!
  Публикации против горепредложеното да се блокират!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 27. 27 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 1170 Неутрално

  До коментар [#26] от "Красимир Андонов":

  Подкрепям предложенията, само бизнес, бетон и инвестиции му е майката, а ако баламите не плащат, да ги накараме със закон да плащат, предлагам да се добави и такса за гледане на морето отвъд бариерите, таксата може да се плаща директно на концесионера #даспасимторизма #неандерталцивпалатки #българиянамутрите

 28. 28 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 434 Неутрално

  До коментар [#1] от "falcone":

  Аре ,се ,затова ли на техните протече излизат десетина лумпена

 29. 29 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2167 Весело

  Айде стига вече с това свободно къмпингуване, става ли? Не ми е приятно да отида някъде и наоколо да е катун с клошари, дошли да лежат безплатно на държавната земя. Съгласен съм да не се застрояват разни диви места, но също така да не се позволява на всякаква паплач да си опъва палатките и да си слага строшените 40-годишни каравани там. Има си къмпинги, да ходят там.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 30. 30 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Миналата година протестираха на гола ливада на една скала над морето.
  Коя природа защитават там ?
  Барлогата на мечката или местата дето се хранят таралежчета и лисички?

 31. 31 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#24] от "ivanpopov":

  Чалга бардака застроява по-малко площ от паркинга :Д

 32. 32 Профил на rdb41527334
  rdb41527334
  Рейтинг: 1187 Неутрално

  До коментар [#26] от "Красимир Андонов":

  За данъци не знам.
  Ама ходещите на нашето море са наказани спрямо ходещите на гръцкото.
  Новата цик на радев и ДБ позволи да се гласува от гръцките села и плажове, но от Приморско и Созопол не.................

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK