Регионалното министерство: Вече няма как да разрешим дивото къмпиране

Регионалното министерство: Вече няма как да разрешим дивото къмпиране

© Надежда Чипева, КапиталПовечето от близо седемстотинте становища по проекта за наредба, която определя реда за поставяне на кемепри и палатки на плажовете, настояват забраната за диво къмпиране да отпадне. Това обаче не може да стане, защото забраната е записана в закон. Това разясни в отговор на въпроси на "Дневник" Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ).


671 са становищата по проекта на Наредба за условията и реда за определяне на местата за временно разполагане на палатки, кемпери или каравани край морето извън плажовете, пясъчните дюни и категоризираните къмпинги, получени в министерството, а още 12 са подадени онлайн на сайта за обществени консултации. Повечето са с искане за създаване на условия за "свободно къмпиране", но наредбата не може да позволи това след последните промени в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие (ЗУЧК) от 2019г.", отговаря министерството.


Исканията за преразглеждане на наредбата


Исканията за оттегляне на забраната за диво къмпиране срещат отпор не в самата наредба, а в законовите промени на "Обединените патриоти" от 2019г, с които нощуването в зони "А" и "Б" на Черноморието (според ЗУЧК - зоните най-близо до морския бряг) извън къмпинги се ограничи до "специално определени места". От МРРБ разясняват в отговора си до "Дневник", че възраженията по проекта за наредба, подавани до 1 юли 2021г. ще бъдат разгледани от бъдеща междуведомствена комисия, но "в Закона за устройството на Черноморското крайбрежие не е дадена правна възможност за свободно къмпиране (свободно къмпингуване или "диво къмпингуване"), поради което не е било предмет на проекта на Наредба уреждането на обществените отношения, свързани с възможностите за свободно разполагане на палатки, кемпери или каравани." Тоест - и след ново разглеждане, наредбата трябва да се съобрази с все още неотменените чл. 10а и 24в на ЗУЧК, въведени през 2019г.

В бъдещета междуведомствена комисия, обаче, ще бъдат включени и представители на гражданските организации, включително представляващи организации, които са участвали в проведените обществените консултации по проекта на наредба, съобщава МРРБ в писмото си. Тя ще бъде да разгледа постъпилите становища, повечето от които настояват за отхвърляне на проектонаредбата и изискват да не се въвежда забрана за диво къмпиране. В досегашната междуведомствена комисия, съставила първия проект на наредбата, представители на гражданското общество не е имало. Членовете ѝ са назначени със Заповед на министъра на регионалното развитие и благоустройството от 2020 г. Петя Аврамова, с участие на представители на Министерството на земеделието, храните и горите, Изпълнителната агенция по горите, Министерството на околната среда и водите, Министерството на туризма, Дирекцията за национален строителен контрол, Агенцията по геодезия, картография и кадастър; Националното сдружение на общините в Република България, представители на община Царево и община Приморско.Граждански организации преди седмици обявиха проекта за наредба за къмпирането за поставящ забрана вместо правила, оспориха философията, която стои зад него и експертизата на участниците в работната група, създали проекта за наредбата. В отворено писмо от 16 юли организациите заявиха, че имената на авторите на проекта, скрити в предоставения от ведомството документ, трябва да бъдат оповестени, тъй като заемат публична длъжност. Гражданските организации изискаха отново проектонаредбата да бъде оттеглена, а регулация да се създаде чрез Национална стратегия за къмпиране в полза на държавния и обществен интерес, като са готови да помогнат официално с експертиза.


"Патриотичните" промени от 2019г


Промените в Закона за устройство на Черноморското крайбрежие бяха предложени от "Обединените патриоти" през 2019г. и приети от Народното събрание след улични протести и вето на президента Румен Радев. С въвеждането на чл. 10а и чл. 24в от ЗУЧК депутатите постановиха високи глоби за нощуващи извън специално урегулирани за къмпингуване места и отложиха за обсъжданата към момента наредба и волята на собственици на земи дали ще се обособят такива специални места. При промените, мотивирани със защита на Черноморието и дюните, освен глобите за къмпиране не бяха въведени глоби за строежи.


Опит за протест срещу забраната за къмпиране бе направен и с оспорване пред Конституционния съд чрез тогавашния омбудсман Мая Манолова, но беше неуспешен. Тогава обаче съдът не разгледа чл. 24в, който влиза в сила чак след приемането на наредбата по чл. 10а.


Така забраната за къмпиране извън специално регистрирани и осигурени с инфраструктура имоти беше въведена през 2019г. в ЗУЧК и наредбата, която се разработва, стъпва на тези текстове. За повторното приемане на 10 юли 2019г. на измененията след президентското нето са гласували 143 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти", ДПС и "Воля".


Така в процеса на оспорване вносителите от "Обединените патриоти" са подкрепени от парламентарното мнозинството и забраната за свободно къмпиране е узаконена в чл. 10а и чл. 24в на ЗУЧК, въпреки дългогодишни предшестващи дебати за нуждите от регулирано къмпингуване и осигуряване на места за това, както и за ограничаване на строителството край плажовете.


Текстовете бяха обнародвани в Държавен вестник на 16 юли 2019 г. С тях се определя глоба от 500 до 1000 лв. при поставяне на плажни принадлежности върху дюни. Санкции от 1000 до 3000 ще се налагат и за спиране на коли, ремаркета, кемпери и каравани (или имуществена санкция до 5000 лв.). Поставянето на преместваеми обекти и съоръжения по неохраняеми плажове без право на това ще се наказва с глоба от 5000 до 10 000 лв. или с имуществена санкция от 10 000 до 50 000 лв.


Новите текстове също така разрешават достъпа на моторни превозни средства до брега - увеличават се задълженията на собствениците на имоти да осигуряват не само пешеходен достъп, но всякакъв до брега.


Също така се освобождават от ограничения къмпингуването и автомобилите върху ембрионални дюни - дюни, които са в процес на формиране, но също както и останалите категории дюни дават почва на редки растения и са защитени от "Натура 2000" (виж тук, тук и тук). Не се разрешават кемпери и палатки върху зараждащите се дюни, но няма глоби за тях, докато за другите видове дюни (формираните и предимно пясъчни "бели" и обрасналите "сиви") има големи глоби.

Коментари (87)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на parcaleste
  parcaleste
  Рейтинг: 592 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на Big Muzzy
  Big Muzzy
  Рейтинг: 1328 Неутрално

  А дивото бетонгуване кога?

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1721 Неутрално

  Диво къмпингуване се прави не от диваци , а от културни хора. Българинът не е за такава работа
  Това, което съм виждал след такива "почиващи" е найлонови торбички, шишета, кутии от бира и изпито винце, консервни кутии и някои биопродукти.
  Не искам да обидя малкото културни хора , но това са ми впечатлнията. Всеки разходил се на място от такима къмпингари ще види подобна гледка.
  Впрочем в Гърция е пълно с отпадъци от български стоки.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 700 Неутрално

  Просто махнете "зАкОна" на Релсата и Магарешки.

 8. 8 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  И пак откриваме Колелото.
  Ми вземете Гръцкия захон и го препишете.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 9. 9 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  Без извинение, не са виновни политиците и парламентът, а големият брой "добри" хора, които с години не гласуват. 10-12 години лигня и законодатеслството и институциите са почти непоправимо покварени, така, че ако искаш да се държиш като нормален човек, ти е почти невъзможно. Общественото дело не може да се оставя на самотек, защото ще останат да го движат само най-неподходящите хора.
  Виновни са гласоподавателите.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 10. 10 Профил на wre501051215
  wre501051215
  Рейтинг: 2690 Любопитно

  До коментар [#2] от "mihail_p":

  "Валерката" какъв точно се пада в кабйнета на Радев,викаш?!

 11. 11 Профил на ЧИЧО ПЕШО
  ЧИЧО ПЕШО
  Рейтинг: 330 Любопитно

  До коментар [#6] от "hgo15650841":

  Къде сте тръгнали диво да КЪМПИНГУВАТЕ.

  Има толкова много хотели 4 и 5 звезди.
  Те ви очакват.
  Това палатка или каравана е отживелица.

 12. 12 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#6] от "hgo15650841":

  Това е чудесен въпрос. И аз се чудя кое трябва да е законно, кое незаконно и кое да не се регулира изобщо. Практиката например показва, че всъщност можеш да циментираш див плаж, но не можеш да сложиш палатка. И двете по принцип са незаконни.
  Има голям интерес хората да могат да къмпингуват законно. На тия с циментовозите не им пука особено и си го заобикалят.
  Айде сега да видим в кое от двете обществената вреда е по-голяма, че да се регулира строго.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 13. 13 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1597 Неутрално

  Добре, че на тези им остава още малко....но какво ли ще правим със следващите нодоразумения21

 14. 14 Профил на negodnik
  negodnik
  Рейтинг: 485 Неутрално

  До коментар [#4] от "Dark Avenger alias Дечо Пора":

  Като повдигаш темата, моля журналистите да се разровят какво се случва с ефективната присъда на Марешки. Практиката показва, че при произнесена присъда на 2ра инстанция, осъдените лица се задържат в следствен арест, до окончателното решение на ВКС. Защо лицето Марешки все още не е задържан!? Чакаме да се чупи при Галеви, за да започнем да правим анализи и работни групи що така е станало. Боян Магдалинчев и Вероника Имова обаче са обидени, че са поставени под натиск.

  https://www.segabg.com/hot/category-bulgaria/mareshki-otiva-na-izbori-bez-okonchatelna-prisuda

 15. 15 Профил на realguru
  realguru
  Рейтинг: 2496 Неутрално

  Аз не можем да разберем начи във вчерашна статия Дайнов ревеше как някакви мутри си карали АТВ-тата по дюните и това било лошо. А днеска поставянето на каравани, коли, палатки и пр. на дюните било добро. :)

 16. 16 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2230 Весело

  Супер - номерът да пуснат софийските хипари да ходят безплатно на море и да си ограждат плажове с палатки и неприятно държане няма да мине. Буахахаха.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 17. 17 Профил на hgo15650841
  hgo15650841
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#12] от "motochristo":

  Тоест, едно престъпление или нарушение легитимира морално или юридически друго такова, така ли? Доста инфантилно.

 18. 18 Профил на taratanki
  taratanki
  Рейтинг: 2006 Неутрално

  До коментар [#11] от "ЧИЧО ПЕШО":

  Не не е отживелица. Ама да се опъне палатката там, където е разрешено да се опъват палатки.
  Не съм чувал някъде в цивилизования свят да си опъваш палатката където свариш. В Гърция знам, че не можеш. Можеш да спреш кемпера и на улицата и да спиш в него, но без да разпъваш такъмите.

 19. 19 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Има как. Променете основно недоносения, глупав закон на Валери Релсата!

 20. 20 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#5] от "kvasimodo":

  Ходя на къмпинг от 33 години. Започнах от “Веселие” през 90-те. Там имаше малка горичка и красиви пясъчни дюни. В момента е един грозен хотел, в чиито стени се бият вълните на морето. После минах през Смокиня. Тази година изляха в пясъка “временен” бетон и направиха заведение с капацитет 4000 души.Едно време по тия дюни имаше пясъчни лилии. Минах през Иракли (наполовина застроено въпреки обществения натиск), Паша дере, Кара Дере, а тази година и на Крапец. Смея да твърдя, че малкото плажове, на които все още къмпират “диваци” са най-чистите в страната. Просто всички болни мозъци дето все още ни се занимава знаем, че ако ние не си го държим чисто няма кой да го направи.
  Дивото къмпиране е трън в очите на хората дето бетонираха Черноморието и сега се чудят защо кутииките са празни. Надявам се, един ден да разберат, че българския турист както и чужденеца ходят на море заради природата.

 21. 21 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2281 Неутрално

  Преди 3-4 години ходих на Иракли на плаж. Имаше доста диви къмпингуващи.
  За съжаление и прости. Не ми се говори за боклуците по баира, разхвърляните бутилки, за биологичните бомби зав всяко храстче, мухите и смрадта, която се носеше около бивака. В един кату се поддържа по-висока хигиена от това, което видях там.
  Къмпингуване - да, но не на плажа, а на определените за целта места с бани, тоалетни и пригодени за кампъри, каравани и палатки.

 22. 22 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#16] от "Тюфлекчия":

  Искам само да ти припомня, че:

  Не само столичани, но и Всички лица граждани имат право на свободен и безплатен достъп до морския бряг, както и право на свободно ползване на морските плажове.

  Не знам на кой плаж не си успял да стигнеш понеже е обграден от палатки, но мога да ти посоча няколко, които преградиха със сараи, подпорни стени и други инжинерни чудеса на мутробарока.

  “Супер - номерът да пуснат софийските хипари да ходят безплатно на море и да си ограждат плажове с палатки и неприятно държане няма да мине. Буахахаха.”

 23. 23 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#21] от "pamela":

  А не дойде ли някой с вид на Робинзон Крузо, изживяващ се като старейшина на плажа, да ти обясни какви са "правилата" там? От типа "Нема да си пускате чалга, нема да ходите близо до палатките, най-много до камъка дето се вижда ей там, че все пак ние сме тука. Кучетата нема да ги гоните, те са добри и не ви пречат - по-добри са от хората. А тая шатра ако може да я разпънете по-налево, ей там до оня клон, че следобеда тука децата играят на хек (наркоманско топче - б.а.). Приятел - да, ти с лилавата тениска - джипа го мръдни ей там до синьото Пежо да може да се минава. Айде и без много шум, че тука хората почиват по обед, да не се караме дет се вика.". Щото на мене и това ми се е случвало - не помня на Иракли или на някой друг от тия плажове беше. Хорицата си го възприемат като техен, а ако нямаш вид на клошар (мъжете), а дадена жена е подържана, веднага минавате в групата "мутри и силиконки", ако ще да сте сърдечни хирурзи...

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 25. 25 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2132 Неутрално

  До коментар [#5] от "kvasimodo":


  Диво къмпингуване се прави не от диваци , а от културни хора. Българинът не е за такава работаТова, което съм виждал след такива "почиващи" е найлонови торбички, шишета, кутии от бира и изпито винце, консервни кутии и някои биопродукти. Не искам да обидя малкото културни хора , но това са ми впечатлнията. Всеки разходил се на място от такима къмпингари ще види подобна гледка.Впрочем в Гърция е пълно с отпадъци от български стоки.
  —цитат от коментар 5 на kvasimodo


  Пълни глупости! Повечето боклуци са от плажуващите през деня. Много пъти ги гледам на Шкорпиловци, като си тръгват от плажа и хвърлят всичко в една дупка в пясъка или направо до колата си, въпреки че на изхода на паркинга има 3 кофи за смет! Преди няколко години бях спрял с кемпера си до реката след Говедарци. Дойдаха едни младежи с една колица с пловдивски номер. Седнаха, ядоха, пиха, оставиха си всичко така и си тръгнаха. Аз трябваше да им събирам боклуците! А кофите за боклук им бяха на не-повече от 30 метра.

 26. 26 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#22] от "dwr30648311":

  А аз да напомня, че не говорим за ходене на плаж, а за опъване на катуни на него. Това че някой незаконно е преградил плаж и органите не взимат мерки не означава, че на друг трябва да му се разреши да живее 4 месеца на палатка на друг плаж. Двете неща нямат връзка.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 27. 27 Профил на hgo15650841
  hgo15650841
  Рейтинг: Неутрално

  Дивото къмпиране е трън в очите на хората дето бетонираха Черноморието и сега се чудят защо кутииките са празни. Надявам се, един ден да разберат, че българския турист както и чужденеца ходят на море заради природата.
  —цитат от коментар 20 на dwr30648311

  И какви точно пари оставя в държавата и икономиката един палаткаджия? Пазарува от Лидъл и си готви и пие в катуна, такъв ли туризъм да развиваме? Дай да бутнем всички хотели на Слънчев бряг и обширният плаж да се превърне в место за диво къмпингуване и обсиране. Е тогава вече потичат милиардите към страната!

 28. 28 Профил на Умнокрасив гербераст от Позитано
  Умнокрасив гербераст от Позитано
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  До коментар [#20] от "dwr30648311":

  Дивото къмпингуване е трън в очите на всеки нормален човек, особено на тези, които живеем на морето и сме тук и след диваците. Не за друго, а защото подобно на всичко останало и дивото ни къмпингуване е побългарено. Искрено съжалявам за шепата хора, които къмпингуват диво само за да са близо до природата. Те я обичат и я пазят, но уви, стават жертви на болшинството Ганьовци, за които див къмпинг е колата на плажа, дисагите, барбекютата, ракии, салати, чалги до зори и след това купища боклуци. Гледката след сезона на повечето плажове, където бивакуват говедата е покъртителна. Не плажове, а сметища. След това, което от години виждам със собствените си очи, няма сила която да ме накара да бъда "ЗА" дивото къмпингуване.

  "Шумът нищо не доказва. Кокошката, снесла яйце, понякога кудкудяка толкова силно, като че ли е снесла малка планета"- Марк Твен
 29. 29 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2254 Неутрално

  Мутрокомунистите превземат България!
  Нужно е правителство, което да спре своеволията и милиардните кражби!

 30. 30 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Драга ми, дори някога да си била там и да си видяла това, което описваш (в което силно се съмнявам), защо просто не продължиш да си почиваш на бетона и не оставиш нас диваците да си се зариваме във фекалии на няколкото плажа, където все още можем?

  Апропо, според теб колко човека къмпират диво на територията на България? 5-10 хиляди? Че то само един хотелски комплекс вкарва в морето, (където се къпеш) повече фекалии, отколкото биологични бомби ти залагат дивацит, нейде зад храстите.
  Да добавя и че много от аборигените си копаят компостни и тоалетни, защото разхвърляните салфетки из гората също не им допадат.

  “Преди 3-4 години ходих на Иракли на плаж. Имаше доста диви къмпингуващи.
  За съжаление и прости. Не ми се говори за боклуците по баира, разхвърляните бутилки, за биологичните бомби зав всяко храстче, мухите и смрадта, която се носеше около бивака. В един кату се поддържа по-висока хигиена от това, което видях там.
  Къмпингуване - да, но не на плажа, а на определените за целта места с бани, тоалетни и пригодени за кампъри, каравани и палатки.”

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на klb091008761
  klb091008761
  Рейтинг: 173 Неутрално

  Мдаааа, и закона няма кой да го промени, понеже нямаме нормален парламент. И не се очертава скоро да имаме.

 33. 33 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":

  Малко се обърках. Последно какъв ти е проблема? Че някой ти е преградил плажа с палатката си, че си позволил на Робинзон да ти даде наклон в живота и да ти каже да не слушаш чалга или че някой почива на морето по-дълго от теб?

 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Честито на патрЕотите. Следващият път ще мислят по 2 пъти като гласуват.

 36. 36 Профил на katerina_slavova
  katerina_slavova
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#20] от "dwr30648311":Дивото къмпингуване е трън в очите на всеки нормален човек, особено на тези, които живеем на морето и сме тук и след диваците. Не за друго, а защото подобно на всичко останало и дивото ни къмпингуване е побългарено. Искрено съжалявам за шепата хора, които къмпингуват диво само за да са близо до природата. Те я обичат и я пазят, но уви, стават жертви на болшинството Ганьовци, за които див къмпинг е колата на плажа, дисагите, барбекютата, ракии, салати, чалги до зори и след това купища боклуци. Гледката след сезона на повечето плажове, където бивакуват говедата е покъртителна. Не плажове, а сметища. След това, което от години виждам със собствените си очи, няма сила която да ме накара да бъда "ЗА" дивото къмпингуване.
  —цитат от коментар 28 на Умнокрасив гербераст от Позитано


  Тези, които се описал, ще къмпингуват и след влизането в сила на закона. Нека бъдем откровени.

 37. 37 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#27] от "hgo15650841":


  Веднага ти отговарям: Всеки лев дето някой “палаткаджия” оставя на морето отива директно в джоба на местните. От покупката в местното магазинче или пазар (не знам да има Лидъл в близост до Деретата, Иракли, Шкорпиловци и Крапец), през капанчетата, барчета и т.н.

  По-интересен е въпросът какви пари оставя в държава туриста дето идва на шведска маса в руския хотел (дето със сигурност зарежда от западна верига супермаркети) и не плаща за чадър на плажа понеже са на хотела? Каква част от тях реално стигат до местните ако/като се платят и разпределят данъци?

  “И какви точно пари оставя в държавата и икономиката един палаткаджия? Пазарува от Лидъл и си готви и пие в катуна, такъв ли туризъм да развиваме? Дай да бутнем всички хотели на Слънчев бряг и обширният плаж да се превърне в место за диво къмпингуване и обсиране. Е тогава вече потичат милиардите към страната!“

 38. 38 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1721 Весело

  До коментар [#6] от "hgo15650841":

  Като гледам минусите - вйъв форума преобладават точно жълтопаветниците.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 39. 39 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#20] от "dwr30648311":

  те не разбират разликата между къмпингуване и
  селяндурски пикник.

 40. 40 Профил на Галя Станчева
  Галя Станчева
  Рейтинг: 2429 Неутрално

  Проблемът е в съзнанието. Няма сила, която да накара писюрите да не цапат. Освен ако сложим полицаи на всеки десет метра по брега. А в планините?

 41. 41 Профил на patrokalche
  patrokalche
  Рейтинг: 314 Любопитно

  Диво къмпингуване вече няма дори и в Исландия! От 2017 там го забраниха и сложиха солени глоби.

  Скоро и скандинавците ще го забранят.

 42. 42
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 43. 43 Профил на dwr30648311
  dwr30648311
  Рейтинг: 895 Неутрално

  До коментар [#28] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  Съжелявам да го чуя. Може ли само да кажеш до кой плаж с диваци в “колата на плажа, дисагите, барбекютата, ракии, салати, чалги до зори и след това купища боклуци” живееш, за да не излъжа да си опъна там палатката?

 44. 44 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 961 Неутрално

  едва ли има толкова проядена от корупция уона би държава!

  за мол на пясъка няма дори глоба, за палатка на пясъка - смъртна присъда.

  за внесените С РАЗРЕШЕНИЕ НА ЗАМ-МИНИСТЪР 500 000 тона(!!!!) боклуци на ковачки - условни присъди на някви дребни корумпирани чиновници, за хартийка на пясъка - смъртна присъда (ама само ако хартийката е от палаткуващи, щото по принцип боклуци на пясъка колкото искаш).

  министерства, общини, ДНСК - смрад на корупция!

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на Aardvark
  Aardvark
  Рейтинг: 699 Неутрално

  Диво къмпингуване може да има в държави, където има диви места. България е гъсто-населена и такива няма. Дори резерватите са достъпни и посещавани. Освен това, в България няма нужда от диво кампингуване, защото навсякъде има населени места. Не сме в Скалистите планини или в тундрата, където човек трябва да ходи с дни или семици, за да стигне до признаци на цивилизация. Това е едната страна на нещата. Другата е, че има хора, които обичат контакта с природата (включително и моя милост), затова трябва да има повече къмпинзи. Наричайте ги отредени места или къмпинзи - няма значение, но трябва да са регулирани, за да има възможност за чистене и поддържане. В Гърция къмпинзите заемат едни от най-хубавите плажове, но тук те са запазени за мутробарока. По планините, повечето от които са национални паркове и защитени зони, има предостатъчно хижи и палаткуващите трябва да се глобяват дебело (както и всички "природолюбили" с АТВ и джипове). Друг е въпросът, че и законодателството и собствеността на хижите трябва да се изчисти и подобри, за да могат да се предоставят качествени, но екологични услуги.

 47. 47 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#44] от "хм":

  да. няма какво да се добави.

 48. 48 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1540 Неутрално

  До коментар [#20] от "dwr30648311":

  Лошото е, че кутийките не са празни - пълни са до дупка. Празни или по-точно непълни са само най-големите хотели.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 49. 49 Профил на ♫♫♫
  ♫♫♫
  Рейтинг: 227 Неутрално

  Има и един друг проблем с дивото къмпиране. Проблемът съществува даже и сега, въпреки че уж има забрана. Масово идват “на аванта” румънски туристи с караваните си, палатките си, храната, водата, тоалетната си хартия и абсолютно всичко каквото можете да си представите. Понеже Румънските плажове не са толкова хубави колкото Българските, им е направо идеално да дойдат, че даже и безплатно. Проблемът обаче не е толкова, че те нищо не допринасят към икономиката ни. Проблемът е в това, че замърсяват и остават ужасна гледка след себе си. Като че ли не ни стигат нашите ами трябва и техните боклуци да гледаме. Трябва да има повече регулация даже. Като в цивилизованите държави за да се спре това ненормално о**ране на хубавото ни Черноморие.

 50. 50 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2230 Весело

  До коментар [#26] от "Тюфлекчия":Малко се обърках. Последно какъв ти е проблема? Че някой ти е преградил плажа с палатката си, че си позволил на Робинзон да ти даде наклон в живота и да ти каже да не слушаш чалга или че някой почива на морето по-дълго от теб?
  —цитат от коментар 33 на dwr30648311


  Ама аз проблем нямам - законът е ясен. Проблем имате други. Явно нищо не си разбрал.

  П.П. "Чалга" беше метафора. Тия обикновено не приемат никаква друга музика, освен един много тесен стилово и групово ограничен набор от песни, които си слушат в компанията и се зъбят еднакво, независимо дали от нечия преносима колонка дъни Тони Стораро, К-поп, Еминем или Obituary. Пределно съм наясно, че не всички катунари са такива и има и много свестни хора сред тях, ама аз преобладаващо с това се сблъсквам, да не говорим, че имам доста познати дето го правят и знам как разсъждават и те по въпроса. За огромната маса ако не си "от техните" нямаш място на плажа. Е съжалявам, ама всички плажове са за всички и нито мутри, нито Доган нито хипарите имат право да си заплюват нещо.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 52. 52 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2379 Неутрално

  Дивото кампиране си е за хипита без деца, а тях закона не ги лови.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 53. 53 Профил на hgo15650841
  hgo15650841
  Рейтинг: Неутрално

  До коментар [#37] от "dwr30648311":

  Какви барчета на дивите плажове, гори и поляни бе, фантазьор? Явно си изгубил връзка с реалността, говорим за природа.
  Само хотелите в един Сл. бряг генерират по половин милиард лева приходи на сезон (официално) от над 6 млн. нощувки, да не говорим за барове, ресторанти, магазини; за работните места, които осигурява целият курорт и т.н. Я сега си представи ако немаше хотели и инфраструктура, какъв капацитет на разполагане на палатки и каравани би имал плажът и колко пари биха похарчили хипитата в селския магазин ...
  Икономиката не печели нищо от този тип туризъм, само боклуци и осиране.

 54. 54 Профил на abc
  abc
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Разбира се, че трябва да се пълнят бетонните гета по Черноморието все пак те са на нашите хора, криза е, какво да се прави? Пък и тези осраха де що имаше зелена трънка около плажа.

 55. 55
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 56. 56 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2281 Весело

  До коментар [#30] от "dwr30648311":

  Съмнявай се колкото си искаш, аз това видях тогава.
  Може сега нещата да са се променили към добро и да няма такива боклуци и смрад.

 57. 57 Профил на hgo15650841
  hgo15650841
  Рейтинг: Неутрално

  В Гърция къмпинзите заемат едни от най-хубавите плажове, но тук те са запазени за мутробарока.
  —цитат от коментар 46 на Aardvark

  А сега сравни дължината на гръцката брегова ивица с българската. Гърция може да си позволи и къмпинзи, и ниско строителство в курортите, и каквото иска.
  България с късата си брегова ивица и къс сезон нема друг избор, освен големи хотелски комплекси с басейни, ако иска да печели от морски туризъм. То не може само като децата "искам пък", требва и да се мисли, но хипитата не са по тая част.

 58. 58 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 1110 Неутрално

  ... проекта за наредба, която определя реда за поставяне на кемепри и палатки на плажовете, настояват забраната за диво къмпиране да отпадне. Това обаче не може да стане, защото забраната е записана в закон.

  Ма това е просто прекрасно бе!! В него е прекрасно всичко!! Не забравяйте - СОЦА, или КОМУНИЗЪМА, беше ТОТАЛИТАРЕН, а сега, днес, в демокрацията имаме СВОБОДА!! Яжте свобода, и да не се покапете.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 59. 59 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 765 Неутрално

  След като пред очите ни се осъществиха "заменките", "сараите" и " подпорната стена", не е редно да ти забраняват да си спреш кемпера за ден, два.
  Сега, това с престой от 2 месеца е друг казус.

 60. 60 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 763 Неутрално

  До коментар [#58] от "sablezub":

  я оди у казармата малко, че си забраил.

 61. 61 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  При социализма само градските плажове бяха "охраняеми". Всичко друго беше свободно. А по конституция плажовете са публична държавна собственост.
  ВЪН МУТРИТЕ ОТ ПЛАЖОВЕТЕ!

 62. 62 Профил на grigoo
  grigoo
  Рейтинг: 515 Неутрално

  Браво, аман от клошарии.

 63. 63 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  До коментар [#5] от "kvasimodo":

  "Това, което съм виждал след такива "почиващи" е найлонови торбички, шишета, кутии от бира и изпито винце, консервни кутии и някои биопродукти."

  Интересно, аз след кемпер (престой) такова нещо не съм виждал.

 64. 64 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#58] от "sablezub":

  Това, че не е разрешено да опъваш палатката и сер*ш на воля до околните храсти не значи, че социализмът се е върнал.
  Просто малко нормалност, ред и чистота.

 65. 65 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 1523 Неутрално

  "България е гъсто-населена и такива няма"
  Най гъстонаселената е, ша знаиш:

  "https://bg.m.wikipedia.org/wiki/Списък_на_страните_по_гъстота_на_населението "

  Като пишете тъпотии, барем ги проверявайте бе!

 66. 66 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  "Дивото къмпингуване е трън в очите на всеки нормален човек, особено на тези, които живеем на морето и сме тук и след диваците."
  До коментар [#28] от "Умнокрасив гербераст от Позитано":

  "Местните" са срещу дивото!? Те искат опитомени туристи, плащащи без проблеми колкото им поискат.
  А защо сте се вторачили в плажовете? Що само те ви интересуват? Щото само при тях е далавера.
  Околностите на Бургас и всички градове са едни безкрайни сметища. Замърсяват се не само плажовете, всичко се замърсява - пътища, градинки, пасища, горски площи, реки и поляни. На кого му пука?
  При социализма, когато плажовете бяха свободни, нямаше драстични противоречия и конфликти, даже нямаше и такова масово замърсяване.
  Не беше болка за умиралка. Сега какво стана?
  То тогава нямаше и толкоз местни със стаи и тавани. И хотели нямаше и капанчета. И не беше национален проблем. Сега всички станахме роби на пазарната икономика.
  Знайш ли какво е решението на проблема? Всички "местни", набедени хотелиери и ресторантьори и плажни персонажи, най-после си намерете истинска работа и почтени доходи. За да не се тревожите за чистота на плажовете и пясъка. Щото така не може да продължавате.

 67. 67 Профил на murry
  murry
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  До коментар [#21] от "pamela":

  Вероятно си сънувал или просто лъжеш. Иракли е едно от любимите ми места за плаж. Аз също ходя там. Итвърдя, че няма нищо вярно в написаното от теб.

 68. 68 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#5] от "kvasimodo":
  —цитат от коментар 25 на stargate


  Това е възпитание и култура.Или по-скоро - липсата на такива!
  Дали ще си на море, планина или в центъра на София - за подобни твари няма никакво значение.
  Преди повече от 15 години, на пейките пред НДК, една млада майка смени памперса на бебето си и го пусна зад пейката.А точно до нея, няма и половин метър - кошче!
  Казах и да си вземе боклука и да си го хвърли в кошчето, а тя ме гледа недоумяващо - сякаш за пръв път разбира, че съществуват кошчета и боклукът не се оставя, където си щеш.
  Ежедневно на светофар или в задръстване виждам шофьори, които отварят вратата и си изсипват пепелника на пътя.
  И повечето от тях прилагат аргумента, че си плащат данъците и те им дават право да цапат както си щат, защото има хора, които трябва да си грижат за това.Иначе у тях са големи чистници, но след входната им врата - не ги интересува!
  Това се оправя за по-малко от месец.Солени глоби и моментално събиране.Българинът разбира само и единствено, като му бръкнеш в джоба!

 69. 69 Профил на мики маус
  мики маус
  Рейтинг: 1680 Неутрално

  До коментар [#68] от "Капабланка":

  +++++

 70. 70 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2049 Неутрално

  Министерството пак се е заело с къмпингарите, вместо да намери начин да възстанови щетите от "подпорната стена" и да се занимава с казуса "Росенец".

 71. 71 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1327 Неутрално

  Без извинение, не са виновни политиците и парламентът, а големият брой "добри" хора, които с години не гласуват. 10-12 години лигня и законодатеслството и институциите са почти непоправимо покварени, така, че ако искаш да се държиш като нормален човек, ти е почти невъзможно. Общественото дело не може да се оставя на самотек, защото ще останат да го движат само най-неподходящите хора. Виновни са гласоподавателите.
  —цитат от коментар 9 на motochristo


  И за кого да гласуват тия негласуващи? Едните партии са на руска хранилка, другите на американска и прокарват само интересите на спонсорите си. На никой не му пука за проблемите на българите.

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 72. 72 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 570 Неутрално

  Едно време имаше много къмпинги верно без удобства като ток и бани вкл край големите комплекси като напр. Слънчев бряг. Осигурете голям брой и добре уредени къмпинги. Тогава забранете дивите къмпинги няма да са привлекателни и ги забранете. Още когато се приемаше закона преди 2 години хората искаха да не се поставя каруцата пред коня.

 73. 73 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 103 Неутрално

  Гледам голямо хулене срещу свободно почиващите има.
  От време на време и аз го практикувам, сравнително рядко.
  Тази година май месец ходих на Карадере за няколко дни и видях това, което е било винаги - чистота, хигиена, взаимопомощ, искреност и най-вече неповторимите изгреви на плажа.

 74. 74 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 103 Неутрално

  А ей тук https://www.flagman.bg/article/246618 бих казал, че наистина има от намеса на властите. АМА стиска ли им?..

 75. 75 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 772 Неутрално

  Всеки трябва да си плаща, щом ползваш плащаш. Иначе сега от април са наредили караваните и ще кибичат до края на септември... И някой ако иска за седмица да си сложи караваната, няма място... На къмпинга 7500 за сезона, на "дивото" без пари... Има нещо много сбъркано... Нормално е при такъв колосален интерес да се плаща нещо и за "дивото". Мизерията е естествено да върви с безплатните работи. Мога да се обзаложа, че на много от къмпингуващите им излиза по-евтино на плажа от колкото у дома. Може би щеше да е ок ако имаше няколко хиляди километра плаж, но няма. И някакви хора са окупирали плажа за целия сезон и както някой спомена по-горе го имат за бащиния ама то за 4-5 месеца вече се чувстваш като домакин там... Основното е, че няма достатъчно място за безплатно, пардон "диво" къмпиране.

 76. 76 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#75] от "nqma zna4ka koi":

  Няма да повярваш колко каравани има(монтирани за постоянно), но и място за колко много още има! Не пиша къде са, за да не излезе, че ги 'пея'. Аз и особено жената предпочитаме повече на хотел/бунгало, може би сме малко разглезени, но като ни поканят приятели се отбиваме за по ден-два-три на т.н. диво(според мен по-правилната дума е свободно) къмпингуване. И не мога да разбера защо това става един от главните проблеми в БГ, от толкова години го е имало?..

 77. 77 Профил на dobadoba
  dobadoba
  Рейтинг: 103 Неутрално

  До коментар [#75] от "nqma zna4ka koi" 2 епизод:

  https://www.flagman.bg/article/246618
  Ей ги къде са бе, 300+ човека!
  И нищо не плащат!
  Що никой не отиде да ги таксува?..

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 81. 81 Профил на chudomor
  chudomor
  Рейтинг: 1484 Весело

  И правилно.
  "Диво къмпингуване"... нещо като Тарзан с кемпер, може би...

  От идиоти отговор не чакам
 82. 82 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Диво къмпингуване не може да има в цивилизована държава по простата причина, че няма институция, която да определя правила и да контролира изпълнението им. Във всички човешки групови действия са нужни правила.
  Но може да има много повече цивилизовано къмпингуване с подредени къмпинги, където местата се заплащат, има течашта вода, тоалетни и орган за контрол. За предпочитане е пред бетона, който ще остане там хиляди години след като нас ни мяма.
  Ние ходим на къмпинги. Не е много евтино - местото е около 40,50 долара за денонощие. Има палатки и каравани. Хората са много възпитани и сравнително заможни - личи си по колите и караваните им; диваците и гуляйджийте ходят по хотелите.
  Резервациите започват от първи февруари и свършват за дни, ако не и часове. След това трябва да се надяваш само на отказани резервации.

 83. 83 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#14] от "negodnik":

  А какво е престъплението на Марешки ,че да го арестуват ,че още не е ясно ,някой на ясно ли е , защото той твърди ,че си защитава собствен имот ,заграбен от друго лице ,откога за това прибират в затвора и кого са прибрали досега ,за един шамар .....

 84. 84 Профил на Bai nik
  Bai nik
  Рейтинг: 2068 Неутрално

  До коментар [#72] от "canuck99":

  А откъде да ви осигурят голям брой къмпинги край морето ,като няма място .

 85. 85 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 663 Неутрално

  Решението на проблема е толкова просто - да се определят зони за къмпиране и навсякъде другаде да е забранено! Какво толкова сложно има? Например, в близост до плажа Велека и близките хълмове да няма такива зони и къмпирането да е абсолютно забранено!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 86. 86 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  До коментар [#71] от "Darkman":

  Кой е казал, че да се гласува означава винаги да избираш хубава опция? В повечето житейски ситуации опциите са лайно и говно. Това обаче не означава, че трябва да оставяме възможно най-простите и неморални хора да избират сами, защото резултатът винаги и гарантирано и възможно най-лошото състояние на нещата.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 87. 87 Профил на gorskiq1
  gorskiq1
  Рейтинг: 448 Весело

  A бе верно ли Киро харвърдо ,палаткаджията от Корал ,утекъл у канала.Аре изгореха палаткаджиите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK