Екоминистерството спря процедурите за нови строежи в Царево

Екоминистерството спря процедурите за нови строежи в Царево

© Васил Гюров, Да не допуснем Синеморец да се превърне в Слънчев Бряг!Екоминистерството спря процедурите за нови строежи в Царево след писма на граждани, изпратени по призив на инициативата "Зелени закони" в началото на месеца.


Писмото, с което служебният министър Асен Личев разпорежда регионалната инспекция по околна среда да не съгласува нови строежи при липса на Общ устройствен план и без оценка на кумулативния ефект от множеството сгради, бе разпространено днес от Марта Георгиева, инициатор на подписка срещу строежи в община Царево и общински съветник в София от "Демократична България".


Екоминистерството спря процедурите за нови строежи в Царево

© Марта Георгиева
Екоминистерството спря процедурите за нови строежи в Царево

© Марта Георгиева


Участниците в кампанията срещу застрояването в Царево настояваха министърът да отмени писмо от 2014 г. на предшественика си Искра Михайлова (ДПС). В него тя позволява на регионалната инспекции по околна среда и води (РИОСВ - Бургас) да одобрява нови строежи, въпреки че общината няма Общ устройствен план (ОУП), както изисква Законът за устройството на територията. Това важи и за Природен парк "Странджа", за който и досега екоминистерството не е приело задължителния план за управление на защитената територия.


Според експертите на "Зелени закони" именно въз основа на това писмо от 2014 г. насам се разрешава влизането в сила на подробни устройствени планове в община Царево без действащ Общ устройствен план, без да се отчита кумулативният ефект от въздействието на всички строежи, и се допуска застрояване на зона А и Б в нарушение на Закона за устройство на черноморското крайбрежие (ЗУЧК).Отмяната на писмото идва, след като в продължение на години ставаха известни факти за незаконно строителство и неспазване за изискванията за канализация и пречистване на отпадни води. Служебният министър и екипът му през последните месеци дадоха заявки за нова политика в защита на Черноморието с отменяне на предходна заповед за намаляване на площта на защитени дюни край плажа "Смокиня", както и с начални стъпки по опазване на плажовете "Паша дере", "Карадере" и "Корал" чрез европейската мрежа "Натура 2000".


Чрез подобна кампания преди година инициативата "Зелени закони", подкрепена от граждански и природозащитни групи, успя да привлече над 1100 граждани във възражения срещу проекта на община Царево за бъдещ общ устройствен план, който да увеличи значително застрояването - включително двойно за землището на Синеморец. Отново с масови граждански възражения през последната година бяха поискани преразглеждане на плана за застрояване на плажа "Карадере" в община Бяла и спиране на потенциално легализиране на отровите в дивата природа и сечта на самозалесили се гори в земеделски земи.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK