Съветът по биоразнообразието решава днес за защитата на Паша дере, Карадере и Корал

Плажът Карадере е заобиколен от земеделски земи и гори, някои от които са част от заменки, а други - предвидени за застрояване в подробни устройствени планове без проведени процедури по екооценка.

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът Карадере е заобиколен от земеделски земи и гори, някои от които са част от заменки, а други - предвидени за застрояване в подробни устройствени планове без проведени процедури по екооценка.Днес Националният съвет по биоразнообразие към екоминистерството ще разгледа разширяването на зони от европейската мрежа "Натура 2000" с цел защита на местообитания и видове от европейска значимост, които в момент не попадат в защитени обекти. Три от предложенията - за защитените зони "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", срещат отпор от общините, защото предлагат да се включат като защитени от урбанизация апетитни за застояване гори и земеделски земи до плажовете като Паша дере, Карадере и Корал.


Другите точки, които консултативният съвет ще разгледа днес, са прецизиране на границите на някои защитени зони, при които са установени технически грешки. Така например за зона "Странджа" е установено, че границата навлиза в територията на съседна Турция, а за зона "Руй" - в Сърбия. Тези граници са разгледани от националния съвет по биоразнообразие (НСБР) и през януари, но тогава органът е бил с изтекъл мандат и сега трябва да се вземе окончателно решение. В някои случаи защитени зони, опазващи реки, се оказва че не включват в границите си самата река. Именно такива грешки, които се дължат на неточно измерване, ще бъдат разгледани и при потвърждение от учените - коригирани.


НСБР ще обсъди днес също и проекта за национален план за действие срещу отровите в дивата природа. Ползването на отровни примамки като средство за справяне с хищниците е незаконно, защото е насочено към защитени видове като вълк и кафява мечка. Освен това отровите в дивата природа често достигат косвени жертви - лешояди, чистещи природата, гъби и животни, ползвани за храна като дивеч, а често и домашни кучета. Повече за отровите в дивата природа виж тук.
Ще се разгледа и проект на план за действие за защита на лалугера, който е вид с постоянно намаляващи численост и ареал, както в Европа, така и в България. Той вече е изчезнал от Германия, Хърватска и Полша и е защитен на европейско ниво.


Разширението на "Натура 2000" към апетитни плажове


Разширението на защитената европейска зона "Галата" цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни. Разширението на зона "Плаж Шкорпиловци" към Карадере ще включи в европейската защита мозайка от гори и земеделски земи, които са ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и са важен биокоридор. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.


Аргументите "против" на общините стъпват върху желанието за интензивна експлоатация на имотите край Черноморието и желанието за развитие на нови курортни комплекси, които защитата от "Натура 2000" би ограничила. Разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гора и земеделски имоти - виж повече за защитата и режимите в "Натура 2000" тук.


На фона на дългогодишни опити да бъдат опазени от застрояване плажовете, които имат статус "за природосъобразен туризъм" по Закона за Черноморието, предложението дава възможност земите около тях да се ползват за стопанска дейност, но без курортна урбанизация. Тези плажове в България са само 3 - Иракли, Карадере и Корал и вече са под силен натиск. За Карадере в момента тече и обсъждане за дългосрочния устройствен план на община Бяла, който трябва да определи ограниченията и зоните за бъдещо "развитие".


Националният съвет по биоразнообразие е консултативен орган към министъра на околната среда по въпросите на Закона за биологичното разнообразие и "Натура 2000". Днес ще се решава също дали съставът му да се определя от министъра и гарантиране на експертност на членовете му, които са представители на различни министерства, научни институции и неправителствени организации с природозащитни дейности. Предложение по темата е внесено от Асоциацията на парковете в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK