Шест стъпки срещу трагичен сблъсък с мечка*

В повечето случаи мечките у нас нападат, само когато са провокирани от силен шум, изстрел или за да защитят малките си.

© Reuters

В повечето случаи мечките у нас нападат, само когато са провокирани от силен шум, изстрел или за да защитят малките си.*По повод нападението на мечка над гъбоберачка край Белица припомняме този текст, публикуван в "Дневник" през 2012 г.


Случай на нападнат от мечка турист в Стара планина от миналата седмица стана повод да припомним как можем да избегнем подобни опасни срещи в гората и как да се държим, ако все пак се изправим лице в лице с голямото кафяво животно. С точно определени поведенчески действия можем да се разминем само с подушване и да не стигаме до нападение и агресия с трагичен финал.


За инцидента в Средна Стара планина
Всъщност агресия от страна на мечката не е имало и в конкретния случай на "нападение" в Стара планина. По-коректно е да се каже, че туристът и дивото животно са били "в опасна близост", както уточнява и Костадин Вълчев от сдружение за дивата природа "Балкани" пред "Дневник". Вълчев от години работи по проекти, свързани с намаляване на щетите от мечки и предотвратяване на инциденти с тях. Бил е и свидетел на злополуката в смолянското село Кутела, когато мечка напада и убива 65-годишен мъж.


Туристът, пожелал анонимност, е минавал сам, безшумно, през немаркирана пътека в средната част на Балкана в близост до хижа "Триглав". Изведнъж той се озовал много близо до мечка, като с това нарушил т.нар. критична дистанция (безопасното разстояние за мечките е 20 м). Също изненадана, тя от своя страна се изправила на задните си крака. Човекът разчел жеста й като начало на нападение и решил за най-сигурно да се престори на мъртъв - легнал на земята по корем и бързо скрил тила си.


Резките му движения провокирали интереса на мечката. Дивото животно се приближило до него, няколко пъти го бутнало и натиснало с лапата си, опитвайки се да го обърне. В момента, в който решила да си тръгне, изплашеният до смърт мъж веднага скочил и хукнал да бяга към близката хижа.


Инцидентът с мечката е станал в близост до хижа "Триглав" в средната част на Централен Балкан

© СДП

Инцидентът с мечката е станал в близост до хижа "Триглав" в средната част на Централен Балкан


Човекът има наранявания по главата - една рана 5 см и няколко шева, както и рани от удари с камък по окото и носа. Раните са повърхностни и сравнително леки за нападение от мечка. В крайна сметка той се е наранил по-сериозно, когато е тичал за спасение, обяснява Вълчев.


Експертът от СДП "Балкани" е категоричен, че случката отпреди седмица не може да се сравнява с трагичния инцидент от преди две години, защото този път няма агресия от страна на горския обитател. "С удар на лапата си мечката може да счупи гръбнака на бик, който е доста по-здрав от човешкия. Тя може и да прехапе главата на човек. А този мъж се е разминал само рани от одрасквания. Мечката е искала да го обърне, тъй като той е бил легнал по корем. "


Шест стъпки, които ни отдалечават от трагичния сблъсък с мечка


1. Добре е да спазваме маркировката на маршрутите и да вървим предимно по пътеките, защото мечките също се опитват да ни избягват и обичайно не приближават оживените планински маршрути.


В случай че все пак загубим пътеката и се налага да се движим в диви части на планината, трябва да вдигаме шум, за да предупредим за присъствието си. Ефект има говорът, пеенето, пляскането с ръце, покашлянето. Може да носите и звънче за случая. Когато ни чуе, мечката по-скоро би избягала или изръмжала, за да ни даде знак да не доближаваме повече мястото й.


2. Противно на широко разпространения мит не трябва да се правим на мъртви, като лягаме на земята по корем и си пазим тила. Дори и в случай че мечката се изправи на задните си крака - това по-скоро е форма на комуникация от страна на животното, така то демонстрира сила.


Изправената мечка е изключително малко вероятно да нападне, освен ако не я провокираме с поведението си. Това се потвърждава от дългогодишни служители на ловни стопанства.


След този жест мечката най-вероятно ще се отетгли, ако човек успее да запази самообладание, не побегне и не легне на земята. Лягането по корем е много крайна мярка и се прави единствено, ако мечката вече ни е нападнала или се движи устремено към нас (на не повече от 1-2 метра).


3. Ако вече сме нарушили критичната близост с мечка, трябва да правим само бавни движения и да говорим монотонно и тихо. Силният шум като изстрел или вик може да провокира нападение от доминиращи мъжки видове, за да защитят територията си.


4. При среща с мечка я следим с поглед - гледаме я в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака.


5. Добре е да носим и спрей за самозащита, който евентуално да впръскаме в лицето на животното. Алкохол или спирт също имат ефект.


6. Не трябва да държим храна в палатките, в които спим, в райони на мечи местообитания. Не е добре и да изхвърляме храна, особено около пътеки, заслони и хижи.


За природата на мечките


Мечки, по-точно кафявите мечки в България, могат да се срещнат в планините Рила, Пирин, Родопите, Стара планина и Витоша. Обичайните места, които обитават, са богати на горски плодове - малини, къпини, боровинки, орехи, лешници - с които те обичайно се хранят. Мечките са всеядни животни.


Кафявите диви животни у нас в повечето случаи нападат хора само когато са провокирани. Заради гъсто населените райони на Южна Европа те са свикнали с човешкото присъствие и не са толкова агресивни, колкото са например тези в Сибир или Аляска.


Въпреки килограмите си мечките са бързи животни. Когато преследват жертвата си, те могат да развият скорост от средно 40 км/ч. В повечето случаи обаче дивите животни избягват срещи с хора и не обитават оживените места около пътеките или хижите.


За възможните и често разигравани сценарии


Подобни инциденти и срещи с мечки се използват от ловците. Това е добър повод, който им позволява да си изкарат разрешително за отстрел на мечки под претекст, че в определен район има стръвница. После обикновено се убива най-голямата мечка, защото няма начин да се докаже коя точно е нападнала, дали наистина става дума за стръвница или е случай на самоотбрана.


Често се случва и платежеспособни хора срещу определена сума и вече издействано разрешително да отидат предварително на някое "чакало", където се захранват мечките, и да ги отстрелват от близка дистанция, разказва Андрей Ралев от СДП "Балкани".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (35)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Весело

  Мечка стръвница се плаши със звънче. Как да познаете че наблизо има мечка стръвница - оглеждате се за голямо из*ражнение, разравяте го с пръчка и ако вътре има звънче - значи наблизо има мечка стръвница.

 2. 2 Профил на 3biri
  3biri
  Рейтинг: 1480 Весело

  Основното е да сд бяга към най-близкия поток, за да има къде да си иьперете гащите!

 3. 3 Профил на wwwtoчkacom
  wwwtoчkacom
  Рейтинг: 1479 Неутрално

  Гъбоберач разказва:
  - Бера си аз гъбки и не щеш ли насреща ми огромен мечок. Замръзнах на място - ни напред, ни назад.
  - Или ми правиш свирка, или те изяждам - изръмжа мечокът.
  .........
  - И кво стана? - нетърпеливо питат слушателите.
  - Ми, кво да стане? Изяде ме ...

 4. 4 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5814 Неутрално

  В защитен парк, излизането от маркираните пътеки трябва да е абсолютно забранено.

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 5. 5 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2662 Весело

  До коментар [#3] от "честита промяна":

  То като вица за онзи ловец и мечока, който накрая го питал да не е джендър.

  https://youtu.be/IhsS6TcQVoo

 6. 6 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Неутрално

  Има и 7-ма стъпка, излизайте на по затънтени места с кучето си (така правя аз, между другото), естествено, ако имате такова.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 7. 7 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 201 Гневно

  Да се свършва най-накрая - да глобят женицата, че е предизвикала непоправимо стресово разстройство на мечката.
  Човеци, обсъждаме животно четвърти ден!

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 8. 8 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 2288 Неутрално

  - Най-сигурняи начин а се намажете с човешки из*ражнения.
  - А ако нямаме?
  - Ще имате, ще имате!

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3780 Неутрално

  " 4. При среща с мечка я следим с поглед - гледаме я в очите. Изчакваме, докато животното се оттегли, или много бавно се измъкваме назад, като не изпускаме поглед от нея и внимаваме да не се спънем, защото падането на земята най-вероятно ще провокира атака."

  Гледането в очите се приема от животното като предизвикателство и следва атака ! Не се гледа в очите, отсъпва се бавно и спокойно, за да може мечката да види, че не представлявате опасност за нея ! И въпреки това, всичко е много относително, защото всяко животно има свой собствен темперамент и характер, зависи и в каква точно ситуация ще го заварим ! Така че универсални съвети за поведение с мечки няма !

 10. 10 Профил на Green Day
  Green Day
  Рейтинг: 817 Неутрално

  "Подобни инциденти и срещи с мечки се използват от ловците. Това е добър повод, който им позволява да си изкарат разрешително за отстрел на мечки под претекст, че в определен район има стръвница. После обикновено се убива най-голямата мечка, защото няма начин да се докаже коя точно е нападнала, дали наистина става дума за стръвница или е случай на самоотбрана"

  С това трябваше да започнете! На всички ни е ясно кой и как взима разрешение за отстрел на защитен вид. Чакаш някой мургав да се забие право у мечия парк "за гъби", после го водиш при кмета да пореве, както само мургавите знаят да реват, и след нужните процедури и нужните хилядарки се сдобиваш с една чудна меча глава, да ѝ се радвате с другите мутраци, докато си пиете осемдесетгодишното уиски и играете белот с шефа на горското, шефа на РИОСВто, а ако имате късмет - и със самия Боко.

 11. 11 Профил на дедо Андро
  дедо Андро
  Рейтинг: 2112 Весело

  Алкохол или спирт също имат ефект.
  —цитат от коментар 0 на Статията


  Ама тях перорално ли да ги даваме на мецана или през очите?

  Пич Незнам Как Да Ти Обесна Че Несъжелявам За Недостика На Некой Уникални Изразни Сретства По Български.
 12. 12 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 274 Неутрално

  Стар ловец учи синът си, който за първи път ще ходи на лов:
  - И да знаеш сине ако те срещне мечка оглеждаш се кое е най-високото дърво, качваш се до върхът му и когато мечката започне да се катери по дървото ти започваш да я замяргаш с л.йна.
  - Ама тате от къде ще намеря на дървото л.йна>
  - Ще име сине... ще има...

 13. 13 Профил на Хай Буй
  Хай Буй
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Гледане в очите помага може би, но гледане в очите и пушка в ръката помага значително повече.

 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#4] от "Незнайко в Слънчевия град":

  кой е казал, че само в защитен парк има мечки... или ти да си кажеш :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на blue_bird.18
  blue_bird.18
  Рейтинг: 217 Неутрално

  До коментар [#1] от "Deaddark":

  Ха-ха-ха

 16. 16 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  секи 4ти км

  още :)

  брала гъби, вместо да гласува в Благоевград
  (не мечката; жената)

  До коментар [#7] от "petrow1973":

  Да се свършва най-накрая - да глобят женицата,
  че е предизвикала непоправимо стресово разстройство на мечката.

 17. 17 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf":

  И в Бургас ли имате мечки? :)

 18. 18 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3739 Неутрално

  секи 4ти км

  Това може да изрече само новак с гол опит ;)
  Не хинотизирал мечка.

  Человека е Государ на природата.
  Космоса гипнотизировал (случи се).
  Пак... ако "предизвикателство" наложи.

  До коментар [#9] от "samoedin":

  Гледането в очите се приема от животното като предизвикателство
  и следва атака !

  Не се гледа в очите, отсъпва се бавно и спокойно, за да може мечката да види, че не представлявате опасност за нея ! И въпреки това, всичко е много относително, защото всяко животно има свой собствен темперамент и характер, зависи и в каква точно ситуация ще го заварим ! Така че универсални съвети за поведение с мечки няма !

 19. 19 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#17] от "falcone":

  Аз съм половин чепеларче...

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 20. 20 Профил на Atanas Yankov
  Atanas Yankov
  Рейтинг: 617 Неутрално

  Да спасим мечката и дивата природа,те не са безкрайни

 21. 21 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2642 Неутрално

  До коментар [#20] от "strator38":

  нищо не е безкрайно освен глупостта

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 22. 22 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#6] от "hamiltonf"

  В общия случай мечката гледа да си тръгне преди да наближите. Ако сте с куче рискувате да я изнервите повече, а ако тя нападне кучето няма да я спре (загиват в 47.5% от случаите). Исторически кучетата са провокирали меча агресия в 12.5% процент от срещите с хора. По безопасно е без куче, но да сте двама-трима човека. Данните са на база научното изследване Human–Bear Conflict in Alaska: 1880–2015 обхващащо 682 конфликтни срещи с мечки.

 23. 23 Профил на dinko
  dinko
  Рейтинг: 608 Неутрално

  До коментар [#13] от "Хай Буй":

  На база научното изследване Human–Bear Conflict in Alaska: 1880–2015 обхващащо 682 конфликтни срещи с мечки НЕ сте прав. Според данните при 328 срещи на мечки с въоръжени хора, предотвратяването на атаката и нараняванията с оръжие е рисковано: успешно при 75% от срещите с дългоцевно оръжие и 85% с пистолет. Това се дължи на много фактори - 50% от срещите са с дистанция от под 10 метра, изненада, лоша видимост, уплаха, засичане на оръжието, пропускане на целта, ниска ефективност. Това води и до висок процент нараняване. За сметка на това при 75 атаки на мечки срещу общо 197 човека, при които е използван спрей за мечки, атаката е спряна в 98% от случаите, а в останалите 2% хората са се отървали с леки наранявания.

 24. 24 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3382 Весело

  До коментар [#22] от "dinko":

  За щастие, нашите мечки не са като тези в Аляска, отделно в летният период имат изобилие от храна (освен ако няма някоя сериозна суша, тогава нищо не ги спира да слязат до населени места). А колкото до кучетата, специално нашето куче на два пъти се справи без никакъв проблем, никога не се разхожда в непосредствена близост до нас, контролира периметър около поне 70-100 метра, в ДНК му е. Неговите основни задачи са: да ни държи в група, да не се отдалечаваме много един от друг, да ни предупреди предварително, за да имаме време да реагираме, и ако може да я прогони, което се случи и в двата случая, и не бяха малки мечета.

  Не мога да виждам коментарите си и тези към мен, и не мога да отговарям, ако случайно не ги видя.
 25. 25 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 653 Неутрално

  Отстрелвай!
  Някакви перверзници се опитват да ни убеждават че животните са по-ценни от хората.

 26. 26 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Неутрално

  Да се свършва най-накрая - да глобят женицата, че е предизвикала непоправимо стресово разстройство на мечката.Човеци, обсъждаме животно четвърти ден!
  —цитат от коментар 7 на petrow1973


  Предполагам, че в мечешкия "Дневник" има вълна от възмущение срещу безотговорното поведение на гъбоберачката.

  Еретик
 27. 27 Профил на Black Label
  Black Label
  Рейтинг: 305 Неутрално

  [quote#26:"Костадин Иванов"][/quote]

  Малко е прекалено на човека да се вменява чувство за вина, а животното да се обожествява. Природозащитниците са твърде крайни в този случай.

 28. 28 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 868 Неутрално

  До коментар [#25] от "nhh18551388":

  В сравнение с теб със сигурност са!

 29. 29 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1956 Неутрално

  Брех колко специалисти по мечки имало в този форум, да му се ненагледаш!

 30. 30 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3093 Весело

  До коментар [#29] от "zxp53317185":

  "Брех колко специалисти по мечки имало в този форум, да му се ненагледаш!"
  =============
  Вероятно половината имат по една вкъщи и затова щедро съветват.

  Еретик
 31. 31 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 653 Любопитно

  До коментар [#25] от "nhh18551388":В сравнение с теб със сигурност са!
  —цитат от коментар 28 на falcone


  Абе, тебе да не те е таковал този мечок та си така влюбен в него?
  Как си сега - Фи 60?
  Смеех.

 32. 32 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1607 Весело

  Най–добре е да ходите в планината с опитомена мечка. Като срещне другата, двете ще се разберат.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 1121 Весело

  До коментар [#22] от "dinko": Неговите основни задачи са: да ни държи в група, да не се отдалечаваме много един от друг, да ни предупреди предварително, за да имаме време да реагираме, и ако може да я прогони, което се случи и в двата случая, и не бяха малки мечета.
  —цитат от коментар 24 на hamiltonf


  Да ни държи в група.Вие да не сте овце ве?Баси...

 35. 35 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 980 Неутрално

  Благодарение на една рука мечка спечелих првия милион долар в америка.Беше докарана в казиното на Тръмп в клетка бая едра.Басирах се че ще влезна при нея и не само жив ще излезна но дори ще ми излиже задника.Преди да влезна при нея се съблекох гол.Намазах си задника с мед.И тя моментално ме награби.Лиже задник топки докато не ми го лъсна като на дева мария задника.Не ме пуска направо се влюби в мене.Расипах втория буркан в ъгала и тя отиде там и така зад нея се измъкнах през вратата.Хората не верваха на очите си.Дори бакшиш ми дадоха.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK