Четирима евродепутати ще отговарят на въпроси за Зелената сделка онлайн в четвъртък

<a href="https://www.europarl.europa.eu/meps/bg/107212/ANDREY_NOVAKOV/home" target="_blank">Андрей Новаков</a> (ГЕРБ, Група на Европейската народна партия), <a href="https://www.europarl.europa.eu/meps/bg/125128/ISKRA_MIHAYLOVA/home" target="_blank">Искра Михайлова</a> (ДПС, група "Renew Europe"), <a href="https://www.europarl.europa.eu/meps/bg/197844/PETAR_VITANOV/home" target="_blank">Петър Витанов</a> (БСП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите ) и <a href="https://www.europarl.europa.eu/meps/bg/197839/RADAN_KANEV/home" target="_blank">Радан Кънев</a> (Демократична България, Група на Европейската народна партия) ще отговарят на въпросите на бизнеса.

© Икономедиа

Андрей Новаков (ГЕРБ, Група на Европейската народна партия), Искра Михайлова (ДПС, група "Renew Europe"), Петър Витанов (БСП, Група на Прогресивния алианс на социалистите и демократите ) и Радан Кънев (Демократична България, Група на Европейската народна партия) ще отговарят на въпросите на бизнеса.Евродепутатите Петър Витанов, Радан Кънев, Андрей Новаков и Искра Михайлова ще отговарят на въпроси на бизнеса за правилата на европейската Зелена сделка в онлайн събитие, организирано от Икономедиа в четвъртък от 11ч. Уебинарът е организиран в рамките на проекта "Натура 2000 - нови хоризонти", който разяснява значението на запазената природа от европейската природозащитна мрежа (повече за мрежата "Натура 2000" виж тук).


Уебинарът е под надслов "Зелената сделка и бизнесът в България" и ще се съсредоточи върху правилата за "позеленяване" на основните сектори на икономиката на ЕС, които са предвидени в Европейския зелен пакт (Зелената сделка). Възможността за задаване на предварителни въпроси вече е затворена, с цел подготовка на участниците, но те ще отговарят и на живо на въпроси, задавани в онлайн чата на събитието - след регистрация тук.


Представящите Зелената сделка български евродепутати участват в различни ресорни комисии и са представители на различни идеологически семейства. Те ще обсъдят както фактологията на последно разработените от Европейския парламент секторни правила, така и визиите и целите на политическите си групи.
Основните теми на формулираните досега въпроси са около очакваните секторни правила. Те произтичат от Eвропейския климатичен закон, който беше приет преди седмици и прави правно ангажираща целта за постигане на въглеродна неутралност на европейската икономика до 2050 г., както и намаляване с 55% на емисиите от парникови газове спрямо нивата от 1990 г. до 2030г. Тези цели са недостатъчни за учените, изследващи климатичните промени, напомнят от европейските (например тук) и българските (тук) зелени партии. Но дори и те изискват коренна промяна както във всекидневието на европейските граждани, така и в икономиката на страните членки, включително България.


Строителството


Сградите произвеждат повече от една трета от емисиите на CO2 в ЕС и представляват 40% от енергийното потребление, което прави сектора ключова заплаха за европейския план за водене на политика срещу глобалното затопляне. Очакват се скорошни промени в изискванията за строителството както на обществени сгради, така и изобщо изискванията към технологиите, например за изолиране на сгради или инсталиране на по-енергийно ефективни системи за отопление и охлаждане.


Концепции като енергийно пасивни сгради и производство на енергийна независимост на домакинства и енергийни кооперативи чрез собствени соларни панели досега са рядко прилагани в България.


Транспортът


Транспортният сектор е традиционно спряган като приоритет за промени. въпросът за въвеждането на български политики и инвестиции в по-зелен транспорт е спорен, доколкото и досега ЕС приоритизираше развитието на железопътния транспорт и велосипедна инфраструктура, но в България това не се случва през последните два периода на получаване на европейски средства за сектора.


Националният приоритет за строителството на скоростни пътища досега ще трябва да бъде преосмислен, като е вероятно и автомобилните оператори да трансформират бизнеса си. Възможно е и въздушният транспорт да бъде поставен пред ограничаващи условия, а железопътният - да бъде улеснен.


Енергетиката


Традиционно основният скептицизъм към Зелената сделка в България е зависимостта на големи райони от производството на въглищата и от енергетиката, ползващи от замърсяващи изкопаеми горива. Уебинарът ще разясни сроковете и изискванията за трансформацията на този сектор.


Освен това ще бъде дискутиран Фондът за справедлив преход, който цели да адаптира и компенсира местните общности при прехода към нови модели на заетост. Въпросът какъв е начинът инвестициите за преход отвъд изкопаемите горива да стигнат до жителите на засегнатите райони и кои са подходящите сектори за нови и по-устойчиви работни места, е част от тази тема.


Селското стопанство


Новата Обща селскостопанска политика вече е приета от европейските институции е ще бъде доста близка до старата - без тавани за финансирането на големи монокултурни блокове и с много химически инсектициди и хербициди. Какви са очакваните промени, насочени към намаляване на емисиите в този сектор и как те ще достигнат до България, ще разберем от българските евродепутати в четвъртък.


Смяната на фокуса към малки и средни ферми и производство, целящо чиста и качествена продукция, което е и с намалени емисии спрямо големите монокултурни блокове, е част от дебата. Към момента тя не е официална европейска политика, но е възможна при инициатива от националните правителства.


Природа и гори


Новата Стратегия за биоразнообразие и предстоящата Стратегия за горския сектор също ще поставят пред националните правителства изисквания за нови политики за намаляване на ползване на ресурсите от дивата природа - повече защитени територии, по-добра реална защита на обявените на хартия за опазване места и намаляване на комерсиалния натиск върху горите, особено тези, които са определени като важни за континента и се намират в мрежата "Натура 2000" .


На европейско ниво се обсъждат намерения за обвързващи цели в Закон за биоразнообразието, подобен на Закона за климата, които да включват ЕС да обяви поне 30% от сушата и морските територии за защитени зони до 2030 г., като поне една трета от тях, включително девствените и вековните гори, да бъдат още по-строго защитени.


За горите обаче новите политики включват и спорното предложение част от вредните изкопаеми горива да се заменят с горски продукти - т. нар. използване на "биомаса", което включва както отпадъчни селскостопански продукти, така и дървесина. Въпросът за гаранциите за това как ограниченото ползване на изкопаемите горива няма да се отрази върху по-силен натиск за ползване на горите за отопление и енергетика, също ще бъде част от темите на уебинара.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Тази "зелена сделка" ще е кражбата на века! Под благовидна форма за опазване на природата, ще се откраднат трилиони. Ще плащаме всички европейски граждани.

 2. 2 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Дали ще споменат какво обедняване чака хората, то почва и да се усеща вече, не ми се мисли какво тепърва ни чака.

 3. 3 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2570 Неутрално

  Тази "зелена сделка" ще е кражбата на века! Под благовидна форма за опазване на природата, ще се откраднат трилиони. Ще плащаме всички европейски граждани.
  —цитат от коментар 1 на stargate


  Ще "борим" глобалното затопляне ..... процес, който многократно се е случвал в историята на планетата, с и без човека ......

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  Раданчо нещо спря да се изявява като адвокат на СМ, сега явно е станал експерт по "Зелената сделка", и нормално, там е парата...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5 Профил на zxp53317185
  zxp53317185
  Рейтинг: 1862 Неутрално

  Въпросът ми е:
  " а може ли и без нея" ?

 6. 6 Профил на Боян Баянов
  Боян Баянов
  Рейтинг: 1827 Неутрално

  ИТН няма да са там.
  Те се интересуват само от сделката им с ГЕРБ и ДПС за властта.

 7. 7 Профил на it4
  it4
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Рада и Петърчо са ясни , те отдавна напират за сделката/предполага се защо/, Новаков не ми е ясен защото едно се говори от герб, а друго се прави, но тази ухилената на снимката какво ще отговаря ми е интересно ...

 8. 8 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1743 Любопитно

  Въпросът, който живо ме интересува е колко повече ще ми струва и защо пак аз да плащам нечии идеи?


 9. 9 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4384 Неутрално

  До коментар [#1] от "stargate":

  Но е и възможност, да се бръкне в "кацата с мед". Трябва просто човек да се ориентира...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 10 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 828 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Е друго нещо е Експерта-мутра дето ви го набива с 200, вещ по всички въпроси направо пенкилер, изпълняващ заповедите на сараите от джипката.
  Материала, материала.

 11. 11 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 206 Весело

  Какво има да отговарят?

  ЕССР мафията подобно на Нацистите си измисли климатичите промени за да може да печата пари и да налива в свои компанийки за "зелени" технологии. Електрокарите дето ги промотират в момента и искат да накарат всеки да се движи с тях оставят по голяма следа върху околната среда чрез отпадъка от батериите но понеже видите ли преместихме отровите от колите към електроцентралите и спасихме природата.

  Най се радвам обаче на полувтеления плебс който пляска с две ръце на намалянето на въглеродните емисии, чрез повече токсични отпадъци и повече емисии и на другата част от плебса дето си мисли че като забрани ДВГ-тата ще му се свършат проблемите. Истината е че никога няма да го оставят да му свършат проблемите защото зелената мафия е част от начина да се точат данъци от стадото.

  Не забравяйте държавната мафия действа така:
  1. Създава проблем
  2. Създава реакция като всява страх в стадото
  3. Идва с решение
  Междувременно парите текат в джобовете на наши и ваши а втелената маса се крие в миша дупка заради "промените в климата"

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 12. 12 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  Имаше наскоро една статия в Дир, че всъщност парниковият ефект, на които уж се дължи глобалното затопляне, се образува в много по-голяма степен /стотици пъти повече/ от водните пари, отколкото от въглеродния диоксид. :-) Общо взето борбата с въглеродния диоксид е борба с вятърни мелници. Потресаваща глупост или по-скоро безкрайна наглост!!

 13. 13 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#11] от "radelmarfx":


  Не забравяйте държавната мафия действа така:
  1. Създава проблем
  2. Създава реакция като всява страх в стадото
  3. Идва с решение
  —цитат от коментар 11 на radelmarfx


  Това е и бизнес модела и на НПО-тата. Създават несъществуващ или дребен проблем. Оревават ортълъка и искат държавни пари, за да го "решат", защото са "експерти". Разбира се, не само че не го решават, ами и го задълбочават, за да искат още пари. Покрай това искат и промени в законите, за да получат и власт! Така година след година паразитират забиват се все по-надълбоко и с обществените средства накрая започват да купуват, и назначават политици, с които в крайна сметка овладяват обществото.
  Сега сами си направете изводите, какво показва тази "зелена сделка" на европейско ниво.

 14. 14 Профил на pm
  pm
  Рейтинг: 433 Неутрално

  До коментар [#13] от "stargate":

  Разкрил си ги и НПО-тата и глобалното затопляне със статии от дир бг!!

  "Лошото е, че [българите] оставиха истинските си политици вън от властта, вкарвайки в парламента само олигархичните корпорации."
 15. 15 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#14] от "pm":

  Що, ти с какво ги разкри?!? Прочете наУчни трудове по климатология ли? :-)

 16. 16 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2533 Весело

  До коментар [#13] от "stargate":

  Този, който се е сетил, че от естествените климатични промени могат да се изкарат много пари наистина е бил гений! Да измислиш начин целокупното население да ти плаща, а ти да му казваш, че мерките (разбирай парите) са недостатъчни и трябва още, още и още за да се постигне целта енергийна неутралност, каквото и да значи това.

 17. 17 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 337 Весело

  До коментар [#13] от "stargate":Разкрил си ги и НПО-тата и глобалното затопляне със статии от дир бг!!
  —цитат от коментар 14 на pm


  Да бе, тези балами учени що не четат дир-а, ами събират данни и се опитват да разсъждават? Ей го Старгейт-а им разказа играта...

 18. 18 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#17] от "misinformed_808":


  Да бе, тези балами учени що не четат дир-а, ами събират данни и се опитват да разсъждават? Ей го Старгейт-а им разказа играта...
  —цитат от коментар 17 на misinformed_808


  Ето, че и Вие умнокрасивите взехте да напипвате проблема с "събират данни и се опитват да разсъждават". :-) Разсъждават, ама както има повеляват парите. А те получават пари, за да разсъждават по точно определен начин. Дори да разсъждават по различен начин, то никой не разбира, защото медиите ни свеждат само "правилните" разсъждения. Разбира се, умнокрасивитет като Вас, се връзва на "правилните" данни и започва да се бори с вятърните мелници и да обяснява колко е велик, че прави това! Ехх, пусто его!

 19. 19 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2402 Неутрално

  До коментар [#16] от "pamela":

  До коментар [#13] от "stargate":Този, който се е сетил, че от естествените климатични промени могат да се изкарат много пари наистина е бил гений! Да измислиш начин целокупното население да ти плаща, а ти да му казваш, че мерките (разбирай парите) са недостатъчни и трябва още, още и още за да се постигне целта енергийна неутралност, каквото и да значи това.
  —цитат от коментар 16 на pamela


  За по-голям зъл гении от този измислил климатичната наглост, признавам само човекът измислил ДДС-то. :-)

 20. 20 Профил на werginija
  werginija
  Рейтинг: 481 Любопитно

  Германия ще произвежда соларните панели за раята в Европа. Ние какво ще произвеждаме по тази сделка?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK