Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината

Плажът "Корал" след решението на съвета към екоминистерството е предложен за част от защитена та зона "Ропотамо", част от европейската мрежа "Натура 2000".

© Вера Стаевска, Личен архив

Плажът "Корал" след решението на съвета към екоминистерството е предложен за част от защитена та зона "Ропотамо", част от европейската мрежа "Натура 2000".Кметът на община Царево Георги Лапчев предлага Общинският съвет да откаже да "съгласува" разширението на защитени зони (виж тук) от "Натура 2000", което бе одобрено тази седмица от Министерството на околната среда и водите и бе оценено вчера от екоминистъра Асен Личев като голямо постижение на съвместната работа на ведомството с учени и неправителствени организации.


За докладната записка с предложението на кмета Лапчев бе съобщено от гражданите в групата "Да не позволим Синеморец да се превърна в Слънчев бряг". Обосновката е възражение на собственици на имоти, а искането е първо да се приемат общият устройствен план на общината и устройственият план на Природен парк "Странджа", а едва след това да се въвеждат нови защити..


Кметът на Царево щял да спре обявените от екоминистерството защитени зони в общината

© Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!
От трите европейски защитени зони, които бяха разширени с нови територии по Черноморието, една засяга община Царево - това е зона "Ропотамо", която вече ще включва и плажа Корал с прилежащите му дюни и гори. Разширението на територията на зона "Ропотамо" към плажа Корал включва бели дюни и съседната гора, която е част от комплексното обитание, което дава убежище на видовете от дюните. И трите предложения са аргументирани с изисквания на европейските природозащитни директиви.


Гледайте "Кой ще управлява България" изборното студио на "Дневник" на живо на 11 юли от 18 часа. Където и да сте. Още информация - тук


Процедурата


Защитените територии и зони се създават след разглеждане от екоминистерството на предложение, обосновано с научна документация за данни за защитени и редки видове и местообитания на съответната територия. След одобрение от МОСВ за официално приемане на новата защита се издава решение на Министерския съвет (МС), в който участва и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


За защитените зони от "Натура 2000" първата стъпка по приемане на нови обекти на защита е съгласуване от експертният Национален съвет по биоразнообразие към МОСВ - и именно това бе направено този вторник. Следва екоминистерството да внесе предложение за решение към МС и то да бъде прието. Изявлението на министър Личев от вчера е заявка, че това ще се случи. Никъде в тази процедура не се включва "съгласуване" с община Царево.


Финалното одобрение за защитата чрез "Натура 2000" на плажовете Паша дере, Карадере и Корал и околностите им зависи на първо място от прието разширение на границите на зоните с това решение на правителството. След това за всяка от зоните ще се приемат конкретни режими. Режимите за "Натура 2000" не забраняват стопанска дейност като горско и селско стопанство, но не позволяват увреждане и се очаква да включват забрана за урбанизация.


Първо да бъде приет общинският устройствен план?


Предложението на кмета на Царево Лапчев е първо да се приемат устройствени планове за общината и природния парк.


Общият устройствен план (ОУП) на Царево е в процедура от няколко години. Миналата година бе спрян негов проект, одобрен от кмета Лапчев, който предвиждаше значителна нова урбанизация, въпреки данни за висок процент необитавани сгради на територията на общината. Проектът беше спрян с масова съпротива на граждани с изпращане на негативни становища, организирана от инициативата "Зелен закони".


Повече от година община Царево не е предприела стъпки за корекция на проекта на ОУП, така че да отговори на гражданските възражения. Именно по тази причина липсва и ОУП на Царево.


При началото на кампанията на "Зелени закони" , обаче, експертът Тома Белев разработи обзор на предисторията от 1997г. до днес. Реално предишният устройствен план на община Царево е със спряно действие от 2014г. и оттогава насам община Царево не би трябвало да разрешава ново строителство на нито една постройка до приемане на новия ОУП. "Законът за околната среда (ЗООС) и Закона за биоразнообразието (ЗБР) изискват екооценки както на отделните имоти, така и кумулативна оценка на цялото застрояване на одобрен и действащ ОУП," разясни за "Дневник" Белев.


Във всеки случай искането нови защитени територии да не се обявяват до приемането на общинския устройствен план среща мълчаливия отказ за преработката и приемането на този ОУП именно от кмета Лапчев. И докато процедурата по приемането на плана продължава вече седма година, междувременно нови постройки биват съгласувани от РИОСВ-Бургас в противоречие на закона, но с позоваване на административно писмо на екоминистър Искра Михайлова (в кабинета "Орешарски" - 2013 - 2014 г.)


Второ условие - приемане на план за парк Странджа


Природен парк Странджа е обявен през януари 1995 г. със заповед, определяща територията му като обхващаща гори и земеделски земи. Строежи в него са разрешени, само на изрично упоменати места, каквито към момента няма.


Планът за управлението му се разработва от 2002 г. до 2010 г. от Българска фондация "Биоразнообразие" (БФБ), като представеният през 2005 г. проект така и не е финализиран от екоминистерството.


През 2013 г. БФБ изпраща до кмета Георги Лапчев писмо с искане на информация за одобрено общината строителство, за да може да разработи различните зони с различни режими на защита, които Планът за управление трябва да определи. На писмата така и не е отговорено и процесът е спрян.


Петко Цветков от БФБ разказа за "Дневник", че са срещнали мълчалив отказ по финализиране на Плана за управление на парк Странджа. В лични срещи кметът Лапчев обаче неколкократно е поставил условия - първо да се приеме ОУП на община Царево, а след това планът. Така той е изискал Планът за управление на природния парк да бъде поставен пред свършения факт на одобрено масирано строителство, който миналогодишният проект на ОУП се опита да легализира.


Цветков разясни, че мълчаливият отказ на екоминистерството да разгледа проекта за План за управление на Природен парк "Странджа" е довел до това, че проектът вече е остарял, защото стъпва на данни от 2002 г. Към момента трябва да се възложи нова процедура с биологични изследвания на терен, за да могат да се обосноват конкретни препоръки за опазване на природата на парка.


В коментар за урбанизацията на части от парка от 1995г насам, Цветков заяви, че "строежите без действащ общински устройствен план са незаконни. А конкретно за територията на парка всички строежи са незаконни - само по силата на заповедта за обявяването му от 1995 г. Няма нужда от план за управление конкретно за такава забрана, самата заповед е напълно ясна, че строителство е възможно само при спазване на устройствените закони и съответните екооценки - които не са изпълнени от 2014 г. насам".


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK