Опазването на старите гори - има област, в която България не е на последно място

Опазването на старите гори - има област, в която България не е на последно място

© Нели Дончева, WWF- БългарияБългария е единствената страна в Европейския съюз, която по собствена инициатива е защитила част от държавните горски местообитания в "Натура 2000", като е определила от 2016 г. насам 10% от тях за "гори във фаза на старост", в които стопанската сеч е забранена. Това напомниха днес пред журналисти представители на Изпълнителната агенция по горите и нейни структури и WWF-България при посещение на гора с този статут в Природен парк "Витоша".


Законодателната инициатива, доведена до успешен край от партньори от природозащитни неправителствени организации и държавната агенция по горите, спечели миналата година престижната награда на Европейската комисия, а публикуваната преди дни Стратегия за горския сектор на Европейския съюз поставя подобни цели пред всички страни членки.


Новите европейски цели


Новият програмен документ на Европейския съюз напомня целите на Европейската стратегия за биоразнообразието за 30% защитени зони в рамките на ЕС, от които 10% трябва да имат строго контролирани режими на опазване. В тези рамки горската стратегия очаква националните администрации да включат горските територии, като осигурят преимуществена защита за първичните и старите гори на континента, които трябва да бъдат част от онези 10% от европейската територия, които имат строга защита.
Европейската комисия напомня в документа си, че първичните гори, които пазят автентичния генофонд на горите на континента, са едва 3% от всички гори в ЕС. Много малко от държавите имат такива запазени гори, като дори в по-малко експлоатираните стари гори на Румъния и България данните са за едни откъснати "кръпки", но не и за масиви от първични гори, каквито все още се намират в Амазония. Повече за първичните гори и важността им виж тук.


В България


България е пионер в Европа по отношение на старите гори, като инициативите за опазването им започват през 2008 г. с регламент, разработен по проект на Асоциацията на парковете в България (АПБ) под името "Режими за устойчиво управление на горите в Натура 2000". Разработката е изготвена от съвместен екип с научни работници на Лесотехническия университет, Института по гората на БАН и експерти на ИАГ и е официално приета като методика за работа от Изпълнителната агенция по горите през 2011 г.


След прилагането в практиката на тези методики от 2012 г. следват години изследвания и картирания на това кои са най-ценните гори. Паралелни проучвания провеждат горските стопанства и агенцията по горите, както и природозащитните организации WWF- България и други организации от екокоалицията "За да остане природа в България".


В резултат на общите усилия и проучванията с подкрепата на учени лесовъди, сред които проф. Цветан Златанов от Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН) през 2016 г. 109 хил. хектара гори са защитени като "гори във фаза на старост". Миналата година се добавиха 2 хил. ха след обявяването на защитата от "Натура 2000" за буферните зони около Национален парк "Рила" и така в момента защитените държавни стари гори са общо 111 хил. ха.


В България общо всички стари гори са около 200 хил. хектара, коментира за "Дневник" Нели Дончева, която е главен експерт в горската програма на WWF. От тях 111 хил. ха са изцяло държавни гори, попадащи в защитени зони от Натура 2000, и са изключени от дърводобив. В останалите 90 хиляди хектара има и ценни стари гори, които не попадат в зони от европейската мрежа "Натура 2000", както и гори, които са общинска, частна или религиозна собственост. Така въпреки че имат характеристиките на "гори във фаза на старост", тези 90 хил. ха все още нямат защитен статут.


В теренното посещение в парк "Витоша" днес проф. Цветан Златанов разясни характеристиките, нужни за да бъде определена една гора като ценна и "във фаза на старост". Те включват не само стари дървета, но и разнообразие по отношение на възраст, етажи на растителността и видов състав на дърветата, наличие на мъртва дървесина и биотопни дървета (за биотопните дървета виж тук). Съвкупността от изисквания прави една гора ценна за дивите обитатели и по-устойчива на вредители и екстремни прояви на времето, с което и носител на съхранен биологичен генофонд.


Към момента от българските 200 хил. хектара гори с тези характеристики над 100 хил. се намират в зони от европейската мрежа "Натура 2000" и са държавна собственост. Именно те са защитени като "гори във фаза на старост" със заповед на Министъра на земеделието, храните и горите през 2016 г. и след това с допълването на рилските буферни зони от "Натура 2000" през 2020 г.


Така към момента България е единствената страна в ЕС, който още от 2016г. има защитени 5% от изискваните 10% стари гори и с това напредва към изпълнението на все още неприетата европейска Стратегия за горския сектор. Така тя е първата страна членка, въвела правна защита за старите гори на национално ниво.


И не само това - за разлика от другите държави членки България има разработена методология и картиране на част от горите, имащи характеристиките на "фаза на старост". Работата по изработване на методология, картиране и защита на старите гори тепърва ще започне за всички останали страни в съюза.


Общинските гори - началните стъпки


Защитените от 2016 г. насам близо 111 хил. хектара са изцяло в държавни гори. През последните години WWF-България продължи работата си за ценните стари гори, като инвентаризира и част от общинските гори и предложи на отговорните общини да ползват защитния статут "Гори във фаза на старост" и за тях. Към момента няма изисквания за държавна инициатива към горите, които не са държавна собственост, но с новата европейска Стратегия за горския сектор, ще се наложи защита и за ценните стари гори сред тях, както и за горите, които са частна и църковна собственост.


Досегашната работа по доброволно убеждаване на WWF е успешна в 8 общини (Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина и Пирдоп), които общо са защитили 800 хектара стари гори. За сравнение, неправителствената организация със свои собствени инвестиции в научни изследвания е установила 8.2 хил. хектара стари гори в 62 общини.


Някои от общините, с които WWF се свързва, не откликват и не ограничават стопанското ползване на вековните гори. Например, Столична община е отказала да защити предложените от WWF стари гори с площ около 150 хектара, въпреки че бюджетът ѝ не зависи от стопанската сеч. Предстои след дни общинският съвет на Златица да гласува дали да обяви като "гори във фаза на старост" предложените от природозащитниците 350 ха стари гори, които би ограничило сечта, но не и други ползвания, като например лов, събиране на гъби, билки, горски плодове и туризъм, които са важни за местните общности.


Предстои работа от държавните институции за разясняване значението на старите гори и смисъла на европейската стратегия за опазването им като част от политиките на Зелената сделка.


Опазването на старите гори - има област, в която България не е на последно място

© Нели Дончева, WWF- България

В днешното посещение на терен Александър Дунчев, директор на ИАГ, разясни, че старите гори са ресурсът за опазване на биоразнообразието и има финансови механизми, с които собствениците могат да бъдат компенсирани за пропуснатите ползи след забраната за стопанска сеч, която се включва в статута "гори във фаза на старост". От началото на членството на България в ЕС досега много малко от парите, предвидени в европейските фондове за горите, са били насочвани по мерките за компенсация на собствениците и за стопанrсване и опазване на горите и това трябва да се промени, коментира Дунчев.


Александър Дунчев разясни също, че предвижданията на европейската политика част от горите да се ползват като алтернативно гориво след прекратяване ползването на въглищата не е разумна, тъй като това няма да допринесе за въглеродната неутралност, която ЕС цели да постигне през 2050 г. "В следващите години трябва ударно да намалим емисиите, а горенето на дърва и биомаса не помага за това, ето защо лично аз не подкрепям такава практика," заяви директорът на горската агенция.


Проф. Цветан Златанов, ръководител на научния екип, картирал за WWF ценните стари гори в България, разясни, че на гората трябва да се гледа като на обществото - в нея има разнообразни индивиди и групи и е важно да защитим здравите гори, в които има запазен генофонд от векове поколения и разнообразни местни видове дървета, които могат да се приспособят в настъпващите промени в климата и да осигуряват среда за живот както на хората, така и на дивата природа. Важно е в гората да има и едри, и стари дървета, но не винаги те са едни и същи понякога едно тънко дърво е на 100 години, а едрото - много по-младо. Както възрастта, така и всички други важни за природата и хората характеристики на "горите във фаза на старост" трябва да се изследват и документират научно, подчерта ученият.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 963 Неутрално

  Дойдоха комунистите на власт и "дневник" веднага започна да пуска и положителни новини за България.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 1515 Гневно

  Към момента, горите в България се секат като за последно!

 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#1] от "anonimnii":

  Дефинирай кои са комунистите на власт?!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  Няма нормална държава, която би напряавила такава глупост, не случайно сме единствените в Европа. Този на всичкото отгоре се хвали :)

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4708 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Добре, че навремето цял народ залесяваше. После се появиха "собственици"!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Разобличител
  Разобличител
  Рейтинг: 629 Неутрално

  ДПС контролира този сектор, а циганите поголовно секат, но никой нищо не им казва, нали са цигани, специални са...

  Не участвувайте в безплодните дела на тъмнината; напротив, изобличавайте ги. Защото за онова, което нечестивците скришом вършат, срамно е и да се говори (Еф. 5:11-12).
 7. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 841 Весело

  А-а-а, то било "по документи" и по хвалби на един кош организации, наредени на еврохранилка.

 8. 9 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1778 Неутрално

  Те тия гори са станали стари понеже така или иначе са на някакви много недостъпни места - стръмни склонове, дълбоки дерета и пр. - ако имаше лесен достъп до тях да са ги осякли още при комунизма. В ЮЗ Франция бях попаднал на някакъв второстепенен път дето минаваше през една такава наистина стара гора от огромни дъбове докъдето можеш да видиш - най-младите сигурно бяха на 300г - много беше впечатляващо - предполагам е била владение на някой граф тя е оцеляла щото от чисто лесовъдска гледна точка май няма смисъл да оставяш дървета по-стари от 70-80г.

 9. 10 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4213 Весело

  Успех при усвояване на мултимилионни фондове от разни НПО-и...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 10. 11 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Дано да е така. Но като чета каква сеч пада, малко ми е съмнително това.

 11. 12 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2788 Неутрално

  България не е на последно място по много неща. Просто антибългарската истерия е традиция. Според Захари Стоянов - поне от края на 19 век.

  Еретик
 12. 13 Профил на sow29372525
  sow29372525
  Рейтинг: 675 Любопитно

  До коментар [#4] от "svoboden":

  Добре, бе, използван презерватив, какъв точно у зора да се секат горите? Ще бетонираш ли?

 13. 14 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2595 Неутрално

  Проф. Цветан Златанов, ръководител на научния екип, картирал за WWF ценните стари гори в България, разясни, че

  ^^^^на гората трябва да се гледа като на обществото - в нея има разнообразни индивиди и групи и е важно да защитим здравите гори, в които има запазен генофонд от векове поколения и разнообразни местни видове дървета, които могат да се приспособят в настъпващите промени в климата и да осигуряват среда за живот както на хората, така и на дивата природа.^^^^

  Важно е в гората да има и едри, и стари дървета, но не винаги те са едни и същи понякога едно тънко дърво е на 100 години, а едрото - много по-младо. Както възрастта, така и всички други важни за природата и хората характеристики на "горите във фаза на старост" трябва да се изследват и документират научно, подчерта ученият"

  +++

 14. 15 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1428 Весело

  До коментар [#1] от "anonimnii":

  Комунистите са като бълхите :))) Можеш да ги разкараш, но не и да ги унищожиш нацяло :))

  Те са като бълхи на болна котка.. Пият, докато котката умре от анемия.. После и те умират ако не намерят друг източник на кръв :)))

  Ирония ли е, че червения цвят им е любим ? :))))

 15. 16 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1428 Неутрално

  До коментар [#15] от "Ramon Asvalda":

  О не трябва да се коригирам, не е справедливо спрямо бълхите..

  ДА вярно е ,че са паразити, но от друга страна са храна за паяци, мравки, гущери....

  А комунистите са просто паразити, с нищо допринасящи към кръговрата на живота :))

 16. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2886 Неутрално

  Сега на Запад е модерно да се правят национални паркове, забранява се всякаква сеч, дори дървета пред падане или такива на земята вече паднали си остават там! Били място за живеене на всякакви насекоми и торни бръмбари!

  Добре, но какво става с частните собственици на гори в тези паркове? Това на практика означава национализация.

 17. 18 Профил на Да вярваме на истината
  Да вярваме на истината
  Рейтинг: 1855 Неутрално

  До коментар [#17] от "Дария Колев":

  Като гледам Тур до Франс си секат горите за разлика от България. В Австрия и Словения и Италия също.

 18. 19 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Преди Homo sapiens Европа е била покрита почти изцяло с гори.

 19. 20 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 1987 Неутрално

  има финансови механизми, с които собствениците могат да бъдат компенсирани за пропуснатите ползи след забраната за стопанска сеч
  _________
  И ся к'во? Ще пуска пак заменки за дюни и скали по морето с не законен бетон за премахване за трънливи гори ли ?


  До коментар [#15] от "Ramon Asvalda": прави си ама особено за герберските комуняги и либерто болшевиките! Живите комуняги от БКП са на средна възраст 85г.


  До коментар [#13] от "sow29372525":


  Няма нормална държава, която би напряавила такава глупост, не случайно сме единствените в Европа. Този на всичкото отгоре се хвали :)
  —цитат от коментар 4 на svoboden  ДПС контролира този сектор, а циганите поголовно секат, но никой нищо не им казва, нали са цигани, специални са...
  —цитат от коментар 6 на Разобличител


  Циганите се берат дървета - факт, но милите братя роми събират колкото за печката а политиците знаят за поне десет фирми които секат цели планини като тази в линка по-долу. Същите тези в Бургас, след много сигнали за планините от отлична дървесина от Странджа, си вдигнаха още оградата ~10 метра, за да не им гледат в канчето колко дърва отиват с кораби в Гърция и Турция като палети и талашит:
  https://www.google.bg/maps/@42.518831,27.4382611,3a,15y,247.56h,92.56t/data=!3m6!1e1!3m4!1sEE62kILWgICl34aTmSkwhQ!2e0!7i16384!8i8192

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 20. 21 Профил на z_axis
  z_axis
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":

  "Няма нормална държава, която би напряавила такава глупост, не случайно сме единствените в Европа."

  Финландия например, се кани да гори биомаса (дърва), за да спази неизпълнимите условия на Зеления Обир.

 21. 22 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2788 Любопитно

  До коментар [#19] от "abc":

  "Преди Homo sapiens Европа е била покрита почти изцяло с гори."
  ===============
  И кво предлагаш? Разстрелваме Номо-то и работата се оправя?

  Еретик
 22. 23 Профил на dcu36648487
  dcu36648487
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Ами то старите гори са и единствените, които могат да се нарекат гори в пълния смисъл на думата, и в които има живот. Другото е имитация. Сеченето им следва да се наказва с 10 г. затвор ефективно.

 23. 24 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1125 Весело

  До коментар [#18] от "Да вярваме на истината":

  Чакай австрийците да си секат горите - само санитарно. По пътищата ни обаче е пълно с камиони натоварени с трупи с чешки номера...

 24. 25 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2010 Неутрално

  До коментар [#13] от "sow29372525":

  Спред Вас, явно царевицата се жъне за да се бетонират нивите!?

 25. 26 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2195 Неутрално

  До коментар [#20] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Поголовното изсичане на стари гори не става от ромите ,а от законните горски , които издават незаконни разрешителни примерно за 100 кубика ,а смъкват 1000 , циганина ще открадне една каруца дърва ,а горските хиляди кубици ,но никой не ни гони , щото са в комбина с местния полицай , с прокурора и съдията , кой ще ги хване .

 26. 27 Профил на dokoro
  dokoro
  Рейтинг: 714 Неутрално

  До коментар [#14] от "Галя Станчева":

  В България има Институт за Гората, който е създаден, ако не бъркам, през 30- те години на миналия век от Цар Борис III.
  Сега институтът е към БАН и мисля, че няма аналог в Европа.

 27. 28 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4014 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":Добре, че навремето цял народ залесяваше. После се появиха "собственици"!!!
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Тези "собственици" се оказаха комунисти.

 28. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  До коментар [#4] от "svoboden":Добре, бе, използван презерватив, какъв точно у зора да се секат горите? Ще бетонираш ли?
  —цитат от коментар 13 на sow29372525


  Никакво бетониране!

  Сечем и така го оставяме !

  Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса.

  Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии.

  Грета Тунберг форевър !

 29. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 1815 Неутрално

  Няма нормална държава, която би напряавила такава глупост, не случайно сме единствените в Европа.
  —цитат от коментар 4 на svoboden


  Абсолютно вярно!

  Европейската комисия приема, че емисиите при изгарянето на биомаса са равни на нула. Логиката е, че въглеродът, изпуснат в атмосферата например при горене на дърва, впоследствие се поглъща от растителността, изникнала на мястото на отсечената. За отпадъците се счита, че ако не бъдат оползотворени (най-често изгорени), те така или иначе ще се разложат на сметищата или по полето и ще изпуснат парникови газове, особено метан.

  Така биомасата се превръща в ключов инструмент за постигане на амбициозните климатични цели на ЕС.
  Според действащата рамка, колкото повече електричество се добива от биомаса, толкова по-нисковъглеродна ще изглежда икономиката на Съюза.

  Според екологични и правозащитни организации, натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС.

  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва. Засега по-широко разпространение има производството на енергия чрез изгаряне на отпадъци – български и вносни. На графиката долу е показана динамиката на вноса на отпадъци от ЕС в България. През 2018 г., откогато са най-новите данни на Евростат, сме внесли над 150 000 тона европейски отпадъци, като главни доставчици са Италия (59 хил. т) и Великобритания (45 хил. т). За последните пет години, вносът на отпадъци в България е скочил със 125%.

  Съдбата на този и на част от българския „боклук“ е да бъде изгорен, на първо място в циментовите заводи като тези в Девня, Златна Панега, край Пловдив и на други места.

  А и не само Европа ..

  Ето ги САЩ .. секат и горят. Зелената Сделка !

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  А ние стоим ..

 30. 31 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 871 Неутрално

  До коментар [#2] от "Tzar Vova Josei-ki":

  Точно това са моите наблюдения от последните 4 годни, по времето на Борисов 3 тече поголовна сеч!

 31. 32 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Само обърнете внимание на тези петна гола сеч в тази гора, Това са гори на над 60 години.

  https://www.google.com/maps/@42.3421196,23.938323,3870m/data=!3m1!1e3

 32. 33 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 871 Неутрално

  Това е изсечено в последните 3 години

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK