Община Царево се обяви против разширяването на защитени зони от "Натура 2000"

Разширението на "Натура 2000" включва три зони - "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Последната ще защити и плажа за природосъобразен туризъм "Корал" , който и към момента е опазван от Закона за Черноморието.

© Вера Стаевска, Личен архив

Разширението на "Натура 2000" включва три зони - "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Последната ще защити и плажа за природосъобразен туризъм "Корал" , който и към момента е опазван от Закона за Черноморието.Днес община Царево се е обявила против разширяването на "Натура 2000", научи "Дневник" от свой източник. Това е станало след предложение от миналата седмица на кмета Георги Лапчев, въпреки че местната власт не е страна при създаване на защитените зони.


Защитените територии и зони се създават след разглеждане от Министерството на околната среда и водите на предложение, обосновано с научна документация за данни за защитени и редки видове и местообитания на съответната територия. След одобрение от МОСВ за официално и финално приемане на новата защита се издава решение на Министерския съвет (МС), в който участва и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - принципалът на общините.


Преди седмица бе направена първата стъпка от процедурата с одобрение от Националния съвет по биологичното разнообразие към Министерството на околната среда и водите, което бе оценено от екоминистъра Асен Личев като голямо постижение на съвместната работа на ведомството с учени и неправителствени организации.


За и против "Натура" - собственици и граждани
В решението си общината отказва да "съгласува" правителствена процедура, която само спуска решение за изпълнение към местната власт. На фона на декларацията на община Царево срещу решението на екоминистерството за обявяване на плажа "Корал" за част от една от зоните от "Натура", гражданската група за плажа "Карадере" пък организира изпращане на граждански становища в подкрепа на новото разширяване на "Натура 2000".


С решението на експертния Национален съвет по биоразнообразието към екоминистерството бе направена първата стъпка за разширяване на три зони от "Натура 2000", така че те вече да включват три от плажовете, за които имаше спорни урбанизационни проекти - Паша дере, Карадере и Корал (повече тук). Последните два от тях имат и защитен статут "за природосъобразен туризъм" по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Демонстрацията на несъгласие от Царево (8 гласа "за" от ГЕРБ срещу 5 несъгласни от БСП и независими обществени съветници) е свързана с очаквана забрана за застрояване на плажа "Корал". Според решението на експертния съвет се предлага правителството да одобри той да бъде защитен от зоната "Ропотамо".


В докладната записка на кмета Георги Лапчев (ГЕРБ) се цитират "жалби на собственици на недвижими имоти" и се предлага първо да се приемат устройствените планове на общината и парка Странджа - два документа, които са блокирани от години именно от Лапчев (повече тук). В коментар на днешното гласуване общинският съветник Емил Пейчев (независим) обаче аргументира подкрепата си за защитата на плажа "Корал" от урбанизация с "обществения интерес, който е доста по-голям от този на определени лица и техните имоти."


Режимите на зоните от "Натура 2000" тепърва ще се съгласуват с обществеността. По европейските регламенти (виж повече тук) те не забраняват и щадящи природата дейности по селско и горско стопанство. Режимите за европейската мрежа обаче не позволяват увреждания на видове и местообитания и така предполагат забрана за строителство. Повече за конкретните нови защитени местообитания и видове в зоните "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо" виж тук.


Дежа вю - община Царево срещу "Странджа"


По подобен, но малко по-законен, начин през 2007 г. община Царево беше част от опита на строителна фирма да узакони строеж в парк "Странджа", като оспори защитата на природния парк. След масовите протести в защита на парк "Странджа" тогава отпадна възможността да се обжалва пред съда създаването на вече съществуващи защитени територии. С подобно обжалване пред съда преди постигнатата от протестиращите промяна през 2006 г. съдът заличи защитената местност "Камчийски пясъци" след обжалване на стара административна процедура за издаването на заповед. Тогава кмет на община Царево беше Петко Арнаудов и общината се присъедини към делото, изискващо държавата да обяви за невалидна заповедта за парк Странджа и така да заличи защитата му. Делото бе заведено от община Царево и фирма "Краш 2000", чийто бе незаконният хотелски комплекс "Златната перла" в парк "Странджа".


Този опит за заличаване на природен парк "Странджа" доведе през 2007 и 2008 г. до масови протести и законови промени, инициирани от екокоалицията "За да остане природа в България". Беше премахната законово възможността да пада защитата на паркове и защитени местности с анулиране на заповедите за обявяването им от съда. Законовата промяна дойде, след като защитената местност "Камчийски пясъци" беше заличена от съд.


Протестите в защита на статута на Природен парк "Странджа" обаче успяха да го опазят дългосрочно, както и да постигнат разрушаването през 2012г. на незаконната сграда на фирмата "Краш 2000", завела делото срещу заповедта за обявяване на парка.


През 2014 г. отново кметът Лапчев активно съдействаше за застрояването на района и под негово ръководство общината отново си спечели масови граждански протести под надслов "Странджа не е манджа". На 15 януари 2014г. Върховният административен съд в петчленен състав отмени решението на тричленен състав на съда, което пък отменяше общия устройствен план на община Царево. В него се предвиждаше застрояването на две трети от крайбрежието южно от Царево с база от 75 000 легла, всичките на територията на Природен парк "Странджа" и Натура 2000. Така след решението на ВАС спорният ОУП отново беше на дневен ред, подкрепян от кмета Лапчев, включително проекта на "Краш 2020". Едно леко напомняне за проекта за застрояване, предложен и миналата година от общината и спрян с граждански становища.


След съборената през 2012г. и спряна в дългосрочен план сграда на "Краш 2020" в рамките на община Царево и парк Странджа има много други, чиято съдба тепърва ще се решава. Пример за това са спорните постройки край Синеморец. На фона на продължаващи неизпълнени обещания и неуспешни опити за промяна на законодателството в защита на Черноморието от нови строежи, пустеещи и незаконни стари строежи все още не са събаряни.

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK