Правителството забранява вноса на отпадъци за депониране или горене

Правителството забранява вноса на отпадъци за депониране или горене

© Юлия ЛазароваМинистерският съвет ще приеме следващата седмица решение, с което се забранява вносът на отпадъци с код 191212 - това обяви министърът на околната среда и водите Асен Личев по време на изслушване по темата в Народното събрание, съобщи БТА. Предложението е на основание на Закона за управление на отпадъците и във връзка с изпълнение на мерките, заложени в Националния план за управление на отпадъците за периода 2021-2028 г.


Отпадъци с този код са неопасни. В повечето случаи са получени при механично третиране на смесени битови отпадъци. Според министър Личев бизнесът не е съгласен с това решение с твърдението, че тези отпадъци са му крайно необходими. "Попитах ги, като имаме един милион тона общински отпадъци в наличност в България, девет милиона тона на площадката в Плевен, защо не ги горите, а те отвърнаха, че не са годни за горене", посочи Личев.


Още при встъпването си в длъжност министърът каза, че иска да издаде заповед за пълно спиране на вноса на отпадъци в България, но се оказало, че това е невъзможно заради европейското и националното законодателство. Към момента 43 общински депа не са закрити, предстои наказателна процедура, обяви още Личев.
По думите му годишно в страната се генерират около 3 милиона тона битови отпадъци, като около 1 милион от тях са смесени отпадъци, а общините имат проблем къде да ги съхраняват.


"Наказателната процедура за горене на отпадъци ще е по-солена от тази за въздуха"


Асен Личев,

министър на околната среда и водите


Министърът разказа, че когато Турция е спряла 11 камиона с отпадъци на границата с България, той е поискал да забрани вноса от Турция, но се е оказало, че няма законово основание за това.


Личев припомни, че правителството прие Национален план за управление на отпадъците, който дава юридически основания да се предприемат мерки с решение на Министерския съвет срещу вноса на "най-гадния отпадък - смесеният", защото той не става за горене, а само за депониране.


"Направих предложение на премиера да създаде междуведомствена група, която да разработи национална стратегия за адаптация към кръговата икономика, това е и условие за еврофондове. Тази работна група е създадена и в момента работи", посочи Личев. Той е предложил да се създаде и зелено министерство.


"Трябва да има стратегия, закон за кръгова и зелена икономика, ведомство също, за да се адаптираме и да не останем последни при пренастройката на икономиката", смята Личев.


По думите му трябва да се рециклират повече отпадъци. "Една от целите на този план през 2026 г. е България да достигне 55% рециклиране, което ще ни изравни със средния процент на ЕС", каза личев.


Председателят на парламентарната група на "Изправи се БГ! Ние идваме" Мая Манолова каза, че за последните години вносът на отпадъци се увеличи многократно - на практика 15 пъти за периода 2011 -2017 г. По думите й положението за първите 5 месеца на 2021 г. е още по-трагично, защото внесените отпадъци достигат 163 хиляди тона, докато увеличението 15 пъти е довело до 150 хиляди тона на годишна база.


"Тревожно е, че 14 431 тона, внесени отпадъци, са опасни. България постепенно се превърна в сметище и на Европа, и на света, държава, в която се внасят огромно количество отпадъци, които не се съхраняват и третират правилно, така че да не застрашават българските граждани", каза Манолова. Личев се съгласи с нея, като определи темата като национален проблем.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK