Картата на европейските стари гори показва изчезването им в парк Странджа

Обновената карта с полигони и точки на старите гори на Европа от<a href="https://www.nature.com/articles/s41597-021-00988-7" target="_blank"> научната статия на международния авторски екип.</a>

© www.nature.com

Обновената карта с полигони и точки на старите гори на Европа от научната статия на международния авторски екип.Миналата седмица европейски учени обновиха базата данни на карта на европейските стари гори, като втората допълнена база данни вече е достъпна и за публично ползване. За България картата е отчасти непълна заради липса на официална инвентаризация, а сателитното проследяване на старите гори в Странджа показва намаляването им, посочват български учени, участвали в проучването.


В публикацията на международния научен екип се уточнява, че като обект на необходима защита се възприемат горите, които са близки до естествените по структура и процеси и в които не се забелязват ефекти от стопанско ползване, въпреки че официалните дефиниции за вековни, първични и стари гори имат различни критерии.


Проф. Цветан Златанов от Българската академия на науките (ИБЕИ-БАН), който е сред съавторите в международния изследователски екип, уточни, че в новата публикация е представена цялостна геобаза данни и карта на известните първични гори в Европа. Използвани са 48 различни, предимно полеви набори от данни за първичните гори и обновената карта съдържа 18 411 отделни полигона, разположени в 33 държави.
От страна на ИБЕИ проф. д-р Цветан Златанов е предоставил данни за първични гори, доминирани от бук (Fagus sylvatica), смърч (Picea abies) и eла (Abies alba) на територията на България. Данните са събрани през периода 2013-2019 г. в рамките на проучванията на WWF-България на вековните гори, в резултат от които вече не само държавни, но и общински гори са официално защитени от сеч. За целта на идентификация на извадка от първични гори в България, са заложени на над 300 опитни площи в гори на възраст над 140 години, като над 40 от площите са разположени в първични гори. "Първичните гори, дефинирани като гори, в които следите от човешко въздействие са незначителни, са рядкост в Европа и продължават да изчезват," уточни проф. Златанов.


Доц. Момчил Панайотов от Лесотехническия университет, който също е сред авторите за България, коментира, че страната е една от малкото в Европа, която поне по документи има добра защита за старите си гори, които процентно съвсем не са малко спрямо другите европейски държави. За съжаление, природозащитния статут невинаги означава и опазване на терен, поясни ученият, посочвайки, че "има още много да се свърши за реалната защита на много гори, особено общински и в това отношение усилията и успехите на WWF-България може само да будят адмирации."


Панайотов разясни, че според базата данни в България все още има и висок процент некартирани гори, но това до голяма степен това се дължи на методологията на проучването, която използва само официалните доклади за страната с данни на екоминистерството за националните паркове и резервати, както и мащабните картирания на WWF-България. Те обаче не са изчерпателни. От част от официалните данни за стари гори се е наложило да бъдат извадени вече изсечени гори, а някои потенциални стари гори все още не са изследвани на терен. За да се подобрят официалните данни, е много важно да се въведе реална система за инвентаризация на горите и за мониторинг на местообитанията в зоните от европейската мрежа "Натура 2000" по единна методика, допълни преподавателят в Лесотехническия университет.


Заплахите за България


Странджански гори, май 2021г.

© Вера Стаевска

Странджански гори, май 2021г.


По думите на Момчил Панайотов пред "Дневник" в момента в България все още има много вековни гори и гори във фаза на старост, които нямат защита. Той допълни, че част от вековните и стари гори вече са изчезнали в Странджа, по границата с Гърция и в Стара планина.


По отношение на регистрираното намаляване на старите гори в Природен парк "Странджа", Панайотов обясни, че докато някои от тези разлики може да се дължат и на природни нарушения, то има и изсичания на по-големи площи, ясно видими на сателитните снимки. "Докато в Европа тези гори са голяма рядкост, в България вече имаме частична защита за тях и ще е жалко да загубим това богатство," коментира университетският преподавател.


Към момента от държавните гори след заповед на Министерството на земеделието, храните и горите от 2016 г. са защитени близо 10% от тези в "Натура 2000", за които е установено, че отговарят на критериите за "гори във фаза на старост". От общо около 200 хил. хектара стари гори в България към момента са защитени 111 хил. хектара са - държавни гори, попадащи в защитени зони от "Натура 2000", които са изключени от дърводобив. В останалите 90 хиляди хектара има и ценни стари гори, които не попадат в зони от европейската мрежа "Натура 2000", както и гори, които са общинска, частна или религиозна собственост. Така въпреки че имат характеристиките на "гори във фаза на старост", тези 90 хил. ха все още нямат защитен статут - виж тук


От изследванията на WWF-България през последните години стана известно, че около 9.5% и от общинските гори (или 50 хил. ха) в страната са стари или вековни гори. След усилия на природозащитната организация 9 общини са защитили по своя добра воля част от старите си гори, но те все още са на малка площ - общо 1150 ха за деветте общини Ботевград, Севлиево, Кюстендил, Харманли, Велико Търново, Трявна, Горна Малина, Пирдоп и Златица.


За "Дневник" Нели Дончева, която е главен експерт в горската програма на WWF, коментира: "Тревожно е, че странджанските гори на България са едно от едва четирите места, за които европейската карта показва изчезване на вековни гори. Неслучайно с колеги предложихме мораториум на сечите в горите над 120 г., който се очаква да бъде гласуван от 46-то Народно събрание За момента България все още има лидерски позиции в Европа - 1/3 от територията е покрита с гори, а от 2016 г. почти 10% от държавните гори са защитена като част от режимите на зоните от "Натура 2000". Но горите извън европейската мрежа нямат тази защита и виждаме, че дори и в рамките на Природен парк "Странджа" този рядък за континента ресурс изчезва. Важно е предложеният мораториум да бъде приет, за да се предотврати по-нататъшното изсичане на най-ценните и стари гори в страната, които са и сред най-редките в Европа. Това решение на парламента ще бъде и стъпка в изпълнение на Стратегията за биоразнообразие на Европейския съюз, която изисква първичните и вековни гори в ЕС да бъдат идентифицирани, картографирани, наблюдавани и ефективно опазвани като особено ценен ресурс. Целите на стратегията са защитата на природата да се увеличи, така че да обхване най-малко 30 % от сухоземната територия на държавите членки, от които 10% да бъдат поставени под строга защита.


"Не е въпрос само на европейски политики", добавя Нели Дончева, "горите ни предоставят възможности за туризъм, чисти вода и въздух - ако оценим тези дарове финансово, то ползите от живата гора дори само за икономиката са много по-големи от цената на дървесината от отсечените дървета. А след това можем да обсъдим и по-дългосрочните ползи за живота на планетата от това, че гората дава дом на много организми, които се размножават и хранят в нея и така поддържат равновесието, и за подобряване на жизнената среда на хората, за смекчаване на негативните ефекти от климатичните промени."


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (39)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  Сечем стари дъбове и ги режем на дърва за горене или ги изнасяме на трупи към Гърция и Турция а си купуваме мебели от талашит.

 2. 2 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7001 Неутрално

  Дървената мафия, дългата ръка на ДПС.

 3. 3 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3905 Неутрално

  Мафията си работи тихо и кротко. Със съдействието на местните власти и горски стопанства.

 4. 4 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 901 Гневно

  ДПС+ГЕРБ+БКП+патреотите - престъпници, корупционери и крадци, съсипаха държавата!

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит по желание на неговия автор.

 6. 6 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3540 Неутрално

  Преди години странджанските гори бяха подпалени от имигранти, защото са лонгозни, в тях можеш да се загубиш и загинеш.

 7. 7 Профил на olimpipanov
  olimpipanov
  Рейтинг: 889 Неутрално

  Много народ захлеби покрай унищожаванетио на българската гора. Недалновидна политика на на й виско ниво

 8. 8 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Сечем стари дъбове и ги режем на дърва за горене или ги изнасяме на трупи към Гърция и Турция а си купуваме мебели от талашит.
  —цитат от коментар 1 на jazzdevil


  ДПС мафията необезпокоявано си сече и продава от години, докато Бойко ни пазеше от ..... ДПС.

 9. 9 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 66 Неутрално

  Нещата са още по страшни за състоянието на Европейските Стари Гори в парк Странджа.
  Изсеченото се струпва на клади, гори се бавно и завършеният продукт, “Дървени Въглища” се експортира или продава на вътрешният пазар.
  Общо взето това е Държавна Политика как изполват и оплзотворявават Натуралните Ресурси в България.

 10. 10 Профил на nmy381005793
  nmy381005793
  Рейтинг: 66 Неутрално

  До коментар [#1] от "jazzdevil":
  “Сечем стари дъбове и ги режем на дърва за горене или ги изнасяме на трупи към Гърция и Турция а си купуваме мебели от талашит.”

  Да това е така защото и в Турция и в Гърция всичко е поголовно изсечено.
  Българската дървесина е най близко и е най-ефтина.
  В района на Котел, близо до Сливен второкласни пътища са тотално разбити от тежките, извън габараитни камиони.
  Там също се сече без оглед.

 11. 11 Профил на джендър NATO generals
  джендър NATO generals
  Рейтинг: 1004 Весело

  Комунистите бяха прости! Те пазеха горите! Но ние бяхме сложни и махнахме простите комунисти! Дойдоха сложни демократи, загрижени за горите. Дойдоха либерални ДПС-ари и десни ЕНП! Те слушаха ЕС, които защитавали и се грижели за горите и екологията. И изведнъж от Дневник разбирам, че горите били изчезнали! Не мога да поревавам, как в ЕС< в НАТО се случват такива неща! Не мозе да бъди!

  Само от 2009 - 2012-та са "инвестирани" 8 милиарда евро във ВЕИ тролово производство на ток
 12. 12 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  Всичко е точно! Горите заминават, реките пресъхват, почвите се тровят, комините бумтят... Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)

 13. 13 Профил на jazzdevil
  jazzdevil
  Рейтинг: 1381 Неутрално

  До коментар [#12] от "debruckere":

  Смешник - ЕК дето ни пази от Климатичните промени със Зелената си сделка дава субсидии за горене на дърва вместо въглища в термоцентралите понеже така те ставали "зелени и ползвали възобновяем ресурс"

 14. 14 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Всичко е точно! Горите заминават, реките пресъхват, почвите се тровят, комините бумтят... Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  Да, няма проблем с климата. Щото климатът никога не е спирал да се мени, колкото и да лъжете и демагогствате. Тоест, "климатичните промени" са най-нормалното нещо на света. Винаги така е функционирала тази планета.

  А безобразията с поголовната сеч у нас са друга тема.

 15. 15 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 568 Неутрално

  По пътя от Малко-Търново ким пристанището в Бургас редовно се срещат камиони които извозват дървени трупи за Турция.

 16. 16 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2736 Неутрално

  Дървената мафия, дългата ръка на ДПС.
  —цитат от коментар 2 на Роси


  +++

  Аз пак да покажа кой изнася дървата от странджа, гледайте зад 15 метровата ограда:
  https://www.google.bg/maps/@42.518831,27.4382611,3a,39.4y,255.81h,85.06t/data=!3m7!1e1!3m5!1sEE62kILWgICl34aTmSkwhQ!2e0!6shttps://streetviewpixels-pa.googleapis.com/v1/thumbnail?panoid=EE62kILWgICl34aTmSkwhQ&cb_client=maps_sv.tactile.gps&w=203&h=100&yaw=96.0716&pitch=0&thumbfov=100!7i16384!8i8192

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 17. 17 Профил на geordgeo
  geordgeo
  Рейтинг: 1002 Любопитно

  Ей сега пиша от Странджа планина, близо до Ахтопол - ми камионите с трупи си вървят, лазят по едни черни пътища, оттам на асфалта и към Бургас, не са тайна, всички ги виждат. Сече се дъб, бук, габер, ясен, явор и други видове, каквото сабята посече, проблемът е, че сечищата са навътре в планината и от път, по който има движение нищо ненормално не се вижда. Някой ден, като попадна пак на масово сечище, ще пусна гпс координатите, ама въпроса е на кой да ги пусна, коя инстанция ще се задейства?! Аз съм в тоя район от април до октомври и през цялото време виждам, че камионите си вървят, за залесяване не съм чувал (може и да има някъде). Та така, кучетата си лаят, трупите си заминават...

 18. 18 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Много народ захлеби покрай унищожаванетио на българската гора. Недалновидна политика на на й виско ниво
  —цитат от коментар 7 на olimpipanov


  Спасяваме климата!

  Що да е "недалновидна политика"?

  .." Близо 73 млн. лв. е субсидията, която ще получат за година производителите на електричество от биомаса – четем в решение на Комисията за енергийно и водно регулиране от юли 2020 г. Тази сума представлява разликата между пазарните цени на електроенергията и преференциалните цени, по които Националната електрическа компания изкупува тока от биомаса. ..
  .. Но това е само ордьовър. Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии...
  .. Според екологични и правозащитни организации, натискът върху горските екосистеми в Европа рязко е нараснал, след като преди няколко години биомасата бе възприета като безвредна алтернатива на въглищата. Сателитни наблюдения говорят за стряскащо 69% увеличение на добитата биомаса от горите на ЕС в периода 2016–2018 г. спрямо периода 2011–2015 г., като експлоатираните площи в същото време са нараснали с 49%. Това залпово покачване на дърводобива се обяснява именно с енергийната стратегия на ЕС.
  В България, въздействието върху горите заради събиране на биомаса за производство на енергия тепърва се усилва..."

  Няма ли това да е бъдещето?
  Безвъглеродни технологии .. Грета Тунберг?

 19. 19 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Всичко е точно! .. Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  Мани ги бе !

  Разбира се че трябва да изсечем и изгорим горите - спасяваме Климата..
  Това е най-важното.. да се прави нещо за Климата!

  360 милиона дотации , намислено е !!
  Така е и по света!

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

 20. 20 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Да, няма проблем с климата. Щото климатът никога не е спирал да се мени, колкото и да лъжете и демагогствате. Тоест, "климатичните промени" са най-нормалното нещо на света. Винаги така е функционирала тази планета.

  А безобразията с поголовната сеч у нас са друга тема.
  —цитат от коментар 14 на Alex Ivanov


  Точно това е темата!

  Един ТЕЦ "Дракс" гори 20 000 тона дърва на ден!

  .. .. " .. With 20,000 tonnes of wood pellets arriving at Drax every day .. .."

  Нещо подобно ще е и у нас - спасяваме Климата..

  https://bodil.bg/wp-content/uploads/2021/01/2.jpg

 21. 21 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално
 22. 22 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Всичко е точно! Горите заминават, реките пресъхват, почвите се тровят, комините бумтят... Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  Да, няма проблем с климата.
  —цитат от коментар 14 на Alex Ivanov  Ако не изсечем горите и не ги изгорим - Климатът ще се измени страховито!

  Не случайно са пригласени по 360 милиона дотация на година в България ..

 23. 23 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Нещата са още по страшни за състоянието на Европейските Стари Гори в парк Странджа.Изсеченото се струпва на клади, гори се бавно и завършеният продукт, “Дървени Въглища” се експортира или продава на вътрешният пазар.Общо взето това е Държавна Политика как изполват и оплзотворявават Натуралните Ресурси в България.
  —цитат от коментар 9 на nmy381005793


  Разбира се, че е държавна политика - Зелената Сделка .. спасяваме климата !

  360 милиона дотации !

  Знам, че на болшинството затоплисти - парите им се виждат малко и ми слагат минуси .. ама таа работа с минуси не става..

  Гласувайте за зелените партии - нека идат в нашия, или европарламента .. ще имат мнозинство - ще гласуват още субсидии за зелената енергия

 24. 24 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2582 Неутрално

  Ей сега пиша от Странджа планина, близо до Ахтопол - ми камионите с трупи си вървят, лазят по едни черни пътища, оттам на асфалта и към Бургас, не са тайна, всички ги виждат. Сече се дъб, бук, габер, ясен, явор и други видове, каквото сабята посече, проблемът е, че сечищата са навътре в планината и от път, по който има движение нищо ненормално не се вижда. Някой ден, като попадна пак на масово сечище, ще пусна гпс координатите, ама въпроса е на кой да ги пусна, коя инстанция ще се задейства?! Аз съм в тоя район от април до октомври и през цялото време виждам, че камионите си вървят, за залесяване не съм чувал (може и да има някъде). Та така, кучетата си лаят, трупите си заминават...
  —цитат от коментар 17 на geordgeo


  Пусни ги на Бойко Борисов, той нали ни пази от ДПС ??!

 25. 25 Профил на iazdakaja
  iazdakaja
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#23] от "sim4o":

  Всяко нещо с мярка.
  Добре е част от дървесината да се използва за енергия - тя е въглеродно неутрална (дали от естествено гниене или горене, въглеродът така и така отива в атмосферата, после новата гора го прибира обратно - естествен въглероден цикъл) Важното е да се намалят фосилните горива - те вкарват допълнителен въглерод в баланса и са отговорни за причинените от човека климатични промени.

  (Разбира се, трябва да имаш добър горивен процес. Камината за дърва на дедо ти няма как да зарадва съседните, то е ясно.)

 26. 26 Профил на debruckere
  debruckere
  Рейтинг: 1442 Неутрално

  До коментар [#12] от "debruckere":Смешник - ЕК дето ни пази от Климатичните промени със Зелената си сделка дава субсидии за горене на дърва вместо въглища в термоцентралите понеже така те ставали "зелени и ползвали възобновяем ресурс"
  —цитат от коментар 13 на jazzdevil


  Смешник сте Вие ! Очевидно не сте наясно, че това с горенето на дървата е българската измишльотина, с която станахме известни, че ни писаха не само по нашите, ами и чуждите вестници :):)
  Ама, че екземпляри се навъртат тука :)
  Сигурно сте избирател на ИТН , нали ? :):):)

 27. 27 Профил на zpm51644137
  zpm51644137
  Рейтинг: 12 Неутрално

  Отново "зелена" демагогия. Стратегията на Европа за горите 2021 казва, че все още няма точно определение за горите във фаза на зрялост и т.н. първични гори, но те бързат с мораториум за защита на гори, които десетилетия са сечени на възрасти над 120г. Тяхната дълговечност е научен факт, удобно забравен от паркетните еколози. Удобно са забравени са и всички постижения на българското лесовъдство, благодарение на които днес имаме това горско богатство, но когато всичко е удобен политически популизъм е така....

 28. 28 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  [/quote]


  [quote#25:"iazdakaja"]До коментар [#23] от "sim4o":Всяко нещо с мярка. Добре е част от дървесината да се използва за енергия - тя е въглеродно неутрална (дали от естествено гниене или горене, въглеродът така и така отива в атмосферата, после новата гора го прибира обратно - естествен въглероден цикъл) Важното е да се намалят фосилните горива - те вкарват допълнителен въглерод в баланса и са отговорни за причинените от човека климатични промени.(Разбира се, трябва да имаш добър горивен процес. Камината за дърва на дедо ти няма как да зарадва съседните, то е ясно.)
  —цитат от коментар 26 на debruckere


 29. 29 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#23] от "sim4o":Всяко нещо с мярка. Добре е част от дървесината да се използва за енергия - тя е въглеродно неутрална (дали от естествено гниене или горене, въглеродът така и така отива в атмосферата, после новата гора го прибира обратно - естествен въглероден цикъл) Важното е да се намалят фосилните горива - те вкарват допълнителен въглерод в баланса и са отговорни за причинените от човека климатични промени.(Разбира се, трябва да имаш добър горивен процес. Камината за дърва на дедо ти няма как да зарадва съседните, то е ясно.)
  —цитат от коментар 25 на iazdakaja


  Абсолютно вярно!

  50 000 изгорена дървена маса НА ДЕН в един ТЕЦ..

  Спасяваме Климата...

  Зелената Сделка..

  Много ясно , че има повече разни частици из въздуха..
  На места - 210% увеличение!

  Ама кой ги пита - важно е не децата да не кашлят , а да имаме намалена фосилност..

 30. 30 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Смешник сте Вие ! Очевидно не сте наясно, че това с горенето на дървата е българската измишльотина, с която станахме известни, че ни писаха не само по нашите, ами и чуждите вестници :):)
  Ама, че екземпляри се навъртат тука :)
  —цитат от коментар 26 на debruckere


  Разбира се, че е българска измишльотина..

  И е една от най-разпространените български иновации !
  Ей що е то ВЕИ в ЕС :

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  И ний сме дали нещо на света..

  ТЕЦове, като Дракс , за който стана дума - са проектирани, изпълнени и експлоатирани от българи !

  Булгар ! Булгар!

  https://www.drax.com/sustainable-bioenergy/5-incredible-numbers-worlds-largest-biomass-port/

  Корабите за дървесината - са български, с български капитани и екипажи..

  Фирми, като "Енвива" - са български.. ей за тях:

  https://www.nrdc.org/resources/our-forests-arent-fuel

  https://www.dogwoodalliance.org/our-work/wood-pellet-biomass/

  Браво на нашенчетата - вземат за 2019 965 милиона долара субсидия, да секат и горят!
  Зелените Политики!

  .. "In 2019, the UK energy company Drax received $965 million dollars in subsidies for wood pellets produced mostly from forests in the US South. .."

  А кой им ги дава теа пари ли?
  Ми пак нашенчета:

  Урсула фон дер Лайен - онаа със Зелената Сделка - е с български корени ..

  Йошка Фишер зеленият лидер - е всъщност Йоско Фичев - българин , родът му е от Дряновско..

  Абсолютна истина!

 31. 31 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 621 Неутрално

  Гениално, затваряме централи на въглища а отваряме централи на дърва, няма такава тъпотия.
  А по времето на кабинета на Боко 3, се сече като за последно!

 32. 32 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Гениално, затваряме централи на въглища а отваряме централи на дърва !
  —цитат от коментар 31 на bretschneider


  Цемтралите са си същите..

  Поне по света е така!

  А смисълът е в намаляване на фосилността.. Зелените Технологии.. постигаме въглеродна неутралност.

  Спада карбоновият отпечатък!

  Иначе на природен газ е по-евтино..

  .. дървесината да се използва за енергия - тя е въглеродно неутрална ..
  Важното е да се намалят фосилните горива - те вкарват допълнителен въглерод в баланса и са отговорни за причинените от човека климатични промени. ..
  —цитат от коментар 25 на iazdakaja


 33. 33 Профил на George S
  George S
  Рейтинг: 261 Неутрално

  Ами Дневник, ако се бяхте фокусирали върху истинския проблем, демек масовото изсичане на горите в България от мафия и цигани, вместо да бълвате по 5 статии на ден всяка зима срещу лифта на Юлен, може би някои щеше да обърне внимание докато е време.

 34. 34 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 621 Неутрално

  До коментар [#32] от "sim4o":

  Т'ва е феноменална тъпотия. Ще сечем дървета на 150 години за да сме въглеродно неутрални, проблема е че преди 150 години никой не е садил гори, за да има какво да се сече сега. И сега като ги опоскат тия гори дето са ги нарочили за 4-5 години, какво ще горят тогава?

 35. 35 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 427 Разстроено

  До коментар [#2] от "Роси":

  Черната Каса на ДПС е по-правилно. Трябавт парички за търговия с влияние, с гласове и т.н.

  Странджанските Гори ги разреждат жестоко, няма ги вече дебелите сенки на Странджа баир гората, добре разредиха и Балкана, и Средна Гора около в. Братан...къде не секат е по-лесно да се опише, защото се сече безогледно навсякъде.

  Преди години, когато един буанак отнесе село Турия, един дядо им го каза, ''...оголихте бърдата, изсекохте гората, няма какво да задържи водата'''...чака ни недостиг на питейна и напоителна вода, повече конфликти за употребата на намалелия воден ресурс и засушаване, като цяло.

  Въобще, докато не превърнем България в пустиня, няма да спрем да обезлесяваме и дори спомена за Магна Силва Булгарика ще изчезне.

  Позор.

 36. 36 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#2] от "Роси":Черната Каса на ДПС е по-правилно. Трябавт парички за търговия с влияние, с гласове и т.н.Странджанските Гори ги разреждат жестоко, няма ги вече дебелите сенки на Странджа баир гората, добре разредиха и Балкана, и Средна Гора около в. Братан...къде не секат е по-лесно да се опише, защото се сече безогледно навсякъде. Преди години, когато един буанак отнесе село Турия, един дядо им го каза, ''...оголихте бърдата, изсекохте гората, няма какво да задържи водата'''...чака ни недостиг на питейна и напоителна вода, повече конфликти за употребата на намалелия воден ресурс и засушаване, като цяло. Въобще, докато не превърнем България в пустиня, няма да спрем да обезлесяваме и дори спомена за Магна Силва Булгарика ще изчезне.
  —цитат от коментар 35 на chimay


  Идеята е проста - да се намали въглеродният отпечатък и да постигнем карбонегативност ..

  дървесината да се използва за енергия - тя е въглеродно неутрална
  —цитат от коментар 25 на iazdakaja


  Ето и ЕС:

  https://www.sustainability.bg/wp-content/uploads/2020/02/biomass_primary_EU-1024x552.png

  "Според проекта за национална енергийна стратегия на Министерството на енергетиката, очаква се до 2025 г. капацитетът за производство на електроенергия от биомаса да се увеличи със 150 до 170 мегавата, а произведеното електричество да нарасне с 400%. Измерено в пари, при сегашната структура на цените, това означава нов енергиен подсектор с приходи от половин милиард лева, от които 360 млн. лв. субсидии..."

  Зелената сделка - това е бъдещето!

 37. 37 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  До коментар [#32] от "sim4o":Т'ва е феноменална тъпотия. Ще сечем дървета на 150 години за да сме въглеродно неутрални, проблема е че преди 150 години никой не е садил гори, за да има какво да се сече сега. И сега като ги опоскат тия гори дето са ги нарочили за 4-5 години, какво ще горят тогава?
  —цитат от коментар 34 на bretschneider


  В ЕС са предвидени 7 милиарда дотации..

  В България - ще има по 360 милиона дотации на година ..
  Зелените политики..

  Знам, малко е , слагат ми минуси.. ;)

  .. но ако повече хора гласуват за зелените в Европарламента и в нашето Народно събрание - ще има и още дотации ..

 38. 38 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Всичко е точно! Горите заминават, реките пресъхват, почвите се тровят, комините бумтят... Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  Нещата вървят ..

  Тропичните гори , повечето заминаха .. сега на ред са и горите в умерения пояс ..

  Грета Тунберг форевър!

  " .. With 20,000 tonnes of wood pellets arriving at Drax every day .. .."


  Една централа, за ЕДИН ДЕН - 20 000 тона..

 39. 39 Профил на sim4o
  sim4o
  Рейтинг: 2436 Неутрално

  Всичко е точно! Горите заминават, реките пресъхват, почвите се тровят, комините бумтят... Няма проблем с климата, няма затопляне, няма замърсяване. Всичко е една "конспирация" на "затоплистите", според пишман-разбирачо-климатистите :):)
  —цитат от коментар 12 на debruckere


  Нещата вървят ..

  Тропичните гори , повечето заминаха .. сега на ред са и горите в умерения пояс ..

  Грета Тунберг форевър!

  " .. With 20,000 tonnes of wood pellets arriving at Drax every day .. .."


  Една централа, за ЕДИН ДЕН - 20 000 тона..

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK