Кабинетът включи в защитени зони плажовете Корал, Карадере и Пашадере

Корал

© Надежда Чипева, Капитал

КоралПравителството реши да увеличи площите на няколко защитени зони, които вече ще включват плажовете Корал, Карадере и Пашадере. Веднага след заседанието на кабинета министърът на околната среда и водите Асен Личев и министърът на икономиката Кирил Петков, който има за лична кауза защитата на Корал от застрояване, дадоха брифинг.


Правителството на практика реши да измени списъците на защитени зони за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна. С това се увеличава площта на зоните BG0001001 "Ропотамо", BG0000100 "Плаж Шкорпиловци" и BG0000103 "Галата".


"Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове... от дивата флора и фауна", е мотивът на министрите.
С приемането на решението общото покритие на мрежата от защитени зони за местообитанията се увеличава с 3346.95 хектара, или 0.031% от националната територия. Това означава, че целият Министерски съвет има единомислие, че естественото Черноморие не е обикновена стока, която може да се продаде, а наследство, което трябва да се опази за идните поколения, обяви Асен Личев пред журналисти.


Поздравявам всички за днешния резултат, това са малкото останали плажове, където може да се види истинска природа, обяви Кирил Петков. Обяви решението като огромна победа за българската природа, но и за икономиката. "Защото ако искаме да развиваме екотуризъм с висока добавена стойност, той не може да бъде стена от хотели по дюните, този тип туризъм е фокусиран върху българската красива природа, където хората могат да се насладят на малкото останали дюни в Европа, да видят запазени видове, които не се виждат другаде, и е много пъти по-доходоносен от масовия туризъм", обясни той. Подчерта, че добавената стойност от туризъм, при който хората идват да наблюдават красиви гледки, е 10-17 пъти по-висока от "пиянския".


След толкова години сега има министър, който наистина защитава природата, заключи Петков. Личев пък подчерта, че "целият Министерски съвет, изглежда, и аз, имаме големи топки, за да направим това, за което съм много благодарен".


Екоминистърът все пак посочи, че няма гаранция, че никой след служебното правителство няма да посегне на тези защитени зони. "Самият Закон за биологичното разнообразие дава възможност всичките защитени зони да бъдат закрити, но това означава България да излезе от ЕС и самите граждани да са напуснали територията на страната", посочи той. Петков смята, че 70% от българите подкрепят такава защита, 30% не са с категорично мнение, но никой няма против нея.


Екоминистърът обяви, че на следващото заседание на правителството ще бъде направена актуализация на 44 защитени зони. "За мен това си е съвсем нормална политика на един независим министър на околната среда, който не може да бъде повлиян от никакви други интереси", обяви Асен Личев.


Двамата обявиха още, че е направена голяма стъпка и за развитието на световната филмова индустрия, след като компаниите "Дисни" и "Нетфликс" ще могат да снимат по Черноморието, "което днес лишихме от застрояване".


Кметовете, на чиято територия са апетитните територии, неведнъж са изразявали несъгласие с предпазването на застрояване на тези територии.


Решението идва, след като в началото Националният съвет по биоразнообразие към екоминистерството одобри разширяването на зони от европейската мрежа "Натура 2000" с цел защита на местообитания и видове от европейска значимост, които в момент не попадат в защитени обекти.


Карадере и Корал имат и защитен статут "за природосъобразен туризъм" по силата на Закона за устройство на черноморското крайбрежие.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2427 Неутрално

  Едно много добро решение за българската природа и дух, но комунистите, които напират за властта ,няма да оставят така това добро дело , ще го осерат .

 2. 2 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  Карадере, Пашадере - както е казал класика -> влече си го българна османлийското 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 3. 3 Профил на matematika
  matematika
  Рейтинг: 331 Неутрално
 4. 4 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2668 Любопитно

  "Целта е осигуряване на пълна защита на крайбрежни местообитания от урбанизация, застрояване и фрагментиране, опазване на видове... от дивата флора и фауна", - то и сега имат защита, но БГ тарикати така извъртат нещата, че и филмовите продукции ще са осигурени по български. Все по-добри закони се "пишат", но Природата на България все повече страда.

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 5. 5 Профил на anty
  anty
  Рейтинг: 762 Неутрално

  Това е добра новина. Дано поне на тези места не изливат бетон разни мутри.
  Материала, материала.

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  Поздравления. Направиха това което бойко 12 години дължеше на обществото и за държавността.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  Плажовете са публична държавна собственост и на тях и сега не може да се строи. Аман от пушилки!

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  "...включи в защитени зони плажовете Корал, Карадере и Пашадере."

  Поздравления за служебното правителство.
  Много важна стъпка в защита на екологията по нашето крайбрежие.

  Все пак плажуващи и къмпингуващи на Пашадере да бъдат внимателни, защото това място тимаджии са го предоставили за дебаркиране на руски "зелени човечета", когато ония решат да защитят путинските интереси в Причерноморской район......

 10. 10 Профил на Forest
  Forest
  Рейтинг: 1190 Неутрално

  добро решение, но следваща стъпка трябва да е бутане/взривяване на незаконни строежи по морето, някои от които изоставени от години, които загрозяват пейзажа и са дори опасни, като например комплекса Знаме на мира на Аркутино.

  Истината ни прави свободни.
 11. 11 Профил на sasoss
  sasoss
  Рейтинг: 598 Неутрално

  До коментар [#4] от "ЗаНиЗа":

  На общественото обсъждане на Южен поток един юноша бледен от някаква природозащитна организация зададе въпроса какво ще се прави с пясъчните лилии на Паша дере, които са включени в червена книга. Отговорът на г-н Елкин, изпълнителен директор на Южен поток беше, че ще ги изкопаят и преместят. Репликата на юношата бледен, че по закон нямат право дори да ги докосват, камо ли да ги изкопават, беше неглежиран и заглушен от г-н Елкин, с желанието му да отговаря на други по-важни въпроси.
  Половин година по-късно Тома Белев като член на обществения съвет към МОСВ одобри ОВОС на Южен поток. От всичките добре познати и особено кресливи "природозащитници" нямаше нито един на обсъждането. Предполагам, че юношата бледен е бил някакъв истински идеалист...

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Неутрално

  До коментар [#7] от "svoboden":

  Интересно тогава какви са всичките тези постройки БЕТОННИ върху пясъка от авери на боКАСА?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#8] от "erh41648180":

  Направо ги застреляйте за заговор срещу държавата на шайката!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#9] от "1_april":

  Мястото за десант е на Албена и това го знае половин България.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 15. 15 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 5240 Гневно

  До коментар [#10] от "Forest":

  Който всъщност е от много малкото законни строежи с решено пречистване на фекалните води.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Любопитно

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Защо пък Албена?

  Пашадере беше избрано заради първия вариант на Руски газов поток,
  досами руската база"Камчия"
  и доста близо до руския анклав " Росенец"?

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8034 Неутрално

  Мафията дали ще се съобрази или пак ще си прави, каквото си иска.

 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Весело

  До коментар [#2] от "DDR":

  Корал.... Кор+Ал.....(превод)....въглен + червен....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2942 Неутрално

  Карадере, Пашадере - както е казал класика -> влече си го българна османлийското 😉
  —цитат от коментар 2 на DDR


  Така са картографирани от руските картографи през 19 век. Питали офчарите за имената на обектите, така има много места записани с името Балига.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 21. 21 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1215 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  Тъ-панар- турски такъв.

 22. 22 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2172 Весело

  До коментар [#19] от "eti mehter":

  А немското Kurort и чешкито Puťka въобще нема да ги анализираме (гледай каква хубава българска дума -> анализирам) 😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 23. 23 Профил на falcone
  falcone
  Рейтинг: 1119 Неутрално

  Още трябва - Шкорпиловци, каквото е останало от Камчия и Иракли, Северните големи плажове от Шабла до Дуранкулак. Ако нещо е защитено вече, да ме прощават. На юг беше красота а му е...а майката! Нямаше такава красота ей! Да дрискате кръв варвари.

 24. 24 Профил на pippo
  pippo
  Рейтинг: 297 Неутрално

  Все пак е добра новина

 25. 25 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 992 Неутрално

  Това с големите топки ми се стори много интересно. Какви са тези топки?!

 26. 26 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Точно това е работата на един министър на околната среда.
  За зла участ обаче досега не сме имали такъв.
  Просто това служебно правителство вдигна твърде високо летвата...

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 27. 27 Профил на keen
  keen
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  На юг беше красота а му е...а майката! Нямаше такава красота ей!
  —цитат от коментар 23 на falcone


  - А, не така. И мафиотите направиха някоя и друга "защитена зона" - ей тука, примерно, никой не може никаква дейност да развива:
  https://www.youtube.com/watch?v=s_h6Rjnp4ZA

  Където и да натиснеш в ГЕРБ, излиза ГНОЙ.
 28. 28 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1811 Неутрално

  Лапчев не харесва това!

  А за министрите - поздравления!

 29. 29 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1466 Неутрално

  До коментар [#23] от "falcone"

  Съвсем правилно!

  Мисля, че има шанс за спасяване и зоната от Калиакра до Шабла.
  Въпреки че мутромафиотите бяха почнали да разорават и горят степите около Калиакра.
  И комсомолеца Банев трябва да върне Русалка и залесяването около нея да се възстанови....

 30. 30 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1954 Неутрално

  Откакто българина стана автомобилен няма непосетени плажове, а откакто има и Дрон, няма скрито/покрито :-))

 31. 31 Профил на pontius_glarus
  pontius_glarus
  Рейтинг: 3314 Неутрално

  Не се радвайте! Съвсем скоро пак ще чуете за някакви стени, преместваеми обекти, и какво ли не! Необходими са закони, и ПУП за цялото Черноморие, закони ограничаващи етажността, отстояния от плажовете, ограничения за застрояване на терените (20% или макс.30%), ограничения и за се.ящите по плажовете еколетовници. Поставеното от кабинетът е само едно начало, първата тъпка!

 32. 32 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 555 Неутрално

  До коментар [#2] от "DDR":

  Идиот ;-) Името на Гръцкият о-в Санторини, също е наследство от "Венецианците", които са го кръстили Сейнт Ирина /Света Ирина/

  artmosphere
 33. 33 Профил на elibal
  elibal
  Рейтинг: 268 Неутрално

  БРАВО на двамата министри - Асен Личев на околната среда и Кирил Петков на икономиката!
  Асен Личев - изключително компетентен човек, цяло щастие е, че го избраха!
  И с топки, да, да е жив и здрав!

 34. 34 Профил на svoboden
  svoboden
  Рейтинг: 2090 Неутрално

  До коментар [#12] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Не знам за какви бетонни постройки в публична държавна собственост говорите, но ако има защо не попитате Румен Радев, защиото явно според служебното правителство са си абсолютно законни!?

 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3826 Неутрално

  До коментар [#22] от "DDR":

  :)

  Bukalemun
 36. 36 Профил на inu31558783
  inu31558783
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#14] от "КМЕТ В СЯНКА":

  За десант на съселяните ти

 37. 37 Профил на aussie
  aussie
  Рейтинг: 503 Неутрално

  Трябва да се премахнат плажните концесии и общините да се грижат за плажовете сами. Курортната такса е прекалено малка. Да се забрани поставянето на всякакви обекти на пясъка. Извън плажа да слагат колкото си искат. Народа като ожаднее ще се разходи малко по далече, няма да му стане нищо.
  Аман от разни мутри, капанчета, цигания, музика и др.

 38. 38 Профил на reply
  reply
  Рейтинг: 636 Неутрално

  голем екип са тия , пълнят ми душата

 39. 39 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1728 Неутрално

  голем екип са тия , пълнят ми душата
  —цитат от коментар 38 на reply


  Найстина. Никога не съм мислил че президентска република ще ми се вижда подходяща за България, но това служебно правителство работи страхотно !

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK