Хале с размера на незаконния хотел на Гайтански и още постройки изникнаха край язовир "Искър"

Новопостроено хале на мястото на старата работилница.

© Лили Тоушек

Новопостроено хале на мястото на старата работилница.Хале с размерите на обявения за незаконен хотел на Румен Гайтански-Вълка, селскостопанска постройка за животни и още две преместваеми сгради върху бетонна площадка са изникнали в Държавното ловно стопанство "Искър", установи проверка на "Дневник". По информация на Изпълнителната агенция по горите документи за постройките няма и собственикът им не е известен. В отчетите за разходите на стопанството също няма данни за строежите.


Новите сгради се намират на няколко километра от строежа на фирмата инвеститор "Био майнинг" АД (собственост на фирми, свързани с Гайтански), чието събаряне беше наредено на 17 юни от главния архитект на София, тъй като няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. В заповедта е даден 60-дневен срок за доброволното му премахване, но се очаква фирмата да обжалва решението.


Новото хале се ползва като хангар за лодки и скутери.

© Лили Тоушек

Новото хале се ползва като хангар за лодки и скутери.
"Био майнинг" има договор от юни 2016 г. с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е Държавното ловно стопанство (ДЛС) "Искър", за съвместна дейност за срок от 15 години. В инвестиционната програма има заложено изграждане само на биотехнически съоръжения и горски пътища и ремонт на ловна база. В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.


Работилницата все пак е ремонтирана


Новото хале се намира на мястото на съществувалата някога работилница на ловното стопанство.


Именно тази работилница беше използвана от фирмата строител като аргумент срещу оспорването на законността на сградата. Компанията твърдеше, че не става дума за строеж, а само за ремонт на съществуваща стара сграда, поради което не се изисквали разрешителни. Възпитаници на Лесотехническия университет в София, които са посещавали ловното стопанство "Искър" за учебни занятия, тогава опонираха, че на мястото не е имало сграда. За същото свидетелства и новоназначеният директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ,който публикува във "Фейсбук" снимка на поляната, където сега се намира недостроеният хотел. На кадъра, правен преди години, се вижда, че там се издига единствено ловният дом, в който е отсядал комунистическият лидер Тодор Живков.


Местоположението на новите постройки - на няколко километра от хотела

© Дневник

Местоположението на новите постройки - на няколко километра от хотела


В поста си Дунчев пояснява, че работилницата, чийто ремонт е ползван за претекст, се намира на 4 км разстояние от хотела - в близост до административните постройки на стопанството. В интервю за предаването "Алтернативата" той посочи, че размерът на постройката е над 1000 кв.м. Незаконният хотел на другата поляна е със застроена площ от 1490 кв.м.


Проверка на "Дневник" в сателитните снимки на "Гугъл" показва, че втората мащабна сграда също е била в процес на строеж през последните 2 години.


Състоянието през 2017 г.

© Дневник

Състоянието през 2017 г.


... и през 2020г.

© Дневник

... и през 2020г.


Директорът на ловното стопанство "Искър" Мирослав Джупаров коментира пред "Дневник", че не знае откога е постройката и с какви средства е изградена, но предполага, че представлява ремонт на съществуващата работилница. Той уточни, че през седмицата е имало проверки на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и очаква след получаването на резултатите да има повече информация.


Проверката на "Дневник" в ловното стопанство показа, че в близост до халето се намира и новопостроена сграда за отглеждане на стопански животни. Тя е встрани от административните сгради, без видимост от тях, и по неофициални данни е над 30 кв.м. Край кланицата на ловното стопанство пък са поставени два нови преместваеми обекта. Те стъпват върху новоизлята бетонна площадка.


Новоизградени два преместваеми обекта с бетонен постамент пред кланицата на ловното стопанство.

© Лили Тоушек

Новоизградени два преместваеми обекта с бетонен постамент пред кланицата на ловното стопанство.


Нито разрешителни, нито данни за разходи


При проверките си горските не са открили разрешителни за строеж, каза днес Александър Дунчев за "Дневник". Затова агенцията по горите е сезирала район "Панчарево", на чиято територия се намира част от ловното стопанство, за проверка по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за установените нови сгради.


От "Панчарево" заявиха, че не са получавали сигнали за други незаконни сгради в ДЛС "Искър", освен за голямата сграда с басейна. По тази причина екип на районния отдел "Строителен контрол" не е проверявал строителните книжа на другите нови строежи в ловното стопанство.


Проверката на "Дневник" показа, че нито обявения за незаконен хотел, нито другите нови сгради са отразени като разход в протоколите за изпълнение на договора за съвместна дейност, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по горите от този месец.От документите става известно, че повечето разходи за ловностопански дейности са платени от собственика на ДЛС "Искър" - Югозападното държавно предприятие - и за 2020 г. са 301 хил. лв. Фирмата "Био майнинг" е инвестирала малко над 52 хил. лв.


Новоизградена стопанска сграда за животни

© Лили Тоушек

Новоизградена стопанска сграда за животни


Преди седмица съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, който пръв сигнализира за незаконния строеж на хотела, публикува документи, от които се разбира, че фирмата "Био майнинг" е извършила разходи за ремонт на ловни бази за 3866 лв. по договора си с ловно стопанство "Искър" до 30 септември 2020 г. Самото стопанство пък е инвестирало в ремонти 80 хиляди. Този разход няма общо с новите постройки.


Установеният незаконен хотел вече е разпореден за събаряне. Част от него е закрит плувен басейн.

© Лили Тоушек

Установеният незаконен хотел вече е разпореден за събаряне. Част от него е закрит плувен басейн.


Сградата на обявения за незаконен хотел е от три части, като средната е най-висока - 11 метра. Постройката се намира във вододайната зона около язовир "Искър". Именно поради факта, че язовирът дава питейна вода на столицата, край него курортното строителство е забранено. Въпреки обществения натиск решението за спиране на строежа отне осем месеца.През октомври 2020 г. строителният контрол постанови, че строежът е незаконен и трябва да бъде премахнат, но последваха обжалвания от строителя "Био майнинг" АД и от стопанина на терена - Югозападното държавно предприятие - Благоевград (ЮЗДП). След жалбите преписката премина от юрисдикцията на администрацията на район "Панчарево "към главния архитект на София Здравко Здравков. Той не е издал акт за спиране на строежите, докато тече проверката на процедурите, и строежите продължават и през 2021 г. Въпреки че при встъпването си в длъжност като директор на ДЛС "Искър" през декември 2020 г. Мирослав Джупаров е заповядал строителните работи да спрат, заповедта за премахване на сградата идва чак в средата на юни - след няколко запитвания по Закона за достъп до обществена информация от инициативата "Зелени закони".


Веднага след издаването на постановлението за премахване на 17 юни от главния архитект на Столична община директорът на агенцията по горите Александър Дунчев призова във "Фейсбук" колегите си да не се поддават на натиск и да не обжалват премахването, както вече направиха при първото разпореждане за премахването на сградата от районния кмет.

Това е може би един от най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча и на инвестицията в биотехнически съоръжения. Но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони


Александър Дунчев,

Директор на агенцията по горите пред


Въпросите


Развоят на събитията около строежите повдига поне няколко въпроса, които за момента нямат отговор. Не е известно например защо преписката за незаконния хотел е била блокирана от главния архитект в продължение на 8 месеца, през които сградата е довършена до покрив. Както и защо Югозападното държавно предприятие застава на страната на строителя и обжалва първата заповед за премахване на строежа.


Стои и проблемът за прекратяването на договори, предоставящи държавни територии на частни фирми в случаите, когато е установено увреждане на природата. Тъй като тези договори не са публични, няма яснота какъв е механизмът да бъдат разваляни при нарушения и държавните ресурси да бъдат върнати за управление от институциите. Този въпрос вече бе поставен и при повтарящото се разораване на дюни от концесионери, при което те биват наказвани със символични в сравнение с печалбите им суми, договорите им продължават да действат и нарушителите остават във владение на държавна територия, както например при случая с плажа "Смокиня".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5021 Неутрално

  На бойко на приятелите не им е притеснено за законите. Кметове, архитекти и прокурори СЛУЖАТ и ПАЗЯТ!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 1035 Неутрално

  Тази статия оправдава изчегъртването на ГЕРБ
  от управлението на България. Мутри вън!

 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1444 Неутрално

  Бутай!

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Само една добре направена засада с отстрел на собствениците на лодките и ще се разбере кой е срал край искъро. Както се вика с един куршум няколко заека.

  мурзилка
 5. 5 Профил на Clap
  Clap
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Заграбената държава!

  Усмихвай се на всичко свежо по пътя си...
 6. 6 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Весело

  красАта!!!

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 7. 7 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  И това е вододайна зона на София. Там където трябва да има само вода, трева и дървета !

 8. 8 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2473 Весело

  Абе може да кажем, че държавата Вълци я яли.

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 9. 9 Профил на padrino
  padrino
  Рейтинг: 4494 Весело

  И това е вододайна зона на София. Там където трябва да има само вода, трева и дървета !
  —цитат от коментар 7 на dorn


  И малко лодки, малко подпорни стени и един малък басейн за отдих на прелетните птици😂

  Orgoglioso di essere metà Italiano 🇮🇹 e metà Bulgaro 🇧🇬
 10. 10 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  Установеният незаконен хотел вече е разпореден за събаряне.
  =======================================
  Сега ще се разбере дали новите управляващи ще са като досегашните.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 11. 11 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Весело

  Чудя се, дали поне една от лодките не е собственост на притежателите на медии в бг, примерно на собственика на ПИК, или на Дума, или на произволна друга говорилня. А може и на Слави да е една от лодките и докато избягва да се изявява пред и след изборно, това да е щото риболови каракуди и сом на торни червеи от борда на лодката, насред язовиро.

  мурзилка
 12. 12 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2359 Неутрално

  Ако собственици няма, значи ли че мога да се разходя и да си “намеря” някоя лодка?

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 13. 13 Профил на Hristo Daskalov
  Hristo Daskalov
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Ние сме генетично корумпирани. И то масово. Затова не съм оптимист за скорошно решение на този проблем. Просто това е начин на живот на повечето от българите.

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2836 Неутрално

  Ако собственици няма, значи ли че мога да се разходя и да си “намеря” някоя лодка?
  —цитат от коментар 12 на fpyyh


  Ти не разбираш, това са "подпорни" лодки, служат, когато водата иска да избяга, те ги пускат и те я подпират да не излети ....

 15. 15 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Имате по добър шанс да спечелите 6 от 49, милиони отколкото сградите на Вълка да бъдат съборени, затова пийте една студена вода и пуснете фиш от Спортният Тотализатор.
  Хибридната кампания МУТРИ ВЪН, Радев, и БСП е към своя край, К. Нинова взима Държавна Сигурност под свое крило, други все така ще чегъртат линиите на България върху една маса.
  Все пак Незабравяйте да Гласувате на 11, за спорта, така или иначе.

 16. 16 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално

  Айде разкривайте се. Това не е склад, а хангар за НЛО-та, маскирани като лодки. Появил се е внезапно, щото е квазибиологичен, извънземните са го посадили ношес и е поникнал за няколко часа, така че никой не е могъл да има време, да го види по време на строежа и да съобщи на властите.

  мурзилка
 17. 17 Профил на cnu40695109
  cnu40695109
  Рейтинг: 382 Весело

  До коментар [#13] от "Hristo Daskalov":

  Е затва тр да приемем закон за лобизма. Приемем ли го всичката корупция ще изчезне на секундата, а всички подобни дейности ще станат напълно законни.

 18. 18 Профил на pascaldevel
  pascaldevel
  Рейтинг: 52 Неутрално

  Нормалните хора ги правят на луди с разрешителни и документи за един дворен кенеф ако рекат д апостроят законно. То не са становища от къде ли не.
  А за нашите всичко първо се строи и после постфактум се узаконява.

  Трудно е да се повярва, че този героичен народ, който Хан Аспарух доведе тук през 681 г. е същият, който допусна да бъде управляван цели 12 години от криминален престъпник.
 19. 19 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Трябва да има трима главни архитекти и да издават разрешения за строеж след пълно съгласие. А заповеди за временно спиране на строеж да има право да издава всеки един от тях.

 20. 20 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2222 Весело

  Тези лодки не бяха ли платноходките на Борисов дето щяха да заместят бойнте кораби в Черно море.

  подпис
 21. 21 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 491 Неутрално

  Ще пият софиянци отпадните води на хотела!?! Дано им работи пречиствателната станция безавариино ама надали.
  Както е тръгнало ако тези сгради не се съборят сега скоро цяло градче ще изникне там 😂

 22. 22 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3940 Неутрално

  До коментар [#21] от "aussie":

  Един почивен комплекс - "Гайтански слънчев бряг"!

 23. 23 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 716 Неутрално

  И на Ормана край Ямбол има едно незаконно, хижа ли е, хотел ли е!

 24. 24 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1587 Неутрално

  До коментар [#7] от "dorn":
  До коментар [#21] от "aussie":

  Преди известно време "Дневник" ни информира, че с промяна в закон отпада забраната за строителство в санитарно-охранителната зона на язовирите. Чиста проба лобизъм. Промяната премина без особен обществен отзвук.

  Наскоро по бТВ бе излъчен репортаж за самоволно изсичане на дървета и строеж на вилички в чашката на яз. "Искър". Формално уж били забранени, но кой ти спазва разпоредби. В тази връзка писах на "Софийска вода", Министерството на екологията, администрацията на район "Панчарево", "Демократична България", Прокуратурата на България дали имат отношение към ставащото край язовира. Отговориха ми само от "Софийска вода" и то уклончиво-формално. На картите на "Гугъл" се вижда ресторант "Щъркелово гнезо", хотел "Камелот", жилищен и голф комплекс "Окол лейк парк" (който преди време се рекламираше тук, в "Дневник"), със сигурност има и други - все на и около брега на язовира. А от него черпи вода за питейно-битови нужди по-голямата част на столицата ни.

 25. 25 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#21] от "aussie":

  Къде прочете че има пречиствателна станция

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4328 Неутрално

  Незаконни постройки с такива размери във вододайни зони за питейна вода могат до изникнат само в мафиотски държави.

 27. 27 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 246 Неутрално

  Където и да бръкне човек, само ла*на. Има ли въобще нещо, непипнато, некраднатно, някъде където няма някоя схемичка?

 28. 28 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  Сградите на Вълка ще бъдат съборени, толкова колкото Златен Век е съборен, Къщите за Гости отнети, Апартаментите на Цецка Цачева, Цветан Цветанов купени на реални цени, Милярдите изнесени на Близкият Изток срещу 15 тона Фурми върнати в Бълария, Добрев, Нинова, и др. видни Комунисти раздадат Откаднатото на Бедните и т. н.
  Приказки от Хиляда И Една Нощ, за вас съграждани, от Държавна Сигурност с Любов, все пак Гласувайте на 11 за Спорт, така или иначе.

 29. 29 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  Дивият Запад - даже там е имало повече правила, отколкото у нас ! Поне всеки е разполагал с оръжие и при един конфликт не се е знаело кой кога, а тука едни познати мутри си дерибействат и правят каквото си искат напълно безнаказано и никой за нищо не и търси отговорност........

 30. 30 Профил на mario_m35
  mario_m35
  Рейтинг: 482 Гневно

  На където и да се обърнеш КРАЖБИ КРАЖБИ КРАЖБИ и подставени фирми и приятели от мутренските години. Още дори не са тигнали до онези като Маджо, където живеят в чужбина а вършат далаверите в България. Такива като Маджо държат по един-два града и системно ги източват. Някой ходил ли е до Силистра където дерибейства Маджо? Този град бива на 100% регулярно ограбван.
  И после Тиквун излиза на радио реклама и напепвно ти приказва поредната порция ЛЪЖИ, че искал да "внесе" ред в хаоса. МУТРА СКАПАНА!

 31. 31 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 374 Неутрално

  За любителите на словореда и Културата, същият текст в подобрен Вариант.
  Сградите на Вълка ще бъдат съборени, толкова колкото Златен Век е съборен, Къщите за Гости отнети, Апартаментите на Цецка Цачева, Цветан Цветанов купени на реални цени, Милярдите изнесени към Близкият Изток срещу 15 тона Фурми, върнати в България.
  Добрев, Нинова, и др. видни Комунисти раздадат Откаднатото на Бедните и т. н.
  Приказки от Хиляда И Една Нощ, за вас съграждани, от Държавна Сигурност с Любов, все пак Гласувайте на 11 за Спорт, така или иначе.
  Ю плей, ю уин, съм таймс лююз, да перафразирам най добрият сред най добрите.
  Касиране на Изборите 11 Юли, според избирателите:
  1.ИТН
  2.БСП
  3.ДБ
  4.ГЕРБ
  5.ДПС
  6.Мутри Вън
  7.ВМРО И Присъдружни

 32. 32 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#29] от "samoedin":

  Мутрите не са от последните 12 години, а от началото на прехода. ВИС, СИК, Мултигруп (по някаква случайност все приятели на Слави), балансьора Доган не са изчезнали. Просто е променена тактиката и действат задкулисно. Който и да управлява държавата ще се съобразява с тях иначе ще бъде свален.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 33. 33 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Гневно

  Не разбирам защо им е толкова весело на някои.
  От тази вода пиете и готвите бе тъпаци такива!
  Утре като тръгне холерата ще се чудите от къде ви е дошло.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 34. 34 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2774 Неутрално

  Да се изчегърка цялата ГЕРБ. Там няма нищо друго освен бандити и крадци !

 35. 35 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3838 Неутрално

  До коментар [#32] от "AModoMio":

  При Борисов и ГЕРБ мутрите влязоха във властта, а това е коренно различна ситуация.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Най ми се "хареса" следният абзац от статията:

  "...Директорът на ловното стопанство "Искър" Мирослав Джупаров коментира пред "Дневник", че не знае откога е постройката и с какви средства е изградена, но предполага, че представлява ремонт на съществуващата работилница..."

  Егаси и директора: Строи се нещо на територията на ловното стопанство "Искър" (НА КОЕТО ТОЙ Е ДИРЕКТОРЪТ)-ама той не знае от кога е постройката!!!

  Не коментирам останалото, съгласен съм със 'СИЧКИТЕ коментари! Включая и тези два:


  Сградите на Вълка ще бъдат съборени, толкова колкото Златен Век е съборен, Къщите за Гости отнети, Апартаментите на Цецка Цачева, Цветан Цветанов купени на реални цени, Милярдите изнесени на Близкият Изток срещу 15 тона Фурми върнати в Бълария, Добрев, Нинова, и др. видни Комунисти раздадат Откаднатото на Бедните и т. н. Приказки от Хиляда И Една Нощ, за вас съграждани, от Държавна Сигурност с Любов, все пак Гласувайте на 11 за Спорт, така или иначе.
  —цитат от коментар 28 на nmy381005793  Имате по добър шанс да спечелите 6 от 49, милиони отколкото сградите на Вълка да бъдат съборени, затова пийте една студена вода и пуснете фиш от Спортният Тотализатор.Хибридната кампания МУТРИ ВЪН, Радев, и БСП е към своя край, К. Нинова взима Държавна Сигурност под свое крило, други все така ще чегъртат линиите на България върху една маса. Все пак Незабравяйте да Гласувате на 11, за спорта, така или иначе.
  —цитат от коментар 15 на nmy381005793


  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на Аз
  Аз
  Рейтинг: 664 Неутрално

  "От "Панчарево" заявиха, че не са получавали сигнали за други незаконни сгради в ДЛС "Искър", освен за голямата сграда с басейна. По тази причина екип на районния отдел "Строителен контрол" не е проверявал строителните книжа на другите нови строежи в ловното стопанство."

  Значи всеки може да си построи каквото си иска - ама понеже няма кой да подаде сигнал - всички си затварят очите?!?! Тук за прокуратурата има бая работа, ама кой ще си го причини?

 38. 38 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 2088 Неутрално

  До коментар [#11] от "Маршалов":

  Може и на баба ви да е някоя от лодките, а може и на дядо ви! Всичко може.

 39. 39 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  И това ако не е престъпление...? Хей, каскет, цаца, какво павите, БЕ?

 40. 40 Профил на evtimvz
  evtimvz
  Рейтинг: 908 Неутрално

  Премиерът не изключвал саботажи по време на изборите!!!??? Не само това, те са готови кръв да леят, като знаят какво са направили и каква са заграбили.

 41. 41 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 918 Разстроено

  Където и да бръкне човек, само ла*на. Има ли въобще нещо, непипнато, некраднатно, някъде където няма някоя схемичка?
  —цитат от коментар 27 на vespasian0303


  Не.

 42. 42 Профил на vassilun
  vassilun
  Рейтинг: 5378 Неутрално

  До коментар [#32] от "AModoMio":

  "Мутрите не са от последните 12 години, а от началото на прехода."

  Вярно! Но в последните 12 години мутрите управляваха държавата!

 43. 43 Профил на bru591062017
  bru591062017
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristo Daskalov":

  Не съществува такова понятие като генетично корумпирани. И не е правилно така да говориш за нацията си. Съгласен съм, че сме крадливо племе и тарикати де-факто, но това се лекува със закони и тяхното спазване. Виж, тук имаме проблеми и трябва да минат доста години на стабилност и национално съгласие, за да може те да се изкоренят. Корупцията се унищожава отгоре надолу.

 44. 44 Профил на zidar
  zidar
  Рейтинг: 321 Любопитно

  Ние сме генетично корумпирани.
  —цитат от коментар 13 на Hristo Daskalov


  кои вие?
  внуците на Андрешко?

 45. 45 Профил на AModoMio
  AModoMio
  Рейтинг: 3168 Неутрално

  До коментар [#35] от "Храбър":

  Затова си напълно прав, че придобиха повече власт, но винаги са били във властта. Бяха малко по прикрити.

  "Ако ние нямахме взаимоотношения с политиците щяхме да бъдем една банда от чакали. Или една обикновена банда и щяхме да бъдем анулирани." Тото Риина след атентатите
 46. 46 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1664 Неутрално


  До коментар [#38] от "3biri":

  Да, признавам, хвана ме! Целият район на язовира ми е наследство още от римско време.

  мурзилка
 47. 47 Профил на Al Tikvone
  Al Tikvone
  Рейтинг: 393 Неутрално

  Те това е РЕД В ХАОСА
  Гарантирано от тавариш Борисич - автентично десен консерватор на пачки , кюлчета и др. семейни ценности в чекмедже !

  Because they're afraid that there's more to reality than they have confronted. That there are doors that they're afraid to go in, and they don't want us to go in there either, because if we go in we might learn something that they don't know. And that makes us a little out of their control. Ken Kesey
 48. 48 Профил на Косьо Генчев
  Косьо Генчев
  Рейтинг: 670 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristo Daskalov":
  "Ние сме генетично корумпирани. И то масово. Затова не съм оптимист за скорошно решение на този проблем. Просто това е начин на живот на повечето от българите. "

  Ако можеше да се надигне от гроба Крум Страшни, щяхме да видим 3/4 от българите кой без ръка, кой без език! Той не случайно е авторът на крайното законодателство. Сигурно и на него му е било писнало от крадливото племе!

 49. 49 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 258 Неутрално

  И какво - ще му накривят капата, те тия са изпуснати - даже при диктатурата на Живков имаше такива типове, съжалявам - но наистина има крадци и мафиоти, а впрочем и самите политици са малко или много такива, тук е интересното - заради вододайната зона, обаче е апетитно явно.

  Ми то морето на швейцарско сирене е заприличало, само багери навсякъде, иначе - по принцип в богатите държави - богатите хора оставят нещо след себе си - примерно в България навремето е имало Евлоги и Христо Георгиеви - богати и щедри все пак.

 50. 50 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  А във Виена е така - Виенската вода, площите и горите, в които се намират изворите, са поставени под защита на градската конституция, така че на всяко виенско домакинство е гарантирана прясна чиста питейна вода.

 51. 51 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#13] от "Hristo Daskalov":Не съществува такова понятие като генетично корумпирани. И не е правилно така да говориш за нацията си. Съгласен съм, че сме крадливо племе и тарикати де-факто, но това се лекува със закони и тяхното спазване. Виж, тук имаме проблеми и трябва да минат доста години на стабилност и национално съгласие, за да може те да се изкоренят. Корупцията се унищожава отгоре надолу.
  —цитат от коментар 43 на bru591062017


  И как точно това "крадливо племе и тарикати" (ТВОИ думи😀) ще се лекува със закони и тяхното спазване? Или ка'йш да викнат скандинавски полицаи, прокурори и съдии (и законодатели на закони без вратички)😀 На смени до 6 месеца, да не се корумпират и те от местните крадци и тарикати😀 А местните крадливи тарикати да имат правомощия да решават САМО как да изглеждат пощенските марки, и какъв да е цветът на полицейските униформи, и това за провербиалните 40 г😀.
  До коментар [#43] от "bru591062017":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 52. 52 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Това с генетиката е нещо доста сложно. Накрая можем да стигнем до навиците и генетичната програмираност на приматите. Но когато стане въпрос за такива големи обобщения - за предразположеността на дадена раса или народ към определени прояви си спомням за един японски филм от 80-те - "Балада за Наряма". Там в едно село, нагледно беше показано как се постига генетична обусловеност против кражбите.

 53. 53 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8066 Неутрално

  Да не говорим и колко гора е изсечена.

 54. 54 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 973 Неутрално


  Хале с размерите на обявения за незаконен хотел на Румен Гайтански-Вълка, селскостопанска постройка за животни и още две преместваеми сгради върху бетонна площадка са изникнали в Държавното ловно стопанство "Искър", установи проверка на "Дневник". По информация на Изпълнителната агенция по горите документи за постройките няма и собственикът им не е известен. В отчетите за разходите на стопанството също няма данни за строежите.”

  ——————
  Прочетох това и спрях…..
  Някой в тази държава , знае ли въобще какво се случва?! Защо правителството на Борисов не е взело под внимание това? Къде са били всички отговорни люде , когато е трябвало да се спре това безобразие?

  Отговорът е , че са съучастници , подбудители и закрилници на беззаконието!
  Друг логичен отговор няма! Няма и това е!

 55. 55 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 2971 Неутрално

  До коментар [#10] от "AModoMio":

  Точно. В рамките на около 6 месеца ще стане ясно, какво точно е следващото правителство. Лично на мен Слави Трифонов и компания са ми подозрителни. Ако новото правителство не започне да събаря незаконните мутренски строежи по морето и в горите, ако не разбута студения резерв и лайняната тръба във Варненското езеро, значи нещо не е наред. България е един огромен Авгиев обор и трябва да се рине и чегърта здраво и безкомпромисно!

  Бивш tww09306483.
 56. 56 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#51] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Това с генетиката е нещо доста сложно. Накрая можем да стигнем до навиците и генетичната програмираност на приматите. Но когато стане въпрос за такива големи обобщения - за предразположеността на дадена раса или народ към определени прояви си спомням за един японски филм от 80-те - "Балада за Наряма". Там в едно село, нагледно беше показано как се постига генетична обусловеност против кражбите.
  —цитат от коментар 52 на dorn


  Филмът не съм го гледал, ама намерих в нета статия за него: Сиромаси хора заравят живи крадците, ама и умъртвяват традиционно и възрастните над 70...Филмирана легенда-Ескимосите преди години са се "самоубивали" след определена възраст: Качват се на ски и карат далеч колкото им стигнат силите. И после заспиват...не лош начин да "излезеш от играта"😃 Бутилка каччествен коняк/уиски/водка и готина музика в ушото го правят и по приятен, и по класов😃 Ама по нашенско не става😃

  Виж, може и без подобни крайности/Крумови закони, с правилни закони и тяхното СТРИКТНО прилагане. По нашенско ни ПРЕвъзпитаха 'СИЧКИ (не само авто'талибаните) с ЯКИ събираеми глоби, и СУРОВИ присъди за неспазване на "предимството на пешеходеца". Взе години, ама днес спират на пешеходец дори само да се приближи до бордюра, на пешеходна пътека или по средата на улицата.

  Иди знай, ей тамо в бъдещето (в годината 2525, иф ман ис стил алайв) може това да стане и в България😃
  До коментар [#52] от "dorn":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 57. 57 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1690 Неутрално


  До коментар [#56] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  "Виж, може и без подобни крайности/Крумови закони, с правилни закони и тяхното СТРИКТНО прилагане. По нашенско ни ПРЕвъзпитаха 'СИЧКИ (не само авто'талибаните) с ЯКИ събираеми глоби, и СУРОВИ присъди за неспазване на "предимството на пешеходеца". Взе години, ама днес спират на пешеходец дори само да се приближи до бордюра, на пешеходна пътека или по средата на улицата."

  Точно това исках да се разбере от примера. Не е задължително и необходимо да се използват крайни, първобитни методи за да се постигне ред и законност в една държавава. Според мен на вас е помогнало и обстоятелството че в Израел сте нямали широко разклонени роднински и приятелски връзки (всички сте били нови). Още Иван Костов беше казал че в България всички сме братовчеди ( а това найстина е проблем когато трябва да бориш корупцията). Така и в Италия. Борбата с мафията в Сицилия се водеше и се води с карабинери и магистрати от Северна Италия. Сицилианците пък по техните места. Законите, тяхното безусловно спазване и неотменността на наказанията са пътя към силната държавност. Древен Рим е бил велик не за друго, а защото законите наречени "Дванадесетте таблици" са били изложени на римския форум. Били са достъпни за всички и всеки знаел че наруши ли ги следва наказанието което е определил законодателят. Това навярно имаше предвид и колегата от пост 43 -bru591062017. Колкото за годината 2525 ( предполагам че става въпрос за християнскито летоброене), засега в България не я мислим, но може библейския народ вече да има планове.

 58. 58 Профил на nix1130
  nix1130
  Рейтинг: 653 Неутрално

  От дъждовете растат. Никой не е виновен

 59. 59 Профил на Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Стабилни в мизерията, епизод пореден
  Рейтинг: 738 Неутрално

  Искам и аз едно ловно стопанство

 60. 60 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 973 Неутрално

  Ще пият софиянци отпадните води на хотела!?! Дано им работи пречиствателната станция безавариино ама надали.Както е тръгнало ако тези сгради не се съборят сега скоро цяло градче ще изникне там 😂
  —цитат от коментар 21 на aussie


  Много уместен коментар , колега!

  Язовир Искър снабдява няколко милиона човека с питейна вода и е абсолютно безобразие , даже престъпление , да се строи каквото и да било около него
  Няма никакво извинение , ама бил на Еди колко си метра извън зоната , ама има канализация и прочее глупости!

  БУТАЙ , маа@ ма ви проклета , престъпна! БУТАЙ и вкарвай в пандиза!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK