Хале с размера на незаконния хотел на Гайтански и още постройки изникнаха край язовир "Искър"

Новопостроено хале на мястото на старата работилница.

© Лили Тоушек

Новопостроено хале на мястото на старата работилница.Хале с размерите на обявения за незаконен хотел на Румен Гайтански-Вълка, селскостопанска постройка за животни и още две преместваеми сгради върху бетонна площадка са изникнали в Държавното ловно стопанство "Искър", установи проверка на "Дневник". По информация на Изпълнителната агенция по горите документи за постройките няма и собственикът им не е известен. В отчетите за разходите на стопанството също няма данни за строежите.


Новите сгради се намират на няколко километра от строежа на фирмата инвеститор "Био майнинг" АД (собственост на фирми, свързани с Гайтански), чието събаряне беше наредено на 17 юни от главния архитект на София, тъй като няма одобрени инвестиционни проекти и разрешение за строеж. В заповедта е даден 60-дневен срок за доброволното му премахване, но се очаква фирмата да обжалва решението.


Новото хале се ползва като хангар за лодки и скутери.

© Лили Тоушек

Новото хале се ползва като хангар за лодки и скутери.
"Био майнинг" има договор от юни 2016 г. с Югозападното държавно предприятие (ЮЗДП) - Благоевград, под чието ръководство е Държавното ловно стопанство (ДЛС) "Искър", за съвместна дейност за срок от 15 години. В инвестиционната програма има заложено изграждане само на биотехнически съоръжения и горски пътища и ремонт на ловна база. В стопанството се отглеждат благородни елени, сърни, глигани и друг дивеч за отстрел.


Работилницата все пак е ремонтирана


Новото хале се намира на мястото на съществувалата някога работилница на ловното стопанство.


Именно тази работилница беше използвана от фирмата строител като аргумент срещу оспорването на законността на сградата. Компанията твърдеше, че не става дума за строеж, а само за ремонт на съществуваща стара сграда, поради което не се изисквали разрешителни. Възпитаници на Лесотехническия университет в София, които са посещавали ловното стопанство "Искър" за учебни занятия, тогава опонираха, че на мястото не е имало сграда. За същото свидетелства и новоназначеният директор на Изпълнителната агенция по горите Александър Дунчев ,който публикува във "Фейсбук" снимка на поляната, където сега се намира недостроеният хотел. На кадъра, правен преди години, се вижда, че там се издига единствено ловният дом, в който е отсядал комунистическият лидер Тодор Живков.


Местоположението на новите постройки - на няколко километра от хотела

© Дневник

Местоположението на новите постройки - на няколко километра от хотела


В поста си Дунчев пояснява, че работилницата, чийто ремонт е ползван за претекст, се намира на 4 км разстояние от хотела - в близост до административните постройки на стопанството. В интервю за предаването "Алтернативата" той посочи, че размерът на постройката е над 1000 кв.м. Незаконният хотел на другата поляна е със застроена площ от 1490 кв.м.


Проверка на "Дневник" в сателитните снимки на "Гугъл" показва, че втората мащабна сграда също е била в процес на строеж през последните 2 години.


Състоянието през 2017 г.

© Дневник

Състоянието през 2017 г.


... и през 2020г.

© Дневник

... и през 2020г.


Директорът на ловното стопанство "Искър" Мирослав Джупаров коментира пред "Дневник", че не знае откога е постройката и с какви средства е изградена, но предполага, че представлява ремонт на съществуващата работилница. Той уточни, че през седмицата е имало проверки на Изпълнителната агенция по горите (ИАГ) и очаква след получаването на резултатите да има повече информация.


Проверката на "Дневник" в ловното стопанство показа, че в близост до халето се намира и новопостроена сграда за отглеждане на стопански животни. Тя е встрани от административните сгради, без видимост от тях, и по неофициални данни е над 30 кв.м. Край кланицата на ловното стопанство пък са поставени два нови преместваеми обекта. Те стъпват върху новоизлята бетонна площадка.


Новоизградени два преместваеми обекта с бетонен постамент пред кланицата на ловното стопанство.

© Лили Тоушек

Новоизградени два преместваеми обекта с бетонен постамент пред кланицата на ловното стопанство.


Нито разрешителни, нито данни за разходи


При проверките си горските не са открили разрешителни за строеж, каза днес Александър Дунчев за "Дневник". Затова агенцията по горите е сезирала район "Панчарево", на чиято територия се намира част от ловното стопанство, за проверка по Закона за устройство на територията (ЗУТ) за установените нови сгради.


От "Панчарево" заявиха, че не са получавали сигнали за други незаконни сгради в ДЛС "Искър", освен за голямата сграда с басейна. По тази причина екип на районния отдел "Строителен контрол" не е проверявал строителните книжа на другите нови строежи в ловното стопанство.


Проверката на "Дневник" показа, че нито обявения за незаконен хотел, нито другите нови сгради са отразени като разход в протоколите за изпълнение на договора за съвместна дейност, публикувани на страницата на Изпълнителната агенция по горите от този месец.От документите става известно, че повечето разходи за ловностопански дейности са платени от собственика на ДЛС "Искър" - Югозападното държавно предприятие - и за 2020 г. са 301 хил. лв. Фирмата "Био майнинг" е инвестирала малко над 52 хил. лв.


Новоизградена стопанска сграда за животни

© Лили Тоушек

Новоизградена стопанска сграда за животни


Преди седмица съпредседателят на "Зелено движение" Владислав Панев, който пръв сигнализира за незаконния строеж на хотела, публикува документи, от които се разбира, че фирмата "Био майнинг" е извършила разходи за ремонт на ловни бази за 3866 лв. по договора си с ловно стопанство "Искър" до 30 септември 2020 г. Самото стопанство пък е инвестирало в ремонти 80 хиляди. Този разход няма общо с новите постройки.


Установеният незаконен хотел вече е разпореден за събаряне. Част от него е закрит плувен басейн.

© Лили Тоушек

Установеният незаконен хотел вече е разпореден за събаряне. Част от него е закрит плувен басейн.


Сградата на обявения за незаконен хотел е от три части, като средната е най-висока - 11 метра. Постройката се намира във вододайната зона около язовир "Искър". Именно поради факта, че язовирът дава питейна вода на столицата, край него курортното строителство е забранено. Въпреки обществения натиск решението за спиране на строежа отне осем месеца.През октомври 2020 г. строителният контрол постанови, че строежът е незаконен и трябва да бъде премахнат, но последваха обжалвания от строителя "Био майнинг" АД и от стопанина на терена - Югозападното държавно предприятие - Благоевград (ЮЗДП). След жалбите преписката премина от юрисдикцията на администрацията на район "Панчарево "към главния архитект на София Здравко Здравков. Той не е издал акт за спиране на строежите, докато тече проверката на процедурите, и строежите продължават и през 2021 г. Въпреки че при встъпването си в длъжност като директор на ДЛС "Искър" през декември 2020 г. Мирослав Джупаров е заповядал строителните работи да спрат, заповедта за премахване на сградата идва чак в средата на юни - след няколко запитвания по Закона за достъп до обществена информация от инициативата "Зелени закони".


Веднага след издаването на постановлението за премахване на 17 юни от главния архитект на Столична община директорът на агенцията по горите Александър Дунчев призова във "Фейсбук" колегите си да не се поддават на натиск и да не обжалват премахването, както вече направиха при първото разпореждане за премахването на сградата от районния кмет.

Това е може би един от най-изрядните частни партньори по отношение на опазването на дивеча и на инвестицията в биотехнически съоръжения. Но по отношение на своеволията като това строителство, това е може би най-бруталното стопанство в България, където са налети милиони


Александър Дунчев,

Директор на агенцията по горите пред


Въпросите


Развоят на събитията около строежите повдига поне няколко въпроса, които за момента нямат отговор. Не е известно например защо преписката за незаконния хотел е била блокирана от главния архитект в продължение на 8 месеца, през които сградата е довършена до покрив. Както и защо Югозападното държавно предприятие застава на страната на строителя и обжалва първата заповед за премахване на строежа.


Стои и проблемът за прекратяването на договори, предоставящи държавни територии на частни фирми в случаите, когато е установено увреждане на природата. Тъй като тези договори не са публични, няма яснота какъв е механизмът да бъдат разваляни при нарушения и държавните ресурси да бъдат върнати за управление от институциите. Този въпрос вече бе поставен и при повтарящото се разораване на дюни от концесионери, при което те биват наказвани със символични в сравнение с печалбите им суми, договорите им продължават да действат и нарушителите остават във владение на държавна територия, както например при случая с плажа "Смокиня".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK