Експерти: проблемът не е в законния отстрел на една мечка, а в незаконния - на 50

Експерти: проблемът не е в законния отстрел на една мечка, а в незаконния - на 50

© ReutersПо-сигурният начин е да се разреши отстрел на агресивна мечка, но тя може и да бъде преместена, за да няма риск отново да нападне. Това разясни днес Сдружение за дива природа "Балкани" в разпространено до медиите становище във връзка с инцидента с мечка в района на Белица от 2 юли, което вече е изпратено до Министерство на земеделието, храните и горите, Изпълнителна агенция по горите, Министерство на околната среда и водите.


От СДП "Балкани", които работят за защита на мечките от над 20 години и са автор на първия "План за действие за опазване на кафявата мечка в България", заявяват, че в конкретния случай ще подпомогнат Изпълнителна агенция по горите за изпълнение на взетото решение за прогонване и преместване на проблемната мечка. Според "Балкани" в конкретния случай поведението на животното е обяснимо и никой от специалистите, занимаващи се с вида, не желае неговата смърт. Богатият опит на експертното сдружение обаче показва, че при липса на реакция от отговорните институции следва саморазправа. Подобни инциденти водят до масово избиване на индивиди в момента, в който специалисти и представители на държавата напуснат района. Тоест в следващите месеци всички мечки в тази част на България са потенциална жертва на бракониерство, уточняват от сдружението.


През последните години климатичните промени и урбанизацията водят до все по-чести срещи на хора с мечки. Въпреки това научните данни сочат, че броят на мечките намалява драстично в България - от 600 през 80-те години те вече са едва 313 през 2018 г.
Според данни на Владимир Тодоров, който е изследовател на кафявата мечка в Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) и експерт към сдружение "Балкани", "над 80 мечки са убивани годишно от бракониери, възможно е бройката да е доста по-голяма".


Стефан Аврамов, експерт по биоразнообразие на инициативата "Зелени закони", също подчерта в своя публична публикация във фейсбук, че проблемът е в намаляващата популация на вида в страната заради незаконен отстрел, а не толкова в конкретния казус, в който е възможно мечката наистина отново да нападне човек при следваща среща. Според него всяка година около 50 мечки се отстрелват незаконно.От "Балкани" смятат, че няма пълна яснота какво се е случило наистина, но със сигурност животното е било обезпокоено от постоянното присъствие в района, невъзможността да се храни и крие през деня на спокойствие. Това е довело до нападението над жената, която беше ранена, но няма опасност за живота ѝ.


"Липсата на спешен екип за мечките в района, който да реагира своевременно като събере данни от мястото на инцидента, говори с местното население и направи експертна препоръка за следващи действия, доведе до повишаване на напрежението във и без това емоционално натоварената ситуация", заявяват от експертното сдружение.


Но в същото време експертите препоръчват много внимателно и продължително изследване на района, за да се установи проблемната мечка, поставяне на GPS нашийник на мечката, за да се следи нейното движение и при рецидив да се вземат необходимите мерки. Повече за мерките, които се препоръчват при поява на проблемни мечки от експертите и държавните процедури, виж тук.


Мечката е със застрашен статут в България според Червената книга. Местообитанията на вида попадат предимно в национални паркове и резервати и в зони от европейската мрежа "Натура 2000", за които има защита по Закона за биологичното разнообразие. Убиването им е вписано в Наказателно-процесуалния кодекс като криминално деяние с наказание до 5 години затвор и до 10 хил. лв. глоба.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK