Община Царево се обяви против разширяването на защитени зони от "Натура 2000"

Разширението на "Натура 2000" включва три зони - "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Последната ще защити и плажа за природосъобразен туризъм "Корал" , който и към момента е опазван от Закона за Черноморието.

© Вера Стаевска, Личен архив

Разширението на "Натура 2000" включва три зони - "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо". Последната ще защити и плажа за природосъобразен туризъм "Корал" , който и към момента е опазван от Закона за Черноморието.Днес община Царево се е обявила против разширяването на "Натура 2000", научи "Дневник" от свой източник. Това е станало след предложение от миналата седмица на кмета Георги Лапчев, въпреки че местната власт не е страна при създаване на защитените зони.


Защитените територии и зони се създават след разглеждане от Министерството на околната среда и водите на предложение, обосновано с научна документация за данни за защитени и редки видове и местообитания на съответната територия. След одобрение от МОСВ за официално и финално приемане на новата защита се издава решение на Министерския съвет (МС), в който участва и Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) - принципалът на общините.


Преди седмица бе направена първата стъпка от процедурата с одобрение от Националния съвет по биологичното разнообразие към Министерството на околната среда и водите, което бе оценено от екоминистъра Асен Личев като голямо постижение на съвместната работа на ведомството с учени и неправителствени организации.


За и против "Натура" - собственици и граждани
В решението си общината отказва да "съгласува" правителствена процедура, която само спуска решение за изпълнение към местната власт. На фона на декларацията на община Царево срещу решението на екоминистерството за обявяване на плажа "Корал" за част от една от зоните от "Натура", гражданската група за плажа "Карадере" пък организира изпращане на граждански становища в подкрепа на новото разширяване на "Натура 2000".


С решението на експертния Национален съвет по биоразнообразието към екоминистерството бе направена първата стъпка за разширяване на три зони от "Натура 2000", така че те вече да включват три от плажовете, за които имаше спорни урбанизационни проекти - Паша дере, Карадере и Корал (повече тук). Последните два от тях имат и защитен статут "за природосъобразен туризъм" по силата на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК).


Демонстрацията на несъгласие от Царево (8 гласа "за" от ГЕРБ срещу 5 несъгласни от БСП и независими обществени съветници) е свързана с очаквана забрана за застрояване на плажа "Корал". Според решението на експертния съвет се предлага правителството да одобри той да бъде защитен от зоната "Ропотамо".


В докладната записка на кмета Георги Лапчев (ГЕРБ) се цитират "жалби на собственици на недвижими имоти" и се предлага първо да се приемат устройствените планове на общината и парка Странджа - два документа, които са блокирани от години именно от Лапчев (повече тук). В коментар на днешното гласуване общинският съветник Емил Пейчев (независим) обаче аргументира подкрепата си за защитата на плажа "Корал" от урбанизация с "обществения интерес, който е доста по-голям от този на определени лица и техните имоти."


Режимите на зоните от "Натура 2000" тепърва ще се съгласуват с обществеността. По европейските регламенти (виж повече тук) те не забраняват и щадящи природата дейности по селско и горско стопанство. Режимите за европейската мрежа обаче не позволяват увреждания на видове и местообитания и така предполагат забрана за строителство. Повече за конкретните нови защитени местообитания и видове в зоните "Галата", "Плаж Шкорпиловци" и "Ропотамо" виж тук.


Дежа вю - община Царево срещу "Странджа"


По подобен, но малко по-законен, начин през 2007 г. община Царево беше част от опита на строителна фирма да узакони строеж в парк "Странджа", като оспори защитата на природния парк. След масовите протести в защита на парк "Странджа" тогава отпадна възможността да се обжалва пред съда създаването на вече съществуващи защитени територии. С подобно обжалване пред съда преди постигнатата от протестиращите промяна през 2006 г. съдът заличи защитената местност "Камчийски пясъци" след обжалване на стара административна процедура за издаването на заповед. Тогава кмет на община Царево беше Петко Арнаудов и общината се присъедини към делото, изискващо държавата да обяви за невалидна заповедта за парк Странджа и така да заличи защитата му. Делото бе заведено от община Царево и фирма "Краш 2000", чийто бе незаконният хотелски комплекс "Златната перла" в парк "Странджа".


Този опит за заличаване на природен парк "Странджа" доведе през 2007 и 2008 г. до масови протести и законови промени, инициирани от екокоалицията "За да остане природа в България". Беше премахната законово възможността да пада защитата на паркове и защитени местности с анулиране на заповедите за обявяването им от съда. Законовата промяна дойде, след като защитената местност "Камчийски пясъци" беше заличена от съд.


Протестите в защита на статута на Природен парк "Странджа" обаче успяха да го опазят дългосрочно, както и да постигнат разрушаването през 2012г. на незаконната сграда на фирмата "Краш 2000", завела делото срещу заповедта за обявяване на парка.


През 2014 г. отново кметът Лапчев активно съдействаше за застрояването на района и под негово ръководство общината отново си спечели масови граждански протести под надслов "Странджа не е манджа". На 15 януари 2014г. Върховният административен съд в петчленен състав отмени решението на тричленен състав на съда, което пък отменяше общия устройствен план на община Царево. В него се предвиждаше застрояването на две трети от крайбрежието южно от Царево с база от 75 000 легла, всичките на територията на Природен парк "Странджа" и Натура 2000. Така след решението на ВАС спорният ОУП отново беше на дневен ред, подкрепян от кмета Лапчев, включително проекта на "Краш 2020". Едно леко напомняне за проекта за застрояване, предложен и миналата година от общината и спрян с граждански становища.


След съборената през 2012г. и спряна в дългосрочен план сграда на "Краш 2020" в рамките на община Царево и парк Странджа има много други, чиято съдба тепърва ще се решава. Пример за това са спорните постройки край Синеморец. На фона на продължаващи неизпълнени обещания и неуспешни опити за промяна на законодателството в защита на Черноморието от нови строежи, пустеещи и незаконни стари строежи все още не са събаряни.

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ан Он
  Ан Он
  Рейтинг: 2758 Неутрално

  Лапачев - верен кадър на народната власт -все още държи фронта на югоизточния ъгъл на територията.

  કટાક્ષ
 2. 2 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 782 Неутрално

  Царя дава , пъдаря не дава......

 3. 3 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 567 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":

  кой цар дава. доган ли.
  ми калин тихолов, като
  изпълнител на мокри поръчки
  на доган по черноморието стана
  министър на новото министерство
  навремето, точно заради това. да се
  преебе и последния зелен регион по черноморието.

 4. 4 Профил на dzq17576652
  dzq17576652
  Рейтинг: 55 Неутрално

  Такава изненада. Няма да се спрат, докато не остане незастроено място, докато не изсекат горите и т.н.

 5. 5 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 782 Неутрално

  До коментар [#2] от "KRAFTWERK":кой цар дава. доган ли.ми калин тихолов, като изпълнител на мокри поръчкина доган по черноморието станаминистър на новото министерствонавремето, точно заради това. да се преебе и последния зелен регион по черноморието.
  —цитат от коментар 3 на mihail_p


  Именно ....на Вашето мнение съм ...сигурно не сте разбрали каламбура ми.....:)

 6. 6 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Неутрално

  Лакомията е голяма. Добре, успяват и осират всичко с бетон. И си мислят, че хората ще чакат на опашка? При конкуренцията на Гърция, Турция, Адриатика? Да не говорим за лошото обслужване и дрането на кожи с високите цени.

 7. 7 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#6] от "Vlado Nikolov":

  Коя друга страна може да се похвали, че работника освен, че е пиколо е и техник, терапевт, гест сервис и ако няма никои на скарата пак той за 500 лв ? :)))

  Няма банкомати в целия курорт, режат до кокал разни мутренски чеиндж бюра..
  Прибира се храната остнала от шведската маса всичко в хладилника и утре пак се сервира притоплено в микроволновата..

  Машината на лед не е чистена откакто е създадена, някъде от 1950 г., германски артефакт :))

  Най мръсните... Хора, отговарят за склада и всеки ден липсват консумативи..

  Стайте в хотела 4 звезден, мишират на мухъл оф какво да говоря за туристическия продукт на България :))) Поне се научих да оправям телевизори от 1990 г...

 8. 8 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1095 Неутрално

  Лапачев и мутрите му са против, нормалните хора са за!!!

 9. 9 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Браво на община Царево, че защитава хората!

 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3687 Весело

  До коментар [#9] от "svoboden":

  Сега да видим и кои са хората.

 11. 11 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 891 Неутрално

  Е, нормално човекът е от ГЕРБ, т.е. чакайте бетон, временни паркинги оградени със сезал, заведения на плажа и т.н.

 12. 12 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2054 Любопитно

  До коментар [#7] от "Ramon Asvalda":

  Ти по какви места ходиш? Да не правиш бригада някъде срещу подслон и храна за да ти излезе почивкатс без пари?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 13. 13 Профил на vespasian0303
  vespasian0303
  Рейтинг: 226 Неутрално

  Мисля, че фамилията на кмета перфектно описва с какво се занимава той.

 14. 14 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Превеждам заглавието на говорим български:

  "Лобисти в Кметството и Общинския съвет на Царево, платени от местни мастити мутри хотелиери, се обявиха против разширяването на "Натура 2000".

  Друг въпрос е, че половината общински съветници и кметове в Царево и съседните общини притежават лично или чрез роднински връзки по няколко имота, хотела или къщи за гости. И всеки път посягат към вече обозначени защитени територии за строежи на още.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 15. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1389 Весело

  До коментар [#12] от "DDR":

  Реших една година да работя в сферата на туризма най долно ниво, за да видя каква пародия е :))) В един 4 звезден хотел в един от уж най елитните курорти :))

  Едно е да слушаш, друго е да го видиш с очите си :))) Шефката ми дължи за терапията :))) Пиколо/терапевт/гест сервис/ момче за всичко и в кухнята, а понякога дори съм взимал решения, които не ми влизат в задълженията :)))

  Може би на други места е друго.. Не мога да съдя за цяла България.. Сигурно има някъде някое малко кътче дето всичко е високо качество, но големите мутренски курорти... Язък за красивите места и потенциала... Имаме възможността и ресурсите да привлечем висша класа туристи и всеки, които работи в туризма да се гордее и да чувства, че работи нещо престижно, уви... Шуробаджанащината и мутрещината...

 16. 16 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 721 Неутрално

  Демонстрацията на несъгласие от Царево (8 гласа "за" от ГЕРБ срещу 5 несъгласни от БСП и независими обществени съветници) е свързана с очаквана забрана за застрояване на плажа "Корал". Според решението на експертния съвет се предлага правителството да одобри той да бъде защитен от зоната "Ропотамо".

  Говеда!

 17. 17 Профил на koalarevolution
  koalarevolution
  Рейтинг: 555 Неутрално

  Тия общинари в Царево защо да не го духат?

 18. 18 Профил на T.M.
  T.M.
  Рейтинг: 987 Неутрално

  Лакомията е голяма. Добре, успяват и осират всичко с бетон. И си мислят, че хората ще чакат на опашка? При конкуренцията на Гърция, Турция, Адриатика? Да не говорим за лошото обслужване и дрането на кожи с високите цени.
  —цитат от коментар 6 на Vlado Nikolov


  Не ги интересува тях това. Важното е да се перат пари в бетон и това е...

 19. 19 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 833 Неутрално

  лапачев срещу природата, епизод пореден.

  тоя отпадък докато не обсере и бетонира плажа, няма да миряса.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK