Застрояването над някога дивия плаж Бутамята продължава и днес

Хотелът е построен с разрешително за 3 вили - което също е издадено без нужните екооценки

© Вера Стаевска, Личен архив

Хотелът е построен с разрешително за 3 вили - което също е издадено без нужните екооценкиЕдин от строежите край село Синеморец, за които граждани сигнализират през последната година, че са незаконни, ще бъде съборен. Това съобщи министърът на околната среда и водите Асен Личев. Той открои тази тема като най-важна от своя брифинг днес.


Другите приоритетни за министъра теми бяха неравномерното финансиране във ВиК сектора по общини, прецизирането на граници и защити на зони от "Натура 2000", включително разширяването им с плажовете Паша дере, Карадере и Корал, борбата с отровите в природата, стратегията за кръговата икономика, преговорите за изгаряне на RDF отпадъка, събиран от българските общини и разследването на европейската прокуратура за неправомерно харчене за администрацията, управляваща оперативна програма "Околна среда" в България.


Строежът край Синеморец


Мястото на хотелския комплекс през август 1996г. Природният парк "Странджа", който е обявен през януари 1995г., обхваща и тази местност, но това не спира застрояването.

© Нели Дончева, Личен архив

Мястото на хотелския комплекс през август 1996г. Природният парк "Странджа", който е обявен през януари 1995г., обхваща и тази местност, но това не спира застрояването.
През последния месец гражданската група "Да не позволим Синеморец да се превърна в Слънчев бряг" осветли още един спорен строеж край село Синеморец - надграждащ хотелския комплекс на северния край на плаж "Бутамята". Както и останалите сигнализирани през годината строежи, той е в парк Странджа, като в конкретния казус строителството ползва разрешително за три вили и е без екооценки, по преценка на регионалната екоинспекция (РИОСВ-Бургас). Това се случва, след като от повече от година граждани сигнализират за спорни строежи край това село.


Застрояването над някога дивия плаж Бутамята продължава и днес

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!


Днес министър Личев съобщи, че след проверка на РИОСВ-Бургас нарушенията в последния случай са установени, а дирекцията по строителен контрол ще пристъпи към събарянето на сградата. Директорът на екоинспекцията беше уволнен преди седмици, след като бе предложила отмяна на защитата на част от дюните край плажа Смокиня. Проверката и установяването на незаконния строеж са извършени от новото ръководство.


Застрояването над някога дивия плаж Бутамята продължава и днес

© Нели Дончева, Личен архив


Строежът, който се очаква да бъде съборен, към юни беше с довършителни работи. Той се намира над плажа "Бутамята", който до 1990-те години беше най-големият незастроен плаж на територията на Природен парк "Странджа". Хотелският комплекс е съгласуван като "три вили", за които е преценено, че няма нужда от екооценки. Към момента той е почти довършен четириетажен трикорпусен хотел, чието строителство според Google Earth започва през 2011 г., но досега екипът на РИОСВ-Бургас при нито един от директорите не е започнал задължителното му съгласуване с екологичните изисквания.


Той попада в Природен парк "Странджа", на границата със защитена местност "Силистар" и е в рамките на две зони от европейската мрежа "Натура 2000". Новата проверка на екоинспекцията е показала, че няма данни как разрешените три вили се превръщат през годините в хотел.


Застрояването над някога дивия плаж Бутамята продължава и днес

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!


Защита на морето от застрояване


Като още стъпки по посока на защита на морския бряг, министър Личев посочи и указанията, изпратени до собственици, придобили "незнайно как" частни имоти върху дюните на "Смокиня", които са се оплакали от възстановените от екоминистъра ограничения. Указанията са за това как да ремонтират бунгалата си при възстановената пълна защита на местността "Пясъчни дюни в м. Каваците", която забранява строежи и паркиране на автомобили.


Като стъпка в същата посока бе посочено и заседанието от тази седмица на Националния съвет по биоразнообразие (НСБР), на което бяха прецизирани границите на 44 зони от "Натура 2000" и бяха разширени три зони до морския бряг, които вече ще включват дивите плажове Паша дере, Карадере и Корал. И трите плажа бяха досега спрягани в урбанизационни проекти, въпреки че два от тях имат статут "за природосъобразен туризъм" в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Министър Личев посочи, че окончателно защитата на трите плажа трябва да бъде потвърдена от Министерския съвет. След това ще бъдат разработени и конкретните режими за защита на трите зони, в които те са включени - . Режимите на "Натура 2000" не забраняват икономическа дейност като горско и селско стопанство, но защитават конкретни видове и местообитания и изключват дейности, които могат да ги увредят.


В случая с трите плажа става въпрос за зоните "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Разширението на защитената европейска зона "Галата" цели да осигури защита на плажове и дерета, които са дом на сухоземни костенурки, прилепи и специфични за дъбовите гори безгръбначни. Разширението на зона "Плаж Шкорпиловци" към Карадере ще включи в европейската защита мозайка от гори и земеделски земи, които са ключово местообитание на редки видове като пъстър пор и костенурки и са важен биокоридор. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете, обитаващи дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.


Друга от темите от заседанието на НСБР, която беше посочена от Асен Личев като важна за биоразнообразието, е предотвратяването на поставянето на отрови в дивата природа. Повече по темата виж тук.


От кръгова икономика до "оползотворяване чрез изгаряне"


Служебният екоминистър съобщи също, че приоритизира създаването на национална стратегия за кръговата икономика. Темата бе откроена и от ресорния зам.-министър Ренета Колева във връзка с новоприетия план за управление на отпадъците (виж тук). Според определението на Европейската комисия, кръговата икономика трябва "да поддържа стойността на продуктите, материалите и ресурсите възможно най-дълго, като ги връща в продуктовия цикъл в края на използването им".


В България към момента пластмасите не се връщат до изходен материал, а се обработват до отпадък RDF, който се изгаря в циментовите заводи официално - неофициално има сигнали, че незаконно се използва като гориво и в топлоцентрали.


Като проблем с отпадъка RDF министър Личев открои това, че генерираният от българските общини не се приема от циментовите заводи за изгаряне заради ниското си качество. Служебният екоминистър е започнал дискусии как общинският RDF да постигне качеството, нужно за да се "оползотвори чрез изгаряне" - по-точно да се освободят общините от натрупалия се отпадък.


Обсъждат се и дерогации за топлоцентралите, които все още нямат такива. Към момента те не отговарят на изискванията, разясни Личев.


"Кой ще управлява България" - изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа.

Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (31)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  "Бутамята" това идва от "Бутали ламята" ли?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5537 Гневно
 3. 3 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  Интересно ми е на времето, как са построили Златните, Слънчака и Албена -тогаваникой ли не се е грижел за зеленото?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 4. 4 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7799 Неутрално

  Тези от РИОС Бургас май всички са за затвора.

 5. 5 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1201 Любопитно
 6. 6 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1201 Любопитно

  До коментар [#1] от "DDR":

  глюпусти

 7. 7 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#1] от "DDR":

  Не са произнасяли, както гърците "потамя" от "река" Ποτάμι и е побългарено името.

 8. 8 Профил на the_librarian
  the_librarian
  Рейтинг: 650 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Тогава "зеленото" е било повече от "кафявото". Сега е обратното.

 9. 9 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4053 Неутрално

  До коментар [#4] от "Роси":

  ++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
  Има много истина в този коментар!Тези незаконни строежи няма как да съществуват без активното съдействие на корумпираната администрация!

 10. 10 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1798 Неутрално

  За застрояването на Буджака писмото пак ли ще почва с:

  г-н Борисов?

  09 Jun '20 — Радев: Смущаващо е, че Божков звучи по-убедително от неговите обвинители 13 May '19 — Tео Ушев: Президентът и жена му са чудовищно прости. 01 Sep '21 — Кирил Петков: С две ръце гласувам за президента Радев
 11. 11 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Любопитно

  Точно там бях миналото лято, за три нощувки и много близки приятели. Най хубавото беше закрития паркинг и локацията, но бетона си биеше здраво и напред имаше недостроени обекти.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 12. 12 Профил на Consumer
  Consumer
  Рейтинг: 2656 Неутрално

  До коментар [#11] от "Consumer":

  Не бях стъпвал там от 2003, тогава си беше малко село само с комплекса Бела Виста.

  Every time you spend money you're casting a vote for the kind of world you want
 13. 13 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2247 Любопитно

  До коментар [#7] от "enter_k":

  А защо просто не му викат "Реката"? Лесно и разбираемо.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 14. 14 Профил на Ватник
  Ватник
  Рейтинг: 769 Неутрално

  А БУДЖАКА???...
  —цитат от коментар 5 на bruno__dante


  Внимавайте какви ги приказвате, защото ще ви съдят за клевета!
  Петните доброто име на честни бизнесмени!

  Every cradle is a grave.
 15. 15 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#13] от "DDR":

  Защото е било заселено от изселници от Блаца (Гръцко), които макар и с български корени са говорили гръцки.

 16. 16 Профил на Калник
  Калник
  Рейтинг: 752 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Явно нямате идея какво е представлявал курорт Златни пясъци преди да бъде погълнат от алчността.

 17. 17 Профил на GuardianSW
  GuardianSW
  Рейтинг: 315 Неутрално

  Този идиот през 2004 е пуснал ОВОС за 3 вили а е построил 3 6 етажни блока с над 150 апартамента. Закъса през 2007 и обърна двата застроени на хотел, 3тия скелет му го гледаме от 15 години и сега със същите документи се опитва да го довърши. Напълно си заслужава да му ги бутнат и трите

  “You miss 100 percent of the shots you don’t take.” – Wayne Gretzky
 18. 18 Профил на mekarshalev
  mekarshalev
  Рейтинг: 477 Разстроено

  жалко за бутамята, ходил съм там още по соц време и беше прекрасен девствен, чист и ненаселен плаж!

 19. 19 Профил на dbd01698257
  dbd01698257
  Рейтинг: 19 Неутрално

  А малко по-назад във времето е имало и гора до плажа....ама...

 20. 20 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1605 Неутрално

  Този идиот през 2004 е пуснал ОВОС за 3 вили а е построил 3 6 етажни блока с над 150 апартамента. Закъса през 2007 и обърна двата застроени на хотел, 3тия скелет му го гледаме от 15 години и сега със същите документи се опитва да го довърши. Напълно си заслужава да му ги бутнат и трите
  —цитат от коментар 17 на GuardianSW


  А дано ама надали. Парите говорят. Няма да се спрат преди да бетонират всичко от Дуранкулак до Резово. Ще бъде там и след 5000 години, ама няма да е нито като Хеопс, нито като Акропола.

 21. 21 Профил на danielv
  danielv
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  А беше диво и красиво!

 22. 22 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 735 Неутрално

  А, всичко де е построено в алчност и нарушение на закона и всякакъв морал, лесно ще се бутне.

 23. 23 Профил на KaV
  KaV
  Рейтинг: 319 Неутрално

  А малко по-назад във времето е имало и гора до плажа....ама...
  —цитат от коментар 19 на dbd01698257


  +++++

 24. 24 Профил на rado_sv
  rado_sv
  Рейтинг: 620 Неутрално
 25. 25 Профил на petrow1973
  petrow1973
  Рейтинг: 1139 Неутрално

  1996г Асен Личев 2021г.
  Бонди Бийч - известен по целия свят. Крайбрежната пешеходна алея от Bondi до Coogee привлича както пешеходци, така и джогинг.
  Модерни ресторанти и бутикови магазини добавят към атракцията на Bond

  https://www.google.com/maps/@-33.8911497,151.2778089,3a,75y,346.99h,85.8t/data=!3m8!1e1!3m6!1sAF1QipMbgO6e0AI1ectgnfG1JrRIAsVay3LpGyLIYgII!2e10!3e11!6shttps://lh5.googleusercontent.com/p/AF1QipMbgO6e0AI1ectgnfG1JrRIAsVay3LpGyLIYgII=w203-h100-k-no-pi-0-ya186.72409-ro-0-fo100!7i8704!8i4352

  Manly Beach, Сидни, Австралия - С популярността на плажа нараства добра туристическа инфраструктура; Има много барове, ресторанти и магазини

  https://www.google.com/maps/@-33.7937327,151.2873876,2a,75y,139.15h,82.73t/data=!3m7!1e1!3m5!1sZKhaKxMrMcKQp45AsBWMAw!2e0!6shttps://streetviewpixels-pa.googleapis.com/v1/thumbnail?panoid=ZKhaKxMrMcKQp45AsBWMAw&cb_client=maps_sv.tactile.gps&w=203&h=100&yaw=77.86693&pitch=0&thumbfov=100!7i13312!8i6656

  За умрелите - или добро или нищо За живите - само критика или нищо няма да свършат:)
 26. 26 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  До коментар [#3] от "DDR":

  Построили са ги с ясната идея и планиране колко хотела да има колко празни пространства между тях и колко зеленина а не като сега на всяка свободна плюнка-територия да се излива бетон.

 27. 27 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2092 Неутрално

  Там на Бутямята си спомням от преди години когато бях, че има едно Бела Виста, което си функционира от доста време, но твърде вероятно и то е незаконно.

 28. 28 Профил на DaWolf
  DaWolf
  Рейтинг: 229 Неутрално

  Статия за презасрояването на морето И нито дума за Димитър Найденов???

 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 1712 Неутрално

  Ще крадат, докато ги търпим!
  Престъпността на всички нива може да бъде спряна само от работещо правораздаване!

 30. 30 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1777 Неутрално

  Там на Бутямята си спомням от преди години когато бях, че има едно Бела Виста, което си функционира от доста време, но твърде вероятно и то е незаконно.
  —цитат от коментар 27 на Billy Pilgrim


  Бела виста я построиха през 2002 - грозен хотел с кулички и бонбонени цветове, които не се връзваха с нищо наоколо. Даже бяха сложили огромна патешка глава на една от секциите най-горе. Архитектурен елемент с други думи.
  Оттогава не съм стъпвал в Синеморец, а ми беше любимо място.

 31. 31 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2869 Неутрално

  Всичко което не е построено на земя от заменки трябва да бъде съборено. пРашков да събира шпицкомандите.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK