Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината

Плажът "Корал" след решението на съвета към екоминистерството е предложен за част от защитена та зона "Ропотамо", част от европейската мрежа "Натура 2000".

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът "Корал" след решението на съвета към екоминистерството е предложен за част от защитена та зона "Ропотамо", част от европейската мрежа "Натура 2000".Кметът на община Царево Георги Лапчев предлага Общинският съвет да откаже да "съгласува" разширението на защитени зони (виж тук) от "Натура 2000", което бе одобрено тази седмица от Министерството на околната среда и водите и бе оценено вчера от екоминистъра Асен Личев като голямо постижение на съвместната работа на ведомството с учени и неправителствени организации.


За докладната записка с предложението на кмета Лапчев бе съобщено от гражданите в групата "Да не позволим Синеморец да се превърна в Слънчев бряг". Обосновката е възражение на собственици на имоти, а искането е първо да се приемат общият устройствен план на общината и устройственият план на Природен парк "Странджа", а едва след това да се въвеждат нови защити..


Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!
От трите европейски защитени зони, които бяха разширени с нови територии по Черноморието, една засяга община Царево - това е зона "Ропотамо", която вече ще включва и плажа Корал с прилежащите му дюни и гори. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете от дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук


Процедурата


Защитените територии и зони се създават след разглеждане от екоминистерството на предложение, обосновано с научна документация за данни за защитени и редки видове и местообитания на съответната територия. След одобрение от МОСВ за официално приемане на новата защита се издава решение на Министерския съвет (МС), в който участва и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


За защитените зони от "Натура 2000" първата стъпка по приемане на нови обекти на защита е съгласуване от експертният Национален съвет по биоразнообразие към МОСВ - и именно това бе направено този вторник. Следва екоминистерството да внесе предложение за решение към МС и то да бъде прието. Изявлението на министър Личев от вчера е заявка, че това ще се случи. Никъде в тази процедура не се включва "съгласуване" с община Царево.


Финалното одобрение за защитата чрез "Натура 2000" на плажовете Паша дере, Карадере и Корал и околностите им зависи на първо място от прието разширение на границите на зоните с това решение на правителството. След това за всяка от зоните ще се приемат конкретни режими. Режимите за "Натура 2000" не забраняват стопанска дейност като горско и селско стопанство, но не позволяват увреждане и се очаква да включват забрана за урбанизация.


Първо да бъде приет общинският устройствен план?


Предложението на кмета на Царево Лапчев е първо да се приемат устройствени планове за общината и природния парк.


Общият устройствен план (ОУП) на Царево е в процедура от няколко години. Миналата година бе спрян негов проект, одобрен от кмета Лапчев, който предвиждаше значителна нова урбанизация, въпреки данни за висок процент необитавани сгради на територията на общината. Проектът беше спрян с масова съпротива на граждани с изпращане на негативни становища, организирана от инициативата "Зелен закони".


Повече от година община Царево не е предприела стъпки за корекция на проекта на ОУП, така че да отговори на гражданските възражения. Именно по тази причина липсва и ОУП на Царево.


При началото на кампанията на "Зелени закони" , обаче, експертът Тома Белев разработи обзор на предисторията от 1997г. до днес. Реално предишният устройствен план на община Царево е със спряно действие от 2014г. и оттогава насам община Царево не би трябвало да разрешава ново строителство на нито една постройка до приемане на новия ОУП. "Законът за околната среда (ЗООС) и Закона за биоразнообразието (ЗБР) изискват екооценки както на отделните имоти, така и кумулативна оценка на цялото застрояване на одобрен и действащ ОУП," разясни за "Дневник" Белев.


Във всеки случай искането нови защитени територии да не се обявяват до приемането на общинския устройствен план среща мълчаливия отказ за преработката и приемането на този ОУП именно от кмета Лапчев. И докато процедурата по приемането на плана продължава вече седма година, междувременно нови постройки биват съгласувани от РИОСВ-Бургас в противоречие на закона, но с позоваване на административно писмо на екоминистър Искра Михайлова (в кабинета "Орешарски" - 2013 - 2014 г.)


Второ условие - приемане на план за парк Странджа


Природен парк Странджа е обявен през януари 1995 г. със заповед, определяща територията му като обхващаща гори и земеделски земи. Строежи в него са разрешени, само на изрично упоменати места, каквито към момента няма.


Планът за управлението му се разработва от 2002 г. до 2010 г. от Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), като представеният през 2005 г. проект така и не е финализиран от екоминистерството.


През 2013 г. БФБ изпраща до кмета Георги Лапчев писмо с искане на информация за одобрено общината строителство, за да може да разработи различните зони с различни режими на защита, които Планът за управление трябва да определи. На писмата така и не е отговорено и процесът е спрян.


Петко Цветков от БФБ разказа за "Дневник", че са срещнали мълчалив отказ по финализиране на Плана за управление на парк Странджа. В лични срещи кметът Лапчев обаче неколкократно е поставил условия - първо да се приеме ОУП на община Царево, а след това планът. Така той е изискал Планът за управление на природния парк да бъде поставен пред свършения факт на одобрено масирано строителство, който миналогодишният проект на ОУП се опита да легализира.


Цветков разясни, че мълчаливият отказ на екоминистерството да разгледа проекта за План за управление на Природен парк "Странджа" е довел до това, че проектът вече е остарял, защото стъпва на данни от 2002 г. Към момента трябва да се възложи нова процедура с биологични изследвания на терен, за да могат да се обосноват конкретни препоръки за опазване на природата на парка.


В коментар за урбанизацията на части от парка от 1995г насам, Цветков заяви, че "строежите без действащ общински устройствен план са незаконни. А конкретно за територията на парка всички строежи са незаконни - само по силата на заповедта за обявяването му от 1995 г. Няма нужда от план за управление конкретно за такава забрана, самата заповед е напълно ясна, че строителство е възможно само при спазване на устройствените закони и съответните екооценки - които не са изпълнени от 2014 г. насам".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (34)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2274 Любопитно

  Заглавието не съответства на съдържанието.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2536 Неутрално

  На мен ми заприлича на:
  –Царят дава, падарят не дава!
  Може и да не към разбрал.
  По спомени – царевският кмет има власт над законите.

 3. 3 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 1175 Неутрално

  Царево ще става защитена от икономически възход община!

 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 500 Неутрално

  Лапай Лапчев лапай!

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 5. 5 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 181 Неутрално

  Сега правят всичко за да застроят. После ще реват държавата да им плаща за празните кревати , защото туристите са избягали по Гърция от плътния бетон тук.

 6. 6 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 948 Весело

  Царево ще става защитена от икономически възход община!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  Не тролеЙ, Царево ще стане защитена от гербаво разграбване община...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 7. 7 Профил на tri
  tri
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Царево ще става защитена от икономически възход община!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  каквато е съдбата и на всяка друга община с кмет на Герб.

 8. 8 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Весело

  Къф е тоя кмет бе, да не е госпот бок?

  мурзилка
 9. 9 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  Къф е тоя кмет бе, да не е госпот бок?

  Милиционер от герп. Не е разбрал, че минцифайките не са вече на власт.

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 10. 10 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1202 Неутрално

  До коментар [#9] от "Flat Mars Society ":

  Те минцифайците, винаги са били обслужващ персонал. Искаш да кажеш, че не е разбрал че мафията вече не е на власт...Ами незнам дали е така. Два месеца беше демонстрирано публично, че се работи активно нещо полезно, но както е напоследък в бг административните срокове са по-дълги от мандата на служебният кабинет, адвокатите на мафията не са измрели и няма гаранция, че ще се довършат нещата до видимо(или привидно?) желаният резултат.

  мурзилка
 11. 11 Профил на Flat Mars Society
  Flat Mars Society
  Рейтинг: 532 Неутрално

  До коментар [#10] от "Маршалов":

  Съгласен съм.Да,ще трябва врме превзетата държава да се освободи отмафията.Надявам след 11.07 промените в положителна посока да продължат

  ЗАКОН ЗА ОБЯВЯВАНЕ НА КОМУНИСТИЧЕСКИЯ РЕЖИМ В БЪЛГАРИЯ ЗА ПРЕСТЪПЕН Обн. ДВ. бр.37 от 5 Май 2000г. - http://lex.bg/laws/ldoc/2134920192
 12. 12 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  Комунистите наистина ли искат да включат частни имоти в Натура!? Обзалагам се, че не са предложили нито един техен имот да бъде включен :) Браво на кмета, че защотава хората!

 13. 13 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 784 Неутрално

  Лапчев и Рейзи няма кой да ги накаже.
  Като Цецо.

 14. 14 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7710 Неутрално

  Така му нарежда мафията, така прави. Като няма правосъдие....

 15. 15 Профил на web_2.0_vs._dc
  web_2.0_vs._dc
  Рейтинг: 1125 Неутрално

  Ако Герб бетонираха така и магистралите, както черноморието щеше да имаме и хубави пътища.

 16. 16 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4120 Неутрално

  Този е типичен феодал, с такива изроди е пълна цяла България!

  klimentm
 17. 17 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Тия кметчета от черноморието са най - корумпираните. Закалката им е още от преди 1989 . Всички са или бивши сервитьори и бармани или техни деца. Друг общ белег е че до един са ушеви.

 18. 18 Профил на enter_k
  enter_k
  Рейтинг: 1547 Неутрално

  До коментар [#9] от "Flat Mars Society ":

  Остана сега да го приберат и него за купен вот а де не минава тънко под "урбанизацията".
  Арестуваните кметове на ГЕРБ ще са повече от понеделник, след деня на поредния им купуван вот.

 19. 19 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4146 Весело

  Няма ли на тоя кой да му сложи прангите и да се започне с проверка на имотното му състояние и на неговите роднини ? Интересни неща ще излязат на бял свят !

 20. 20 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3989 Неутрално

  Докато не бетонират всичко по брега, няма да мирясат. И ще се надат на алкохолен и секс туризъм. Гарниран с малко евтина дрога.

 21. 21 Профил на Uprsport
  Uprsport
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Къф е тоя кмет бе, да не е госпот бок?
  —цитат от коментар 8 на Маршалов


  Мисли си че още е гърбаво, но може би ще го осъзнае по трудния начин.

 22. 22 Профил на fpyyh
  fpyyh
  Рейтинг: 2501 Неутрално

  Неналапал се

  за да разберете всичко за белодробния рак, продължавайте да пушите
 23. 23 Профил на SaveBG
  SaveBG
  Рейтинг: 457 Гневно

  По-голям слуга на бетона от тази мижитурка Лапчев по южното черноморие няма.
  Къв си ти бе герберска калинке, че да не уважиш решението на министър, цяло министерство и експертите по биоразнообразие???

 24. 24 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1932 Неутрално

  Следващата логична стъпка на тая докладна записка е да свика референдум за независимост на Царево. Провъзгласяването и ръкополагането на Лачпчо за цар на новото независимо царство - Царевското царство.

 25. 25 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1093 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":

  В Царево кметът е цар.

 26. 26 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1723 Неутрално

  Царево ще става защитена от икономически възход община!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев


  За Възход като на Слънчев бряг, Свети Влас и Банско мечтае всеки един курорт по Средиземноморието и Алпите.

 27. 27 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 652 Неутрално

  "щял да спре". Щял.

  ... с двеста...
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Кмет ли си или кметица,
  ти си нашата Царица.

  Диктатурцентрална власт
  не желана е у нас

  "Кметът на Царево щял да спре
  обявените от екоминистерството
  защитени зони в общината"

 29. 29 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Крым, Крым, Крым...
  Привлечае кримсубекти ;)

  До коментар [#26] от "мики маус":
  Царево ще става защитена от икономически възход община!
  —цитат от коментар 3 на Дария Колев

  За Възход като на Слънчев бряг, Свети Влас и Банско
  мечтае всеки един курорт по Средиземноморието и Алпите.

 30. 30 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4489 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Туземен роднина на Боко галения
  от три подбожни католически глави папи ;)

  За лично частна private околна среда.
  Щел Министерството спре...

  До коментар [#8] от "Маршалов":

  Къф е тоя кмет бе, да не е госпот бок?

 31. 31 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1274 Неутрално

  Цитат: "Обосновката е възражение на собственици на имоти, а искането е първо да се приемат общият устройствен план на общината и устройственият план на Природен парк "Странджа", а едва след това да се въвеждат нови защити"

  - Обаче защитените зони нямат нищо общо нито с устройствения план на общината, нито с устройствения план на природния парк. Те са си по съвсем друго устройство (директива). Така че Лапчев единствено може да го лапне и да го преглътне със студена вода.

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 32. 32 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 2627 Неутрално

  При социализма една колиба не можеше да бъде построена извън регулацията на селището. После станахме граждани на Европа. Сега се отчитат резултатите.
  А е вярно, че в Царево има безброй недостроени, рушащи се и изоставени хотели. Но некое другаре в първите години на "демокрацията" натрупаха парици и даже златици от продажба на "парцели". И туй стана голяма зараза.

 33. 33 Профил на 911
  911
  Рейтинг: 802 Неутрално

  До коментар [#2] от "Alexander97":

  Лапкал ли е Лапчев? И още иска да лапка, те в ГЕРП са така, по това се подбират - отбор лапачи!

 34. 34 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1278 Неутрално

  лапачев на поредна война с природата, деева и боклука.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK