Депутати отложиха за утре темата за сеч във вековни гори, но я нарекоха "популистка"

Заседанието на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори на 31 август 2021 г.

© Гергана Кабаиванова, Личен архив

Заседанието на парламентарната комисия по земеделие, храни и гори на 31 август 2021 г.Представители на групите на "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и ДПС в парламентарната комисия по земеделие, храни и гори нарекоха "популистко" предложението за мораториум върху сечта на гори над 120-годишна възраст. Това се случи на заседание на комисията вчера, след като точката в дневния ред за обсъждане на мораториума отпадна по предложение на председателя на комисията Пламен Абровски (ИТН) заради липса на данни и обществен дебат. За сметка на това пък бе изчетен доклад на Министерството на земеделието, храните и горите (МЗХГ), към който депутатите задаваха въпроси.


Още в началото на заседанието темата за забрана на сечта във вековни гори за период от 2 години отпадна поради липса на данни, като Абровски обяви, че ще свика извънредно заседание на 2 септември, като се очаква следващата седмица МЗХГ да представи повече данни. С отлагането на темата и организация на по-широки консултации и представяне на повече данни се съгласиха и вносителите на проекта за мораториум от "Демократична България". Проектът бе внесен от 32 депутата от парламентарните групи на "Демократична България" и "Изправи се,бг! Ние идваме!" по предложение на коалицията от природозащитни организации "За да остане природа в България, гражданските групи "Зеленият отбор на България" и "Да запазим горите", сдружение "Да запазим Корал" и фондация "Гората.бг". Представители на гражданските организации не участваха в заседанието. В залата нямаше и представители на академичната лесовъдска колегия.


Повиканият за изслушване служебен министър Христо Бозуков заяви, че не е експерт по горите, и предостави думата на служителите си. Представеният доклад от Филип Ковашки, зам. изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по горите към ресорното министерство, показа на депутатите, че България е сред водещите страни в опазването на старите си гори, цитирайки съвместната инициатива с природозащитните организации, която доведе до защита на 111 хил. ха в "Натура 2000" като гори във фаза на старост (виж повече за горите във фаза на старост тук). Частта на доклада по икономическите ползи от вековните гори над 120-годишна възраст бе представена от главния експерт в отдел "Държавни горски предприятие" към МЗХГ инж. Елена Крижан-Величкова. Тя заяви, че спирането на сечта в горите извън тези 111 хил. ха ще намали с 1/3 годишните доходи на държавните горски предприятия и техните подизпълнители - дърводобивните фирми. Държавните стари гори са общо около 200 хил. хектара, което означава, че без защита от сеч към момента са около 90 хил. ха държавни гори, по оценка на WWF - България.
В изслушването вчера Елена Крижан също така подчерта, че ограничаване на сечта в горите на 120-годишна възраст ще доведе до безработица и криза в полупланинските и планинските райони, където се развива дървопреработвателна дейност. Пълния доклад по темата може да видите в прикачения файл.


Въпросите на депутатите от "Има такъв народ", ГЕРБ-СДС и ДПС бяха върху финансовите щети, които се очакват за дърводобивния сектор. Отговорите на инж. Елена Крижан уточниха, че се очаква недостиг и завишаване на цените на едрата строителна дървесина и "изкуствен дефицит и внос от други страни", както и че според "експертна оценка" от 30% до 50% от преработвателните цехове ще фалират. На въпроси за планираните за следващите 2 години сечи в гори над 120-годишна възраст към момента не бяха дадени точни данни.


Филип Ковашки уточни, че агенцията по горите има готовност да направи инвентаризация на всички вековни гори, но все още не го е направила въз основа на националната дефиниция за "гори във фаза на старост", защото чака предстояща европейска дефиниция за първични и за вековни гори, за които се отнася новата Стратегия за горския сектор на ЕС, която предстои да влезе в сила. Бе уточнено, че държавните горски предприятия ще загубят от годишните си приходи, ако се забрани сеч във вековни гори, което ще навреди и на работата им по стопанисване и контрол на горите. За подобряване на контрола се очаква до 2023 г. значително да допринесат и сателитните снимки от европейските контролни системи. Едновременно с това обаче бе казано, че сателитните снимки, които показват изчезване на гори (виж например тук), не трябва да се ползват като аргумент, защото на тяхно място има издънки, които не се виждат от височинните изображения.


За държавните предприятия загубата при въвеждане на забрана се сеч на гори над 120 години ще бъде между 6% и 30% от годишния им доход - или средно около 20%, каза в дискусията Елена Крижан. Ползите от горите, които нямат пряка финансова оценка - т.нар. "екосистемни услуги" като чист въздух, вода, противоерозионно действие - бяха споменати от Елена Крижан само в контекста на нуждата от възобновителни сечи в старите гори, защото новите дръвчета имат влияние върху намаляване на емисиите въглероден диоксид. На въпроса в колко от горите над 120-годишна възраст са планирани възобновителни сечи с цел поява на нови дръвчета за следващите 2 години какъв е броят на сключените договори и на издадените позволителни за сеч за гори на възраст над 120 г. - не бе даден отговор. МЗХГ пое отговорност да подготви тази информация в кратък срок.


На въпросите за дела в икономиката на дървопреработвателния сектор, зависещ от гори над 120-годишна възраст, зам.-директорът на агенцията по горите Филип Ковашки предложи такава информация да се поиска от Министерството на икономиката. На въпрос дали горите над 120 години не дават други ползи освен дървесината като събиране на плодове и гъби инж. Елена Крижан отговори, че в горите във фаза на старост не е позволена никаква стопанска дейност.


На въпрос дали горите без поддържаща ги сеч са по-податливи на бедствия и дали забраната за сеч във вековните гори ще ги направи по-уязвими за пожар Ковашки отговори, че няма категорични данни дали пожарите засягат предимно млади или стари гори, но има категорични данни, че са нужни горски мероприятия и просеки и пътища в горите за превенция.


Изказванията на ИТН, ГЕРБ-СДС и ДПС нарекоха инициативата за забрана на сечите във вековни гори "популистка" и в противоречие с данните за доброто управление на вековните гори в България. Представителят на "БСП за България" Стефан Бурджев каза, че е объркан от противоречивите послания на отговорните институции - от една страна, за незаконни сечи, от друга страна, за икономически приоритет при ползване на вековните гори и за това, че е нормално на тяхно място да се появяват полета от фиданки, като заяви, че неговата политическа сила не би подкрепила "крайни решения" и има нужда от повече информация. Представителите на вносителите от "Демократична България" и "Изправи се,бг! Ние идваме!" казаха, че е важно, че дискусията е започнала, но трябва да продължи.


Очаква се на заседанието утре изслушването на министър Бозуков да продължи с тази тема.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  Основните им думи в речника са: "популист", "статукво", "предизборен цирк" и все в този род.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1201 Гневно

  ИТН, ГЕРБ-СДС и ДПС нарекоха инициативата за забрана на сечите във вековни гори "популистка" - ето ви ги защитниците и господарите на "дървената мафия".

  Гнус!!!

 3. 3 Профил на pro_bono
  pro_bono
  Рейтинг: 1281 Неутрално

  Ами то остана ли вековна гора ?????

 4. 4 Профил на herbaltea
  herbaltea
  Рейтинг: 974 Неутрално

  Тоя от ИТН как е пропуснал да каже нещо за суверена? А иначе все по-очевидно е връзката на ИТН с ДПС и ГЕРБ, такива теманета и заслони им правят, че няма накъде повече...

 5. 5 Профил на Toni Ivanov
  Toni Ivanov
  Рейтинг: 2266 Неутрално

  Този парламент е най глупавия до сега. Има толкова важни закони за гладуване,а те ще си губят и без туй малкото време с гори...не че не са важни,но за тях не е момента.

 6. 6 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  От ДПС и ГЕРБ е ясно защо, но много съмнително е поведението на ИТН. Всъщност вече въобще не е съмнително, много си е ясно.

 7. 7 Профил на Gavril
  Gavril
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Значи, чета заглавието и си викам "кои па са тия дето наричат тая тема "популистка", при положение, че всички знаем за дървената мафия". Отварям и що да видя - ГЕРБ-ДПС :)

  Сега... трябва много сериозна ментална еквилибристика за да ми обясниш как тия хора имат каквото и да било друго в главите си от схемичка, измамичка, далаверчица...

  И по воя на тролта тук, става ясно, че добре са си организирали "структурите".

  България, къде е нашия change we can believe in?
 8. 8 Профил на peen40
  peen40
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Ами то остана ли вековна гора ?????
  —цитат от коментар 3 на pro_bono


  Ами щом искат да я секат,явно е останала

 9. 9 Профил на djb95
  djb95
  Рейтинг: 512 Неутрално

  ДПС е тясно свързано с дървената мафия. Дървесина от Странджа се и знася масово за Турция. Сечта в Стара Планина е също в огромни размери и захранва турски фабрики , в това исло в България , за производство на плоскости от дървесни частици.Отдерно е продажбата на дървесина за отопление. тук вече няма край далаверата. Намесена и циганската дървена мафия на клана на един бивш ромски депутат от северна България.Разровиш ли - вони та се не трае.Трабва да е разрешена сечта само от държавните горски стопанства.С лицензирани складове за продажба на е дро. като акцидните при горивата. сега има фиктивни нагласени търгове. и още и още

 10. 10 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  " изслушването вчера Елена Крижан също така подчерта, че ограничаване на сечта в горите на 120-годишна възраст ще доведе до безработица и криза в полупланинските и планинските райони, където се развива дървопреработвателна дейност. Пълния доклад по темата може да видите в прикачения файл."

  Железен аргумент ! Да си съсипваме горите и да ги харизваме на дървената мафия, та да имало работа за нейните служители...... Уникум !!!

 11. 11 Профил на batzdravo
  batzdravo
  Рейтинг: 2472 Весело

  С всяко едно гласуване, в комисия или зала, ясно се очертава новата тройна коалиция от партии, които са се обявили за "опозиция" сами на себе си - ИТН, ГЕРБ и ДПС!
  Групата на скакалците се допълни с нов член, след усилен "кастинг"!

 12. 12 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3198 Неутрално

  Това, което става в България е престъпление. Ловджии разказват за потресаващи пейзажи, особено в Странджа.
  Как не ги е срам тези идиоти в Парламента.

  Любовта ще спаси света!!!
 13. 13 Профил на alabalko
  alabalko
  Рейтинг: 1383 Неутрално

  Сигурно в бюджета ще се намерят пари за социални помощи на засегнатите. За пенсионерите се намериха и за тези ще се. Спирането на сечта е един от начините за изчегъртване на ГЕРБ-ДПС. Така им намаляват приходите и не можейки да плащат ще губят влияние.

 14. 14 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 484 Неутрално

  До коментар [#10] от "samoedin":

  Не само за това, те дали работят на светло, по КТ, с трудов договор, на МРЗ , плащат ли осигуровки?

  Не, щото вече и ромите не желаят да работят при тези условия, за тези пари.
  Другаде е зора.

 15. 15 Профил на chimay
  chimay
  Рейтинг: 484 Разстроено

  До коментар [#9] от "djb95":

  Сегашен техен кмет-неграмотник се хвалеше публично, че държи дърводобива от Клисура до Мъглиж... пък дали производителите на ПДФ,МДФ и т.н. си сменят редовно филтрите на комините?

  За едни съселяни питам, щото технологията е формалдехидни лепила с много водна пара, сещай се как НЗОК в един момент ще открие клинична пътека '' Лечение на Ракови Заболявния в следствие на Дървопреработвателната Индустрия''.

  По-евтино е да платиш на някое послушно корумпе в РИОСВ, отколкото да си сменяш филтъра редовно.

  Ние пък, не ядем доматите с колците.

 16. 16 Профил на NoBrainNoPain
  NoBrainNoPain
  Рейтинг: 103 Весело

  До коментар [#3] от "pro_bono":


  Ами то остана ли вековна гора ?????
  —цитат от коментар 3 на pro_bono


  Комбинация трепач: платени хрантутници-изнудвачи, известни също като НПО-еколози + сбиротък от кухи лейки дето хранят котенцата , кученцата, гълъбчетата пред блока.
  Спестете си сълзите за гората ,защото :

  1. Днешната площ на горите в България е най-голямата от 100 години насам
  2. Средната възраст на гората за последните 30 години се е увеличила от около 40 на над 60 години.

  И това въпреки усилията на Томабелевци да я съсипят покрай цоцането на грантовете.

  Боже , прибери си вересиите ......

 17. 17 Профил на canuck99
  canuck99
  Рейтинг: 592 Неутрално

  " изслушването вчера Елена Крижан също така подчерта, че ограничаване на сечта в горите на 120-годишна възраст ще доведе до безработица и криза в полупланинските и планинските райони, където се развива дървопреработвателна дейност. Пълния доклад по темата може да видите в прикачения файл." Железен аргумент ! Да си съсипваме горите и да ги харизваме на дървената мафия, та да имало работа за нейните служители...... Уникум !!!
  —цитат от коментар 10 на samoedin


  ++++++++++++++++++++++++++++++++++

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK