Протестиращи в защита на Карадере и къмпингуването поискаха действия от служебното правителство

След обявяването на днешния протест на групата "Да спасим Карадере" служебният министър на регионалното развитие Комитова се съгласи на среща с гражданите

© Велко Ангелов

След обявяването на днешния протест на групата "Да спасим Карадере" служебният министър на регионалното развитие Комитова се съгласи на среща с гражданитеНови протести в защита на природосъобразния туризъм край морето започнаха днес, като граждани от групата "Да спасим Карадере" се събраха пред Министерството на регионалното развитие и благоустройството, а протестиращите срещу строежите в Синеморец ги подкрепиха с акция край новите бетонни постаменти на брега край селото. След обявяването на протестите ресорният служебен министър Виолета Комитова е поканила граждани на разговор, който досега е бил отказван, съобщиха вчера от "Да спасим Карадере".


Исканията


Протестът в Синеморец поиска защита срещу застрояването в местността "Поляните", където през последната година се появяват нови строежи със спорна законност.

© Любомир Ханджиев, Личен архив

Протестът в Синеморец поиска защита срещу застрояването в местността "Поляните", където през последната година се появяват нови строежи със спорна законност.


Поводи за протестите са два. От една страна, в рамките на заданието за бъдещ общ устройствен план на община Бяла се предвижда урбанизация на плажа за природосъобразен туризъм "Карадере". Това е направено, без да е включена алтернативна оценка за запазването му без строежи. Разработването на Общ устройствен план (ОУП) се извършва с обществена поръчка с възложител МРРБ и от регионалното министерство зависи да зададе параметрите на заданието за бъдещото развитие на общината. В рамкитe на гражданска кампания бяха подадени стотици становища с искане да се предвиди нулево застрояване и да се изключат от урбанизацията строителни проекти с изтекла давност. Към момента реакция на възложителя няма.
От друга страна, след броени дни изтича общественото обсъждане по проекта за наредба, забраняваща разполагането на палатки и каравани извън специално регистрирани имоти. Проектът бе публикуван на 1 юни от регионалното министерство като "правила за разполагане на палатки, кемпери или каравани извън къмпингите", но реално въвежда нова категория къмпинги със задължителна регистрация и забрана за нощуване извън официално регистрирани имоти.


И по двата казуса исканията към министерството на регионалното развитие са за промяна на заданието за устройствения план на Бяла с изключване на урбанизацията на "Карадере" и оттегляне на проекта за забрана на къмпингуването.


Предисторията


Новите протести в защита на запазената природа и природосъобразния туризъм по Черноморието започват година след масови протести срещу застрояването на брега и срещу промени в закона за биоразнообразието, които щяха да отслабят защитата на зони от "Натура 2000". Преди година в резултат от протестите парламентарното мнозинство на партия ГЕРБ обеща, че ще обяви мораториум на застрояването, но това не се случи. Към момента обаче са спрени опитите да се отслаби силата на Закона за биологичното разнообразие (ЗБР).


След последните избори в 45 Народно събрание в отговор на граждански искания бе внесен реален проект за мораториум на строителството до приемане на по-силна защита в Закона за устройство на Черноморието. Това обаче остана негласуван текст, макар и внесен от 21 депутати от различни партии.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK