Четири протеста в страната ще поискат спиране на законопроект за ВЕЦ

Четири протеста в страната ще поискат спиране на законопроект за ВЕЦ

© За да остане природа в БългарияРибарски клубове ще протестират днес срещу проект за промяна на Закона за водите, с която екоминистерството предлага да отпадне забраната за изграждането на централи в защитени национални територии и зони от европейската мрежа "Натура 2000".


Гражданите се събират, за да призоват за оттегляне на проекта на служебния министър Асен Личев в 16:30 в София и Луковит и след 18 ч. край две водноелектрически централи край Пловдив и Варвара - ВЕЦ Кадиево и ВЕЦ Ели дере (виж събитието във фейсбук). Протестът е организиран от риболовни клубове и сдружение "Балканка", които от години подават сигнали до българските институции и жалби до Европейската комисия за нарушения в природозащитното законодателство при изграждането на ВЕЦ. Преди седмица от "Балканка" се обявиха против проекта за промени както в Закона за водите, така и в Наредбата за повърхностните води. В полза на промените, предлагани за улесняване на строежа на нови ВЕЦ намаляване на бюрократичните процедури, пък се обяви асоциация "Хидроенергия".


След дискусиите в общественото пространство служебният министър на околната среда и водите Асен Личев обяви в профила си във фейсбук, че е склонен да оттегли част от предлаганите промени. От протестиращото риболовно сдружение "Балканка" пък обявиха, че са против отпадане на забраната за ВЕЦ в защитени територии и зони, както и строежа им без плащане на право на строеж, но подкрепят друг предложен от Личев текст - да се забрани изграждането на нови деривационни електрически централи. Според мотивите на МОСВ деривационните водноелектрически централи са най-пагубни за речните системи, тъй като често водят до осушаване на участъци от реките или цели реки след водовземните съоръжения.


В началото на 2020 г. за подобно предложение на "Обединените патриоти" за отпадане на забраната за ВЕЦ в защитени територии и зони бяха организирани протести и проектът бе замразен. В Европейската комисия също тече наказателна процедура срещу България за нарастването на броя на ВЕЦ, като част от липсата на кумулативна оценка за ефекта от множеството строежи в една и съща зона от европейската мрежа "Натура 2000".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK