Съветът по биоразнообразието решава днес за защитата на Паша дере, Карадере и Корал

Плажът Карадере е заобиколен от земеделски земи и гори, някои от които са част от заменки, а други - предвидени за застрояване в подробни устройствени планове без проведени процедури по екооценка.

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът Карадере е заобиколен от земеделски земи и гори, някои от които са част от заменки, а други - предвидени за застрояване в подробни устройствени планове без проведени процедури по екооценка.Днес Националният съвет по биоразнообразие към екоминистерството ще разгледа разширяването на зони от европейската мрежа "Натура 2000" с цел защита на местообитания и видове от европейска значимост, които в момент не попадат в защитени обекти. Три от предложенията - за защитените зони "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо", срещат отпор от общините, защото предлагат да се включат като защитени от урбанизация апетитни за застояване гори и земеделски земи до плажовете като Паша дере, Карадере и Корал.


Другите точки, които консултативният съвет ще разгледа днес, са прецизиране на границите на някои защитени зони, при които са установени технически грешки. Така например за зона "Странджа" е установено, че границата навлиза в територията на съседна Турция, а за зона "Руй" - в Сърбия. Тези граници са разгледани от националния съвет по биоразнообразие (НСБР) и през януари, но тогава органът е бил с изтекъл мандат и сега трябва да се вземе окончателно решение. В някои случаи защитени зони, опазващи реки, се оказва че не включват в границите си самата река. Именно такива грешки, които се дължат на неточно измерване, ще бъдат разгледани и при потвърждение от учените - коригирани.


НСБР ще обсъди днес също и проекта за национален план за действие срещу отровите в дивата природа. Ползването на отровни примамки като средство за справяне с хищниците е незаконно, защото е насочено към защитени видове като вълк и кафява мечка. Освен това отровите в дивата природа често достигат косвени жертви - лешояди, чистещи природата, гъби и животни, ползвани за храна като дивеч, а често и домашни кучета. Повече за отровите в дивата природа виж тук.
Ще се разгледа и проект на план за действие за защита на лалугера, който е вид с постоянно намаляващи численост и ареал, както в Европа, така и в България. Той вече е изчезнал от Германия, Хърватска и Полша и е защитен на европейско ниво.


Разширението на "Натура 2000" към апетитни плажове


Разширението на защитената европейска зона "Галата" цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни. Разширението на зона "Плаж Шкорпиловци" към Карадере ще включи в европейската защита мозайка от гори и земеделски земи, които са ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и са важен биокоридор. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.


Аргументите "против" на общините стъпват върху желанието за интензивна експлоатация на имотите край Черноморието и желанието за развитие на нови курортни комплекси, които защитата от "Натура 2000" би ограничила. Разширяването на защитените зони няма да има ефект върху досегашното ползване на земите като гора и земеделски имоти - виж повече за защитата и режимите в "Натура 2000" тук.


На фона на дългогодишни опити да бъдат опазени от застрояване плажовете, които имат статус "за природосъобразен туризъм" по Закона за Черноморието, предложението дава възможност земите около тях да се ползват за стопанска дейност, но без курортна урбанизация. Тези плажове в България са само 3 - Иракли, Карадере и Корал и вече са под силен натиск. За Карадере в момента тече и обсъждане за дългосрочния устройствен план на община Бяла, който трябва да определи ограниченията и зоните за бъдещо "развитие".


Националният съвет по биоразнообразие е консултативен орган към министъра на околната среда по въпросите на Закона за биологичното разнообразие и "Натура 2000". Днес ще се решава също дали съставът му да се определя от министъра и гарантиране на експертност на членовете му, които са представители на различни министерства, научни институции и неправителствени организации с природозащитни дейности. Предложение по темата е внесено от Асоциацията на парковете в България.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Няма "съвет", който може да спре бруталните прасещини с родната природа!
  Ще трябва пак гражданите да свършат тази работа!!!

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2305 Неутрално

  Паша дере, Кара дере -евалла, аферим.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на Infernus
  Infernus
  Рейтинг: 459 Неутрално

  Няма "съвет", който може да спре бруталните прасещини с родната природа!Ще трябва пак гражданите да свършат тази работа!!!
  —цитат от коментар 1 на selqnin


  Докато хората в държавата траят всеки нов управляващ да се разпорежда с държавния ресурс като бащиния все ще е така. Ще трябва пак на площада и да се престане с това бетониране на Черноморието.

  Дела трябват, а не думи.
 4. 4 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Паша дере и Кара дере са едни от най-хубавите плажове на черноморието ни.

 5. 5 Профил на meteowrite
  meteowrite
  Рейтинг: 1071 Неутрално

  Паша дере и Кара дере са едни от най-хубавите плажове на черноморието ни.
  —цитат от коментар 4 на Хай Буй


  Така е. Особено кара дере някакси хич не е привлякло вниманието на дебеловратите и е останало райско кътче.

  You don't know what you don't know.
 6. 6 Профил на stonedridah1
  stonedridah1
  Рейтинг: 519 Неутрално

  забрана за бетон на 200 метра от всякакво море. от 200 до 500 метра максимална висоìна 4 м и плътност 20%.

  и готово.

  Ти за мен си Мики Маус!
 7. 7 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Около 360 декара горски фонд непосредствено до Паша дере са собственост 50% на БЕХ, 50% на Газпром, като принципали на дружеството Южен Поток България.

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#6] от "stonedridah1":

  Забрани и ограничителни режими има и по действащото в момента законодателство.
  Просто няма кой да го спазва, няма контрол, има "вратички" в законодателството, които са услужливо отворени за едни определени и неслучайни хора....напомня ми едни други времена...
  Тъжна история!

 9. 9 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 684 Неутрално

  забрана за бетон на 200 метра от всякакво море. от 200 до 500 метра максимална висоìна 4 м и плътност 20%.и готово.
  —цитат от коментар 6 на stonedridah1


  Еххх...мечти :((((

 10. 10 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 684 Неутрално

  До коментар [#6] от "stonedridah1":Забрани и ограничителни режими има и по действащото в момента законодателство.Просто няма кой да го спазва, няма контрол, има "вратички" в законодателството, които са услужливо отворени за едни определени и неслучайни хора....напомня ми едни други времена...Тъжна история!
  —цитат от коментар 8 на selqnin


  ДоживЕх, да те плюсна..... НО !
  Сега в задачаата се пита- някакви извънземни ли трябва да оправят законодателството и ОРГАНИТЕ,които да контролират!
  Прав ли е Х.И. като казва, че има институционална криза?
  Твоите тулупи 12 години къде блЕха- освен към рушветчетата?
  Прокурватура няма и всички се чувстват безнаказани,да?

 11. 11 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  Между прочем въртят ми се някакви спомени, че още 2011 та, когато започна сериозно да се говори за Южен поток и бяха налети десетина милиона капитала на дружеството, някакъв американец проучи шелфа и след като разбра, че Паша дере е единственото място, където може да излезе тръбата набързо заби колчетата, като изкупи земите там. После май развалихме някак си сделката, но нямам идея на каква фаза са заведените от златотърсача дела.

 12. 12 Профил на Dankol
  Dankol
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  И Буджака е в Натура 2000 , ама никой не блокира Орлов мост за да го спаси от синята номенклатура

 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  До коментар [#10] от "Мамуна":

  Вече 30 години така наречената "партийно - политическа " система в Отечеството функционира като клиентелна мрежа.
  Партиите са просто търговски дружества, които нямат интерес към защитна на обществения интерес и реализация на обществения договор.
  Докато това не се промени няма значение нито кой, нито какво точно е казал....има значение кой има камбанки и капацитет да го НАПРАВИ...!

 14. 14 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  До коментар [#13] от "selqnin":

  Вие с БСП си поделихте по 1/3 от тези 30 години. Другата 1/3 беше за коалиционния ви партньор и НДСВ, така че очевидно трябва да оставите някой друг да го направи.

 15. 15 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Неутрално

  И Буджака е в Натура 2000 , ама никой не блокира Орлов мост за да го спаси от синята номенклатура
  —цитат от коментар 12 на Dankol

  Натура 2000
  От европейското и националното законодателство не произтичат преки забрани по ползването на ресурсите и строителството.

  Евентуалните забрани и ограничения могат да бъдат въведени в заповедите за обявяване и в плановете за управление на отделните зони, след проведени обществени обсъждания.

  Вие герболяка въведохте ли такива ограничения?

 16. 16 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Весело

  До коментар [#14] от "3biri":

  Не знам кои 10 години се опитвате да ми "пришиете", но Бог е бил изключително мъдър, като е лишил всяко човешко същество от възможността да го направи...
  Не съм имал коалиционен партньор, имам един друг вид партньорка, но това определено не е Ваша работа...
  Иначе сте смешен, но не точно по забавния начин....
  Иначе се надявайте , че е "време за нещо ДРУГО", ...каквато и да значи това!!!

 17. 17 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1911 Весело

  До коментар [#16] от "selqnin":

  Това имаха предвид форумците като ви свързаха с еффекта Данинг - Крюгрер в една друга одая.

 18. 18 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 789 Неутрално

  Да защитим дивата природа,тя не е безкрайна

 19. 19 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  Заменките, заменките ... Мръсната коалиция с осеменител доган сопола и главен акушер Георги Първанов ! 12 години тиквите от ГЕРП не разтуриха заменките - напротив ! Идете да гласувате в Неделя !

 20. 20 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 1395 Неутрално

  Заменките, заменките ... Мръсната коалиция с осеменител доган сопола и главен акушер Георги Първанов ! 12 години тиквите от ГЕРП не разтуриха заменките - напротив ! Идете да гласувате в Неделя !
  —цитат от коментар 19 на Тони КОСТОВ


  Никой не може да ги разтури. Тройната коалиция си прие специален закон, амнистиращ ги за всичко това.

 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 898 Неутрално

  До коментар [#20] от "Хай Буй":

  Няма вечни закони !

 22. 22 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  Вече построените хотели стоят полупразни, но те напират за нов бетон. Всичко трябва да се съсипе от алчните мафиоти.

 23. 23 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1181 Неутрално


  Така е. Особено кара дере някакси хич не е привлякло вниманието на дебеловратите и е останало райско кътче.

  До коментар [#5] от "meteowrite":
  По- случайност съм добре запознат с тази тема. Вниманието бе привлечено, имаше проект за 120 милиона, за да се направи от Карадере нов Слънчак, но не намериха парите и проектът времено бе замразен...

  Аз съм тук и там. – Навред. –Един работник от Тексас, хамалин от Алжир, поет...
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK