Екоинспекцията на Пазарджик забрани нова кариера в Бесапарските ридове

Протест на жителите на село Синитово срещу проекта за кариера на 03.08.2021 г.

© Валентин Ненков, Виделина

Протест на жителите на село Синитово срещу проекта за кариера на 03.08.2021 г.След дългогодишни спорове отрицателна екологична оценка забрани в петък проект за нова кариера за мрамор в емблематичната за редки птици, насекоми и растения зона "Бесапарските ридове" край пазарджишкото село Синитово. Регионалната инспекция по околна среда и води на област Пазарджик (РИОСВ-Пазарджик) обяви решението, като се аргументира, че осъществяването на тази кариера напълно ще унищожи места за размножаване на два вида защитени птици, които се наблюдават на много малко други места в страната - розов скорец (Sturnus roseus) и скално врабче (Petronia petronia), както и противоречи на целите на защита на две зони от "Натура 2000".


Решението е взето, след като миналата седмица за пореден път жители на село Синитово са протестирали срещу проекта за добив на строителни материали в местността "Малкото меше". През 2019 г. те учредиха и сдружение с цел да се противопоставят на кариерата. В подкрепа на местните жители с аргументи срещу кариерата в хода на обществените обсъждания са внесени и становища на природозащитните организации Българско дружество за защита на птиците (БДЗП) и сдружение "Гео".


Бесапарските ридове през април 2021 г.

© Вера Стаевска, Личен архив

Бесапарските ридове през април 2021 г.
Проектът за кариера обхваща имоти с различна осбственост, като всички те попадат в две зони от европейската мрежа "Натура 2000", които защитават както редки птици, така и редки местообитания и видове - това са зоните "Бесапарски ридове" и "Бесапарски възвишения". Известна като "Бесапарите", хълмистата местност между Марица и Родопите съчетава степни местообитания с влияние на средиземноморския климат и е ценена от биолозите и туристите като дом на множество редки видове растения, насекоми и птици.


Проектът е защитаван от възложителя "ЕКО-ХИДРО-90"ООД с аргумента, че забранителните режими за зоната позволяват изключения, ако "има започнала процедура за предоставяне на разрешение за търсене и проучвания", въпреки разписаната в Заповедта за зоната за защита на птиците "Бесапарски ридове" от 2008 г. категорична забрана за "разкриването на нови кариери за подземни богатства". Решението на РИОСВ-Пазарджик обаче постановява, че "формалното заобикаляне на забраната в случая не променя факта, че инвестиционното предложение е със значително отрицателно въздействие" и върху двете защитени зони.


В становището на Българското дружество за защита на птиците (БДЗП) при общественото обсъждане на проекта очакваният вреден ефект от кариерата е подчертан. "Включването на забрани за разкриване на нови и разширяване на съществуващи кариери в заповедите за обявяване на защитените зони "Бесапарски ридове", "Бесапарски възвишения" и "Огняновско - Синитовски рид" по недвусмислен начин показва силно отрицателното въздействие, което имат тези дейности върху биоразнообразието и природните системи в района. Фактът, че 10 години след издаването на заповедта за обявяване на защитена зона "Бесапарски ридове" се процедира разкриването на нова/разширяване на съществуваща, кариера, говори за използване на "административни трикове" и "вратички в закона", които нарушават духа на заповедите, издадени въз основа на научни аргументи и анализи и консултации със заинтересованата общественост," гласи становището на БДЗП, цитирано от сайта "Виделина".


Конкретни видове, които са обект на защита от двете европийски защитени зони на "Бесапарите", които РИОСВ-Пазарджик изброява в решението си като заплашени от проекта за кариера, са белоопашат мишелов и турилик (опазвани от зоната за птици "Бесапарски ридове") и местообитания на храсти, треви, влечуги и бозайници (опазвани от зоната за хабитати и видове "Бесапарски възвишения"). Отказът да се съгласува изграждането на нова кариера е аргументиран и със задължителната оценка на кумулативния ефект. В случая на Бесапарските ридове, една нова кариера би добавила до вече дъществуващото безпокойство на видове и увреждане на местообитания, причинени от действащите към момента кариери в района.


Решението на регионалната инспекция на екоминистерството може да бъде обжалвано.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (7)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 2. 2 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 670 Неутрално

  На БеСеПарите от БСП всичко трябва да им се забранява

 3. 3 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7176 Неутрално

  "Решението на регионалната инспекция на екоминистерството може да бъде обжалвано."
  Кой знае, дали следващите ще са на същото мнение.

 4. 4 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 798 Весело

  В Бесапарски ридове храна намират:
  - царски орел – НДСВ (Симеон)
  - ловен сокол – ДПС (Доган)
  - малък креслив орел – ДСБ (ген. Гнома)
  - сокол скитник – ГЕРБ (Сп. Гърневски, Г. Марков, Ант. Тодоров)

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Бесапарски_ридове

 5. 5 Профил на gogo63
  gogo63
  Рейтинг: 859 Неутрално

  Сега научавам, че има БесЕпарски ридове :)) Пожелавам скоро и бесепарски ридаения.

 6. 6 Профил на 1001
  1001
  Рейтинг: 1748 Весело

  А после питате защо Дания спря полски поток поради заплаха за полските мишки - екологията е важна

 7. 7 Профил на 1_april
  1_april
  Рейтинг: 1351 Весело

  Бесапарските ридове"
  Брее, жив да не бях, отде да энам че има БеСеПарски райдове... Да е жива и эдрава крушовенската биволица, Курделие, да ходи там да эоби и да се топи....

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK