Европейски и български зелени: Олигархичното завладяване на гори трябва да спре

Европейски и български зелени: Олигархичното завладяване на гори трябва да спре

© Тихомира МетодиеваСъпредседателят на Европейската зелена партия Томас Вайц заяви, че горите на Европейския съюз ще бъдат под все по-силен натиск за търговска сеч и е важно да имат работеща законова защита. Той коментира управлението на българските гори и политическите зависимости в сектора пред "Дневник" по време на теренно посещение в заменените гори на фирми на Христо Ковачки до границата на Национален парк "Рила" под Мальовица в неделя (4 юли).


Европейски и български зелени: Олигархичното завладяване на гори трябва да спре

© Тихомира Методиева


Заедно с българския си колега Борислав Сандов от партия "Зелено движение" (част от коалиция "Демократична България") представителят на европейските "зелени" обясни нуждата от защита на горите на Европа в предстоящата Стратегия за горите на Европейския съюз, която ще бъде публикувана за обществени консултации след 2 седмици. На европейско ниво обединените зелени партии ще се борят за силно ограничаване на сечта до голо, при която от гората не остава нищо, както и срещу залесяването с монокултурни гори от само един вид дървета на една и съща възраст, в които животните и птиците не намират дом и които са предназначени единствено за последващи нови голи сечи.
Според Томас Вайц докато българските гори все още пазят добър генетичен фонд от първичните дървесни видове, които са устойчива база за възобновяване на горите, то много европейски страни практикуват гола сеч и изкуствено залесяване с култури. "От тази гледна точка, България има предимство, доколкото тук виждам поетапни сечи, позволяващи на естествените видове да заместват неподходящи дървета - както например ела и широколистна растителност да замести борова залесена култура," коментира съпредседателят на Европейската зелена партия.


Самият той земеделски собственик - производител на биомед и горски стопанин, Вайц разясни, че европейските гори все повече трябва да се адаптират към затоплянето и изместването на климатичните пояси, за което е ключово в тях да се запазят гори с видове, които са адаптирани естествено към съответните условия и могат да заместят отмиращите култури.


Заменките на Ковачки и сечите в тях


Надписът "ЧС" - частна собственост - огражда и трите посетени сечища в рамките на заменената гора, която днес е собственост на фирма, свързана с Христо Ковачки.

© Тихомира Методиева

Надписът "ЧС" - частна собственост - огражда и трите посетени сечища в рамките на заменената гора, която днес е собственост на фирма, свързана с Христо Ковачки.


Томас Вайц и Борислав Сандов посетиха три места със сеч в рамките на горската заменка на Христо Ковачки. Първото бе с разрешително за сеч, валидно до октомври 2020 г., докато следите на терен и свидетелства на жители на Говедарци показаха, че сеч се е извършвала и преди седмица.


Европейски и български зелени: Олигархичното завладяване на гори трябва да спре

© Тихомира Методиева


Второто посетено сечище беше на място, където и имало сеч периодично преди 10 и повече години и на терен гората постепенно се възобновява, но си личи също че е по-податлива на рискове като вредители и гороломи.


На третото сечище представителите на зелените партии от Австрия и България показаха остатъци от вековни дървета, изоставени от секачите заради увреждане от корояди. Томас Вайц коментира, че сечта на това място уврежда гората, защото много от дърветата са с рани, които улесняват вредителите и причиняват изсушаване. С това нараняване на дърветата от нехайна работа на секачите стойността на дървесината пада драстично - докато здраво дърво с тези размери има цена от сто евро за кубичен метър, то това с частично изсъхналото кухо стъбло ще донесе на стопанина си едва 30 евро.


"В Австрия 50% от горите са частни и се сече до голо. Тук имате шанса да управлявате преимуществено държавни гори - важно е държавата да пази този ресурс, но това зависи и от стабилни институции и опазването на държавната собственост от съмнителни сделки, с които явно се заграбва от силни бизнеси. Трябват закони, важащи за всички и институции, които да могат да наложат законите," каза Вайц.


"Българският случай със заменените бивши държавни гори е явно случай на злоупотреба от страна на политици и олигарси. Но това е различна тема от чисто горскостопанското управление. От гледна точка на горски практики, смятам, че България управлява горите си добре, ако съдя от тази гора тук. Но проблемът с олигархичното завладяване е друг и той трябва да се реши извън горското стопанство", добави съпредседателят на Европейската зелена партия.


"За нас от "Зелено движение" и коалицията "Демократична България" приоритет на национално ниво за горите е да освободим горските от политическия и икономическия натиск. В много случаи те са принуждавани и заплашвани дори физически и не могат да се възпротивят. Виждаме ограждане на ловни вилаети от олигарси, виждаме заменките, които от 2014 г. досега все така остават подарък за избрани бизнеси. За мен лично приоритети са увеличението на заплатите в горския сектор, даване на правомощия на рейнджърите за арест и стриктно въвеждане на конкурсния принцип за назначенията. Политическите назначения и чистки трябва да престанат," обясни Борислав Сандов.


Бъдещето на европейските гори


Климатичните промени и нуждата човечеството да изостави изкопаемите горива поставят европейските гори под все повече натиск - естествени трудности в адаптацията към затоплянето и засушаването, но и очаквани апетити за повече ползване на дървесни продукти като гориво, разясни Вайц от Европейската зелена партия.

Борислав Сандов (партия "Зелено движение", коалиция "Демократична България") и Томас Вайц (Европейска зелена партия) на теренно посещение в заменените гори на фирми на Христо Ковачки в района на Мальовица.

© Тихомира Методиева

Борислав Сандов (партия "Зелено движение", коалиция "Демократична България") и Томас Вайц (Европейска зелена партия) на теренно посещение в заменените гори на фирми на Христо Ковачки в района на Мальовица.


Важно е да запазим горите, защото те всъщност са и основният ни ресурс да се справим с климатичните промени, а и са източник на живот - вода и въздух - за цялата планета, добави Борислав Сандов. "Горите дават вода, намаляват въглеродните емисии, ерозията, дават качество на живот, важно е да работим с колегите от европейските "зелени" за силни опазващи горски политики за целия Европейски съюз, добави Сандов.


В това отношение България има преимущество заради все още запазени стари и първични гори по места, но е важно сечите да се извършват устойчиво, за да се възстановява гората, добави Вайц. "Тук, на границата на вашия национален парк, чувам много птици, виждам, че въпреки интензивната сеч все пак има естествено израснали фиданки на различна възраст - това е едно много по-добро място от повечето сечища в моята родна Австрия, където всичко би било изсечено до голо. Но все пак, за да не виждаме следи от вредители, е важно при всяка сеч да не се отнема повече от 20% от гората - а тук виждам поне 80-90% сеч. С това тя става по-уязвима за болести и бедствия."


"Естественото възобновяване на гората е разнообразно - от различни видове, различни етажи растителност. Това дава възможност на цялото биоразнообразие от птици, насекоми и всички животни наоколо да намира нужните ресурси. За да осигурим възможности за естествено възобновяване от Европейската зелена партия ще настояваме за по-строги правила за горите в "Натура 2000" за всички държави в Европейския съюз," разказа Томас Вайц.


"България има шанса все още да пази богат генетичен фонд и биоразнообразие в горите си и сме под силен натиск от страните, в които този ресурс е изчерпан, да бъдем износител на дървесина. Виждаме танкери на пристанищата, пълни с дървесина, виждаме износ и към Европа, и към Азия. Но е важно да помним, че гората е много повече от дървесина. Билки, диви животни, вода, въздух - всичко това зависи от гората. Една трета от България са гори, а 10% от тях - стари и първични гори. Това е богатство, което е важно за цяла Европа. За да можем да го ползваме, е важно да спрем корупционните схеми, политическите чадъри за заграбващите това богатство, да се преустанови раздаването на българска гора в затворени територии. Трябва да се подкрепи експертизата в горския сектор и да се деполитизира," коментира Сандов.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1868 Неутрално

   "Климатичните промени и нуждата човечеството да изостави изкопаемите горива поставят европейските гори под все повече натиск - естествени трудности в адаптацията към затоплянето и засушаването, но и очаквани апетити за повече ползване на дървесни продукти като гориво, разясни Вайц от Европейската зелена партия"

  Е нали това искахте - кой го прокара това в европарламента горенето на дървесен чипс в ТЕЦовете да се води "Зелено, Еко и Възобновяемо", че и да се субсидира по Зелената сделка?

 2. 2 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1950 Неутрално

  Пак да повторя. България добива само 30% от прираста на горите.
  90% от горите са държавни.
  България трябва да създаде условия да добива 100% от прираста. Това са пари.
  А самите гори трябва да се поддържат да да имат дървесина от 100 евро.

 3. 3 Профил на L Glassman
  L Glassman
  Рейтинг: 309 Неутрално

  Ганьо ще брани правото на Христо Ковачки да гори кюмюр и да сече гори до последно. Щото коварните учени - затоплисти искали да прибират грантове. Напълниха гушите тия учени с тия грантове - всички карат Бентли и Ролс Ройс!

 4. 4 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 3151 Неутрално

  Еевропейски и български "зелени": Олигархичното завладяване на гори трябва да спре
  _____________________________________________________________

  Да, верваме, горите трябва да станат собственост на политиците от зелените партии, и тогава ще цъфнем!

 5. 5 Профил на Nick F
  Nick F
  Рейтинг: 867 Неутрално

  Еевропейски и български "зелени": Олигархичното завладяване на гори трябва да спре_____________________________________________________________Да, верваме, горите трябва да станат собственост на политиците от зелените партии, и тогава ще цъфнем!
  —цитат от коментар 4 на Дария Колев


  Явно че за герберите друг начин не е познат. Или те ще крадат или някой друг. Вариант да се спазва закона и да се работи в обществен интерес няма.

 6. 6 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 573 Неутрално

  "Тук имате шанса да управлявате преимуществено държавни гори - важно е държавата да пази този ресурс, но това зависи и от стабилни институции и опазването на държавната собственост от съмнителни сделки, с които явно се заграбва от силни бизнеси"

  Аз лично не се сещам т.нар. "държава" да е опазила какъвто и да било ресурс. Държавата е една нефелна администрация, чиято единствена цел е да пази интересите на разни полубандити, замаскирайки този процес зад "грижа за бизнес средата".

 7. 7 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7956 Неутрално

  Както навсякъде в държавата и в горите за последните години настана пълен хаос. Там управлява ДПС и българските еничари.

 8. 8 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Любопитно

  "В Австрия 50% от горите са частни и се сече до голо. Тук имате шанса да управлявате преимуществено държавни гори - важно е държавата да пази този ресурс, но това зависи и от стабилни институции и опазването на държавната собственост от съмнителни сделки, с които явно се заграбва от силни бизнеси. Трябват закони, важащи за всички и институции, които да могат да наложат законите," каза Вайц.
  ===============
  След като "В Австрия 50% от горите са частни и се сече до голо" не трябва ли ние да ходим да поучаваме австрийците, вместо обратното?

  Еретик
 9. 9 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 823 Весело

  ..........Щото коварните учени - затоплисти искали да прибират грантове. Напълниха гушите тия учени с тия грантове - всички карат Бентли и Ролс Ройс!
  —цитат от коментар 3 на L Glassman


  Ниската прослойка на затоплистките пропагандатори, каквито са у нас, се задоволяват с доста семпли грантове. Изкарват си хляба хорицата.
  Вилите за милиони и скъпите яхти (с платна), отиват при високата затоплистка прослойка, като кукловодите на Гретето, например..

 10. 10 Профил на Полковник Паликъщов
  Полковник Паликъщов
  Рейтинг: 1737 Неутрално

  Затоплистите ще ни свалят жизнения стандарт двойно с техните брътвежи за екология и данък СО2!

  Медиите са виновни за 112 място на Репортери без граница!
 11. 11 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 756 Неутрално

  "В Австрия 50% от горите са частни и се сече до голо. Тук имате шанса да управлявате преимуществено държавни гори - важно е държавата да пази този ресурс, но това зависи и от стабилни институции и опазването на държавната собственост от съмнителни сделки, с които явно се заграбва от силни бизнеси. Трябват закони, важащи за всички и институции, които да могат да наложат законите," каза Вайц. =============== След като "В Австрия 50% от горите са частни и се сече до голо" не трябва ли ние да ходим да поучаваме австрийците, вместо обратното?
  —цитат от коментар 8 на Костадин Иванов


  В Германия процентът е 48. Понякога няма къде да се разходиш, всичко е частна собственост.

  Нямам политически амбиции, мога даже да си го татуирам.
 12. 12 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Неутрално

  До коментар [#2] от "Да вярваме на истината":

  Трябва, ама с горските на Д(п)С е невъзможно.

 13. 13 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1262 Неутрално

  Имам чувството, че една група хора само чакат еко тема в Дневник за да се изсерат под нея. Нещо да не са ви таковали зелени?

 14. 14 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 952 Неутрално

  Промяна в Закона за горите и Наредбата за сечите и НЕЗАВИСИМ КОНТРОЛЕН ОРГАН ! Но преди всичко - ЗАКРИВАНЕ НА ДЪРЖАВНИТЕ ГОРСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ ! Реверс на заменките също.

 15. 15 Профил на Viktor Inox
  Viktor Inox
  Рейтинг: 228 Весело

  Имаш гори трепеш глигани 🎃😄🇹🇷

 16. 16 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 823 Весело

  ........... Нещо да не са ви таковали зелени?
  —цитат от коментар 13 на falcone


  Не бе, хората харесват да таковат зелени.
  А зелените продължават да правят същото.
  Явно и на тях им харесва хората да ги таковат.

 17. 17 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3160 Неутрално

  Колкото повече сеч има в планините, толкова повече наводнения ще има в равнините и градовете.

 18. 18 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2971 Весело

  До коментар [#13] от "falcone":

  "Имам чувството, че една група хора само чакат еко тема в Дневник за да се изсерат под нея. Нещо да не са ви таковали зелени?"
  ============
  Зелени торти настъпваме.
  Не е задължително ти да си прав.

  Еретик
 19. 19 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 351 Неутрално

  До коментар [#8] от "Костадин Иванов":

  В Австрия горите не са 50% частни, а цели 80%. Прочете и проверете информация преди някой да ви лъже.

 20. 20 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 351 Неутрално

  Интересно е как Томас хейти поитиката на собствената си държава относно сечи, а местни зелени политици я възхваляват, като балансирана и как трябва да гледаме от Австрия.

  Тези райони в Австрия, за които той говори, носят на държавата 47% от БВП.

  Тези райони в които сте се разхождали с него в България, носят 0% БВП.

  Правете разлика, моля!

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK