Кандидатът за екоминистър Силвия Бакърджиева: кариера в администрацията и съдружие с осъден за опит за кражба

Кандидатът за екоминистър Силвия Бакърджиева: кариера в администрацията и съдружие с осъден за опит за кражба


Силвия Бакърджиева, която във вторник беше предложена за министър на околната среда във втория проектокабинет на "Има такъв народ", не е широко известна. Професионалната ѝ биография е свързана основно с държавната администрация и Министерството на околната среда. Личната - с брак и съвместен бизнес с осъдения за опит за кражба, а вече условно освободен Живомир Бакърджиев.


Пред "Дневник" Бакърджиева, която е първият предложен екоминистър от партията на Слави Трифонов (при обявяването на предишния проектокабинет този пост липсваше), заяви, че приема номинацията си като оценка за професионалните си качества и смята да оправдае очакванията.


Юрист с фокус върху околната среда


Според автобиографията ѝ, представена в платформата LinkedIn, Силвия Бакърджиева е юрист с магистърска диплома от УНСС и следдипломна квалификация по право на Европейския съюз в Кингс Колидж (Лондон).
Първата заемана позиция, която е описала в мрежата, е като експерт в Дирекция "Здравеопазване на животните и безопасност на храните" в Министерство на земеделието и храните от 2008 - 2011 г. (края на управлението на Тройната коалиция и първият кабинет "Борисов").


В следващите години - с прекъсвания - е част от администрацията в Министерството на околната среда и водите. От 2011 г. до 2014 г. е правен експерт в Дирекция "Координация по въпросите на Европейския съюз и международно сътрудничество". През 2014 г. заминава за Брюксел като част от представителството на България на длъжност Секретар по "Климат и околна среда". От октомври 2018 г. се завръща в екоминистерството като главен експерт. Три месеца по-късно договорът ѝ е прекратен, а Бакърджиева отново заминава за Брюксел - този път като правен съветник по безопасност на храните към Европейската комисия.


Справка в регистрите на законодателната дейност показва, че е представлявала министерствата на храните и на околната среда при обсъждането на изменения в Закона за храните (през 2010г), на законопроект за ограничаване изменението на климата (през 2013 г.) и на наредба за биогоривата (през 2018 г.)


Съдружието с Живомир Бакърджиев


По време на кабинета "Борисов 3" - през януари 2019 г., Силвия Бакърджиева е назначена за правен експерт в Генерална дирекция "Здравеопазване и безопасност на храните" на Европейската комисия. Според профила ѝ в LinkedIn е останала на поста до август 2020 г. В публичното достъпните източници няма следа за работата ѝ в този период.


Също според посоченото от нея в LinkedIn в последната година Бакърджиева е била зам.-управител и правен експерт в "Органик Серт" ЕООД, като е напуснала дружеството съвсем наскоро - през юли 2021 г. Според Търговския регистър то е регистрирано в Шумен с основен предмет на дейност сертифициране на живи или непреработени земеделски продукти, преработени земеделски продукти, предназначени за храна, вино, фуражи, посевен и посадъчен материал и дрожди. В сайта на дружеството е посочено, че е акредитирано от Българска служба по акредитация на 30 ноември 2020 г. и регистрирано със заповед на министъра на земеделието, храните и горите от 5 май 2021 г.


Съдружник във фирмата от създаването ѝ през 2019 г. до януари 2021 г. е Живомир Тодоров Бакърджиев, сочи Търговският регистър. Името съвпада с това на член на престъпната група "Гастрольорите", осъден през февруари 2020 г. от Върховния касационен съд (ВКС) на четири години затвор ефективно за опит за обир в къща на бизнесмен в Св. Влас през 2012г. Групата е наречена така от полицията, според практиката на тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов. При ареста от полицията съобщават, че Живомир Тодоров е бивша барета.


Проверка на "Дневник" показа, че единният граждански номер и инициалите на съдружника на Бакърджиева съвпадат с тези на лице, което се е намирало в затвора със същата присъда. Справка в информационната система на съда за делото, водено срещу групата на "Гастрольорите", показва, че в едно от разпорежданията, с което са били връщани различни вещи на осъдените, Силвия Бакърджиева е спомената като негова съпруга. В документа има детайлно изброен списък от вещи, които "да се върнат на Ж.Т.Б., съпругата му Силвия З. Бакърджиева или упълномощено от тях лице...".


Справка в Имотния регистър пък показва, че двамата фигурират като страни по договорна ипотека през 2012 г. Адресът на жилището в София съвпада с адреса, на който Бакърджиева регистрира по-късно едноличната си фирма. Данните и въпросът около тях бяха цитирани в четвъртък през деня от блога на Велислав Величков.


Справка в Имотния регистър, от която се вижда, че Силвия Бакърджиева и Живомир Бакърджиев фигурират като страни по договорна ипотека през 2012 г.

Справка в Имотния регистър, от която се вижда, че Силвия Бакърджиева и Живомир Бакърджиев фигурират като страни по договорна ипотека през 2012 г.


За да помогне на съпруга си


Публикация в "24 часа" цитира близки на Бакърджиева, според които причината да се откаже от успешната си кариера на висш европейски чиновник е лична. "Силвия дълго време живее в Брюксел далече от своето семейство. През последните месеци тя помага на своя съпруг, който има фирма за екоземеделие", посочва изданието. Бакърджиев има и собствена фирма за търговия - "Био евро трейд", която е регистрирана също през 2019 г. и пак в Шуменско - в село Драгоево, община Велики Преслав.


Бакърджиев влиза в затвора на 4 март 2020 г. и е там до 12 юли тази година. Тогава Софийският градски съд в състав с председател Руси Алексиев го освобождава. От определението на съда се разбира, че и прокурорът и представителят на затвора са били на мнение, че той се е поправил и може да не бъде в затвора в Казичене за оставащото време от година и пет месеца. Съдът приема, че е Бакърджиев е изтърпял повече от половината от наложеното му наказание, както и че има данни, че се е поправил, не е нарушавал дисциплинатата, работил е и награждаван.


Пред съда е представено медицинско удостоверение, което установява заболяване в опорно-двигателната система, диагностицирано при постъпването му в затвора. Пред съда той казва:

"Искрено съжалявам за срама, който съм причинил на семейството си и за това, което съм извършил. Никога повече не бих си и помислил да извърша умишлено престъпление и ще съм Ви благодарен, ако ми дадете възможност да продължа живота си, да работя и да гледам семейството си", казва Бакърджиев.

Пред "Дневник" Силвия Бакърджиева каза, че ще се въздържи от коментар, но не отрече Живомир Бакърджиев да ѝ е съпруг. На въпрос дали данните за съпруга й няма да се отразят на кандидатурата ѝ за министър тя отговори:


За моите професионални качества трябва да бъда съдена от постиженията ми до момента


Силвия Бакърджиева

Попитана кога е била поканена за министър, отговори: "Достатъчно навреме",. Уточни, че няма да коментира първия проектокабинет на "Има такъв народ", представен ден след изборите на 11 юли, в който нямаше номиниран за поста на министър на екологията.


Бакърджиева заяви, че поканата за министър е дошла от "колеги, с които съм работила през годините", като не уточни поименно кои са. "Мисля, че са известни основните действащи лица", заяви Бакърджиева. Според нея те са оценили "високо моите професионални качества и аз смятам да оправдая очакванията към мен".


Прехвърляне на личната фирма на 27 юли


През ноември 2020 г. Бакърджиева създава едноличното дружество с ограничена отговорност "Де Юре Авис" за правни консултации "във връзка с тълкуване и прилагане на правото на Европейския съюз (ЕС) и на националното законодателство в областите климат, енергетика, околна среда, земеделие, здраве и потребители". На 27 юли 2021 г. - седмица преди името ѝ да бъде огласено сред кандидатите за министри, прехвърля своя дял от 1000 лв. и отговорността си на управител на дружеството на Здравко Тенчев Здравков. Данните за кореспонденция все още сочат към неин електронен адрес, а посочваният като неин личен адрес е този на фирмата.


Когато излиза от "Органик серт" през януари 2021 г., Живомир Бакърджиев прехвърля дяловете си на Надка Димчева Здравкова, която пък през юни ги прехвърля на Нели Павлова Борисова, която е основател на компанията заедно с Бакърджиев.


Не е известно дали Бакърджиева има роднинска връзка със Здравкови въпреки еднаквите фамилии и съвпадението с бащиното ѝ име. По непотвърдена информация това са нейните родители.


*статията е коригирана в 18:47 ч.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK