Експерти: проблемът не е в законния отстрел на една мечка, а в незаконния - на 50

Експерти: проблемът не е в законния отстрел на една мечка, а в незаконния - на 50

© ReutersПо-сигурният начин е да се разреши отстрел на агресивна мечка, но тя може и да бъде преместена, за да няма риск отново да нападне. Това разясни днес Сдружение за дива природа "Балкани" в разпространено до медиите становище във връзка с инцидента с мечка в района на Белица от 2 юли, което вече е изпратено до Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите.


От СДП "Балкани", които работят за защита на мечките от над 20 години и са автор на първия "План за действие за опазване на кафявата мечка в България", заявяват, че в конкретния случай ще подпомогнат Изпълнителна агенция по горите за изпълнение на взетото решение за прогонване и преместване на проблемната мечка. Според "Балкани" в конкретния случай поведението на животното е обяснимо и никой от специалистите, занимаващи се с вида, не желае неговата смърт. Богатият опит на експертното сдружение обаче показва, че при липса на реакция от отговорните институции следва саморазправа. Подобни инциденти водят до масово избиване на индивиди в момента, в който специалисти и представители на държавата напуснат района. Тоест в следващите месеци всички мечки в тази част на България са потенциална жертва на бракониерство, уточняват от сдружението.


През последните години климатичните промени и урбанизацията водят до все по-чести срещи на хора с мечки. Въпреки това научните данни сочат, че броят на мечките намалява драстично в България - от 600 през 80-те години те вече са едва 313 през 2018 г.
Според данни на Владимир Тодоров, който е изследовател на кафявата мечка в Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) и експерт към сдружение "Балкани", "над 80 мечки са убивани годишно от бракониери, възможно е бройката да е доста по-голяма".


Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие на инициативата "Зелени закони", също подчерта в своя публична публикация във фейсбук, че проблемът е в намаляващата популация на вида в страната заради незаконен отстрел, а не толкова в конкретния казус, в който е възможно мечката наистина отново да нападне човек при следваща среща. Според него всяка година около 50 мечки се отстрелват незаконно.От "Балкани" смятат, че няма пълна яснота какво се е случило наистина, но със сигурност животното е било обезпокоено от постоянното присъствие в района, невъзможността да се храни и крие през деня на спокойствие. Това е довело до нападението над жената, която беше ранена, но няма опасност за живота ѝ.


"Липсата на спешен екип за мечките в района, който да реагира своевременно като събере данни от мястото на инцидента, говори с местното население и направи експертна препоръка за следващи действия, доведе до повишаване на напрежението във и без това емоционално натоварената ситуация", заявяват от експертното сдружение.


Но в същото време експертите препоръчват много внимателно и продължително изследване на района, за да се установи проблемната мечка, поставяне на GPS нашийник на мечката, за да се следи нейното движение и при рецидив да се вземат необходимите мерки. Повече за мерките, които се препоръчват при поява на проблемни мечки от експертите и държавните процедури, виж тук.


Мечката е със застрашен статут в България според Червената книга. Местообитанията на вида попадат предимно в национални паркове и резервати и в зони от европейската мрежа "Натура 2000", за които има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването им е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на zocho1
  zocho1
  Рейтинг: 986 Неутрално

  “публична публикация”??

 2. 2 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 801 Весело

  кмета да не нарани душиците на местния бразилски електорат,който си 'бере' каквото му падне,разбира се веднага поиска да гръмне мечката...все пак на следващите избори ще иска бразилците да го подкрепят...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 3. 3 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1208 Неутрално

  И двете страни на конфликта са в Червената книга, кво да правиш....

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 4. 4 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 2101 Неутрално

  До коментар [#2] от "не на безразличието":

  От четене на коментари стигам до извода че читателите на Дневник са големи либерали и стожери за правата на геьове, вегани, чернокожи, бежанци, македонци, роми итн, итн стига да не опре до мечките. Опре ли до тях стават крайни ксенофоби и обезправяват всичко наред за сметка на мечката 🤔😄

 5. 5 Профил на ddd palamudiy lefferski
  ddd palamudiy lefferski
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Когато твърдиш, че 80 мечки се избиват на година, трябва да можеш да посочиш поне един случай. А като не можеш - по-добре да не дрънкаш празни приказки. Отделно, ако това беше вярно, за 3-4 години в горите нямаше да остане ни една мечка.

  ИДИОТ = ТРОЛ, който си е сложил за ф. подпис безподобна глупост като тази: "ДБ=БКП"
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2380 Неутрално

  В Канада и САЩ баба меца нападне ли, бива отстреляна. Влезе ли в града/селото, бива евтаназирана. И о'чудо - това не се отразява на популацията.

 7. 7 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  “През последните години климатичните промени и урбанизацията водят до все по-чести срещи на хора с мечки.“

  По-голяма тъпотия не бях чел!
  Българските планински села загиват с бясна скорост - младите бягат в чужбина, а в селата остават основно необразованите и маргинализираните, които също имат нужда от препитание. И планината им го дава под формата на дърва, плодове, билки и гъби.

  Дървените философи от “Балкани” да вземат да се вдигнат от жълтите павета и да поживеят на село, да си пообщуват с хората потърпевши от мечките. Да купят няколко кашона с пиратки и тромби със сгъстен въздух и да ги раздадат по селата. Берачите на гъби и билки със сигурност не искат да пострадат от мечка, но няма как да дадат 50лв за пиратки ако едвам изкарват 300лв месечно.

 8. 8 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 701 Неутрално

  До коментар [#7] от "мики маус":

  В средата на осемдесетте на миналия век един близо 70-годишен активен габровски турист /за мене остана като образец на истински турист/ ми казваше, че когато ходи в планината използва малко звънче, хлопка, закачено така, че да може свободно да се движи. Звукът е достатъчен, за да кара животните да стоят на разстояние. Казваше, че заради звънчето, никога не е срещал диви животни, дори и в най-глухите гори в България.

 9. 9 Профил на Един Българин
  Един Българин
  Рейтинг: 1054 Неутрално

  До коментар [#7] от "мики маус":

  Това пак е някаква соросоидна поръчка. Разбира се не е добре да се убиват диви животни, включително и мечки. Лошото е че налапа ли се с кръв следващият път човекът няма да е само ранен. Няма как хората да не ходят в планината, защото няма от какво да живеят в някои райони.

  Добре, не ги убивайте, но ги затваряйте при Бриджит Бардо (или каквато беше там с танцуващите), в зоопарка или където искате, ама не да са вкусили месо и да се разхождат убийци из планините. Имам малки деца, обичаме планините не е гот да ни четат из новините, а в София не се диша.

  Убивали се били мечки...къде са доказателствата? 5г затвор ще си помислиш дали да убиеш мечка, а кръгът от заподозрени е доста тесен особено по планините - ловната дружинка и евентуално някой военен с нещо по-сериозно от пистолетче. Да не говорим че след експертиза се разбира точно кой е...абсурдно твърдение.

  Един Българин
 10. 10 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1559 Неутрално

  До коментар [#8] от "ivangabrovo":

  Аз това казвам - да отидат и да ограмотят хората. И да ги оборудват с дрънкулки, свирки, хлопки и т.н.

 11. 11 Профил на yp123
  yp123
  Рейтинг: 338 Неутрално

  В Канада и САЩ баба меца нападне ли, бива отстреляна. Влезе ли в града/селото, бива евтаназирана. И о'чудо - това не се отразява на популацията.
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Гъстотата на населението на България е почти 2 пъти по голяма от тази на САЩ и 16 пъти по-голяма от тази на Канада. И в двете държави има огромни неурбанизирани територии, където дивите животни могат да живеят спокойно. В България такива почти няма.

 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1699 Неутрално

  Ако искате да нямате проблеми с Баба Меца, не ѝ се хвърляйте отгоре, докато спи.

 13. 13 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1559 Весело

  До коментар [#11] от "yp123":

  Ти да видиш!
  Родопските чукари ще де окажат по-гъсто населени отколкото Щатите Монтана и Калифорния ;)

 14. 14 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  Като се има предвид, къде са вилите на някои хора

 15. 15 Профил на не на безразличието
  не на безразличието
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#4] от "zxp53317185":

  не ,изобщо не съм либерал...кметчето да не нарани ромеите ,че най вероятно са го избрали те...а може би има някаква процедура ,ако трябва да я застрелят ,но да е така защото има законово основание...

  'Българите сме малък но много прост народ.' М Вешим
 16. 16 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Популацията намалява?!? Пълни глупости! Откровенни глуписти! През последното десетилетие популацията се увеличава и младите мечки са принудени да слязат към населенитр места в търсене на собствена територия! Това е причината за по-големият брой нападения! А глупостите, че се отстрелвали по 80 мечки на година, може да ги дрънкат на гтантодателите си. Даже не знам дали и те биха се вързали на подобна смешна партенка!

 17. 17 Профил на ggot
  ggot
  Рейтинг: 1283 Неутрално

  В София тече наливане на общински пари на т. нар. Четири лапи, които прибират пари и малтретират животните. Случайно забелязах подрязаните уши на котки, които съм срещал в квартала. Не могат да се познаят животните, направо цвета на козината се е променил, черните петна са станали сиво-кафяви и видимо животните са малтретирани.

 18. 18 Профил на versus5666
  versus5666
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#6] от "ivanpopov":

  Ако нападне - да, иначе в Канада, на остров Ванкувър, в града където живея има 50-60 мечки. Никой не ги закача. Виждаме ги редовно, само внимаваме да не се изненадаме взаимно.

 19. 19 Профил на riy15648635
  riy15648635
  Рейтинг: 117 Неутрално

  В Канада и САЩ баба меца нападне ли, бива отстреляна. Влезе ли в града/селото, бива евтаназирана. И о'чудо - това не се отразява на популацията.
  —цитат от коментар 6 на ivanpopov


  Абе уйо бледи , колко мечки има в Канада и колко в България ?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK