Община Пирдоп защити от сеч вековните си гори

Вековна букова гора

© Нели Дончева, WWF- България

Вековна букова гораОт този месец над 51 хектара общински гори край Пирдоп са защитени като гори във фаза на старост, като решението е взето от Общинския съвет на Пирдоп в заседание на 24 юни. Те обхващат букови гори на границата на Национален парк "Централен Балкан" в рамките на "Централен Балкан Буфер" - защитена зона от "Натура 2000", като са с възраст от 110-120 години.


Обявяването на тези общински земи за "гори във фаза на старост" им дава законов статут, който ограничава сечите в тях въз основа на чл. 72 от Наредба 8 от 2011 г. за сечите. Сечта в тях вече ще е възможна само в случаите на повреди над 50 на сто от площта на насаждението.


Предисторията - защита на държавните гори


Определянето през 2016 г. като "гори във фаза на старост" на 109 000 хектара от държавните горски територии в местообитанията от зоните в "Натура 2000" бе част от съвместни усилия на неправителствени организации от коалицията "За да остане природа в България", подкрепена от Изпълнителната агенция по горите. В резултат от дългогодишна работа за промяна на нормативната уредба и картиране на терен на старите и ценни гори в България, бе установена законодателна защита на 10% от горите в "Натура 2000" като стари гори с ограничена човешка намеса.


Постижение на България над обичайната европейска практика
Инициативата за партньорство на природозащитни организации с Изпълнителната агенция по горите за защита на старите гори в държавните имоти от "Натура 2000" спечели миналогодишното издание на наградите на еврокомисията. Отличието бе присъдено с впечатляваща гражданска подкрепа, като при закриването на вота на 22 септември българската защита за старите гори беше получила над 11 000 гласа на фона на 5000 за подгласника си. На ниво ЕС ограничения за сечи в старите гори и горите в "Натура 2000" едва започват да се обсъждат чрез предстоящата Европейска горска стратегия (виж тук).


При все това, националното постижение, уредено със статута "гори във фаза на старост", обхващаше първоначално само гори, които са държавна собственост. Това са 109 000 ха държавни гори, които са част от европейската мрежа "Натура 2000" и представляват 10% от българските зони в мрежата.


След държавните - и общинските гори


Въпреки това изискването за защита на 10% от мрежата "Натура 2000" като стари гори е задължение на всички собственици, включително на общините, по силата на чл. 4 от Наредбата за сечите, която е част от Закона за горите. Затова и общините са длъжни да обявят минимум 10% от горите си в "Натура 2000" като "гори във фаза на старост" според правилата на европейската природозащитна мрежа. Пожелателно е единствено идентифицирането и на допълнителни гори, извън тези в "Натура 2000".


Работата за въвличане на общините за защита на вековните гори, които са тяхна собственост, бе продължена през последните години от WWF-България. Според изследванията на неправителствената организация качества на "гори във фаза на старост" имат около 9.5% от общинските гори в България, или 50 хил. хектара, като всички общински гори възлизат на общо 523 хил. хектара. В резултат от съвместна работа на WWF с конкретни общини вече има защитени гори със статут, предпазващ ги от сеч, и в общините Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново и Горна Малина.


Вековни гори или "гори във фаза на старост"


Известни като "вековни гори" старите гори имат висока емоционална стойност - консистентно през годините социологическите проучвания сочат, че за над 60% от българите горите са най-важният ресурс на страната,а опазването им - най-важен политически приоритет. Тези гори имат най-голяма роля за опазване на водите, пречистване на въздуха и съхраняване на биологичното разнообразие. При определянето на една гора "във фаза на старост" обаче се има предвид не само възрастта на дърветата, а и признаци като структурата и размера им (който и при млади дървета, и в различни условия може да е голям), наличие на мъртва дървесина, която помага за поддържане на разнообразен живот в гората, и др.


Затова и експертите предпочитат да наричат важните гори "гори във фаза на старост", отчитайки всички техни характеристики. Тези гори са важни с функциите си за съхраняване на ценен генофонд и опазване на средата, с което помагат и за адаптация към климатичните промени и превенция на загубата на биоразнообразие на световно ниво.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на inspektora
  inspektora
  Рейтинг: 262 Неутрално
 2. 2 Профил на Spas Tumbev
  Spas Tumbev
  Рейтинг: 10 Весело
 3. 3 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Такава защита няма да спре някое аверче на баце да си спретне в гората я хотелче, я вила.

 4. 4 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2060 Неутрално

  А в Странжа кота ще защитят горите? Сече се поголовно!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 5. 5 Профил на cinik
  cinik
  Рейтинг: 2768 Неутрално

  Браво на общинския съвет в Пирдоп. Цар Фердинанд насади гора и за нея говори всеки до ден днешен. Фабрики, халета, шосета си заминаха, гората още я има.

  За трети път правителството на промяната е изрисувано. ПП+ИТН+ДБ +БСП. Първите две два шанса бяха проиграни от политическите тролове от ИТН.
 6. 6 Профил на stedim
  stedim
  Рейтинг: 1885 Неутрално

  Въпросът е сега дали ще я опази.

 7. 7 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 956 Гневно

  А в Странжа кота ще защитят горите? Сече се поголовно!
  —цитат от коментар 4 на chichka


  Когато гербавите ти господари и депесарските им приятели освободят властовите позици. Такава, направо злобна сеч, каквато има в Странджа през последните 10 години, никога не е имало...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 8. 8 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 1386 Неутрално

  Перфектно! Поздравления и слава!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4226 Неутрално

  Добрите новини у нас са рядкост, но тази е именно таква !

 10. 10 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Любопитно

  "От този месец над 51 хектара общински гори край Пирдоп са защитени..."

  Наистина ли става въпрос за нищожните 0.5км2 или за пореден път журналистите в Дневник го карат през просото когато става дума за числа?

 11. 11 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Весело

  Сега там ще могат да снимат филми за Рунцаис и Кашчей Безмертнь.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2324 Любопитно

  Един въпрос към разбиращите от лесовъдство и дървообработване -когс е най добре да се сече една букова гора например?На каква възраст е най добре да да дърветата и има ли възраст от която натстъкс да няма особен стопански смисъл от сеч?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на Вера Стаевска
  Вера Стаевска
  Рейтинг: 25 Неутрално

  До коментар [#10] от "jazzdevil":


  "От този месец над 51 хектара общински гори край Пирдоп са защитени..."Наистина ли става въпрос за нищожните 0.5км2 или за пореден път журналистите в Дневник го карат през просото когато става дума за числа?
  —цитат от коментар 10 на jazzdevil


  В линка на решението са хектарите. Винаги пести време и обяснения, ако четенето е преди коментирането.

 14. 14 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1499 Неутрално

  До коментар [#13] от "Вера Стаевска":

  Ами значи тогава заглавието ви е неадекватно - в община Пирдоп вековните гори са много повече от тия 0.5км2, които сега са поставени под защита.

 15. 15 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Аматьори, да вземат пример от ДГС Ихтиман, как секат като за последно!

 16. 16 Профил на Мамуна
  Мамуна
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#15] от "bretschneider":

  Ихтиман участва на търгове и сече каквото спечели там, търговете са организирани от министерството.

 17. 17 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#16] от "Мамуна":

  Благодаря за инфото

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK